Στήλη: Βιβλία

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ  Γυμνάσιου  Πετκάκη Νικολέτα, Νίτσιου Φανή και Παπαχατζη Νένα

  Στις μέρες μας οι νέοι αναγκάζονται να επιλέξουνε κατεύθυνση σπουδών και το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν από πολύ μικρή ηλικία .Τις περισσότερες φορές αυτό τους οδηγεί  να επιλέξουνε μια κατεύθυνση η οποία δεν τους εξυπηρετεί ή δεν τους αρέσει.

6-01Αρχικά, η επιλογή του είδους της εργασίας που θα κάνουμε  αργότερα είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε , διότι θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δεν είναι έτοιμο για να πάρει μια τέτοια απόφαση και είναι απολυτά φυσιολογικό και ανθρώπινο να έχει άγχος. Για αυτό τον λόγο σε αυτό το άρθρο, συζητάμε πώς να επιλέξουμε τη σωστή καριέρα και προσφέρουμε βοήθεια  για να ξεκινήσουμε το ταξίδι των σπουδών . Σκεφτείτε πού βρίσκεστε τώρα, πού θέλετε να είστε και πώς θα φτάσετε εκεί. Εάν η επιλογή μιας καριέρας σας έχει κάνει να νιώθετε χαμένοι, ξεκινήστε κάνοντας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Σε τι είμαι καλός;

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα, τα κίνητρα και οι αξίες μου;

Τί είδους τρόπο ζωής θέλω;

Τί θέλω από την καριέρα μου;

Τί είναι σημαντικό για μένα;

Εάν αγωνίζεστε να προσδιορίσετε τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας, τα ψυχομετρικά τεστ μπορεί βοηθήσουν αρκετά. Επιπρόσθετα, στα σχολεία θα ήταν καλό να υπάρχουν  ειδικοί επαγγελματικού προσανατολισμού , περισσότερες ενέργειες και βοήθεια από τους καθηγητές για μια καλύτερη ενημέρωση για τις επιλογές μας . Αυτό θα ωφελήσει τους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ειδικούς ,ώστε να ανακαλύψουν το σωστό επάγγελμα για αυτούς.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη λήψη της απόφασης από τον μαθητή είναι οι γονείς. Έχοντας τα δικά τους στερεότυπα, αγχωμένοι  ιδιαίτερα για την αποκατάσταση των παιδιών τους, παρεμβαίνουν συχνά και μάλιστα όχι τόσο κομψά και δημοκρατικά. Έτσι μπορεί να γινούν πολύ πιεστικοί σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που πολλά παιδιά αναγκάζονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα  κάποιου από την οικογένεια χωρίς την θέληση τους  ή  χωρίς να το  αγαπάνε. Κανονικά πρέπει να μας ακούνε να μας βοηθάνε να εντοπίζουμε τις αξίες μας και να μας πληροφορούνε για το περιεχόμενο των σπουδών μας.

Ως μαθήτριες γ γυμνάσιου που σύντομα θα χρειαστεί να επιλέξουμε την κατεύθυνση και το επάγγελμα μας, κάναμε μια ερευνά και ρωτήσαμε μεγαλύτερους στο κοντινό μας περιβάλλον για το πως επέλεξαν το επάγγελμα τους και άμα το έχουν μετανιώσει. Οι 5 στους 10 ακολούθησαν κάτι που αγαπούσαν και τους κάνει χαρούμενους, έτσι έχουν και μια καλή επίδοση στη δουλειά τους, ενώ οι υπόλοιποι 5 ή απέτυχαν ή δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση τους.

Για τα παιδιά που απέτυχαν έχουν το δικαίωμα να πενθήσουν και την επόμενη μέρα να πάρουν την ζωή στα χεριά τους .Ευτυχώς το σύστημα πλέον τους δίνει πολλές ευκαιρίες να φτάσουν στο στόχο τους, είτε δίνοντας ξανά εξετάσεις, είτε με μεταπτυχιακές σπουδές, είτε με ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τέλος ,βλέπουμε ότι αυτή η κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρουμε από τόσο νεαρή ηλικία θέλει και τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που θα κάνουμε στο μέλλον και να μην το βλέπουμε ως αγγαρεία.

Περιγραφή ενός βιβλίου

Γράφει η μαθήτρια της Β” τάξης Χρυσούλα Μήτσιου

thehobbit

  Το «Χόμπιτ» είναι ένα βιβλίο φαντασίας, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου το 1937 από τον γνωστό συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.  Αν και μπορεί να σταθεί ως αυτόνομο μυθιστόρημα, θεωρείται το προοίμιο της τριλογίας βιβλίων «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

  Η υπόθεση είναι ως εξής: Στον φανταστικό κόσμο της Μέσης-Γης, ένα χόμπιτ, ο Μπίλμπο Μπάγκινς,  ξεκινά μια επικίνδυνη περιπέτεια μετά την παρότρυνση του μάγου Γκάνταλφ.  Εκτός από τον τελευταίο, ο Μπίλμπο θα ξεκινήσει την περιπέτεια του μαζί με την παρέα 12 νάνων και του αρχηγού τους και διάδοχο στον θρόνο, τον Θόριν Δρυάσπι. Θα πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι το Μοναχικό Βουνό για να πάρουν πίσω το βασίλειό τους από τον δράκο Νοσφιστή (Σμάουγκ). Θα συναντήσουν διάφορα πλάσματα όπως τρολ, πέτρινους γίγαντες, ορκ, θα φιλοξενηθούν από τα ξωτικά, θα χαθούν στο σκοτεινό δάσος, θα τρυπώσουν σε μια πόλη των ανθρώπων και πολλά άλλα κατορθώματα τα οποία αναφέρονται μέσα στο μυθιστόρημα. Θα καταφέρουν τελικά να φτάσουν στο Μοναχικό Βουνό πριν από το τελευταίο φως της μέρας του Ντούριν και να διεκδικήσουν τον θησαυρό και το βασίλειο τους; Και τι εμπόδια ή μάχες θα χρειαστεί να φέρουν εις πέρας έπειτα από αυτό;

  Πιστεύω ότι το  «Χόμπιτ» είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία φαντασίας. Έχει το στοιχείο του  παραμυθιού πιο πολύ από τον  «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και η ιστορία δεν είναι τόσο «βαριά». Καθώς διάβαζα το βιβλίο έβρισκα τον εαυτό μου να μπαίνει στη θέση των χαρακτήρων και να νιώθει την κούραση ή την ανακούφιση τους. Λένε πως το «Χόμπιτ» γράφτηκε αρχικά από τον συγγραφέα ως παραμύθι για τα παιδιά του και αυτό το καταλαβαίνει κάποιος  εύκολα με όλα τα τραγούδια και τα ποιήματα. Ενώ  διάβαζα τα τραγούδια, που μιλούσαν για τις περιπέτειες των νάνων, ένιωθα σαν να ήμουν εκεί την ώρα που το βασίλειο καιγόταν και οι εικόνες που σχεδίαζα στο μυαλό μου ήταν τρομερές. Η περιγραφή των τοπίων της Μέσης-Γης είναι τόσο γεμάτη με λεπτομέρειες και τόση ζωντάνια που νιώθεις σαν να βρίσκεσαι όντως εκεί. Το ποιητικό του ύφος το κάνει να μοιάζει σαν ένα πραγματικό ηρωικό έπος παρά ένα παραμύθι.

Το «Χόμπιτ», κατά τη γνώμη μου, είναι  ένα υπέροχο βιβλίο και θα το πρότεινα σε μικρούς και μεγάλους.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 

Γιατί αξίζει να διαβάζουμε βιβλία;

γράφουν οι  μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Χριστιάννα Μήτσιου και Αναστασία Ζλατάνη

  school-kids-reading-for-pleasure-children-sitting-on-multicolor-books-they-are-enjoying-reading_181222010Η μελέτη βιβλίων με ποιοτικό περιεχόμενο ωφελεί τον αναγνώστη από πολλές πλευρές, αφού ένα βιβλίο προσφέρει γνώσεις, βοηθάει στην καλλιέργεια της σκέψης μας και ταυτόχρονα ταξιδεύει τη φαντασία μας σε μέρη που ο κάθε ένας μας κρύβει.

Στις μέρες μας, η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας, εκτός από τα πολλά θετικά της, είναι βασική αιτία που αδιαφορούμε για τα βιβλία. Κι αυτό, γιατί όσοι ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο, παρακολουθούν παθητικά πλήθος από οπτικά ερεθίσματα, εικόνες που περνούν από μπροστά τους χωρίς να προλαβαίνουν να τις επεξεργαστούν και να τις αξιολογήσουν.

Αντίθετα, το βιβλίο αναπτύσσει τη φαντασία μας και τη μόρφωσή μας, γιατί μας αφήνει ελεύθερους να σκεφτούμε όσα διαβάζουμε και να διαμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι στο μυαλό μας εικόνες, όπως και όποτε θέλουμε,ελεύθερα από περιορισμούς. Επίσης, επειδή μπορούμε να κουβαλάμε ένα βιβλίο όπου επιθυμούμε και αφού μπορούμε να διαβάσουμε ξανά και ξανά όποτε μας κάνει κέφι κάποιο απόσπασμά του, μας δίνεται ο χρόνος και πολλές ευκαιρίες να σκεφτούμε όσα περιγράφονται και όσα διηγείται ο συγγραφέας, ώστε καθένας μας έχει τη δυνατότητα να εξηγεί με τον δικό του προσωπικό τρόπο το περιεχόμενο, να μεγαλώνει τον πνευματικό του ορίζοντα, να βλέπει και να καταλαβαίνει τη ζωή μέσα από τα «δικά του μάτια».

Το διάβασμα βιβλίων, λοιπόν, επηρεάζει θετικά τον άνθρωπο από πολλές απόψεις. Μακάρι το κείμενό μας να σας προβλημάτισε, ώστε να αλλάξετε γνώμη σχετικά με το βιβλίο. Και όσο για τους αναγνώστες που ήδη λατρεύουν το διάβασμα, ελπίζουμε ότι απολαύσατε το άρθρο μας!

Οι νόμαι σε μία κοινωνία.

Από την αρχαιότητα ακόμα η ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας εξασφαλιζόταν με την τήρηση ενός συνόλου νόμων και κανόνων. Η υπακοή στους νόμους, στους θεσμούς και στις ανάγκες της δημοκρατικής πολιτείας είναι ένα απο τα σημαντικότερα καθήκοντα του κοινωνικού ανθρώπου. Είναι καθήκον νομικό καθώς επιβάλλεται από νομικές διατάξεις αλλά και ηθικό εφόσον εκπληρώνεται όχι τόσο εξαιτίας του φόβου της ποινής αλλά ως ευσυνείδητη πράξη.

Στις μέρες μας αντίθετα η ισχύ των νόμων έχει εξασθενήσει. Η τεχνολογική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την εκσυχρόνηση των κοινωνιών και του τρόπου ζωής των ανθρώπων έχουν εισβάλλει στην απουσία ηθικής συνείδησης και κατ” επέκταση οι άνθρωποι οδηγούνται συχνά σε παράνομες πράξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φαινόμενο της ηλεκτρονικής πειρατίας. Με την παράνομη προβολή ταινιών οι πολίτες καταπατούν τον νόμο και αυτό λειτουργεί σε βάρος των συμπολιτών τους.

Λίγοι θα διαφωνήσουν με την άποψη πως οι νόμοι έχουν θετική επίδραση στους πολίτες. Μια απο τις σημαντικότερες είναι η διαμόρφωση του χαρακτήρα των πολιτών. Οι νόμοι πλάθουν έμεσα το ήθος των ανθρώπων με κύριο πρότυπο τον ιδανικό πολίτη, όπου περιγράφει έναν πολίτη με συνείδηση, πειθαρχία και ηθικές αξίες. Επιπλέον, πρεσβεύουν αξίες όπως η ισοτιμία και η δικαιοσύνη διαπαιδαγωγόντας έτσι τα άτομα , ώστε να αποκτήσουν συνείδηση του δικαίου. Συμπερασματικά, οι νόμοι καθοδηγούν τους ανθρώπους στην πορεία της ζωής τους και τους επιβάλλουν μια στάση ζωής χωρίς ιδιοτέλεια και ανεξέλεγκτα πάθη.

Καταλήγουμε, λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι νόμοι είναι απαραίτητοι για την λειτουργία μιας κοινωνίας και γι” αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνεται προσεκτικά η θεσπισή τους προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν προβλήματα.

Παρουσίαση Βιβλίου: Ο ψίθυρος των Κυπαρισσιών

γράφει ο  Στρατής  Παπαδημητρίου-Παπαποστόλου μαθητής της Γ΄τ’άξης

    Το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο από την ελληνοαμερικανίδα συγγραφέα Ιβέτ Μάνεση και εμπνευσμένο από την  ίδια της τη ζωή.

   Αναφέρεnewego_LARGE_t_420_54518897ται σε μια νέα ελληνοαμερικανίδα γυναίκα και στον βαθύ και συναισθηματικό δεσμό που μοιράστηκε με τη γιαγιά της. Μιλάει για την πίστη και την τύχη, για μύθους και μαγείες, αλλά και για τη δύναμη της αγάπης.Η Δάφνη γύρισε στην Ερεικούσα μετά από πολλά χρόνια ξενιτιάς στη Βοστόνη,αφού είχε αγωνισθεί σαν μόνη μητέρα και τελικά πέτυχε οικονομικά και  απέκτησε μεγάλη οικονομική ευημερία.Γύρισε στην Ελλάδα με σκοπό την επανασύνδεση της με τα συγγενικά της πρόσωπα.Κάθε φορά που συναντά τη γιαγιά της ,συνειδητοποιεί ότι λείπει από τη ζωή της κάτι το οποίο το χρήμα και η επιτυχία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν.Η γιαγιά ανοίγει τα μάτια της Δάφνης δείχνοντας της, τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή.Της αποκαλύπτει μυστικά του παρελθόντος και τη βοηθάει να καταλάβει πως υπάρχει μια μαγεία στην Ερεικούσα και πως οι μύθοι με τους οποίους μεγάλωσε είναι κάτι παραπάνω από απλές ιστορίες.Η λαϊκή και αμόλυντη σοφία της γιαγιάς,το χάδι της και η αναζωογονητική πνοή του νησιού θα αφυπνίσουν τη Δάφνη από τον συναισθηματικό της λήθαργο και θα της διδάξουν πως επιτυχημένος είναι ο άνθρωπος ο όποιος μπορεί να καταφάσκει την αγάπη.

   Το εκπληκτικό για μένα αυτό βιβλίο μου χάρισε ένα νοσταλγικό σεργιάνι σε γνώριμα μονοπάτια του ελληνικού τοπίου.Τρυπώνοντας στα σοκάκια και στις κρύπτες της ελληνικής παράδοσης αντιλήφθηκα ότι η Ελλάδα πάρα την κρίση,την ανέχεια,τη φτώχεια,την ανίκανη πολιτική ηγεσία και την πληθώρα εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων που την στιγματίζουν, χαρακτηρίζεται επίσης από τη  διαχυτικότητα των κατοίκων της,τη φιλοξενία,την πραγματική αγάπη για όλους τους ανθρώπους, αλλά και τη φροντίδα και το γέλιο που  προσφέρει.

  Είναι ένα βιβλίο που θα σας προκαλέσει έντονα και ανάμικτα συναισθήματα, και είμαι σίγουρος πως θα σας καθηλώσει στις καρέκλες σας κάνοντάς σας να θέλετε να το διαβάσετε έως και την τελευταία του σελίδα.

 

 

Κριτική του βιβλίου «Θέλεις να κάνουμε chat;»

της Νικολίνας Μπρινιά, μαθήτρια της Γ΄τάξης

Σε αυτό το άρθρο θα σας πρότεινα ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ,  καθώς αναφέρεται σε κάτι επίκαιρο, στην επικοινωνία των νέων μέσω του διαδικτύου. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Θέλεις να κάνουμε chat;» και συγγραφέας του είναι  η  Σάρα Ντάρερ Λίτμαν.

 Η Άμπι και ο Λουκ κάνουν chat στο διαδίκτυο. Δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, αλλά θα συναντηθούν σύντομα. Όταν η Άμπι συναντά τον Λουκ στο διαδίκτυο, δεν πιστεύει πόσο τυχερή είναι. Ο Λουκ είναι καλός, αστείος, την ακούει και θεωρεί ότι είναι όμορφη. Ζηλεύει τα άλλα αγόρια στη ζωή της κι αυτό είναι τόσο χαριτωμένο. Χωρίς τον Λουκ, η Άμπι δεν ξέρει πώς θα τα βγάλει πέρα αυτόν τον πρώτο χρόνο στο λύκειο. Η κολλητή της Φέιθ και η μαμά της της λένε ότι πρέπει να προσπαθήσει να κάνει παρέες και να διασκεδάζει, αλλά η Άμπι δεν τις ακούει. Ξέρει ότι δεν πρέπει να μιλάει με αγνώστους στο διαδίκτυο. Αλλά ο Λουκ δεν είναι τυχαίος και δεν είναι ξένος, την αγαπάει. Και τι έγινε αν δε βγαίνει πια με τους φίλους της και οι βαθμοί της πέφτουν; Το μόνο που χρειάζεται είναι ο Λουκ. Ο Λουκ είναι το μυστικό της κι αυτή το δικό του. Έτσι, όταν της προτείνει να συναντηθούν προσωπικά, η Άμπι συμφωνεί. Και στη συνέχεια, εξαφανίζεται, χωρίς κανένα ίχνος. Και όλοι πρέπει να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, γιατί αλλιώς, δε θα ξαναδούν ποτέ πια την Άμπι…

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό βιβλίο. Παρουσιάζει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους του διαδικτύου, την αποπλάνηση από την επικοινωνία με αγνώστους. Δείχνει πώς νιώθει ένας έφηβος, τους προβληματισμούς του  και πόσο δύσκολες μπορεί να είναι οι  αλλαγές για τους εφήβους,  αλλά και πόσο δύσκολο είναι να μην έχεις κανέναν να τα μοιραστείς όλα αυτά. Επίσης, μας ενημερώνει για το πώς προσπαθούν οι μεγαλύτεροι να αποπλανήσουν τις κοπέλες και πώς δίνουν την ψευδαίσθηση στα κορίτσια με τα οποία μιλούν ότι τις θεωρούν όμορφες, έξυπνες, αστείες και το πιο βασικό ότι είναι ερωτευμένοι μαζί τους. Και όταν ένα κορίτσι είναι ανασφαλές και υποτιμά τον εαυτό του είναι εύκολο να πέσει στην παγίδα τους.

 

 

 

 

Top