Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

26

6

29

1

5

4

2
Φόρο τιμής στους πεσόντες της επιχείρησης «νίκη» απέθεσαν οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου, στα πλαίσια πολιτιστικής επίσκεψης στη Λευκωσία.
Οι μνήμες ξεδιπλώθηκαν ξανά στο ιστορικό εκείνο σημείο( στον τύμβο της Μακεδονίτισσας), όπου την τραγική νύχτα, της 21ης Απριλίου του 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος «Noratlas» έπεσε από φίλια πυρά στην Κύπρο.  Μεταξύ των 33 αδικοχαμένων στρατιωτών ήταν  ο Αγρινιώτης επισμηναγός Βασίλης Παναγόπουλος (κυβερνήτης του αεροσκάφους) και ο καταδρομέας από την Παραβόλα Αιμίλιος Μανιάς (μακρινός συγγενής αρκετών μαθητών της αποστολής). Το αεροσκάφος που χτυπήθηκε από κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά κατά την προσγείωση του, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, είχε σαν αποτέλεσμα να συντριβεί και να σκοτωθούν 27 καταδρομείς και 4 αεροπόροι. Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν 15 «Νοratlas» με 350 Έλληνες καταδρομείς, τα οποία εστάλησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του ’74, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Εθνικής Φρουράς. 
Οι μαθητές που βρίσκονται στην Κύπρο στα πλαίσια της κινητικότητας με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ 2021, είχαν την μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αρκετά αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και να γνωρίσουν το τοπικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της κάθε περιοχής.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης