Τα καρναβάλια της Εράτυρας

 

σιερα φμ

 

Αν βρεθείτε 2 Ιανουαρίου στην περιοχή, ελάτε οπωσδήποτε στην Εράτυρα, για να γνωρίσετε ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για τα Μπουμπουσάρια. Είναι μια παρέλαση στην οποία όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού, ανεξαρτήτως ηλικίας, οργανώνονται σε παρέες και ντύνονται μασκαράδες. Η κάθε παρέα έχει το δικό της θέμα το οποίο έχει να κάνει πάντα με την επικαιρότητα, την κοινωνική ή πολιτική, και διακρίνεται για την πρωτότυπη σάτυρα. Εκτός από τις στολές, οι οποίες συνήθως φτιάχνονται από παλιά ρούχα, η κάθε παρέα πρέπει να φτιάξει και μια πινακίδα σχετική με το θέμα. Η πινακίδα είναι χιουμοριστική και γραμμένη στα χωριάτικα.

Πριν την παρέλαση όλες οι παρέες συναντιούνται στην κεντρική πλατεία και ανεβαίνουν στην άνω πλατεία όπου και γίνεται η παρέλαση. Αφού ανέβουν πάνω, οι παρέες αρχίζουν να χορεύουν μέχρι να έρθει η ώρα να παρελάσουν. Πάντα υπάρχουν πάνω από δυο ορχήστρες. Όταν φτάνει η ώρα της παρέλασης, οι παρέες και τα όργανα παίρνουν θέση και ξεκινούν. Η παρέλαση διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Μετά την παρέλαση ακολουθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού. Το γλέντι στην αρχή γίνεται έξω, ανεξαρτήτως καιρού, και αργότερα μεταφέρεται στα μαγαζιά, όπου κρατάει ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λοιπόν, τι άλλο περιμένετε; Όλοι στην Εράτυρα στις 2 Ιανουαρίου!

 

Αθηνά Πήτα

Φωτογραφία

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Τα καρναβάλια της Εράτυρας"

Σχολιάστε

Top