Τι είναι το Λιχτεστάιν;

 

lichtenstein-castle-gec12a13f9_1920

 

Το Λιχτενστάιν είναι ένα κρατίδιο, μια μικρή κουκίδα ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία. H συνολική του έκταση είναι 160m2, λίγο μικρότερο από τη Σαμοθράκη, με μόνο 39.062 πάμπλουτους  κατοίκους.  Η πρωτεύουσα του είναι το Βανντούζ ενώ η μεγαλύτερη πόλη είναι το Σααν.

Είναι γνωστό ως θέρετρο χειμερινού αθλητισμού και σαν φορολογικός παράδεισος. Λόγω της χαμηλής φορολογίας άπειρες εταιρείες από όλο τον κόσμο επιλέγουν ως βάση το Λιχτενστάιν, άσχετα αν δουλεύουν στην άλλη άκρη του κόσμου, και έτσι υπάρχουν περισσότερες εταιρείες παρά κάτοικοι.

Η επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά, αλλά έχουν μια διάλεκτο ίδια με αυτή της ανατολικής Ελβετίας.

Το 1719 η πάμπλουτη οικογένεια των Λιχτενστάιν αγόρασε δύο περιοχές και έφτιαξε  το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν. Παρόλο που ζούμε σε άλλη εποχή, η κατάσταση είναι ακόμα πριγκιπική. Το Λιχτενστάιν μάλιστα είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη στον κόσμο που η βασιλική οικογένεια δεν είναι διακοσμητική. Αντιθέτως, έχει τον τελευταίο λόγο πάνω στα πράγματα.

Μια φορά το χρόνο, στις 15 Αυγούστου είναι η εθνική τους γιορτή, έχει πάρτι στο παλάτι και είναι καλεσμένοι ΟΛΟΙ οι κάτοικοι της χώρας  για να γιορτάσουν με τη βασιλική οικογένεια.

Στο Λιχτενστάιν μέσα σε ένα χρόνο φτιάχνονται 60 εκατομμύρια μασέλες, το Λιχτενστάιν δεν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τεχνητών οδοντοστοιχιών αλλά Ο παραγωγός  τεχνητών οδοντοστοιχιών, πράγμα εντελώς περίεργο  για το μέγεθός του. Στο έδαφος του βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια οδοντιατρικών ειδών στον κόσμο.

Το Λιχτενστάιν  έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο, με τον τελευταίο φόνο να έχει συμβεί το 1997! Στη φυλακή κρατούνται πολύ λίγοι  πολίτες, τους οποίους τους καταδικάζουν με ποινές φυλάκισης άνω των δύο ετών.

Το Ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του Λιχτενστάιν δεν διεξάγεται, καθώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας είναι πολύ λίγες και ένα τέτοιο πρωτάθλημα δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2019 η Ελλάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει τους ερασιτέχνες του Λιχτενστάιν στους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

ΔΕΝ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ΚΑΙ είναι το τελευταίο κράτος της Ευρώπης που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες (1986)

Δήμητρα Καρανάσιου

 

Πηγές:

Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους. Εκδ. Διόπτρα

https://el.wikipedia.org

Φωτογραφία: andrsltt/pixabay

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Τι είναι το Λιχτεστάιν;"

Σχολιάστε

Top