Ερατυριώτικη Γαλατόπιτα

 

ιωάνα

 

Να, εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για παραδοσιακή ερατυριώτικη γαλατόπιτα!

Για την ζύμη θα χρειαστείτε: 

1 κ. αλεύρι

1/2 κ. σ. αλάτι ψιλό

2 κ. σ. ξύδι

1 ποτήρι χλιαρό νερό

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε αλεύρι για πίτες σε ένα μεγάλο μπολ, κάνουμε στην μέση μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα ½ κ.σ αλάτι ψιλό, ύστερα προσθέτουμε 2 κ.σ ξύδι και 1 ποτήρι χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί παίρνοντας αλεύρι από τις άκρες για να ενσωματωθεί η ζύμη. Αν δούμε ότι η ζύμη είναι αρκετή για το ταψάκι την βγάζουμε από το μπολ και την ζυμώνουμε για λίγο, εάν η ζύμη δεν είναι αρκετή ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη.

Ύστερα χωρίζουμε την ζύμη σε 5 μικρά μπαλάκια για το κάτω πέτουρο και άλλα 5 μπαλάκια για το πάνω πέτουρο. Το πέμπτο και από τα δύο πέτουρα θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα ώστε να κλείσουμε την πίτα στο τέλος.

Αρχίζουμε να απλώνουμε τα μπαλάκια με τον κλώστη ώστε να γίνουν πέτουρα, λαδώνουμε και αλευρώνουμε τα πέτουρα (εκτός το πέμπτο)  και τα απλώνουμε το ένα πάνω στο άλλο αρχίζοντας από το μεγαλύτερο στο μικρότερο. Στο τέλος πρέπει να έχουμε τέσσερεις  γκεζλεμέδες  (πέτουρα), τα δύο θα μπουν στο ταψί κάτω από την ζύμη και τα άλλα δύο πάνω από την ζύμη. Αλλά σε κάθε πέτουρο που θα αραδιάζουμε ραντίζουμε λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγο βιτάμ .

 

Για την γέμιση θα χρειαστείτε:  

1 λίτρο γάλα

5 κ.σ γεμάτες αλεύρι

3 αυγά

1/2 κούπα ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το αλεύρι σε λίγη ποσότητα γάλακτος αλλά προσέχουμε  να μην κάνει σβώλους.

Ρίχνουμε αυτόν τον χυλό στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για να μην «πιάσει» στον πάτο της κατσαρόλας έως να γίνει μία πηχτή κρέμα.

Μετά προσθέτουμε  3 αυγά και  μισή κούπα ζάχαρη. Αφού κρυώσει ρίχνουμε τον χυλό στο κάτω φύλλο.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει στους 250 βάθμους.

 

Καλή σας όρεξη!

 

Ιωάννα Μεταξά

Φωτογραφία: Ιωάννα Μεταξά

Τη συνταγή μας την έδωσε η κ. Βασιλική Γκάρα

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ερατυριώτικη Γαλατόπιτα"

Σχολιάστε

Top