Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 πήραμε συνέντευξη από τη διευθύντρια του σχολείου μας κ. Ευρυδίκη Σταμάτη. Οι ερωτήσεις μας ήταν πολλές και δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη την ώρα του μαθήματος. Έτσι τις τελευταίες ερωτήσεις τις απάντησε γραπτώς. Στο εργαστήριο ΤΠΕ μεταφέραμε τη συνέντευξη σε ηλεκτρονική μορφή, τραβήξαμε φωτογραφίες του σχολείου μας και φτιάξαμε το άρθρο μας. Ελπίζουμε να το χαρείτε!
Ποια είναι η ιστορία του 71ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών;
Το σχολείο είναι από τα πολύ παλιά σχολεία της Αθήνας. Τα παλιά χρόνια στεγαζόταν στην οδό Βεΐκου, εκεί που είναι το σημερινό σούπερ-μάρκετ Bazar. Σε αυτό ήμουν και εγώ μαθήτρια. Σε εκείνο το παλιό κτίριο στεγαζόντουσαν μάλιστα δυο σχολεία, το 71ο Δημοτικό και το παλιό 83ο Δημοτικό Αθηνών, το οποίο δεν υπάρχει πια. Το 1983 έγινε η μεταστέγαση του σχολείου σε αυτό το κτίριο που είμαστε τώρα, το οποίο τότε ήτανε καινούργιο, πολύ όμορφο, και έτσι προσπαθούμε όσο γίνεται να το διατηρήσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι με τις προσπάθειες όλων μας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σωστά, να είναι όμορφο και να το χαίρονται όλα τα παιδιά τα οποία φοιτούν σε αυτό.
Πως είναι να διευθύνετε ένα σχολείο; Έχετε υπηρετήσει και σε άλλα σχολεία ως διευθύντρια; Πόσα χρόνια είστε διευθύντρια σε αυτό το σχολείο;
Οι δυσκολίες είναι αρκετές, δεν είναι πολύ εύκολο, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Είναι πάρα πολλά τα παιδιά, είναι πάρα πολλοί οι γονείς, είναι πάρα πολλοί οι εκπαιδευτικοί, με τους οποίους πρέπει κανείς να συνεργαστεί σωστά για να γίνει καλά το πρόγραμμα και τα παιδιά να είναι σε ασφαλείς συνθήκες καθημερινής ζωής και πρέπει παράλληλα και να τηρείται και η νομοθεσία που υπαγορεύει το κράτος. Γιατί το κάθε σχολείο δεν είναι μόνο ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, είναι και μια δημόσια υπηρεσία. Έτσι ο διευθυντής πρέπει να εφαρμόσει όλους τους νόμους του κράτους αλλά και να συνεργαστεί σωστά με όλα τα άτομα που υπάρχουν στην σχολική κοινότητα, για να μην υπάρχουν συγκρούσεις, να μην υπάρχουν μαλώματα και άσχημο κλίμα. Εκεί συνίσταται και η δυσκολία σ´ αυτόν που διευθύνει το σχολείο. Πρέπει όλα τα μέλη του σχολείου να συντονιστούνε για να λειτουργεί σωστά.
Δεν έχω υπηρετήσει σε άλλο σχολείο ως διευθύντρια, ως υποδιευθύντρια έχω υπηρετήσει σ´ ένα σχολείο του Πειραιά για κάποια χρόνια. Στο 71ο Δημοτικό υπηρετώ ως διευθύντρια από τον Νοέμβριο του 2007.
Πως νιώθετε σε κάθε σχολική αρχή;
Νιώθω χαρούμενη επειδή ξεκινάει ξανά το σχολείο. Και ως μαθήτρια και ως δασκάλα η ζωή μου συντονίζεται με βάση τις σχολικές χρονιές. Όταν λοιπόν ξεκινάει το σχολείο, έχω μαθητικά συναισθήματα όπως όταν ήμουν μικρή, δηλαδή μελαγχολώ που τελείωσε το καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά όμως είναι μεγάλο το καλοκαίρι και όλοι το έχουμε ευχαριστηθεί. Αισθάνομαι και την ανάγκη να ξαναδουλέψω. Αισθάνομαι καλά γιατί θα ξαναδώ συναδέλφους, φίλους και παιδιά. Με την σχολική αρχή μπαίνει η ζωή μου σε μια νέα δραστηριότητα η οποία είναι πολύ ευχάριστη, όπως και το καλοκαίρι. Άλλα υπάρχουν και δυσκολίες όπως ο συντονισμός της πρώτης περιόδου: τα βιβλία, οι καθηγητές, οι σχολικές αίθουσες και οι καθαρίστριες.
Πως σας φαίνεται το σχολείο μας, θα φέρνατε τα παιδιά/εγγόνια σας εδώ;
Αν είχα παιδιά θα τα έφερνα εδώ. Πιστεύω ότι είναι ένα αρκετά καλό σχολείο, που δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα όπως άλλα σχολεία της Αθήνας που γνωρίζω. Βεβαίως θα τα έφερνα εδώ.
Τι αλλαγές/βελτιώσεις έχετε κάνει στα χρόνια σας που διευθύνετε αυτό το σχολείο ;
Όταν ήρθα εδώ το 2007 βρήκα δύο σχολεία, το 71ο και το παλιό 84ο. Ήταν λοιπόν δυο σχολικές μονάδες και φυσικά δυο διευθυντές. Συνεργαστήκαμε με τον διευθυντή του άλλου σχολείου και κάναμε αρκετά πράγματα:
-
δεν υπήρχαν οι τουαλέτες του ισογείου, αυτές που χρησιμοποιείτε στα διαλείμματα. Αυτές οι τουαλέτες έγιναν καινούριες το 2008 με την πρωτοβουλία την δική μου και του άλλου διευθυντή και με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων. Ήρθαν εδώ οι τεχνίτες, διαλέξαμε τα χρώματα που θέλαμε για τις τουαλέτες των κοριτσιών και των αγοριών μπήκανε καλά υλικά και είδη υγιεινής, βάφτηκε ο χώρος και άρχισε από τότε να χρησιμοποιείται. Έτσι μειώθηκε ο κίνδυνος των ατυχημάτων με το να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες πάνω-κάτω στα διαλείμματα για να πάτε στις τουαλέτες των ορόφων.
-
βάφτηκε το σχολείο μέσα έξω ολόκληρο εκείνη την εποχή, αλλάξαμε τα χρώματα που ήταν θλιβερά και τα αντικαταστήσαμε με χαρούμενα χρώματα.
-
επίσης την ίδια εποχή (2008-2009) αλλάξαμε όλα τα κουφώματα και βάλαμε καινούργια κουφώματα αλουμινίου, δημιουργώντας έτσι προδιαγραφές οικολογικές σε όλο το κτίριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην κρυώνετε τον χειμώνα, να μην ζεσταίνεστε το καλοκαίρι , το σχολείο να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για θέρμανση και να αυξηθεί η ασφάλεια του σχολείου από επίδοξους κλέφτες.
-
στο παλιό 71ο (πριν τη συγχώνευση) ο χώρος που κάνετε τώρα το μάθημα το μάθημα της Πληροφορικής ήταν μια παλιά αποθήκη γεμάτη με άχρηστα πράγματα. Με δική μου πρωτοβουλία και με κάποιους εργάτες ήρθαμε, αδειάσαμε όλα τα παλιά πράγματα, κρατήσαμε μονάχα ό,τι ήταν χρήσιμο, οι εργάτες καθάρισαν τον χώρο, βάφτηκε και έγινε μία γενική καθαριότητα καθώς τα πλακάκια και τα πατώματα είχαν στρώματα βρωμιάς με μούχλα. Η διαμόρφωση του χώρου πήρε 2 μήνες. Αφού λοιπόν φτιάξαμε την αίθουσα, έπρεπε να βρούμε υπολογιστές. Ο σκοπός μου ήταν να κάνουμε αυτή την αίθουσα εργαστήριο υπολογιστών, δεν είχαμε άλλη αίθουσα στο κτίριο που να μπορούσε να γίνει εργαστήριο. Επειδή δεν είχαμε χρήματα για να αγοράσουμε υπολογιστές, έγραψα κάποιες επιστολές σε φορείς και μας έστειλαν κάτι παλιούς υπολογιστές. Έτσι ξεκίνησε το μάθημα της Πληροφορικής στο ολοήμερο. Έφερα ηλεκτρολόγο που έκανε την ηλεκτρολογική και δικτυακή εγκατάσταση. Από τότε, κάθε χρόνο βελτιώνουμε την αίθουσα ΤΠΕ για να έχετε καλύτερες συνθήκες μάθησης.
-
έγινε δικτυακή εγκατάσταση στις τάξεις σας, ώστε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας τροχήλατο φοριαμό με λάπτοπς.
-
ύστερα από επίμονο αίτημα εκ μέρους μου, περιφράχτηκε η είσοδος του σχολείου μας από την οδό Γενναίου Κολοκοτρώνη καθώς πριν στο χώρο έρχονταν εξωσχολικά άτομα, άφηναν χρησιμοποιημένα πράγματα, σκουπίδια και βρώμιζαν το χώρο ανεπανόρθωτα. Έτσι δημιουργήθηκε η μικρή μας αυλή και είναι και πιο προστατευμένος ο χώρος.
-
το 2014 ύστερα από αίτησή μου στο δήμο Αθηναίων το σχολείο μας απέκτησε πράσινο δώμα, δηλαδή πράσινη ταράτσα. Ήρθαν μηχανικοί του δήμου, έβαλαν μόνωση στην ταράτσα και φύτεψαν καλλωπιστικά και μυριστικά φυτά.
-
πέρυσι, πάλι ύστερα από αίτημα στο δήμο Αθηναίων αλλάχτηκε το δάπεδο της αυλής
- κατά το τρέχον σχολικό έτος, με τη συνδρομή και του Συλλόγου Γονέων, τοποθετήσαμε στο διδακτήριό μας νέα μικροφωνική εγκατάσταση, για τις ανάγκες εξωτερικών εκδηλώσεων και ανακοινώσεων καθώς και για την καλή απόδοση της πρωινής προσευχής. Πρόκειται για ένα έργο που χρόνια προσπαθούσαμε να επιτελέσουμε, φέτος όμως έγινε πραγματικότητα, χάρη στην συμμετοχή όλων των γονέων κατά το ήμισυ του κόστους αλλά και στα δραστήρια και πολύ συνεργάσιμα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τους ευχαριστούμε όλους ειλικρινά.
Φετινός μου στόχος είναι η αύξηση της ασφάλειας του σχολείου από εξωσχολικά άτομα που κάνουν ζημιές και μας αναγκάζουν να πληρώνουμε για να επιδιορθώσουμε τις ζημιές. Γενικά προσπαθώ να εξασφαλίσω όσο γίνεται πιο υγιεινές, πιο πολιτισμένες και πιο σύγχρονες συνθήκες μαθητικής ζωής.
Πως πιστεύετε ότι θα βελτιωνόταν το σχολείο;
Θα μπορούσαμε να ανανεώσουμε το βάψιμο του σχολείου μας. Να φτιάξουμε τα κάγκελα ώστε να μην μπορούν να μπαίνουν εξωσχολικοί. Θέλουμε καλύτερο εξοπλισμό για το σχολείο μας (γραφεία, βιβλιοθήκες κ.α.). Πάγια προσπάθειά μας είναι η ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού.
Θα εξετάζατε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί υπόστεγο/κιόσκι για τη βροχή στην αυλή ;
Αυτή την σκέψη την έχουμε κάνει και παλιότερα με τον διευθυντή του άλλου σχολείου και με τους προηγούμενους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και θα θέλαμε να γίνει, αλλά υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες .Το κτίριο ανήκει στο δήμο Αθηναίων, δεν μπορούμε από μόνοι μας να κάνουμε κάτι τέτοιο. Επίσης είναι τεχνικά δύσκολο γιατί αν μπει υπόστεγο μοιραία θα σκιάσει τα νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα αυτές οι αίθουσες να μην έχουν το απαραίτητο φως, το οποίο είναι απαραίτητο για τα μικρά παιδιά που φοιτούν στο σχολείο.
Πιστεύετε ότι οι δάσκαλοι είναι ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις/συπεριφορά των μαθητών τους;
Απ´ ότι ξέρω αρκετά με τις επιδόσεις αλλά δεν έχω όλα τα στοιχεία μπροστά μου για να απαντήσω με ακρίβεια. Πάντως κάποια παράπονα που γίνονται από εκπαιδευτικούς αφορούν τη συμπεριφορά κάποιων μαθητών. Τέτοιες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τους γονείς και τον σχολικό σύμβουλο.
Πιστεύετε ότι τα παιδιά είναι ικανοποιημένα από το σχολείο και τους δασκάλους τους;
Δεν έχει έρθει ποτέ κανείς να μου κάνει κάποιο παράπονο από τα παιδιά ούτε για το ένα θέμα ούτε για το άλλο. Θεωρώ ότι αν υπήρχε ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα είτε με το κτίριο είτε με κάποιες συνθήκες του κτιρίου, είτε με κάποιους από τους εκπαιδευτικούς, κάποια παιδιά θα είχαν έρθει και θα μου είχαν παραπονεθεί. Προς το παρόν, δεν έχω κάποιο τέτοιο παράπονο, Άρα πρέπει εγώ να συμπεράνω ότι γενικά δεν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια, τουλάχιστον όχι έντονη για να μην έχω μάθει κάτι εγώ.
Τι προσόντα, κατά την γνώμη σας, θα πρέπει να έχει ένας δάσκαλος για να διδάξει;
Το πρώτο και κυριότερο τυπικό προσόν είναι να έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο, το παιδαγωγικό τμήμα. Αυτό είναι απαραίτητο και κανείς δεν μπορεί να διδάξει σε ελληνικό σχολείο εάν δεν έχει δίπλωμα πανεπιστημίου. Από ´κει και πέρα συνίσταται στον ίδιο τον εκπαιδευτικό να μπορέσει να προσαρμόσει αυτά τα οποία έμαθε , κάθε φορά με το ανθρώπινο δυναμικό της τάξης του, με τους μαθητές του και να δείξει το κέφι που εκείνος έχει για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του σωστά. Αλλά να ξέρετε ότι η δουλειά του δασκάλου δεν είναι καθόλου εύκολη, είναι πάρα πολύ δύσκολη και επίσης θέλω να ξέρετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει αυτή την δουλειά εάν δεν έχει μεγάλα ψυχικά αποθέματα και αρκετές γνώσεις και πολύ κέφι για να διδάξει τα παιδιά.
Έχουν υπάρξει κατά καιρούς δάσκαλοι σε άλλα σχολεία που μπήκαν στις τάξεις, ξεκίνησαν την δουλειά τους και μετά από δύο χρόνια παραιτήθηκαν και έφυγαν από την εκπαίδευση γιατί δεν άντεξαν. Όσοι λοιπόν αντέχουν και συνεχίζουν αυτό το έργο σημαίνει ότι έχουν πραγματικά μεγάλες αντοχές, μεγάλες γνώσεις και έχουν μεγάλη ψυχραιμία και αγάπη για τα παιδιά για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν.
Πόσες μέρες μπορεί να λείψει στην διάρκεια μιας χρονιάς ένας δάσκαλος;
Αρκετές από το περιθώριο που του δίνει ο νόμος, είναι πολλά είδη αδειών που μπορεί να πάρει ένας εκπαιδευτικός. Πρέπει να σας πω ότι τουλάχιστον στην δική μας σχολική μονάδα, κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει εξαντλήσει όλο το περιθώριο που του δίνει ο νόμος και κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει κάνει κατάχρηση, δηλαδή κανένας δεν λείπει αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
Τι θα λέγατε σε εμάς που σε λίγο θα φύγουμε για το Γυμνάσιο;
Να έχετε μία πολύ καλή αρχή στο καινούργιο σχολείο που θα πάτε, είναι η κυριότερη ευχή μου.
Να μη βιαστείτε να μεγαλώσετε, να χαρείτε την παιδική σας ηλικία, να είστε όσο πιο ανέμελοι γίνεται γιατί μετά το Λύκειο θα είστε ενήλικοι για μια ζωή. Μην χαραμίζετε την αθωότητά σας.
Μην αφήσετε την τεχνολογία να σας υποδουλώσει. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο όπως όλα τα εργαλεία που μας βοηθάνε να ζήσουμε και να εργαστούμε. Πρέπει λοιπόν να της δώσετε τη σωστή της θέση και να μην κάνετε κατάχρηση.
Επίσης ότι μαθήματα κι αν κάνετε στο Γυμνάσιο, μη σας φανεί ότι κάποιο από τα μαθήματα είναι περιττό. Τίποτα δεν είναι περιττό.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πρωτάκια όταν έρχονται στο δημοτικό;
Δυσκολίες προσαρμογής ως προς την νέα δασκάλα, το νέο σχολείο, τους νέους συμμαθητές, μόνο για τις πρώτες ημέρες. Μετά προσαρμόζονται ομαλά και αποκτούν νέους φίλους.
Ποιες είναι οι διαδικασίες όταν ένα παιδί τραυματίζεται σοβαρά στο σχολείο;
- Παροχή Α´ βοηθειών,
- Κλήση του ασθενοφόρου όπου το συνοδεύει ένας δάσκαλος (συνήθως η διευθύντρια),
- Ενημέρωση των γονέων
Όταν ένα παιδί παραβεί κάποιον κανονισμό του σχολείου, πως το αντιμετωπίζετε;
Συζήτηση με το παιδί, εξηγούνται ξανά οι κανόνες και σε περίπτωση που το επαναλάβει, καλούνται οι γονείς του για ενημέρωση και συζήτηση με τον δάσκαλο, τη Διευθύντρια και τον Σχολικό Σύμβουλο.
Σας ευχαριστώ!
Καλή αρχή στο Γυμνάσιο!
Σύνταξη ερωτήσεων: ΣΤ1 – Φωτεινή, Αμαρυλλίς, Θέμης, Θεοφανώ, Ελευθερία, Αχιλλέας, Άντελ, Άγγελος, Νάσος, Μάριος, Γλυκερία
Σύνταξη άρθρου: ΣΤ1 – Θεοφανώ, Σελομέι, Μάριος, Άγγελος, Νάσος, Μπούσι, Θέμης, Αμαρυλλίς, Φωτεινή