Το σκάκι

 

chess-2730034__480

 

Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής και δυνατού μυαλού, που παίζεται με δύο παίχτες. Παίζεται στη σκακιέρα, ένα διάγραμμα 64 τετραγώνων βαμμένων εναλλάξ με μαύρο και λευκό χρώμα σε διαστάσεις 8×8. Κάθε παίχτης έχει στη διάθεση του 16 πεσσούς:

- έναν βασιλιά

- μία βασίλισσα

- δύο πύργους

- δύο ίππους

- δύο αξιωματικούς

- και οχτώ πιόνια.

Κάθε ένας από τους έξι τύπους πεσσών έχει την δυνατότητα να εκτελεί διαφορετικές κινήσεις στη σκακιέρα. Ένας παίχτης παίζει με τους λευκούς πεσσούς και ο άλλος με τους μαύρους. Σκοπός κάθε παίχτη είναι η επίτευξη ματ στον αντίπαλο βασιλιά, ώστε αυτός να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια επίθεση που δέχεται από τους πεσσούς του αντιπάλου, το λεγόμενο «φάγωμα». Οι πεσσοί χρησιμοποιούνται για να παράσχουν υποστήριξη σε άλλους πεσσούς του ίδιου χρώματος ή για να επιτεθούν και να αιχμαλωτίσουν πεσσούς του αντιπάλου.

Πέρα από την επίτευξη ματ, ένας παίχτης κερδίζει εάν ο αντίπαλός του παραιτηθεί αυτοβούλως, καθώς κρίνει πως η ήττα του είναι αναπόφευκτη. Άλλο πιθανό αποτέλεσμα μιας παρτίδας σκακιού είναι η ισοπαλία, η οποία μπορεί να προκύψει με διάφορους τρόπους.

Η επικρατέστερη άποψη είναι πως το σκάκι προήλθε από την Ινδία λίγο πριν τον 7ο αιώνα. Η αξία των πεσσών καθορίστηκε στην Ισπανία τον 15ο αιώνα, ενώ οι κανόνες του παιχνιδιού οριστικοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα. Σήμερα, το σκάκι παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ νέοι τύποι του παιχνιδιού, που διαφέρουν από τον κλασικό ως προς τους κανόνες, έχουν επίσης καταστεί δημοφιλείς.

 

Δήμητρα Καρανάσιου, Γκλόρια Μούτσα, Μαρκέλλα Μούτσα

Πηγή: Wikipedia

Φωτογραφία: pixabay

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Το σκάκι"

Σχολιάστε

Top