Εορτή της Σημαίας

91

80

Σχολική εορτή για τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου και για όλη την Ελλάδα είναι η 27η Οκτωβρίου 2021, παραμονή της επετείου του ΟΧΙ , που γιορτάζουμε και τιμούμε την ένδοξη ελληνική σημαία!
Μαθητές και καθηγητές έδωσαν δυναμικό παρόν και έδωσαν τις δέουσες τιμές στην ελληνικά σημαία.
Για την ιστορία της ελληνικής σημαίας :
«Ο τύπος και τα χρώματα (κυανό και λευκό) της ελληνικής σημαίας καθιερώθηκαν τον Ιανουάριο του 1822 στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στις 15 Μαρτίου του ίδιου χρόνου το Εκτελεστικό Σώμα (Κυβέρνηση), που είχε αναλάβει την προσωρινή διοίκηση της Ελλάδας, όρισε με το Διάταγμα 540 τρεις τύπους σημαιών: μια σημαία ξηράς και δυο θαλάσσης, μία για το πολεμικό και μία για το εμπορικό ναυτικό.
Ως επίσημη σημαία του ελληνικού κράτους καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978 η «ναυτική», με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές.
Τα χρώματα της σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των κυμάτων.
Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης, «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ».
Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.
Η ιστορία μας είναι γεμάτη από περιστατικά αυτοθυσίας αγωνιστών για την προστασία της Ελληνικής σημαίας. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το γενναίο σημαιοφόρο που σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά, τη στιγμή που έστηνε την ελληνική σημαία στην κορυφή του Μπιζανίου το 1912! Στη μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες για να μην πέσει η σημαία στα χέρια του εχθρού. Στο τέλος ο λοχίας, που είχε απομείνει, όρμησε στο ύψωμα, αγκάλιασε τη σημαία, κατρακύλησε αιμόφυρτος στην πλαγιά και όταν έφθασε στο διοικητή του τάγματος, στάθηκε όρθιος χαιρέτησε και ανάφερε στο διοικητή «Κύριε διοικητά, έχω την τιμή να σας παραδώσω τη σημαία». Και έπεσε νεκρός.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό περιστατικό αυτοθυσίας για την προστασία της σημαίας είναι και αυτό που συνέβη το 1941,όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα. Τότε, ο σημαιοφόρος πάνω στον Παρθενώνα, Κωνσταντίνος Κουκίδης, αντί να παραδώσει τη σημαία στους Γερμανούς, την τυλίχθηκε και έπεσε μαζί της στο κενό«(Πηγές: www.neoskosmos.com, www.eidiseis.gr).
Αξίζει να σημειωθεί πως το σχολείο μας συμμετείχε με άγημα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη του Καινουργίου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στην κεντρική πλατεία του Καινουργίου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης