Στήλη: Συνεντεύξεις

71ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 πήραμε συνέντευξη από τη διευθύντρια του σχολείου μας κ. Ευρυδίκη Σταμάτη. Οι ερωτήσεις μας ήταν πολλές και δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη την ώρα  του μαθήματος. Έτσι τις τελευταίες ερωτήσεις τις απάντησε γραπτώς. Στο εργαστήριο ΤΠΕ μεταφέραμε τη συνέντευξη σε ηλεκτρονική μορφή, τραβήξαμε φωτογραφίες του σχολείου μας και φτιάξαμε το άρθρο μας. Ελπίζουμε να το χαρείτε!

Ποια είναι η ιστορία του 71ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών;

Το σχολείο είναι από τα πολύ παλιά σχολεία της Αθήνας. Τα παλιά χρόνια στεγαζόταν στην οδό Βεΐκου, εκεί που είναι το σημερινό σούπερ-μάρκετ Bazar. Σε αυτό ήμουν και εγώ μαθήτρια. Σε εκείνο το παλιό κτίριο στεγαζόντουσαν μάλιστα δυο σχολεία, το 71ο Δημοτικό και το παλιό 83ο Δημοτικό Αθηνών, το οποίο δεν υπάρχει πια. Το 1983 έγινε η μεταστέγαση του σχολείου σε αυτό το κτίριο που είμαστε τώρα, το οποίο τότε ήτανε καινούργιο, πολύ όμορφο, και έτσι προσπαθούμε όσο γίνεται να το διατηρήσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι με τις προσπάθειες όλων μας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σωστά, να είναι όμορφο και να το χαίρονται όλα τα παιδιά τα οποία φοιτούν σε αυτό.

 

Πως είναι να διευθύνετε ένα σχολείο; Έχετε υπηρετήσει και σε άλλα σχολεία ως διευθύντρια; Πόσα χρόνια είστε διευθύντρια σε αυτό το σχολείο;

Οι δυσκολίες είναι αρκετές, δεν είναι πολύ εύκολο, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Είναι πάρα πολλά τα παιδιά, είναι πάρα πολλοί οι γονείς, είναι πάρα πολλοί οι εκπαιδευτικοί, με τους οποίους πρέπει κανείς να συνεργαστεί σωστά για να γίνει καλά το πρόγραμμα και τα παιδιά να είναι σε ασφαλείς συνθήκες καθημερινής ζωής και πρέπει παράλληλα και να τηρείται και η νομοθεσία που υπαγορεύει το κράτος. Γιατί το κάθε σχολείο δεν είναι μόνο ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, είναι και μια δημόσια υπηρεσία. Έτσι ο διευθυντής πρέπει να εφαρμόσει όλους τους νόμους του κράτους αλλά και να συνεργαστεί σωστά με όλα τα άτομα που υπάρχουν στην σχολική κοινότητα, για να μην υπάρχουν συγκρούσεις, να μην υπάρχουν μαλώματα και άσχημο κλίμα. Εκεί συνίσταται και η δυσκολία σ´ αυτόν που διευθύνει το σχολείο. Πρέπει όλα τα μέλη του σχολείου να συντονιστούνε για να λειτουργεί σωστά.

Δεν έχω υπηρετήσει σε άλλο σχολείο ως διευθύντρια, ως υποδιευθύντρια έχω υπηρετήσει σ´ ένα σχολείο του Πειραιά για κάποια χρόνια. Στο 71ο Δημοτικό υπηρετώ ως διευθύντρια από τον Νοέμβριο του 2007.

Πως νιώθετε σε κάθε σχολική αρχή;

Νιώθω χαρούμενη επειδή ξεκινάει ξανά το σχολείο. Και ως μαθήτρια και ως δασκάλα η ζωή μου συντονίζεται με βάση τις σχολικές χρονιές. Όταν λοιπόν ξεκινάει το σχολείο, έχω μαθητικά συναισθήματα όπως όταν ήμουν μικρή, δηλαδή μελαγχολώ που τελείωσε το καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά όμως είναι μεγάλο το καλοκαίρι και όλοι το έχουμε ευχαριστηθεί. Αισθάνομαι και την ανάγκη να ξαναδουλέψω. Αισθάνομαι καλά γιατί θα ξαναδώ συναδέλφους, φίλους και παιδιά. Με την σχολική αρχή μπαίνει η ζωή μου σε μια νέα δραστηριότητα η οποία είναι πολύ ευχάριστη, όπως και το καλοκαίρι. Άλλα υπάρχουν και δυσκολίες όπως ο συντονισμός της πρώτης περιόδου: τα βιβλία, οι καθηγητές, οι σχολικές αίθουσες και οι καθαρίστριες.

 

Πως σας φαίνεται το σχολείο μας, θα φέρνατε τα παιδιά/εγγόνια σας εδώ;

Αν είχα παιδιά θα τα έφερνα εδώ. Πιστεύω ότι είναι ένα αρκετά καλό σχολείο, που δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα όπως άλλα σχολεία της Αθήνας που γνωρίζω. Βεβαίως θα τα έφερνα εδώ.

 

Τι αλλαγές/βελτιώσεις έχετε κάνει στα χρόνια σας που διευθύνετε αυτό το σχολείο ;

Όταν ήρθα εδώ το 2007 βρήκα δύο σχολεία, το 71ο και το παλιό 84ο. Ήταν λοιπόν δυο σχολικές μονάδες και φυσικά δυο διευθυντές. Συνεργαστήκαμε με τον διευθυντή του άλλου σχολείου και κάναμε αρκετά πράγματα:

  • δεν υπήρχαν οι τουαλέτες του ισογείου, αυτές που χρησιμοποιείτε στα διαλείμματα. Αυτές οι τουαλέτες έγιναν καινούριες το 2008 με την πρωτοβουλία την δική μου και του άλλου διευθυντή και με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων. Ήρθαν εδώ οι τεχνίτες, διαλέξαμε τα χρώματα που θέλαμε για τις τουαλέτες των κοριτσιών και των αγοριών μπήκανε καλά υλικά και είδη υγιεινής, βάφτηκε ο χώρος και άρχισε από τότε να χρησιμοποιείται. Έτσι μειώθηκε ο κίνδυνος των ατυχημάτων με το να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες πάνω-κάτω στα διαλείμματα για να πάτε στις τουαλέτες των ορόφων.

  • βάφτηκε το σχολείο μέσα έξω ολόκληρο εκείνη την εποχή, αλλάξαμε τα χρώματα που ήταν θλιβερά και τα αντικαταστήσαμε με χαρούμενα χρώματα.

  • επίσης την ίδια εποχή (2008-2009) αλλάξαμε όλα τα κουφώματα και βάλαμε καινούργια κουφώματα αλουμινίου, δημιουργώντας έτσι προδιαγραφές οικολογικές σε όλο το κτίριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην κρυώνετε τον χειμώνα, να μην ζεσταίνεστε το καλοκαίρι , το σχολείο να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για θέρμανση και να αυξηθεί η ασφάλεια του σχολείου από επίδοξους κλέφτες.

  • στο παλιό 71ο (πριν τη συγχώνευση) ο χώρος που κάνετε τώρα το μάθημα το μάθημα της Πληροφορικής ήταν μια παλιά αποθήκη γεμάτη με άχρηστα πράγματα. Με δική μου πρωτοβουλία και με κάποιους εργάτες ήρθαμε, αδειάσαμε όλα τα παλιά πράγματα, κρατήσαμε μονάχα ό,τι ήταν χρήσιμο, οι εργάτες καθάρισαν τον χώρο, βάφτηκε και έγινε μία γενική καθαριότητα καθώς τα πλακάκια και τα πατώματα είχαν στρώματα βρωμιάς με μούχλα. Η διαμόρφωση του χώρου πήρε 2 μήνες. Αφού λοιπόν φτιάξαμε την αίθουσα, έπρεπε να βρούμε υπολογιστές. Ο σκοπός μου ήταν να κάνουμε αυτή την αίθουσα εργαστήριο υπολογιστών, δεν είχαμε άλλη αίθουσα στο κτίριο που να μπορούσε να γίνει εργαστήριο. Επειδή δεν είχαμε χρήματα για να αγοράσουμε υπολογιστές, έγραψα κάποιες επιστολές σε φορείς και μας έστειλαν κάτι παλιούς υπολογιστές. Έτσι ξεκίνησε το μάθημα της Πληροφορικής στο ολοήμερο. Έφερα ηλεκτρολόγο που έκανε την ηλεκτρολογική και δικτυακή εγκατάσταση. Από τότε, κάθε χρόνο βελτιώνουμε την αίθουσα ΤΠΕ για να έχετε καλύτερες συνθήκες μάθησης.

  • έγινε δικτυακή εγκατάσταση στις τάξεις σας, ώστε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας τροχήλατο φοριαμό με λάπτοπς.

  • ύστερα από επίμονο αίτημα εκ μέρους μου, περιφράχτηκε η είσοδος του σχολείου μας από την οδό Γενναίου Κολοκοτρώνη καθώς πριν στο χώρο έρχονταν εξωσχολικά άτομα, άφηναν χρησιμοποιημένα πράγματα, σκουπίδια και βρώμιζαν το χώρο ανεπανόρθωτα. Έτσι δημιουργήθηκε η μικρή μας αυλή και είναι και πιο προστατευμένος ο χώρος.

  • το 2014 ύστερα από αίτησή μου στο δήμο Αθηναίων το σχολείο μας απέκτησε πράσινο δώμα, δηλαδή πράσινη ταράτσα. Ήρθαν μηχανικοί του δήμου, έβαλαν μόνωση στην ταράτσα και φύτεψαν καλλωπιστικά και μυριστικά φυτά.

  • πέρυσι, πάλι ύστερα από αίτημα στο δήμο Αθηναίων αλλάχτηκε το δάπεδο της αυλής

  • κατά το τρέχον σχολικό έτος, με τη συνδρομή και του Συλλόγου Γονέων, τοποθετήσαμε στο διδακτήριό μας νέα μικροφωνική εγκατάσταση, για τις ανάγκες εξωτερικών εκδηλώσεων και ανακοινώσεων καθώς και για την καλή απόδοση της πρωινής προσευχής. Πρόκειται για ένα έργο που χρόνια προσπαθούσαμε να επιτελέσουμε, φέτος όμως έγινε πραγματικότητα, χάρη στην συμμετοχή όλων των γονέων κατά το ήμισυ του κόστους αλλά και στα δραστήρια και πολύ συνεργάσιμα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τους ευχαριστούμε όλους ειλικρινά.

Φετινός μου στόχος είναι η αύξηση της ασφάλειας του σχολείου από εξωσχολικά άτομα που κάνουν ζημιές και μας αναγκάζουν να πληρώνουμε για να επιδιορθώσουμε τις ζημιές. Γενικά προσπαθώ να εξασφαλίσω όσο γίνεται πιο υγιεινές, πιο πολιτισμένες και πιο σύγχρονες συνθήκες μαθητικής ζωής.

Πως πιστεύετε ότι θα βελτιωνόταν το σχολείο;

Το γραφείο διδασκόντων στο ισόγειο

Το γραφείο διδασκόντων στο ισόγειο

Θα μπορούσαμε να ανανεώσουμε το βάψιμο του σχολείου μας. Να φτιάξουμε τα κάγκελα ώστε να μην μπορούν να μπαίνουν εξωσχολικοί. Θέλουμε καλύτερο εξοπλισμό για το σχολείο μας (γραφεία, βιβλιοθήκες κ.α.). Πάγια προσπάθειά μας είναι η ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού.

 

Θα εξετάζατε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί υπόστεγο/κιόσκι για τη βροχή στην αυλή ;

Αυτή την σκέψη την έχουμε κάνει και παλιότερα με τον διευθυντή του άλλου σχολείου και με τους προηγούμενους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και θα θέλαμε να γίνει, αλλά υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες .Το κτίριο ανήκει στο δήμο Αθηναίων, δεν μπορούμε από μόνοι μας να κάνουμε κάτι τέτοιο. Επίσης είναι τεχνικά δύσκολο γιατί αν μπει υπόστεγο μοιραία θα σκιάσει τα νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα αυτές οι αίθουσες να μην έχουν το απαραίτητο φως, το οποίο είναι απαραίτητο για τα μικρά παιδιά που φοιτούν στο σχολείο.

 

Πιστεύετε ότι οι δάσκαλοι είναι ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις/συπεριφορά των μαθητών τους;

Απ´ ότι ξέρω αρκετά με τις επιδόσεις αλλά δεν έχω όλα τα στοιχεία μπροστά μου για να απαντήσω με ακρίβεια. Πάντως κάποια παράπονα που γίνονται από εκπαιδευτικούς αφορούν τη συμπεριφορά κάποιων μαθητών. Τέτοιες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τους γονείς και τον σχολικό σύμβουλο.

 

Πιστεύετε ότι τα παιδιά είναι ικανοποιημένα από το σχολείο και τους δασκάλους τους;

Δεν έχει έρθει ποτέ κανείς να μου κάνει κάποιο παράπονο από τα παιδιά ούτε για το ένα θέμα ούτε για το άλλο. Θεωρώ ότι αν υπήρχε ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα είτε με το κτίριο είτε με κάποιες συνθήκες του κτιρίου, είτε με κάποιους από τους εκπαιδευτικούς, κάποια παιδιά θα είχαν έρθει και θα μου είχαν παραπονεθεί. Προς το παρόν, δεν έχω κάποιο τέτοιο παράπονο, Άρα πρέπει εγώ να συμπεράνω ότι γενικά δεν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια, τουλάχιστον όχι έντονη για να μην έχω μάθει κάτι εγώ.

 

Τι προσόντα, κατά την γνώμη σας, θα πρέπει να έχει ένας δάσκαλος για να διδάξει;

Το πρώτο και κυριότερο τυπικό προσόν είναι να έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο, το παιδαγωγικό τμήμα. Αυτό είναι απαραίτητο και κανείς δεν μπορεί να διδάξει σε ελληνικό σχολείο εάν δεν έχει δίπλωμα πανεπιστημίου. Από ´κει και πέρα συνίσταται στον ίδιο τον εκπαιδευτικό να μπορέσει να προσαρμόσει αυτά τα οποία έμαθε , κάθε φορά με το ανθρώπινο δυναμικό της τάξης του, με τους μαθητές του και να δείξει το κέφι που εκείνος έχει για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του σωστά. Αλλά να ξέρετε ότι η δουλειά του δασκάλου δεν είναι καθόλου εύκολη, είναι πάρα πολύ δύσκολη και επίσης θέλω να ξέρετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει αυτή την δουλειά εάν δεν έχει μεγάλα ψυχικά αποθέματα και αρκετές γνώσεις και πολύ κέφι για να διδάξει τα παιδιά.

Έχουν υπάρξει κατά καιρούς δάσκαλοι σε άλλα σχολεία που μπήκαν στις τάξεις, ξεκίνησαν την δουλειά τους και μετά από δύο χρόνια παραιτήθηκαν και έφυγαν από την εκπαίδευση γιατί δεν άντεξαν. Όσοι λοιπόν αντέχουν και συνεχίζουν αυτό το έργο σημαίνει ότι έχουν πραγματικά μεγάλες αντοχές, μεγάλες γνώσεις και έχουν μεγάλη ψυχραιμία και αγάπη για τα παιδιά για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν.

Πόσες μέρες μπορεί να λείψει στην διάρκεια μιας χρονιάς ένας δάσκαλος;

Αρκετές από το περιθώριο που του δίνει ο νόμος, είναι πολλά είδη αδειών που μπορεί να πάρει ένας εκπαιδευτικός. Πρέπει να σας πω ότι τουλάχιστον στην δική μας σχολική μονάδα, κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει εξαντλήσει όλο το περιθώριο που του δίνει ο νόμος και κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει κάνει κατάχρηση, δηλαδή κανένας δεν λείπει αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

 

Τι θα λέγατε σε εμάς που σε λίγο θα φύγουμε για το Γυμνάσιο;

Να έχετε μία πολύ καλή αρχή στο καινούργιο σχολείο που θα πάτε, είναι η κυριότερη ευχή μου.

Να μη βιαστείτε να μεγαλώσετε, να χαρείτε την παιδική σας ηλικία, να είστε όσο πιο ανέμελοι γίνεται γιατί μετά το Λύκειο θα είστε ενήλικοι για μια ζωή. Μην χαραμίζετε την αθωότητά σας.

Μην αφήσετε την τεχνολογία να σας υποδουλώσει. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο όπως όλα τα εργαλεία που μας βοηθάνε να ζήσουμε και να εργαστούμε. Πρέπει λοιπόν να της δώσετε τη σωστή της θέση και να μην κάνετε κατάχρηση.

Επίσης ότι μαθήματα κι αν κάνετε στο Γυμνάσιο, μη σας φανεί ότι κάποιο από τα μαθήματα είναι περιττό. Τίποτα δεν είναι περιττό.

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πρωτάκια όταν έρχονται στο δημοτικό;

Δυσκολίες προσαρμογής ως προς την νέα δασκάλα, το νέο σχολείο, τους νέους συμμαθητές, μόνο για τις πρώτες ημέρες. Μετά προσαρμόζονται ομαλά και αποκτούν νέους φίλους.

 

Ποιες είναι οι διαδικασίες όταν ένα παιδί τραυματίζεται σοβαρά στο σχολείο;

  • Παροχή Α´ βοηθειών,
  • Κλήση του ασθενοφόρου όπου το συνοδεύει ένας δάσκαλος (συνήθως η διευθύντρια),
  • Ενημέρωση των γονέων

 

Όταν ένα παιδί παραβεί κάποιον κανονισμό του σχολείου, πως το αντιμετωπίζετε;

Συζήτηση με το παιδί, εξηγούνται ξανά οι κανόνες και σε περίπτωση που το επαναλάβει, καλούνται οι γονείς του για ενημέρωση και συζήτηση με τον δάσκαλο, τη Διευθύντρια και τον Σχολικό Σύμβουλο.

 

Σας ευχαριστώ!

Καλή αρχή στο Γυμνάσιο!

 

Σύνταξη ερωτήσεων: ΣΤ1 – Φωτεινή, Αμαρυλλίς, Θέμης, Θεοφανώ, Ελευθερία, Αχιλλέας, Άντελ, Άγγελος, Νάσος, Μάριος, Γλυκερία

Σύνταξη άρθρου: ΣΤ1 – Θεοφανώ, Σελομέι, Μάριος, Άγγελος, Νάσος, Μπούσι, Θέμης, Αμαρυλλίς, Φωτεινή

Το Κουκάκι τότε και τώρα… μέσα από τα μάτια κατοίκων του

Με τα παιδιά της Ε΄ δημοτικού αναρωτηθήκαμε πώς ήταν το Κουκάκι παλιότερα, πώς το θυμούνται οι μεγαλύτεροι άνθρωποι. Αποφασίσαμε λοιπόν να τους ρωτήσουμε. Τα παιδιά έγραψαν τις ερωτήσεις τους και με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη Κεσόγλου (δάσκαλος στο 71ο ΔΣ Αθηνών) διαμόρφωσαν ένα ερωτηματολόγιο.

Το εκτυπώσαμε  σε αρκετά αντίτυπα και ο κ. Δημήτρης ανέλαβε  να τα προωθήσει σε παλιούς Κουκακιώτες, οι οποίοι μας τα επέστρεψαν συμπληρωμένα. Στο εργαστήριο Πληροφορικής οι μαθήτριες Βασιλική, Κατερίνα, Λορένα, Ντέμπορα, Μαρινέλα, Εβελίνα, Ειρήνη, Χριστιάνα του Ε1 και οι μαθητές Νίκος, Μανώλης, Οδυσσέας Β., Σταύρος, Άλεξ, Οδυσσέας,  Μπάμπης, Απόλλωνας του Ε2 ανέλαβαν την επίπονη διαδικασία μεταφοράς των απαντήσεων σε ηλεκτρονική μορφή. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για την υπομονή και την επιμονή τους.

Σημείωση 1 : Η κ. Σαχινίδου έστειλε με email τις απαντήσεις της και τη συνέντευξη του κ. Ξαγρεμμενάκου την έγραψα η ίδια καθώς το ύφος και το λεξιλόγιο ξεπερνούσε κατά πολύ τις δυνατότητες των παιδιών.

Σημείωση 2 : Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμμετέχοντες που απάντησαν στις ερωτήσεις μας και μας ταξίδεψαν σε μια άλλη εποχή!

Διαβάστε παρακάτω τις συνεντεύξεις μας:

Συνέντευξη Νικολάου Ξαγρεμμενάκου

Συνέντευξη Ιωάννας Σαχινίδου

Συνέντευξη Λαμπροθέας Τικέλλη

Συνέντευξη Ανώνυμης_1

Συνέντευξη Ανώνυμης_2

 

 

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  βρήκε την οριστική του θέση στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ. Την Τετάρτη 22/02/2016 επισκεφτήκαμε το μουσείο και πήραμε συνέντευξη από τους:

  • κ. Δημήτρη Καννά, Εικαστικός, Εμψυχωτής Τμήματος Εκπαιδευτικών
  • κ. Ελισάβετ Ιωαννίδη, Βοηθός Επιμελήτρια, Γραφείο Εκθέσεων και Πολιτιστικής Δράσης
  • κ. Ηρώ Νικολακέα, Αρχιτέκτων Μηχανικός του ΕΜΣΤ

emst_2

Ποιος είχε την ιδέα να φιλοξενηθεί το μουσείο σ´ αυτό το χώρο;

Συλλογικά όργανα είχαν προτείνει κάποια κτίρια ύστερα από έρευνα. Τελικά κατάληξαν σ´ αυτό που βρισκόμαστε σήμερα. Ένα μουσείο χρειάζεται μεγάλους χώρους.

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να λειτουργήσει το μουσείο. Πότε έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου και πότε θα ανοίξει σε πλήρη λειτουργία;

Ιδρύθηκε το 1997. Από το 2000-2003 λειτουργούσε στο ισόγειο αυτού του κτιρίου. Το 2003 για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης μεταφέρθηκαν οι εκθέσεις του στο Ωδείο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής και συνέχισε τη λειτουργία του εκεί.

Τα εγκαίνια του κτιρίου δεν έχουν γίνει ακόμα. Το ΕΜΣΤ άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2016 με την πρώτη περιοδική έκθεση “Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα” σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).

Ελπίζουμε ότι θα ανοίξει σε πλήρη λειτουργία με τη μόνιμη συλλογή του, τέλος του 2017.

Τι εκθέματα φιλοξενούνται στους χώρους του; Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί καλλιτέχνες που φιλοξενούνται;

Τα εκθέματα είναι εκθέματα σύγχρονης τέχνης. Στη σύγχρονη τέχνη οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι ζωντανοί, τα έργα τους έχουν φτιαχτεί μετά το 1960. Τα έργα είναι βίντεο-αρτ, περφόρμανς, κατασκευές, έργα μέσω υπολογιστών και ζωγραφική.

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα των Τσόκλη, Κεσσανλή, Μπότσογλου, Βιόλα.

 

Είστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου; Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες δεν επισκέπτονται τα μουσεία και αν ναι, γιατί;

Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου. Περίπου 14.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το μουσείο το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του.

 

Μελετώντας τις φωτογραφίες

Μελετώντας τις φωτογραφίες

Σκοπεύετε να διοργανώνετε εκπαιδευτικά προγράμματα / δράσεις για τους κατοίκους της περιοχής;

Όταν θα ανοίξει το μουσείο πλήρως θα αναπτυχθούν όλα τα προγράμματα. Γενικότερα θα είναι για παιδιά, από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο. Τα προγράμματα προκύπτουν ανάλογα με το τι έχεις να παρουσιάσεις, οπότε είναι πιθανό να προκύψουν διάφορες δράσεις.

 Πως θα επιδράσει το μουσείο στην καθημερινότητα των Κουκακιωτών; Επηρεάζει η παρουσία του την περιοχή;

Από τη στιγμή που ένας τέτοιος μεγάλος χώρος ανοίγει, η περιοχή σίγουρα αναβαθμίζεται. Το κτίριο ήταν ένα ερείπιο, μάζευε κόσμο ανεξέλεγκτο, μάζευε σκουπίδια. Ήταν ένα πρόβλημα για την περιοχή. Λόγω της φύλαξης του χώρου υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή. Με τον ερχομό του μουσείου, θα δημιουργηθούν ομάδες που θα λειτουργήσουν γύρω από το μουσείο σε κοντινό χώρο, θα γίνει ένας χώρος τέχνης γύρω από το μουσείο.

Θα υπάρξει πολυεθνική παρουσία στο Κουκάκι και αυτοί οι άνθρωποι δεν θα κινούνται μόνο στο Μουσείο, θα κινούνται και στις γειτονιές του Κουκακίου, στα καφέ, στα μπαράκια, στα εστιατόρια, στα καταστήματα κ.α. Καλλιτέχνες θα μένουν στο Κουκάκι.

Θα υπάρχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τουρίστες και ντόπιους και λόγω της επισκεψιμότητας θα υπάρξει άνθηση των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Και βέβαια το Κουκάκι μπαίνει σ´ έναν άξονα που ξεκινάει από το Φάληρο (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”), σταματάει στη Νέα Σμύρνη (στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεχίζει με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και καταλήγει στο Μουσείο της Ακρόπολης. Άρα το Κουκάκι μπαίνει στον διεθνή χάρτη ως ένας πολιτιστικός προορισμός.

Σημαντική είναι και η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Για τους κατοίκους θέλουμε το μουσείο να αποτελεί έναν πόλο έλξης.

Ποια είναι η ιστορία του κτίριου;

Η ιστορία αναφέρεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να τη διαβάσετε: Κτίριο ΦΙΞ- ΕΜΣΤ

Ποια ήταν η διαδικασία ανακαίνισης του κτιρίου;

Το 2003 ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακαίνιση και ολοκληρώθηκαν για το 2015. Υπήρξαν πολλά προβλήματα:

  • Υπάρχουν πολλές δύσκολες διαδικασίες για να φτιάξεις ένα κτίριο που έχει κριθεί διατηρητέο.

  • Υπήρξαν μεγάλες διακοπές κατά τη διάρκεια των εργασιών γιατί ανέκυπταν προβλήματα εκτός προγράμματος.

  • Βρέθηκαν ουσίες μέσα στο κτίριο που πλέον είναι απαγορευμένες (αμίαντος) οπότε έπρεπε να αφαιρεθούν με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.

Γι´ αυτούς τους λόγους πήρε 12 χρόνια η ανακαίνιση.

Πηγές : Ιστοσελίδα ΕΜΣΤ

Υπεύθυνη ομάδα : Ε1 – Παύλος, Άρης, Μαρινέλα, Βασιλική

14ο ΓΕΛ Αθηνών

Το 14ο ΓΕΛ Αθηνών  είναι πολύ κοντά στο σχολείο μας. Πολλές φορές φιλοξενεί εκδηλώσεις του σχολείου μας στο αμφιθέατρό του, γιατί το δημοτικό μας δεν έχει αμφιθέατρο. Την Τετάρτη 22/02/2017 επισκεφτήκαμε το σχολείο και πήραμε συνέντευξη από τον κ. Λεωνίδα Μαυρογιαννάκη, τον διευθυντή του Λυκείου.

 

14_gel_1

Ο κ. Μαυρογιαννάκης απαντά στις ερωτήσεις μας

Ο κ. Μαυρογιαννάκης απαντά στις ερωτήσεις μας

Γιατί επιλέξατε αυτό το σχολείο για να είστε διευθυντής και πόσα χρόνια είστε διευθυντής εδώ;

Υπηρέτησα ως καθηγητής μαθηματικών 4 χρόνια (1990-1992, 1997-1998) σ´ αυτό το σχολείο, οπότε το ήξερα. Εδώ ως διευθυντής είμαι 6 χρόνια (2011-2017).

Το 14ο Λύκειο στεγαζόταν πάντα σ´ αυτό το κτίριο; Αντιμετωπίζετε προβλήματα με το κτίριο, και αν ναι, ποια;

Ήρθε εδώ περίπου το 2010 μετά από συγχώνευση των δύο λυκείων του Κουκακίου, του 14ου και του 33ου. Συγχωνεύτηκαν γιατί μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών. Όταν έγινε η συγχώνευση των σχολείων το 2010 υπήρξαν αντιδράσεις από τους μαθητές.

Στο παρελθόν είχαν συγχωνευθεί το 3ο Γυμνάσιο Θηλέων με το 14ο Γυμνάσιο Αρρένων. Στο αρχείο του σχολείου υπάρχουν μητρώα μαθητών από το 1920. Στο 3ο Γυμνάσιο Θηλέων φοίτησε και η Ηρώ Κωνσταντοπούλου.

Δεν αντιμετωπίζουμε πολύ σημαντικά προβλήματα. Το κτίριο που βρισκόμαστε είναι σχετικά καινούργιο, χτίστηκε περίπου το 2000. Παλιά εδώ ήταν το 33ο Γυμνάσιο. Το διπλανό κτίριο, όπου στεγαζόταν το 33ο Λύκειο, είναι περίπου 40 ετών και έχει προβλήματα μόνωσης, το καλοκαίρι ο πάνω όροφος έχει πολύ ζέστη. Κάπου-κάπου μπαίνει νερό και κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές.

Από άποψη εξοπλισμού είμαστε πολύ καλά, το σχολείο μας είναι πλήρως εξοπλισμένο.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα παράπονα των μαθητών για το σχολείο; Ποια στοιχεία τους ικανοποιούν;

Τα παιδιά πάντα ζητούν πράγματα και αυτό είναι καλό, γιατί αν δεν διεκδικείς δεν θα λάβεις τίποτα. Πρέπει όμως να υπάρχει λογική. Για παράδειγμα, κάποιοι μαθητές αργούν να ξυπνήσουν και δεν έρχονται στις 8.15 π.μ., και θέλουν η πόρτα να είναι ανοιχτή για να μπαίνουν μέσα. Όμως εδώ είναι σχολείο,δεν μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο. Οπότε η πόρτα κλείνει και ξανανοίγει στις 09:00´.

Τους αρέσει οποιαδήποτε εκδήλωση που ξεφεύγει από τη ρουτίνα. Από την τάξη και το τυπικό μάθημα. Θέλουν να πηγαίνουν διδακτικές επισκέψεις, εκδρομές, σε μουσεία, στο πλανητάριο, στο αστεροσκοπείο που είναι στο Θησείο κ.α. Θέλουν το μάθημα να είναι πιο ευχάριστο και να έχουν και αυτά μεγαλύτερη συμμετοχή.

Έχουν γίνει ζημιές στο σχολείο από μαθητές;

Δυστυχώς ναι . Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί το φαινόμενο.

Την πρώτη χρονιά που ήρθα εδώ, ήταν ακόμα στη μόδα οι καταλήψεις. Με διάφορα αιτήματα όπως να μην αγοράζουν τα βιβλία αγγλικών, να μην υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών, να υπάρχει χαρτί τουαλέτας στις τουαλέτες ήθελαν να κάνουν κατάληψη. Είχαν με το μέρος τους και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι πίστευαν ότι τα παιδιά πρέπει να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Τους άφησα λοιπόν και η συνέπεια ήταν να καταστραφεί ο δεύτερος όροφος. Βάλανε φωτιά και υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε δύο αίθουσες. Από τότε δεν ξανάγινε κατάληψη. Πλέον βέβαια έχει περάσει η μόδα.

Μερικά παιδιά ξεσπούν σε εξοπλισμό του σχολείου χωρίς λόγο, γράφουν στους τοίχους , χαλάνε πόρτες, χαράζουν τις καρέκλες ή τα θρανία. Γενικά δεν έχουμε πολύ σημαντικές ζημιές. Είμαστε σ´ ένα καλό επίπεδο, είναι περιποιημένο το σχολείο μας.

 Ποιες ελλείψεις υπάρχουν στο σχολείο;

 Όπως είπαμε και πριν σε επίπεδο εξοπλισμού δεν έχουμε ελλείψεις. Και σε επίπεδο προσωπικού, φέτος είμαστε πλήρεις . Άλλες χρονιές ξεκινούσε η χρονιά με κενά καθηγητών.

 Τι συμβουλές θα δίνατε σ´ ένα μαθητή της Γ´ Λυκείου;

 Με δύο κριτήρια να επιλέξουν αυτό που θα κάνουν:

  • να επιλέξουν αυτό που αγαπούν και

  • αυτό που μπορούν να κάνουν.

 Πρέπει να διαλέξουν με ρεαλισμό, με βάση τις ικανότητές και δυνατότητές τους.

Δυστυχώς με το υπάρχον σύστημα τα παιδιά μπορούν να βρεθούν σε σχολές που δεν τα ενδιαφέρουν ή δεν βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν.

Θέλω να τονίσω όμως ότι δεν είναι μόνο η επαγγελματική αποκατάσταση. Οι σπουδές έχουν αξία από μόνες τους ανεξάρτητα από το αν θα τις χρησιμοποιήσεις επαγγελματικά. Η εκπαίδευση είναι επένδυση. Η παιδεία μας μετατρέπει σε πολιτισμένους ανθρώπους.

 

Υπεύθυνη ομάδα : Ε1 – Χριστιάνα, Τζόις, Ναϊάδα, Κατερίνα, Νώντας

 

 

Παιδική Χαρά Κουκακίου

Η Παιδική Χαρά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας μέρη. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι είναι συνεχώς γεμάτη ό,τι ώρα και αν περάσει κανείς. Τη Δευτέρα 13/02/2017 συναντηθήκαμε με τον κ. Ρουμελιώτη, Προϊστάμενο του Τμήματος Ανοιχτών Χώρων Άθλησης και Παιχνιδιού, της Διεύθυνσης Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων και τον ρωτήσαμε για όσα μας απασχολούν.

paidiki_xara_1

 

Πότε φτιάχτηκε η παιδική χαρά στη σημερινή της μορφή;

Η παιδική χαρά φτιάχτηκε το 1978 αλλά ο χώρος ήταν ενιαίος. Δεν υπήρχε ξεχωριστό γήπεδο μπάσκετ και ξεχωριστή παιδική χαρά, όπως είναι σήμερα. Το 2004-2005 διαμορφώθηκε στη σημερινή της μορφή. Τότε έγινε η αντικατάσταση των παλιών σιδερένιων οργάνων με πιο σύγχρονα ξύλινα.

Τι υπήρχε στην πλατεία πριν φτιαχτεί η παιδική χαρά;

Πριν το 1978 στην περιοχή ήταν ένα μεγάλο άδειο οικόπεδο. Δεν υπήρχαν σπίτια. Μετά το πήρε ο δήμος και το διαμόρφωσε.

Τι δραστηριότητες γίνονται στην παιδική χαρά; Είστε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή των παιδιών;

Τα γήπεδα μπάσκετ

Τα γήπεδα

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή των παιδιών. Είναι η μεγαλύτερη παιδική χαρά στην περιοχή, γύρω-γύρω υπάρχουν και άλλες. Δραστηριότητες οργανωμένες από το δήμο δεν υπάρχουν στην παιδική χαρά, μόνο στα αθλητικά γήπεδα. Οι ομάδες μπάσκετ με τις ακαδημίες χρησιμοποιούν το γήπεδο. Κάνουν προπόνηση τις καθημερινές και το σαββατοκύριακο έχουν αγώνες. Πάνω από 80 παιδιά χρησιμοποιούν το γήπεδο το οποίο είναι ελεύθερο και για τους δημότες. Η παιδική χαρά έχει πάρα πολύ κόσμο από τη γειτονιά.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχει η Παιδική χαρά του Κουκακίου;

Ένα πρόβλημα είναι οι φθορές που προκαλούνται από τον πολύ κόσμο, αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικές. Ουσιαστικό πρόβλημα όμως δημιουργούν μεγαλύτερα παιδιά τα οποία έρχονται τα βράδια και προκαλούν καταστροφές στις κούνιες, σπάνε ξύλα, σπάνε τα καθίσματα. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες παιδικές χαρές. Εδώ υπάρχει φύλαξη από τις ομάδες μέχρι τις 10 το βράδυ, μετά δεν υπάρχει φύλαξη. Σε κάποιες παιδικές χαρές υπάρχουν πόρτες που κλείνουν αυτόματα αλλά τις καταστρέφουν. Στις περισσότερες υπάρχει υπάλληλος που περνάει, κλειδώνει και φεύγει. Τα άτομα αυτά πηδάνε τα κάγκελα 2 με 3 τα ξημερώματα και δεν παίζουν αλλά βανδαλίζουν εσκεμμένα τα παιχνίδια. Ζητάμε από την αστυνομία να γίνονται περιπολίες. Θέλουμε να περιοριστούν οι βανδαλισμοί.

Θέμα δημιουργείται και με τους ιδιοκτήτες ζώων. Δεν έχουμε τίποτα με τα ζώα, όλοι τα συμπαθούμε, αλλά δεν επιτρέπουμε ζώα επειδή υπάρχουν παιδιά που μπορεί να τα δαγκώσουν. Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκυλιών τους. Τοποθετούμε πινακίδες που απαγορεύουν τα ζώα, τα μηχανάκια και τα ποδήλατα και κάποιοι τις βγάζουν.

Τα παιδιά πρέπει να σέβονται την παιδική χαρά για να μπορούν στο μέλλον να έρχονται με τα παιδιά τους.

 

Υπάρχουν άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις διαθέσιμες για τα παιδιά του Κουκακίου;

Υπάρχουν 3 παιδικές χαρές στην περιοχή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή του Κουκακίου. Οι υπόλοιπες είναι στον περιφερειακό δρόμο προς το Θησείο, μάλιστα η μια είναι εδώ κοντά στα 300 μέτρα στην ανηφόρα.

Σκοπεύετε να προσθέσετε/βελτιώσετε κάτι στην παιδική χαρά;

paidiki_xara_6Υπάρχουν κενές θέσεις, θα προστεθούν όργανα. Θα τοποθετηθεί και πολυόργανο καθώς το προηγούμενο βανδαλίστηκε. Δεν μπορεί να φτιαχτεί γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, θα έρθει καινούργιο. Τα όργανα που θα προστεθούν θα είναι για παιδιά κάτω των 6 ετών, τέτοια όργανα δεν υπήρχαν μέχρι τώρα. Μέχρι το Μάιο θα γίνει η ανακατασκευή.

 

 

Υπεύθυνη Ομάδα: Ε1 – Κάλλια, Ντέμπορα, Γιώργος, Εβελίνα, Νικόλ

14ο Γυμνάσιο Αθηνών

Το 14ο Γυμνάσιο Αθηνών είναι το μοναδικό γυμνάσιο στο Κουκάκι. Εκεί θα πάμε και εμείς όταν τελειώσουμε το δημοτικό. Την Τετάρτη 15/02/2017 επισκεφτήκαμε το σχολείο, πήραμε συνέντευξη από την διευθύντρια κ. Στέλλα Καραπαύλου, περιηγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου και παρακολουθήσαμε και λίγο από το μάθημα των παιδιών της Α´ Γυμνασίου!

Στο αμφιθέατρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Στο αμφιθέατρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

 

Θεωρείτε ότι το 14ο Γυμνάσιο είναι ένα  «καλό» σχολείο; Τι θα θέλατε να είχατε βελτιώσει και δεν μπορέσατε;

Η αυλή του σχολείου

Η αυλή του σχολείου

Πιστεύω πως τηρουμένων των αναλογιών είναι ένα πολύ καλό σχολείο. Θα ήθελα να είχαμε περισσότερο πράσινο στο σχολείο μας και μεγαλύτερη αυλή.

 

Είστε ευχαριστημένη από τους μαθητές/μαθήτριες του 14ου Γυμνασίου;

Είμαι ευχαριστημένη, έχουμε πολύ καλά παιδιά. Δεν ξέρω αν τα παιδιά είναι ευχαριστημένα μ’ εμένα.

 

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας ως υποδιευθύντρια και διευθύντρια στο 14ο Γυμνάσιο;

Το ξεκίνησα σαν παιχνίδι όταν έγινα υποδιευθύντρια. Είναι γοητευτικός ο χώρος και της υποδιεύθυνσης και της διεύθυνσης αλλά είναι δύσκολος και με πολλές απαιτήσεις. Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, να είσαι στο σχολείο όλες τις ώρες και με πολλές ευθύνες. Δεν το έχω μετανιώσει ποτέ όμως γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις.

Ποιες αλλαγές έχετε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύετε στο 14ο Γυμνάσιο;

Είμαι στο 14ο Γυμνάσιο από το 1998. Έζησα:

  • Κατασκευή του μετρό
  • Ανακατασκευή/Ανακαίνιση του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  • Πολλές πεζοδρομήσεις και άνοιγμα πολλών καταστημάτων
  • Βελτίωση της εικόνας του Κουκακίου αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

 

Ποια είναι η ιστορία του 14ου Γυμνασίου Αθηνών; Στεγαζόταν πάντα εδώ;

Εδώ πριν υπήρχε κινηματογράφος ο Πρωτέας. Το σχολείο μας προέκυψε από την συγχώνευση δύο σχολείων, του 3ου Θηλέων και του 14ου Αρρένων. Παλιότερα τα σχολεία ήταν χωρισμένα σε αρρένων και θηλέων. Η συγχώνευση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και το σχολείο ονομάστηκε 14ο Γυμνάσιο. Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Από την ιστοσελίδα του 14ου Γυμνασίου βρήκαμε το παρακάτω κείμενο για την ιστορία του σχολείου:

«Ο Πρωτεύς ήταν ένα σινεμά στο Κουκάκι, από το 1938 μέχρι και το 1971. Ξεκίνησε πρώτα ως θερινό το οποίο ήταν ένα μεγάλο ισόγειο στην Αν. Ζίννη 28, σε ένα τεράστιο οικόπεδο. Αργότερα μέρος του οικοπέδου στην Οδ. Ανδρούτσου έγινε χειμερινός κινηματογράφος από το 1957 έως 1971. Είχε μία σχετικά μακριά είσοδο και η αίθουσα ήταν διακοσμημένη δεξιά και αριστερά με αβγουλιέρες για πιο καλό ήχο. Το σινεμά έγινε γνωστό χάρη στην Νάνα Μούσχουρη και την οικογένεια της οι οποίοι όλοι μαζί κατοικούσαν εκεί. Το 1971 λοιπόν γκρεμίστηκε ο «Πρωτέας» και αργότερα στη θέση αυτή χτίστηκε το σχολείο μας.»

 

Από ποια δημοτικά έρχονται μαθητές στο σχολείο σας;

Από το 71ο, το 70ο, από πολλά ιδιωτικά, έχουμε κάποια παιδιά από το 96ο και λίγα παιδιά που γράφονται στο σχολείο λόγω μετακόμισης στην περιοχή.

 

Τι έχετε να συμβουλέψετε τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης που του χρόνου θα έρθουν στο γυμνάσιο;

Δεν χρειάζεται να φοβούνται το γυμνάσιο. Δύο είναι τα σημεία που θέλω να επισημάνω:

  • Όρια στην συμπεριφορά, τα οποία ορίζονται και από το σπίτι και από τους καθηγητές
  • Όχι κενά στις γνώσεις, γιατί δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα

Δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, σας διαβεβαιώ, αν ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές.

 

Πηγές: Ιστοσελίδα 14ου Γυμνασίου Αθηνών

Υπεύθυνη ομάδα: Ε2 – Οδυσσέας, Νίκος, Μανώλης, Ναόμι, Γκαμπριέλα

Β´ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία

Στην οδό Αν. Ζίννη βρίσκεται το όμορφο κτίριο της Β´ Ευαγγελικής Εκκλησίας που κτίστηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στις 15/02/2017 επισκεφτήκαμε την εκκλησία και πήραμε συνέντευξη από τον αιδεσιμώτατο Γεώργιο Αδάμ.

evaggeliki_ekklisia_1

Πόσο δύσκολη ήταν η ανέγερση της εκκλησίας;

Η ανέγερση ήταν δύσκολη, οι άνθρωποι ήταν πάρα πολύ φτωχοί και πολλοί δεν είχαν δουλειά. Είχαν φύγει από τον τόπο τους και ήταν δύσκολο να νιώσουν σαν το σπίτι τους. Η εκκλησία παρ” όλα αυτά κατάφερε να φτιαχτεί μέσα σε 7 χρόνια. Τα εγκαίνια έγιναν το 1929.

 

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας για τις αντιδράσεις που υπήρχαν στην περιοχή όταν χτιζόταν η εκκλησία. Εξακολουθούν κάποιοι άνθρωποι να μην θέλουν την εκκλησία;

Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποια αρνητική αντίδραση προς την εκκλησία. Τότε ήταν δύσκολο να την αποδεχτούν γιατί όταν κάτι είναι διαφορετικό είναι και δύσκολο να το αποδεχθείς. Όταν κάτι δεν το ξέρεις, το φοβάσαι. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα! Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ!

 

evaggeliki_ekklisia_5Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας για τις αντιδράσεις που υπήρχαν στην περιοχή όταν χτιζόταν η εκκλησία. Υπήρξαν Κουκακιώτες που σας υποστήριξαν τότε;

Δεν υπήρξαν Κουκακιώτες που βοήθησαν τότε, το Κουκάκι δεν ήταν τότε όπως το ξέρετε τώρα, σε φωτογραφίες της εποχής φαίνονται κάποια ελάχιστα σπίτια. Οι άνθρωποι που ήταν πρόσφυγες και ήρθαν να μείνουν στο Κουκάκι ουσιαστικά βοήθησαν. Για κάποια χρόνια τα πράγματα ήταν δύσκολα, υπήρχαν συρματοπλέγματα απ” έξω γιατί συχνά έκαναν “επιθέσεις” και πολλές φορές κατέστρεφαν κάποια μέρη της εκκλησίας. Ευτυχώς αυτά τα περιστατικά σταδιακά εξαφανίστηκαν.

 

Τι αλλαγές έχετε παρατηρήσει στη γειτονιά στα χρόνια που υπηρετείτε εδώ;

Υπήρξαν αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού όπως ότι προστέθηκαν μετανάστες από άλλες χώρες. Αυξήθηκε η φτώχεια και η ανεργία. Δυστυχώς με την οικονομική κρίση πολλά μαγαζιά έκλεισαν και γνωστοί μας άνθρωποι, που ήταν φτωχοί, έμειναν στον δρόμο. Στα 15 χρόνια που είμαι εδώ έχω παρατηρήσει αύξηση των προβλημάτων και στα οικονομικά και στην ανεργία. Βέβαια υπάρχει μια μικρή άνθηση στις καφετέριες και τα εστιατόρια.

 

Τα μουσικά όργανα της εκκλησίας

Τα μουσικά όργανα της εκκλησίας

Τι κάνουν τα παιδιά τις Κυριακές;

Τα παιδιά έρχονται στις 10:00 για το κατηχητικό σχολείο, ανεβαίνουν στον 2ο όροφο και ψάλλουν χριστιανικούς ύμνους, μαθαίνουν κάποιο εδάφιο της Αγίας Γραφής και μετά χωρίζονται στις τάξεις του κατηχητικού σχολείου ανάλογα με την ηλικία τους.

Στις 11:00 που ξεκινάει η λειτουργία, τα παιδιά έχουν το δικό τους κομμάτι: κατεβαίνουν κάτω και ψάλλουν 2 παιδικούς ύμνους. Έπειτα τα παιδιά που είναι πολύ μικρά ανεβαίνουν πάλι πάνω με μια-δύο δασκάλες για να απασχοληθούν δημιουργικά και να μπορέσουν οι μεγάλοι να ακούσουν το κήρυγμα της Κυριακής χωρίς ενοχλήσεις.

Πέρα απ’ αυτό υπάρχουν και πολλές άλλες εκδηλώσεις και προγράμματα για τα παιδιά.

 

Η λειτουργία μεταφράζεται και σε άλλες γλώσσες

Η λειτουργία μεταφράζεται και σε άλλες γλώσσες

Αντιμετωπίζει προβλήματα η εκκλησία; Τι θα θέλατε να βελτιώσετε;

Η εκκλησία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Προσπαθεί να υποστηρίξει τις φτωχές οικογένειες, να υποστηρίξει τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, που είναι ηλικιωμένοι, που μένουν μόνοι χωρίς οικογενειακή υποστήριξη. Θέλουμε να βοηθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε την κοινότητα μας.

Γι’ αυτό οργανώνουμε εθελοντικές καθαριότητες, συσσίτια, παιχνίδια στην παιδική χαρά, το στέκι μας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη κ.α.

 

Πηγές : Ιστοσελίδα Β´ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας

Υπεύθυνη ομάδα: Ε2 – Αλκυόνη, Κατερίνα, Σαχντ, Μελίνα,  Αλέξανδρος

Άγιος Νικόλαος Φιλοπάππου

Λίγο πιο πάνω από το σχολείο μας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Είναι κρυμμένη ανάμεσα σε πολυκατοικίες και δεν τη γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι. Τη Δευτέρα 13/02/2017 επισκεφτήκαμε την εκκλησία και πήραμε συνέντευξη από τον πάτερ Κωνσταντίνο.

agios_nikolaos_3

Η εκκλησία με τις πολυκατοικίες τριγύρω

Πότε ξεκίνησε να χτίζεται η Εκκλησία και πόσο καιρό πήρε να ολοκληρωθεί ; Πριν χτιστεί η εκκλησία, τι υπήρχε στον χώρο;

Ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1921-1922 από πρόσφυγες της Μ. Ασίας και ήταν μικρός ναός,χτίστηκε σε άδειο οικόπεδο που δώρισαν ενορίτες. Το πρώτο μυστήριο που έγινε στο ναό ήταν μία βάπτιση, το Μάρτιο του 1923.Το 1958-1963 χτίστηκε ο σημερινός ναός, πιο μεγάλος και λαμπρός.

 Εσείς επιλέξατε να γίνετε ιερέας σ´ αυτή την εκκλησία ή σας διόρισαν;

agios_nikolaos_2

Το εσωτερικό της εκκλησίας

Ήμουν 4 χρόνια σε κάποια άλλη ενορία και μετά με μετέφεραν σ´ αυτή την εκκλησία.

Πόσα χρόνια είστε ιερέας; Από πότε είστε ιερέας σ´ αυτό το ναό;

Είμαι ιερέας 18 χρόνια και ήρθα σ’ αυτό το ναό το 2004.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της γειτονίας/ενορίας;

 Ο ναός δεν είναι σε κεντρικό σημείο και γύρω από την εκκλησία υπάρχουν πολυκατοικίες, οπότε δεν είναι εύκολη η πρόσβαση του κόσμου, ειδικά από ανθρώπους που δεν ξέρουν την περιοχή. Όμως έχουμε ευλαβείς ενορίτες που αντισταθμίζουν με την παρουσία τους τα προβλήματά μας. Λόγω οικονομικής κρίσης όλες οι ενορίες έχουν δυσκολία. Με τη βοήθεια του Αγίου Νικόλαου αντιμετωπίζονται.

Για ποιο λόγο οι ιερείς αφήνετε τα μαλλιά και τη γενειάδα σας μακριά;

Είναι μια άτυπη παράδοση της εκκλησίας μας. Δεν είναι κανόνας. Είναι ένα είδος θυσίας που δείχνει ότι ενδιαφερόμαστε για τον συνάνθρωπό μας και όχι για τον εαυτό μας.

Έχει αλλάξει η εκκλησία με το πέρασμα των χρόνων; Η γειτονιά;

 Η γειτονιά έχει αλλάξει πολύ. Έχουμε πολλούς μετανάστες, όχι μόνο από τη Συρία. Όταν άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία ήρθαν πολλοί Βορειοηπειρώτες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην ενορία μας και πολλοί έχουν άλλη θρησκεία. Η κατάσταση αυτή αλλάζει την ιδιομορφία της ενορίας. Πλέον στη γειτονιά ζουν μουσουλμάνοι, βουδιστές κ.α.

 Τι δράσεις διοργανώνει η εκκλησία;

Με τη βοήθεια των ενοριτών και των συλλόγων έχουμε:

  • Κατηχητικό για τα νέα παιδιά
  • Μαθήματα χορών, μαθήματα βυζαντινής μουσικής
  • Μελέτη Αγίας Γραφής για τους μεγάλους ανθρώπους
  • Φιλόπτωχο ταμείο
  • Συσσίτια
  • Χτίσιμο ναού Αγίου Αλεξίου στο Μπουρούντι της Αφρικής

 

Υπεύθυνη ομάδα: Ε1 – Ειρήνη, Διονύσης, Αλέξανδρος, Ολίβια, Λορένα

 

Θέατρο χορού «Δόρα Στράτου»

Στο λόφο του Φιλοπάππου ξεχωριστή θέση κατέχει το θέατρο χορού «Δόρα Στράτου». Χτίστηκε με εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1963 ειδικά για το συγκρότημα χορού και συνεχίζει μέχρι και σήμερα τις παραστάσεις του αφιερωμένες στους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Το θέατρο είναι χτισμένο μέσα στο πράσινο, στη νότια πλευρά του λόφου. Την Παρασκευή 03/02/2017 το επισκεφθήκαμε.

Η είσοδος του κτιρίου στην Πλάκα

Η είσοδος του κτιρίου στην Πλάκα

Την Παρασκευή 10/02/2017 επισκεφθήκαμε τον δρ. Άλκη Ράφτη, Πρόεδρο Δ.Σ. και τους συνεργάτες του στα γραφεία του θεάτρου χορού στην Πλάκα όπου και απάντησαν στις ερωτήσεις μας.

 

Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την δημιουργία του χοροθεάτρου στο λόφο Φιλοπάππου;

 Η Δόρα Στράτου επέλεξε αυτό το μέρος για να νομίζουν οι θεατές ότι οι χορευτές χορεύουν σε μια μεγάλη πλατεία χωριού, ο χώρος είναι μέσα στο πράσινο και είναι μεγάλος. Ήθελε οι θεατές να έχουν την αίσθηση ότι συμμετέχουν σ’ ένα πανηγύρι του χωριού. Επίσης έπαιξε ρόλο ότι η τοποθεσία είναι κοντά στην Ακρόπολη.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις των τουριστών στις παραστάσεις;

 Στους τουρίστες αρέσει να βγάζουν φωτογραφίες με τους χορευτές και κάποιοι θέλουν να συμμετέχουν στους χορούς.

Από ποια ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα παραδοσιακών χορών τα παιδιά;

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα παραδοσιακών χορών από την ηλικία των 4 ετών. Επίσης μπορούν να συμμετέχουν και οι ενήλικες σε μαθήματα παραδοσιακών χορών.

Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου;

 Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ θετική. Όσοι έρχονται εντυπωσιάζονται και από τα μαθήματα και από τις παραστάσεις. Όμως δυστυχώς δεν έρχονται πολλοί άνθρωποι πια. Τουλάχιστον όχι όσο θα άξιζε σ’ αυτό το θέαμα. Δεν έρχονται και οι ξένοι τουρίστες που ερχόντουσαν παλιότερα. Τις δεκαετίες ‘70 – ‘80 υπήρχε περισσότερη ανταπόκριση και δύσκολα έβρισκε κανείς εισιτήρια.

 Αντιμετωπίζει προβλήματα το θέατρο χορού και αν ναι, ποια;

 Το χοροθέατρο αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής φύσης με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να συντηρήσουμε τις παραδοσιακές στολές, να διατηρήσουμε το θέατρο χορού, να προσλάβουμε και άλλους υπαλλήλους, να διαφημίσουμε κατάλληλα το χοροθέατρο. Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε κάποια επιχορήγηση από το κράτος για να βοηθήσει. Παρ’ όλα τα προβλήματα όμως, είμαστε εδώ.

Θεωρείτε ότι το όραμα της Δόρα Στράτου πραγματοποιήθηκε;

 Το όραμα της Δόρα Στράτου ήταν η διάσωση και η διάδοση της ελληνικής παράδοσης. Γύρισε όλη την Ελλάδα και μάζεψε πολύτιμες πληροφορίες για τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, φορεσιές, μουσικά όργανα και έθιμα.

Ναι, το όραμα της Δόρα Στράτου πραγματοποιήθηκε και έχει διαδόχους για να το συνεχίσουνε. Από το 1953 που ιδρύθηκε το σωματείο μέχρι και σήμερα συνεχίζει την πορεία του με πολύ πενιχρά μέσα.

 Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Θέλετε να προσθέσετε / αλλάξετε κάτι στο θέατρο χορού “Δόρα Στράτου”;

Δεν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι. Ο άμεσος στόχος μας είναι να φτιάξουμε αντίγραφα των παραδοσιακών φορεσιών οι οποίες έχουν φθαρεί. Έχουν φθαρεί γιατί χρησιμοποιούνται στις παραστάσεις, οι χορευτές χορεύουν με αυτά. Θέλουμε όμως τα αντίγραφα να είναι πιστά και το κόστος είναι πολύ μεγάλο για τη δημιουργία τους. Είναι δύσκολο να βρούμε τα απαραίτητα υφάσματα για τις φορεσιές, για παράδειγμα δεν μπορούμε να βρούμε ύφασμα για τα κρητικά ζωνάρια. Υπάρχουν περίπου 2.500 φορεσιές στην ιματιοθήκη μας. Εξίσου σημαντικός στόχος είναι η σωστή διάδοση των ελληνικών χορών σε τρίτους. Δεν θέλουμε να αλλάξει η μουσική και τα βήματα των παραδοσιακών χορών. Θέλουμε να συντηρήσουμε την αυθεντική παράδοση.

 

dora_stratou_7

Ο δρ. Άλκης Ράφτης γράφει την αφιέρωση στο βιβλίο

Φεύγοντας μας δόθηκαν αφίσες, κάρτες, ενημερωτικό υλικό για τις δραστηριότητες του σωματείου καθώς και  το βιβλίο «Βελονιές με Παράδοση» από τις φορεσιές του θεάτρου «Δόρα Στράτου», Εκδόσεις Μύρτος για τη σχολική μας βιβλιοθήκη. Ζητήσαμε την άδεια και σαρώσαμε κάποιες φορεσιές από το βιβλίο για να τις συμπεριλάβουμε στο άρθρο μας.

 

 

Για να δείτε τις φορεσιές κάντε κλικ εδώ.

εδώ

 

 

Υπεύθυνη ομάδα : Ε2/ Εύα, Στέλλα, Βέσα, Μπάμπης, Απόλλωνας

Πηγές : Ιστοσελίδα θεάτρου χορού «Δόρα Στράτου»

 

 

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης

Την Παρασκευή 03/02/2016 επισκεφθήκαμε το λόφο του Φιλοπάππου. Εκεί βρίσκεται η γραφική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη. Στην εκκλησία μας περίμενε ο πατήρ Αναστάσιος που απάντησε στις ερωτήσεις μας.

loumbardiaris_7

Είστε χρόνια ιερέας στο ναό; Ποιες οι εντυπώσεις σας;

Σπούδασα οικονομικά στον Πειραιά και δούλευα ως λογιστής πριν γίνω ιερέας. Δεν είχα σκοπό να γίνω ιερέας. Δεν ήταν κάτι που κυνηγούσα. Όταν ήρθα φοιτητής στην Αθήνα δεν έβρισκα απάντηση σε πολλά προβλήματά μου. Το 2005 γνώρισα έναν ιερέα τον πατέρα Γεώργιο που τώρα είναι στον Άγιο Νικόλαο Φιλοπάππου ο οποίος έγινε ο πνευματικός μου, κάτι σαν ψυχοθεραπευτής για να καταλάβετε. Χειροτονήθηκα ιερέας το 2014 γιατί ήταν η επιθυμία της καρδιάς μου. Και αυτό σας συμβουλεύω: να κάνετε αυτό που σας λέει η καρδιά σας και να μην κάνετε αυτό που σας υπαγορεύουν οι άλλοι, τουλάχιστον επαγγελματικά.

Αντιμετωπίζει προβλήματα ο ναός και αν ναι, ποια;

loumbardiaris_before

Η εκκλησία πριν την αναπαλαίωσή της.

“Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ο χρόνος. Ο Άγιος Δημήτριος μετά την παρέμβαση του αρχιτέκτονα του Δ. Πικιώνη τα χρόνια ‘52 – ’55 έχει ανακηρυχτεί σε μνημείο της UNESCO και δεν μπορούν να γίνουν επεμβάσεις στο χώρο . Για παράδειγμα τα ξύλα έχουν παλιώσει και όταν βρέχει πολλές φορές το νερό μπαίνει μέσα. Δεν έχω το δικαίωμα να ζητήσω λεφτά από τους ενορίτες για να διορθώσω ό,τι χρειάζεται.

Η αρμοδιότητα να φτιαχτεί η εκκλησία ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν γίνονται ενέργειες αλλά όταν χρειαστεί κάτι πραγματικά είμαι σίγουρος ότι θα γίνει. Άλλωστε είμαστε ένας λαός της τελευταίας στιγμής.

Ο ναός ιστορικά υπάρχει από τον 9ο αιώνα μ.Χ. Το μέσα κομμάτι του ναού είναι το κομμάτι της εκκλησίας που έχει διατηρηθεί γιατί ένα κομμάτι της εκκλησίας γκρεμίστηκε από τον αρχιτέκτονα. Η κίνηση αυτή δημιούργησε αναταραχή στους κατοίκους της περιοχής.

Υπάρχουν πιστοί που έρχονται από μακριά για να εκκλησιαστούν στην εκκλησία;

Ναι, ένας από αυτούς ήμουνα εγώ, που ενώ η καταγωγή μου ήταν από την Λιβαδειά και ενώ ως φοιτητής έμενα κοντά στον Πειραιά, ερχόμουνα για να παρακολουθήσω τη λειτουργία. Εντυπωσιάστηκα από το μέρος και από τον ιερέα. Όταν ανοίγει ο καιρός είναι μεγαλύτερη η προσέλευση από τις οικογένειες γιατί μπορούν να αφήσουν τα παιδιά ελεύθερα να απασχοληθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Επισκέπτονται το ναό τουρίστες; Ποιες οι εντυπώσεις τους;Τι ερωτήσεις σας κάνουν;

loumbardiaris_4Έρχονται αρκετοί τουρίστες από όλο τον κόσμο. Οι τουρίστες δεν έρχονται μόνο για να θαυμάσουν την εκκλησία γιατί μπορεί να μην ξέρουν ότι υπάρχει ναός. Υπάρχουν τουρίστες που έρχονται για κάτι άλλο και στο τέλος καταλήγουν στο ναό εντυπωσιασμένοι ή τουρίστες που έρχονται ανά γκρουπ. Αυτό που εντυπωσιάζει τους τουρίστες, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ότι επειδή δεν γνωρίζουν την ορθοδοξία, δεν έχουν ξαναδεί τέτοια εκκλησία. Όχι μόνο το κατασκευαστικό αλλά και το εσωτερικό της που είναι γεμάτο αγιογραφίες.

Πως ήταν η μορφή της εκκλησίας πριν την αναπαλαίωση του κ. Πικιώνη; Γιατί της δόθηκε αυτή η μορφή;

loumbardiaris_5

Το εσωτερικό τμήμα της εκκλησίας που διατηρήθηκε από τον Δ.Πικιώνη.

Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο κ. Πικιώνης. Από μαρτυρίες ξέρω ότι ήταν ιδιαίτερα σχολαστικός σε ό,τι έκανε και πρέπει να αγαπούσε πάρα πολύ αυτό που έκανε. Νομίζω ότι αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν η συμμετρία. Δεν ήθελε να κάνει κάτι τεράστιο γιατί δεν θα ταίριαζε με το αρχικό κομμάτι του ναού. Ήθελε να υπάρχει φυσική μορφή και χρησιμοποίησε ξύλο και πέτρες. Αυτό που δεν φαντάστηκε τότε ότι η Αθήνα θα γινόταν 4 εκατομμύρια και ότι ο ναός δεν θα χωρούσε τους πιστούς.

Που αποδίδετε τη δημοφιλία του ναού σε γάμους και βαφτίσεις ; Είναι αλήθεια ότι είναι ακριβός ο ναός;

Η αλήθεια είναι πως και εγώ παντρεύτηκα εδώ, εδώ βάφτισα τα παιδιά μου. Η αιτία ήταν ότι εδώ γνώρισα τη σύζυγο μου και το μέρος αυτό έχει μία ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Σε κάποιους ανθρώπους τους αρέσει εδώ γιατί είναι στην εξοχή ή γιατί έχουν συνδυάσει το μέρος με προσωπικές τους στιγμές. Άλλοι θέλουν να παντρευτούν εδώ γιατί το είδαν στο internet.

Όσον αφορά τα οικονομικά θα μιλήσω για το τι έκανε ο πνευματικός μου και το τι κάνω εγώ. Δεν ζητώ χρήματα για να τελέσω μυστήρια. Συνήθως τους λέω να δώσουν ό,τι οι ίδιοι επιθυμούνε. Ο σκοπός που προβαίνω σ’ αυτή την κίνηση είναι ότι θέλω να ξαναδώ αυτούς τους ανθρώπους. Το κέρδος μου είναι μακροχρόνιο. Θέλω να χτίσω μία σχέση επικοινωνίας και να βλέπω τους ανθρώπους και τα παιδιά τους στην εκκλησία σε βάθος χρόνου.

Η αλήθεια είναι ότι γίνονται πολλά λάθη σε ναούς. Καλό είναι όμως να μη διαδίδονται ιστορίες χωρίς να είμαστε σίγουροι για την αλήθεια των λεγομένων.

Γιατί ονομάστηκε έτσι η εκκλησία;Πότε χτίστηκε;

Στις 26 Οκτωβρίου 1658, ο Τούρκος Αγάς επέτρεψε στους χριστιανούς να γιορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου. Οι χριστιανοί παραξενεύτηκαν καθώς συνήθως οι Τούρκοι δημιουργούσαν προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά μαζεύτηκαν το πρωί στην εκκλησία. Οι Τούρκοι είχανε ανεβάσει ένα μεγάλο κανόνι στην Ακρόπολη που λεγόταν Λουμπάρδα. Είχανε σκοπό να ανατινάξουν την εκκλησία μαζί με τους ανθρώπους!

Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, έπεσε ένας κεραυνός στην αποθήκη με τα πυρομαχικά και έγινε μεγάλη καταστροφή. Πέθαναν πολλοί άνθρωποι αλλά αυτοί που σώθηκαν ήρθαν και ομολόγησαν τα σχέδια τους. Γι’ αυτό και έγινε πιστευτή η μαρτυρία τους. Επειδή το συμβάν έγινε την ημέρα του Αγίου Δημητρίου, ο κόσμος απέδωσε το θαύμα σε παρέμβασή του. Ο Άγιος Δημήτριος είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης .Έτσι ονομάστηκε η εκκλησία από το κανόνι των Τούρκων.

loumbardiaris_comic_logo

Ο πατήρ Αναστάσιος μας έδωσε την ιστορία αποτυπωμένη σε εικονογραφημένη μορφή. Στο εργαστήριο Πληροφορικής τη σαρώσαμε σε αρχείο pdf. Δείτε την ιστορία κάνοντας κλικ εδώ.

Υπεύθυνη Ομάδα: Ε2 – Άννα-Μαρία, Δήμητρα,Οδυσσέας, Σταύρος

Top