«Δεν έχουμε ιδέα, ένας οδηγός για το άγνωστο Σύμπαν»

sympan-ntonat

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι το βιβλίο «Δεν έχουμε ιδέα, ένας οδηγός για το άγνωστο σύμπαν». Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από τους Χόρχε Τσαμ και Ντάνιελ Γουάιτσον, έναν σωματιδιακό φυσικό και έναν διδάκτορα ρομποτικής αντίστοιχα.

Αναφέρονται στα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα για το Σύμπαν μας. Θεωρούν  σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι γνωρίζουμε για το μέρος που ζούμε  μόνο το 5%!!!

Αυτό το μικρό ποσοστό αντιπροσωπεύει την άγνοια μας για τα πάντα. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται παράλογα και περίεργα, και όντως είναι, όμως με τον περίτεχνο και παιχνιδιάρικο λόγο τους, καταφέρνουν να προσελκύσουν τον αναγνώστη στον μαγικό κόσμο της Φυσικής.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που επισημαίνει το βιβλίο είναι «από τί αποτελείται τοphd110216a Σύμπαν μας;» Ένα ερώτημα που ποτέ δεν με είχε απασχολήσει, όμως διαβάζοντας γι’ αυτό συνειδητοποίησα ότι στο διάστημα δεν υπάρχει μόνο σκόνη, αέρια, πλανήτες αστέρες και άλλα ουράνια σώματα. Όλα αυτά αποτελούν τo 5%. Το 95% αποτελούν δύο σκοτεινοί «κυρίαρχοι», όχι επειδή είναι άχρωμοι και σκοτεινοί αλλά γιατί γνωρίζουμε απειροελάχιστες πληροφορίες για την ύπαρξη τους. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τη «σκοτεινή ύλη» και τη «σκοτεινή ενέργεια». Στη συνέχεια οι συγγραφείς αναλύουν ό,τι ξέρουμε, για αυτήν την σκοτεινή ύλη και ενέργεια.

Το ύφος του βιβλίου είναι οικείο και φιλικό. Έχει πολλά λογοπαίγνια και ευφάνταστα παραδείγματα. Ξεχωριστά στοιχεία του βιβλίου είναι τα σκίτσα, τα διαγράμματα και γενικά οι εικόνες που χρησιμοποιεί, γιατί κάνουν την ανάγνωση πιο ζωντανή και συναρπαστική.

Αν και είναι ένα βιβλίο με δύσκολο θέμα, η γλώσσα του είναι περίπλοκη αλλά και παραστατική. Χρησιμοποιεί όρους και λέξεις της Φυσικής και σε συνδυασμό με τα σκίτσα-εικόνες η ανάγνωση γίνεται ελκυστική.

Μου άρεσε γιατί είναι ένα βιβλίο γνώσεων, κοσμολογίας, φυσικής και αστροφυσικής. Απαιτεί συγκέντρωση για να το καταλάβεις, γιατί είναι ένα απαιτητικό βιβλίο, αλλά αυτό δεν είναι μειονέκτημα του. Αντίθετα, αποτελεί μία αναγνωστική πρόκληση γι΄ αυτόν που ενδιαφέρεται για τον συναρπαστικό κόσμο του Σύμπαντος!

Δέσποινα Αρχοντώνη, Α1

Σχολιάστε