Στήλη: Το κλειδί του σολ

Η μαγεία της μουσικής!

Από τη μαθήτρια του Α2 Παυλίδου Δήμητρα

        moysiki_epidrasi_egkefalosΓια κάποιους η μουσική σημαίνει πολλά, για άλλους είναι απλά μια μορφή ψυχαγωγίας. Η μουσική είναι μια τέχνη. Δεν μπορείς να τη δεις ή να την πιάσεις παρά μόνο να την ακούσεις. Η μουσική είναι «ζωή». Υπάρχει παντού, στον ήχο της βροχής, στο κελάηδημα των πουλιών ή στο θρόισμα των φύλλων… Γεμίζει κάθε στιγμή της ζωής μας, ευχάριστη ή δυσάρεστη. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που μπορεί ένας άνθρωπος να ακούσει μουσική. Σε γιορτές, σε γάμους, σε ευτυχισμένες στιγμές με την μουσική διασκεδάζουμε. Όμως και σε δυσάρεστες στιγμές η μουσική είναι εκεί για να μας απαλύνει τον πόνο. Στις ώρες της μοναξιάς ή με παρέα. Σου ανήκει αποκλειστικά ή τη μοιράζεσαι. Μπορείς να αφεθείς στην μουσική, να σε ταξιδέψει αυτή στα δικά της μέρη, όπου εκεί νιώθεις ότι είναι ένα κομμάτι της ζωής σου.

κατάλογος1 κατάλογος

Υπάρχουν πολλά είδη μουσικής που μπορεί να ακούσει κάποιος π.χ. κλασσική, λαϊκή, ποπ, ροκ, βυζαντινή, παραδοσιακή, ραπ κ.α. Οι μουσικές προτιμήσεις του καθενός σχετίζονται με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Η μόρφωση, η καταγωγή και οι παραδόσεις, ο τρόπος που έχει μεγαλώσει κάποιος, οι συντροφιές, το περιβάλλον που ζει και κινείται, η ηλικία του επηρεάζουν τις μουσικές του προτιμήσεις. Όλοι μας έχουμε συνδέσει σημαντικές στιγμές της ζωής μας με συγκεκριμένες μελωδίες.

thLCGVOYFB music_heart

    Ιδιαίτερα, όταν κάποιος παίζει ένα μουσικό όργανο, μπορεί να «ξεκλειδώσει»  καλύτερα τη μουσική, αντιλαμβάνεται  κάθε ήχο και νότα διαφορετικά. Όταν ένας μουσικός συνθέτει μια μελωδία, καταθέτει ένα κομμάτι της ψυχής του  και μοιράζεται όσα νιώθει με τους άλλους γύρω του. Όλοι όμως είτε είμαστε απλοί ακροατές είτε δημιουργοί μπορούμε να νιώσουμε τη μαγεία της μουσικής!!!

10409186_339105022943182_3577322229464245058_n

Η μουσική ραπ στην Ελλάδα!

Από τον Θωμά Σταυρόπουλο, μαθητή του Γ2

634701-ellinikorap-600_257647_9F0233

Το Rap (που ονομάζεται επίσης MCing)  είναι  λέξεις ή ποίηση με ρυθμικό τρόπο. Το ραπ βρίσκεται στη διασταύρωση της ομιλίας, της πεζογραφίας, της ποίησης και του τραγουδιού. Για μερικούς, η  λέξη ΡΑΠ  είναι ένα αρκτικόλεξο: RAP = Ρυθμός και ποίηση. Πολλές  φορές, ο όρος ΡΑΠ  χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του hip hop.

Το ραπ γεννήθηκε στο γκέτο, όχι στο στούντιο και δεν ήταν ένας τρόπος να κερδίσεις χρήματα, αλλά ένας τρόπος να εκφράσεις μια δικιά σου αλήθεια για την κοινωνία που ζεις. Να πεις τις απόψεις σου πάνω σε ένα πολιτικό ζήτημα, να εκφράσεις την αγάπη σου για κάποιο άτομο αλλά και  να πεις τα βιώματα της ζωής σου.

1985 – τέλη δεκαετίας ’90: Τα πρώτα χρόνια

R-2454807-1284986420.jpeg A-146479-1442084045-4932.jpeg

Πρώτη φορά που ακούστηκε η Ραπ μουσική στην Ελλάδα, ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό. Το πρώτο συγκρότημα που ξεκίνησε στην Ελλάδα, ήταν οι Marginals με τρία άτομα, το 1985. Το πρώτο Ελληνικό hip-hop συγκρότημα ήταν οι FF.C (Fortified Concept) που ξεκίνησαν στο Βύρωνα το 1987. Ο πρώτος Eλληνικός Hip-Hop δίσκος ήταν το Εν+Τάξει των O.P.A. που κυκλοφόρησε το 1990. Από τα πρώτα Ελληνικά Hip-Hop σχήματα, και ιδιαίτερα επιδραστικό στην εποχή του αλλά και αργότερα, ήταν οι Στέρεο Νόβα. Το πρώτο, ομώνυμο άλμπουμ τους, κυκλοφορεί το 1992.

Το ίδιο έτος, μετά την συναυλία των Public Enemy στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας, δημιουργήθηκαν οι Active Member. Λίγα χρόνια αργότερα, αφότου άνοιξαν τη δική τους εταιρία παραγωγής ονόμασαν το είδος τους  Low Bap, θέλοντας να διαχωρίσουν τη δική τους θέση από την υπόλοιπη Ελληνική σκηνή, θεωρώντας πως είχε αρχίσει να παίρνει τα εμπορικά χαρακτηριστικά της τότε αμερικάνικης Hip-Hop σκηνής. Με αυτή την κίνηση το κοινό χωρίστηκε σε δύο «στρατόπεδα» δημιουργώντας την πρώτη Hip-Hop κόντρα στην Ελλάδα.

Το 1992 επίσης, στη Νέα Ιωνία, δημιουργήθηκαν οι Terror X Crew (TXC). Με δισκογραφικό τους ντεμπούτο το ομώνυμο Terror X Crew (1995), ήταν οι πρώτοι που έφεραν το Ελληνικό κοινό σε επαφή με τα τέσσερα στοιχεία (MCing, DJing, Graffiti, Breakdance) της Hip-Hop κουλτούρας, όπως επίσης ήταν πρωτοπόροι του Hardcore Rap και του Wild Style Graffiti στην Ελλάδα.

Τέλη δεκαετίας ’90 – Αρχές δεκαετίας 2000: Η Χρυσή Εποχή

imiskoubriaΤο 1996, έκαναν την εμφάνιση τους τα Ημισκούμπρια που ήτανε το πρώτο καθαρά σατιρικό Ελληνικό Hip-Hop συγκρότημα και το 1994 οι Goin” Through οι οποίοι ακολούθησαν από τότε την mainstream σκηνή.

Το 1997 το συγκρότημα Ζωντανοί Νεκροί φέρνει μια άλλη γεύση στην τότε Ελληνική Hip-Hop σκηνή, το Battle Rap. Το πρώτο τους album με τίτλο ΖΝ: Εντολές Στη Χώρα των Καλύτερων MC’s (1997) επηρέασε τις επόμενες γενιές που έβγαζαν battle rap κομμάτια και το μεγαλύτερο ποσοστό MCs και συγκροτημάτων μέχρι και σήμερα ακόμα επιλέγουν αυτό το είδος ραπ που καθιέρωσαν στην Ελλάδα οι Ζωντανοί Νεκροί.

Ο στίχος μέχρι τότε ήταν κυρίως κοινωνικοπολιτικός, αλλά υπήρχαν και σχήματα που έκαναν σάτιρα όπως: Ημισκούμπρια και Καβουροδεινόσαυροι.

Νέα συγκροτήματα και διάλυση παλαιοτέρων

Την δεκαετία του 2000 πολλά από τα ιστορικά σχήματα της δεκαετίας ’90 διαλύθηκαν ή άλλαξαν μορφή όπως: οι Terror X Crew, οι Άλφα Γάμα  και οι Active Member Από το 2001 και μετά όμως εμφανίστηκαν και άλλα σχήματα δημιουργώντας νέα ρεύματα στη σκηνή. Οι περισσότεροι, σε αντίθεση με τους παλαιότερους, κυκλοφόρησαν τους δίσκους τους διαδικτυακά, δωρεάν και χωρίς την ανάμειξη δισκογραφικών εταιριών, με αποτέλεσμα μια πληθώρα κυκλοφοριών. Δεκάδες συγκροτήματα δημιουργήθηκαν, αλλά λίγοι έκαναν κάτι παραπάνω από ένα δίσκο ή μία συναυλία.

Mainstream Σκηνή

staventoΑξιοσημείωτο στοιχείο τη δεκαετία του 2000 είναι η αναγνώριση του Hip-Hop σε ευρύτερο κοινό από κάποια συγκροτήματα, με αποτέλεσμα να γίνει πιο εμπορικό. Η αρχή είχε ήδη γίνει από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 από τα Ημισκούμπρια με το χαρακτηριστικό χιουμοριστικό ύφος τους. Την ίδια χρονιά τεράστια επιτυχία και απήχηση στο ευρύ κοινό γνώρισαν οι Goin” Through. Το 2007 εμφανίστηκαν κι άλλοι καλλιτέχνες της Hip-Hop με mainstream ήχο οι οποίοι είχαν επιτυχίες, όπως οι Stavento  και ο Υποχθόνιος.

Underground Σκηνή

Η διαφορά μεταξύ underground και εμπορικού Hip-Hop ήταν έντονη εφ” όσον οι μεν είχαν πιο σκληροπυρηνικό ήχο, στίχο πιο καυστικό και προωθούνταν μέσω του hiphop.gr (το οποίο συχνά ανέβαζε mixtapes) και του ραδιοφωνικού σταθμού Atlantis FM, ενώ οι δε προωθούνταν μέσω των μεγάλων μουσικών καναλιών και της τηλεόρασης και είχαν πιο χορευτικό ήχο και πιο ανάλαφρο στίχο. Υπήρχαν επίσης αρκετά συνοικιακά Hip- Hop σχήματα που διέδιδαν cd και demo σε γνωστούς και φίλους, σε όλη την Ελλάδα. Προς το τέλος της δεκαετίας βγήκαν στην επιφάνεια και άλλοι MC’s και σχήματα από κάθε γωνιά της χώρας όπως: 12ος Πίθηκος, Αnser, Ιratus, Poetic, Xνάρια, Μόνιμος Κάτοικος, Productive, Dtayes, Detro, Τραγικός Είρωνας, Λόγος Απειλή, Sadomas, Soul destiny, Ραψωδός Φιλόλογος, Βρώμικος Νότος, Bong Da City, Fullface και παραμένουν ακόμα οι καλύτεροι για τα αυτιά των νέων μέχρι και σήμερα.

Καταγραφή-2 filologos

Αρχές δεκαετίας 2010 - : Η Nέα Σχολή

HIPHOPATGREECE-new-logoΚυρίως από την αρχή της νέας δεκαετίας και μετά, χάρη στην εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων και στην αυξημένη δημοτικότητα που έλαβε η ραπ κατά την προηγούμενη δεκαετία, το Ελληνικό Hip-Hop έχει αναβαθμιστεί, αλλά και έχει παραλλαχτεί.

 Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως  έφηβοι,   έχει εγκαταλείψει την ελληνική μουσική άλλων ειδών και έχει αφοσιωθεί στο άκουσμα της χιπ χοπ, καθώς πολλοί καλλιτέχνες εκφράζουν τα συναισθήματα τους από την καθημερινή τους ζωή, κάτι που συγκινεί τον κάθε δέκτη. Αυτή η σχολή καταπιάνεται επίσης με νεόφερτα και πιο «μουντά» θέματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, όπως η οικονομική κρίση, η φτώχεια και οι κακουχίες που αυτή φέρνει στον απλό λαό.

Επίσης το 2011 έκανε την εμφάνιση της μια νέα γενιά με πρωτοπόρους τον SNIK και το label Capital Music (Υποχθόνιος, Light, Εφτάψυχος, Mad Clip), η οποία ασχολείται με μουσικά κομμάτια συχνά επηρεασμένα από το αμερικάνικο Lifestyle, έχοντας πολλές φορές δεχτεί κριτική για το χαμηλό επίπεδο των στίχων της αλλά και για τις εικόνες που προωθεί (ναρκωτικά, χλιδή, ακριβά αμάξια, βιντεοκλίπ-υπερπαραγωγές) σε αντίθεση με τους ράπερ παλαιάς σχολής  οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως λιγότερο φιγουρατζήδες, πιο προσγειωμένοι και εμπνευσμένοι από την αληθινή ζωή.

Άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα με πιο alternative ήχο είναι οι Bloody Hawk, Billy Sio, Sin Boy, Sugar Boy, Ν.Ο.Ε., A$AP Mist, Slogan, Above The Hood.

Συμπερασματικά το ραπ στην Eλλάδα θα εξελίσσεται όσο εξελίσσονται οι καλλιτέχνες, αλλά και οι γνώσεις και οι προτιμήσεις του καθενός στην μουσική.

 

Πηγές

www.in2life.gr/culture/music/article/…/ellhnikh-rap-h-istoria-piso-apo-tis-rimes.html

el.ozonweb.com/music/hip-hop-greek-musicians

Maddie Ziegler: Το παιδί θαύμα!

Από τη Φρόσω Δουρουκλάκη, μαθήτρια του Γ1

7Η Μάντι Ζίγκλερ (Maddie Ziegler) είναι γεννημένη το 2002 στην πόλη Pittsburgh της Pennsylvania.  Όταν ήταν σε μικρή ηλικία οι γονείς της χώρισαν και αυτή με τη μικρότερη αδερφή της, Μακένζι Ζίγκλερ (Mackenzie) έμεναν μαζί με την μητέρα τους, Μελίσσα (Melissa).  Τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της έμειναν μαζί με τον πατέρα τους Kurt. Η Μάντι άρχισε να ασχολείται με τον χορό από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα της βήματα.

Η διασημότητά της οφείλεται κυρίως στο ότι έχει συμμετάσχει σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και βίντεο κλιπ. Έχει γράψει δύο βιβλία, το “A Memoir” και το “The Audition” τα οποία αποτελούν τα “The Maddie Diaries” (τα ημερολόγια της Μάντι) καθώς και έχει τη δικιά της σειρά ρούχων που ονομάζεται Maddie Style. Όνειρό της; Να γίνει χορογράφος και να χορέψει στο Broadway.

Η Μάντι και ο χορός

 Η Μάντι είναι από αυτές τις περιπτώσεις που η μοίρα της είναι προκαθορισμένη από το πρώτο λεπτό της ζωής της. Δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να ασχοληθεί με τον χορό!

9 8 3 2

Σε ηλικία μόλις πέντε ετών πήγε στην Abby Lee Dance Company. Αργότερα η εταιρία θα διοργανώσει το reality “Dance Moms” όπου θα συμμετάσχει μαζί με την αδερφή της και η Maddie θα ξεχωρίσει.  Το ταλέντο της είναι πηγαίο αλλά την καθοδηγεί και η μητέρα της από τα πρώτα της βήματα. Κατά πόσο εκπληρώνει τα χαμένα όνειρα και  απωθημένα ενός ενήλικα δεν μπορούμε να το ξέρουμε κι ούτε θα το μάθουμε ποτέ. Σημασία έχει το συναίσθημα που βγάζει με τον χορό της και η συγκίνηση που προκαλεί στο κοινό. Ο κόσμος την λάτρεψε και ακόμα την λατρεύει! Οι κριτές έμειναν έκπληκτοι. Συγκέντρωσε βραβεία, τρόπαια και υποτροφίες. Συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά Drop Dead Diva, πρωταγωνιστεί στην καμπάνια των αθλητικών Skechers, Glitzy Girl, Oxyjen, Sally Miller, Purple Pixies, Cicci Dancewear και σε μουσικά βίντεο των Alex Calise, Sia, και Todrick Hall. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως “το μικρό κοριτσάκι που χορεύει στα video clip της Sia”. Το καλοκαίρι του 2016 πήρε θέση κριτή στο “So You Think You Can Dance”. Ωστόσο από πολλούς θεωρήθηκε αρκετά μικρή για να μπορεί να έχει μία ολοκληρωμένη κριτική σκέψη.

6 4 11 10

Ο χορός της έχει χαρακτηριστεί ως έξυπνος, ώριμος και αισθαντικός. Οι χορευτικές της ικανότητες και ο τρόπος που εκφράζεται μέσα από τον χορό, σε συνδυασμό με την θεατρικότητά της, το πάθος και το ρυθμό που κρύβει μέσα της δίνουν ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα. Χορεύοντας με χάρη πάνω στη σκηνή σου δίνει την εντύπωση ότι σου αφηγείται μία ιστορία και σε καλεί να ταξιδέψεις μαζί της. Η Μάντι είναι μια χαρισματική έφηβη που είχε την τύχη το ταλέντο της να αναγνωριστεί και όπως πολλοί αναφέρουν “γεννήθηκε για να χορέψει τις αισθήσεις μας!”

 Δικτυογραφία:

http://www.ladylike.gr/articles/celebs/maddie-ziegler-to-paidi-thauma-poy-mageuei-me-to-xoro-ths.2954359.html

http://www.lifo.gr/viral/tabloid/107626

http://www.imdb.com/name/nm4675650/

https://www.famousbirthdays.com/people/madison-ziegler.html

https://healthyceleb.com/maddie-ziegler-height-weight-body-statistics/29555

 

 

Η ηλεκτρονική μουσική κερδίζει τους νέους!

Από τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, μαθήτρια του Γ2

Ηλεκτρονική Μουσική

264563-electromusic-600_60590_964B2Q

Η ηλεκτρονική μουσική είναι είδος μουσικής το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρικά μουσικά όργανα και γενικότερα ηλεκτρονική μουσική τεχνολογία για την παραγωγή της. Οι πρώτοι πειραματισμοί εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ στα τέλη του 20ού έγινε η κυρίαρχη μορφή μουσικής.

Τα πρώτα στάδια

Οι πρώτες ηλεκτρονικές συσκευές για την αναπαραγωγή μουσικής  αναπτύχθηκαν στο τέλους του 19ου αιώνα, και σύντομα έπειτα τα μέλη του ιταλικού καλλιτεχνικού ρεύματος των φουτουριστών άρχισαν να πειραματίζονται με τις νέες αυτές ηχητικές κατευθύνσεις.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και του 1930, άρχισαν να παρουσιάζονται οι πρώτες μουσικές συνθέσεις για τα όργανα αυτά από μουσικούς, και κατά τη δεκαετία του 1940, γίνονταν πειραματισμοί με τις μαγνητοφωνήσεις των μελωδιών, αλλάζοντας την ταχύτητα περιστροφής των κυλίνδρων της κασέτας και επιταχύνοντας ή μειώνοντας την συχνότητα της μουσικής αλλά και τη φορά της.

Αύξηση της δημοτικότητας

ζαν μισελ ζαρΟ Ζαν Μισέλ Ζαρ υπήρξε ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους της ηλεκτρονικής μουσικής από την δεκαετία του 1970 και έπειτα.

Οι πρώτες μονοφωνικές ηλεκτρονικές συσκευές εμφανίστηκαν σε Αμερική και Ευρώπη στις αρχές του 1960, και κατά τη δεκαετία του 1970, οι ηλεκτρονικές μελωδίες άρχισαν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνότερα στην ποπ μουσική με την εμφάνιση των μουσικών ειδών όπως η disco και η krautrock. Την δεκαετία του 1980, η ηλεκτρονική μουσική ήταν κυρίαρχο συστατικό των περισσότερων τραγουδιών ποπ, κυρίως με την χρήση πλήκτρων. Παράλληλα κατά την ίδια δεκαετία εμφανίστηκε και το πρότυπο MIDI για την ευρεία αναπαραγωγή μουσικών μελωδιών από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ιδιαίτερα στα τέλη του 1960, οι μουσικοί της ποπ και της ροκ, όπως οι Beach Boys και οι Beatles, άρχισαν να χρησιμοποιούν μουσικά όργανα όπως το θέρεμιν και το μέλλοτρον για την συμπλήρωση των μουσικών συνθέσεων τους. Έως το τέλος της δεκαετίας, τα συνθεσάιζερ άρχισαν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ιδιαίτερα στα μουσικά σχήματα της Progressive rock όπως οι Pink Floyd, Yes, Emerson, Lake & Palmer, και οι Genesis. Στην Ευρώπη ο ηλεκτρονικός ήχος χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από συγκροτήματα όπως οι Kraftwerk, Tangerine Dream, Can, και Faust, καθώς και μετέπειτα τον Μπράιαν Ίνο και τους Roxy Music.

Δεκαετία του 1990 και έπειτα

αρχείο λήψης συναυλία

Με το κόστος της τεχνολογίας να χαμηλώνει, η επέκταση της ηλεκτρονικής μουσικής συνεχίστηκε και διευρύνθηκε και κατά την δεκαετία του 1990, με είδη μουσικής όπως τέκνο και ρέιβ.

Πέρα από τα παλαιά τεχνολογικά μέσα όπως το ραδιόφωνο και τις έντυπες εκδόσεις μουσικών περιοδικών, η μουσική εξαπλώθηκε και από τα νεότερα μέσα όπως ιστότοπους αφιερωμένους στη μουσική αυτή, και η αυξανόμενη δημοτικότητα προκάλεσε το ενδιαφέρον της μουσικής βιομηχανίας ως προς την προώθηση και επένδυση στα νέα αυτά μουσικά υποείδη.

αρχείο λήψης (1) Gramatiklive_b2

Τα τεχνολογικά μέσα μέσω των οποίων μπορεί να δημιουργηθεί ηλεκτρονική μουσική είναι πλέον διαθέσιμα σε αφθονία, ιδίως σε ό,τι αφορά το μουσικό λογισμικό για την παραγωγή μουσικής σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η ηλεκτρονική μουσική αποτελείται πλέον από πάρα πολλά είδη και υποείδη, τα οποία εκτείνονται από την πειραματική ηλεκτρονική μουσική έως την ηλεκτρονική χορευτική μουσική, και ως γενικότερο είδος μουσικής αποτελεί το κυρίαρχο είδος, σε αντίθεση με τις παλαιότερες εποχές πριν την δεκαετία του 1980 όπου αποτελούσε εξεζητημένο τύπο.

Πηγή: Βικιπαιδεια

Top