Καλαμωτή, ταξίδι στο χρόνο..

piazza

(Στα πλαίσια της δημιουργίας του άρθου, οι μαθητές/-τριες της Β Λυκείου (2018-19) παραβέρθηκαν στο καφενείο του κ. Στέφανου Καιμάκη, όπου τόσο ο ίδιος, όσο και κ. Μισαηλιδη Ευαγγελία, μέσα από ελεύθεση συζήτηση έδωσαν τις παρακάτω πληροφορίες).

Την δεκαετία του 50, η πλειοψηφία των ανθρώπων που κατοικούσαν στο χωριό ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα χρόνια ήταν δύσκολα. Στο χωριό δεν υπήρχε νερό και ηλεκτρικό και οι άνθρωποι αναγκάζονταν να κουβαλάνε το νερό από τα πηγάδια που υπήρχαν γύρω από την Καλαμωτή. Το 1949, έγινε δωρεά στο χωριό ένα υδραγωγείο, που έφερε νερό στα σπίτια. Επίσης, ο κ. Βαμβακας Κωνσταντίνος έκανε δωρεά  στο χωριό δύο μηχανές  που παρείχαν ρεύμα .Το 1952 στο χωριό υπήρχε ρεύμα από τις 6-12 μμ. Την δεκαετία του 50, χάρις και στην συνεργασία του κ. Βαμβακά  και  διαφορων αμερικάνων και καλαμωτούσων, στο χωριό ιδρύθηκε εξατάξιο Γυμνάσιο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε πολλά παιδιά και από τα γύρω χωριά, να σπουδάσουν. Έτσι οι περισσότεροι έφυγαν και στο χωριό έμειναν λίγοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού η καθημερινότητα ηταν απλή. Οι άνθρωποι ήταν πιο δεμένοι μεταξύ τους, όπως και οι οικογένειες. Ο κόσμος σύχναζε στην Κώμη κάνοντας μπάνιο όταν το επέτρεπε ο καιρός. Βρίσκονταν πάντα σε παρέες και κυριως διάβαζαν βιβλία. Στο χωριό υπήρχαν διάφορες υπηρεσίες ( φαρμακεία, αστυνομία, υφασματοπωλείο, παπουτσάδικο, καφενείο, κλπ). Όσον αφορά τα έσοδα, ερχόντουσαν κυρίως από την ναυτιλία και τον καπνό. Στο χωριό η εξωτερική πλατεία χτίστηκε αργότερα, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του χωριού να μετακινηθούν εκεί.

(Αριστερά , φωτογραφικό υλικό του κ. Μαίστρου  Γ. )

papas IMG_4659

bridge IMG_4678

kamara IMG_4663

church IMG_4655

kamara2 IMG_4660

church2 IMG_4668

kamara3 IMG_4669

 

Σχολιάστε

Top