Στήλη: Μουσική

Πώς ακούγεται ο χειμώνας;

Χειμώνας. Η εποχή των λευκών αποχρώσεων και των τυλιγμάτων κάτω από τα ρούχα. Η εποχή που το σπίτι μετατρέπεται σε καταφύγιο και η καθημερινότητα εντάσσεται απόλυτα στον τρόπο ζωής. Οι ρυθμοί της ρουτίνας, γρήγοροι και βιαστικοί, με μικρά διαλείμματα χαράς που πλυμμυρίζονται από αισθήματα ζεστασιάς και οικειότητας. Ο χειμώνας σχεδόν επιβάλλει την εσωτερίκευση και συνοδεύει κρυμμένες ιστορίες. Συλλέξαμε έτσι κάποιες από αυτές και τις παρουσιάζουμε… 

 

1. Light- Sleeping At Last

Μόνο με αυτό το ξεχωριστό τριμελές συγκρότημα με την απόλυτα μελωδική και νοσταλγική μουσική, θα μπορούσε να κάνει το πρώτο της βήμα η playlist αυτή. Το Light αποτελεί το έκτο τραγούδι του δίσκου «Atlas: Year One» (2014) και διακρίνεται τόσο από ρυθμικές όσο και από ενορχηστρωτικές εναλλαγές. Οι εναλλαγές αυτές προσδίδουν στο κομμάτι πότε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα και πότε έναν συναισθηματικό δυναμισμό διατηρώντας το ενδιαφέρον του ακροατή από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

2. Winter- Tori Amos

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1992 στον ντεμπούτο δίσκο της Tori «Little Earthquakes» (1992), γραμμένο εξ” ολοκλήρου από την ίδια. Ένα τραγούδι, με επίκεντρο την σχέση πατέρα και κόρης, που διαδραματίζεται και περιγράφεται άρτια σε ένα χειμερινό τοπίο. Με τις ιδιαίτερες φωνητικές της ικανότητες και τις άψογες δεξιότητες της στο πιάνο, η Tori καταφέρνει να αγγίξει ολόπλευρα τον ακροατή καθ’όλη την διάρκεια της ξεχωριστής αυτής μπαλάντας.

 

3. Holes- Passenger 

Ίσως το πιο, μελωδικά και ρυθμικά, εύθυμο τραγούδι της λίστας. Χωρίς να διατηρεί την χαρούμενη και ευχάριστη διάθεση και στον στίχο, ο Passenger (ή αλλιώς Michael) περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις ιστορίες ανθρώπων που η ζωή τους επιφύλασσε ανατροπές αφού έχασαν από κοντά τους πράγματα και ανθρώπους. Ένα τραγούδι αισιόδοξο, που συνοψίζει όλο το σημαντικό νόημα του ανάμεσα στα κενά που αφήνει η απώλεια και στην συνέχιση της καθημερινότητας.

 

4. Abilene- Damien Jurado

Το τρίτο κομμάτι από τον δίσκο «Where Shall You Take Me?» (2003) και ένα από τα πιο γλυκά τραγούδια στην γενικότερη δισκογραφία του Damien. Τo Abilene διακρίνει στιχουργικά η συνηθισμένη ιστορία αγάπης δύο νεαρών, που παρ’όλες τις διαφωνίες των γονέων, καταφέρνουν να είναι μαζί.

 

5. White Winter Hymnal- Fleet Foxes 

Το γνωστό συγκρότημα για το ιδιαίτερο μπλέξιμο των φωνών που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας τους, δημιουργεί ένα πολυφωνικό κομμάτι, με κεντρικό άξονα φυσικά τον χειμώνα. Με απλή ενορχήστρωση και επαναλαμβανόμενα ρυθμικά σχήματα, οι Fleet Foxes καταφέρνουν και κεντρίζουν αμέσως την περιέργεια του ακροατή ακόμα και με το πρώτο άκουσμα του κομματιού.

 

6. Goodbye England- Laura Marling

Το Goodbye England αποτελεί το έκτο τραγούδι του δεύτερου δίσκου της Laura «I Speak Because I Can» (2010)- ένας δίσκος βουτηγμένος στον συναισθηματισμό και την συγκίνηση. Το συγκεκριμένο τραγούδι, συνδιάζει την ερωτική απογοήτευση με την ενηλικίωση και το κλίμα της χιονισμένης Αγγλίας που μελαγχολεί ακόμα περισσότερο την νεαρή Laura. Ένα ιδιαίτερο τραγούδι, που «ξεφεύγει» ακουστικά από μια προβλεπόμενη ροή και που εναλλάσσεται πάντα ανάλογα με τον στίχο.

 

7. The Village- Wrabel

Ένα από τα πιο δυνατά νοηματικά τραγούδια της χρονιάς που μας πέρασε. Μια εξαιρετικά δομημένη εκρηκτική μπαλάντα που έχει δεθεί με την φωνή του ξεχωριστού Wrabel και μπλέκεται περίτεχνα με τους στίχους που πηγάζουν από ισχυρή αλήθεια και έντονα συναισθήματα. Ένα τραγούδι συνοδευμένο με ένα άρτιο video clip, που καταφέρνει να μεταδώσει μηνύματα και προβληματισμούς στους δέκτες του.

 

8. Long & Lost- Florence + The Machine

Το Long & Lost ανήκει στο τελευταίο άλμπουμ του γνωστού συγκροτήματος «How Big, How Blue, How Beautiful» (2015) και ξεχωρίζει για την έντονη ατμοσφαιρικότητά του. Με την φωνή της Florence να παραμένει στις χαμηλές εκτάσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού (με εξαιρέσεις σε ελάχιστα σημεία) και με την μυστηριώδη ενορχήστρωση, το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να καταλήγει σε ένα σκοτεινό κομμάτι που αποδίδει ακριβώς την ιστορία των στίχων.

(*το τραγούδι ξεκινά μετά το 6.30)

 

9. Μαζί τον Χειμώνα- Μυρτώ Βασιλείου, Κώστας Τσίρκας

Λίγο πριν την εκπνοή της λίστας, ταιριάζει ένα τραγούδι που παλεύει τον χειμώνα και τον βλέπει με ματιά αισιόδοξη. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι και αυτό, από τον ομώνυμο δίσκο των δύο φίλων και συνεργατών, «Μαζί τον Χειμώνα» (2016). Νοσταλγική μελωδία και ταιριαστές φωνές που αφηγούνται με όμορφο τρόπο πως μέσα από την ουσιαστική ανθρώπινη σχέση μπορεί να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή εποχή του χειμώνα.

 

10. Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών- Φοίβος Δεληβοριάς

Η κατακλείδα της playlist και η κατακλείδα του τελευταίου δίσκου του Φοίβου «Καλλιθέα» (2015). Ένα ορχηστρικό μελαγχολικό κομμάτι, με ιδιαίτερο τίτλο και ιδιαίτερη μελωδία και ενορχήστρωση που απογειώνεται με τα ηχοχρώματα της βροχής που ακoύγονται στο background.

Επιμέλεια: Λαμπρινή Σούλα

 

A very korean playlist

K-Pop. Ακούγεται αρκετά συχνά πλέον αλλά τι είναι; Απλό: ποπ μουσική με κορεάτικο [πολλές φορές και αγγλικό] στίχο και, συνήθως, Κορεάτες καλλιτέχνες. Παρακάτω, μερικά από τα  πιο  γνωστά και πρόσφατα τραγούδια της k-pop. Απολαύστε!

 

EXO- Ko Ko Βop

 

 

BTS- DNA

 

 

Seventeen- Clap

 

GOT7- Turn Up

 

 

Red Velvet- Bad Boy

 

Blackpink- Whistle

 

Monsta X- DRAMARAMA

 

BIGBANG- Bang Bang Bang

 

Twice- Heart Shaker

 

CLC- Hobgoblin

 

ShinE- Lucifer

Επιμέλεια: Γεωργία Αρβανιτάκη

 

Top 10 Rock Songs

Μια προσωπική λίστα των 10 καλύτερων rock τραγουδιών 

1) Αphrodites child: The Four Horsemen

Ενα τραγούδι από καταπληκτικούς Έλληνες μουσικούς καθώς ο ένας είναι ο μεγάλος Ντέμης Ρούσσος

2) Aerosmith: Dream on

Η χαρακτηριστική χροιά του Steven Tyler  αρκεί για να λατρέψεις αυτό το κομμάτι!

3) Jimi Hendrix: Hey Joe

Τι άλλο από ένα τραγούδι ενός θρύλου?

4) Led Zeppelin: Stairway to Heaven

Ένα τραγούδι που γνώρισε τεράστια επιτυχία και κανένας δεν θα μπορούσε να πει πως αυτο που ακούει δεν του άρεσε

5) AC/DC: Highway to Hell

Και να μην ξεχνάμε τον θρύλο Malcom Young !

6) Guns n” Roses: Sweet Child O” Mine

Ένα πιασάρικο τραγούδι με τον Slash στην κιθάρα να μαγεύει τα μυαλά μας!

7)  Rolling Stones: Satisfaction

Δεν θα ήταν μια λίστα ροκ τραγουδιών χωρίς αυτό.

8) Deep Purple: Smoke on the Water

Αν υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει αυτο το τραγούδι, θέλω να τον γνωρίσω!!!

9) Eagles: Hotel California

Ροκ μπαλάντα με μεγάλο συναίσθημα στην μελωδία της

10) Queen: Bohemian Rhapsody

Στο τέλος το καλύτερο. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο.

Επιμέλεια: Μπάμπης Δελιανίδης

Οι ήχοι και οι φωνές του 2017! (female edition)

 

Το 2017 μπορεί πλέον επίσημα να θεωρηθεί η χρονιά πολλών μουσικών εκπλήξεων. Εκτός από την ξεκάθαρη καθοδική πορεία της pop στα παγκόσμια chart και την ξαφνική άνοδο της rap/edm (γεγονός που παρεπιπτόντως προβλημάτισε ιδιαίτερα τους κριτικούς), φαίνεται πως πολλοί καλλιτέχνες επέλεξαν το 2017 ως την χρονιά που θα επιστρέψουν στην μουσική σκηνή δοκιμάζοντας καινούργια ακούσματα. Πολλά από αυτά φάνηκαν εξαιρετικά επιτυχημένα τόσο στο τελικό αποτέλεσμα όσο και στην αποδοχή του κοινού ενώ κάποια απέτυχαν παταγωδώς απογοητεύοντας τόσο τους κριτικούς όσο και τους αυστηρούς θαυμαστές. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα 7 πιο πολυσυζητημένα γυναικεία pop άλμπουμ της χρονιάς και τα βαθμολογήσαμε αναλόγως!

 

1. Melodrama- Lorde 
Βαθμολογία: 9/10

Έκπληξη και εντύπωση προκάλεσε η επιστροφή της Lorde, με την δεύτερη δισκογραφική δουλειά της  στο μουσικό στερέωμα, μετά από πέντε χρόνια απουσίας. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως η ιδιαίτερη καλλιτέχνιδα αυστραλιανής καταγωγής, θα έφτιαχνε ένα δίσκο που δεν θα θύμιζε σε πολλά τον πολυβραβευμένο προηγούμενο της “Pure Heroine” (2013).
Το Melodrama ανοίγει το upbeat και ανανεωτικό Green Light, προδιαθέτοντας τον ακροατή πως η ηρωίδα του δίσκου πρόκειται να παρουσιάσει μια σειρά από ιστορίες βασισμένες στο μεστό συναίσθημα. Και αυτό κάνει.
Άλλοτε με μια πιο συγκινησιακή προσέγγιση και συναισθηματική φόρτιση τόσο ακουστικά όσο και στιχουργικά (Liability, Writer in the dark) και άλλοτε με μια δυναμική διάθεση και μυστηριώδη ατμόσφαιρα που διακρίνεται στις περίεργες ενορχηστρώσεις και στα απρόσμενα back vocals (Sober , Homemade Dynamite, The Louvre), η Ella (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) καταφέρνει να βουτήξει τον ακροατή μέσα στο προσωπικό της μελόδραμα και να αποσπάσει τελικά τις καλύτερες κριτικές!
Ένας εξαιρετικά καλοφτιαγμένος δίσκος που αποδεικνύει πως ακόμα τα ασυνήθιστα ακούσματα μπορούν να κερδίσουν κοινό και κριτικούς, αρκεί να παρουσιάζονται φροντισμένα και ειλικρινή.

melodrama

 

 

2. Witness- Katy Perry 
Βαθμολογία: 5/10

Σε αντίθεση με την Lorde, το 2017 αποδείχθηκε μια απρόσμενα κακή χρονιά για την δημοφιλή pop star. Παρόλο που το “Witness’ χαρακτηρίστηκε από πολλά και αξιόλογα περιοδικά (Billboard, Rolling Stone κ.τ.λ) ως το πιο πολυαναμενόμενο album του ’17, δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει την τελική αναμέτρηση με τους ακροατές.
Με το Chained To The Rhythm να αποτελεί το lead single του δίσκου (ένα τραγούδι- περιγραφή της σύγχρονης ζωής με εξαιρετικό ενδιαφέρον) και την την ίδια να συμμετέχει ενεργά στις εκστρατείες της Hillary Clinton κατά την περίοδο της προεκλογικής περιόδου στην Αμερική, έγινε η αρχή μιας αρκετά risky περιόδου για την καριέρα της Katy.
Ένα album με έντονα 80′s vibes, τα οποία διακρίνονται τόσο στο ιδιαίτερο εξώφυλλο του όσο και στους εκρηκτικούς ήχους με έντονο το άκουσμα του electronic synthesizer (Roulette, Chained To The Rhythm). Σε πιο σκοτεινά μονοπάτια κινούνται τα Power , Hey Hey Hey (τραγούδι με έντονες φεμινιστικές επιρροές) και Witness ενώ σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή φαίνεται πως στέκονται τo Bigger Than Me και το Pendelum .
Ακόμα και αν το εγχείρημα της Perry φάνταζε ενδιαφέρον και ακόμη και αν την παραδεχόμαστε για το ριψοκίνδυνο ρίσκο που επέλεξε να πάρει κρατώντας ξεκάθαρες τις θέσεις τις σε μια αμήχανη περίοδο για την Αμερική (το οποίο ρίσκο σίγουρα επηρέασε τις πωλήσεις σε συνδιασμό με το ανύπαρκτο promotion), το album από μόνο του δεν υπόσχεται πολλά μετά το πρώτο άκουσμα.

witness

 

 

3. Dua Lipa- Dua Lipa
Βαθμολογία: 8/10

Self-titled εμφανίζεται το debut album της Dua το 2017. Με κύρια βάση την Αγγλία και μετρώντας ήδη κάποιες επιτυχίες τα προηγούμενα χρόνια (π.χ Be The One, 2015), η νεαρή Dua αρχίζει να καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στα charts- φαινόμενο σπάνιο για μια πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνη.
Με ένα album που “φωνάζει” περίτρανα τα σύγχρονα στοιχεία του και με ένα υλικό που αγγίζει κυρίως το νεαρό κοινό, η Dua καταλήγει headliner στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ και ξεκινάει την δική της  παγκόσμια περιοδεία σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τραγούδια που υπηρετούν άξια το άκουσμα της σύγχρονης pop μουσικής (Last Dance, New Rules, IDGAF) και τραγούδια με έντονο συναισθηματισμό και δυναμικές μελωδίες (Garden, No Goodbyes, Homesick) σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα βαθιά και alto φωνή της τραγουδίστριας, δημιουργούν έναν δίσκο ιδιαίτερα ελκυστικό προς το ευρύτερο κοινό της pop.
Η Dua Lipa, όπως όλα φανερώνουν και όπως όλοι διακρίνουν, θα διαγράψει μια φωτεινή πορεία στην pop μουσική σκηνή αφού αφενός διαθέτει ταλέντο και αφετέρου αποδεικνύει πως ακόμα η σύγχρονη μουσική μπορεί να δημιουργείται με ποιότητα.

dua lipa

  Read more →

Χριστουγεννιάτικη Μουσική: Τι το διαφορετικό έχει;

Κάθε χρόνο -τέτοια εποχή- όλοι μας ακούμε χριστουγεννιάτικη μουσική. Στο σπίτι, στα μαγαζιά, στις καφετέριες, παντού γύρω μας βρίσκονται όμορφες, γλυκές, εύηχες μελωδίες, που ο καθένας μας λίγο πολύ αναγνωρίζει και κατατάσσει στην κατηγορία χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να διαχωρίζουμε αυτό το είδος μουσικής από τα υπόλοιπα;

f1c4085bb59b33222ba1111a39cc05e5

Αρχικά, το πιο ευδιάκριτο στοιχείο, είναι τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται. Τα συνηθέστερα είναι πιάνο, ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, μερικά κρουστά όπως ντραμς, μεταλλόφωνο, καμπάνες και τρίγωνο και πνευστά με έμφαση στο σαξόφωνο, την τρομπέτα και το τρομπόνι.

Πολλές φορές το άκουσμα αυτών των κομματιών θυμίζει αυτό των jazz. Αυτό συμβαίνει διότι χρησιμοποιούνται δρόμοι και συγχορδίες (κυρίως V,II μεθ΄εβδόμης) που ορίζουν τη jazz μουσική.

Όσον αφορά το ρυθμό, τα περισσότερα είναι γρήγορα και ‘’χαρούμενα’’, παρόλο που υπάρχουν και αρκετά με πιο χαλαρό και ήρεμο ρυθμό.

Περά από τα πιο ενορχηστρωμένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, υπάρχουν και πολλά χορωδιακά. Τραγούδια που κυριαρχούν και παραμένουν διαχρονικά, χάρη στην πανέμορφη ατμόσφαιρα που καταφέρνουν να δημιουργούν με την πολυφωνία και, πολλές φορές, την απαγγελία μονό με φωνές, γνωστή και ως a capella. Βεβαία, μιας και αυτό το είδος υπάγεται στην κλασσική μουσική, συχνά διακρίνονται μουσικά όργανα όπως η οικογένεια τον βιολιών, η κλασσική κιθάρα, η άρπα και πολλά ακόμη που μπορεί κανείς να συναντήσει σε κλασσικές ορχήστρες.

 

 

Επιμέλεια: Χαρούλα Σουμάδη

Christmas Top Songs

 

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… οι πιο όμορφες μέρες του χρόνου, όλα γίνονται πιο γλυκά, πιο ανθρώπινα σ`αυτήν τη γιορτή αγάπης. Είναι οι μέρες που μας κάνουν όλους να αισθανόμαστε χαρούμενοι και να διασκεδάζουμε με φίλους και συγγενείς, προετοιμάζοντας και στολίζοντας όλο το σπίτι.

Glee- Jingle Bell Rock 

Είναι ένα αμερικάνικο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο τραγούδι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τον Bobby Helms το 1957.

 

“Rockin”  Around the Christmas Tree

Το τραγούδι  γράφτηκε από τον John Mark και την Brenda Lee το 1958.

 So this is Xmas – John Lennon

Το τραγούδι (So this is Xmas) κυκλοφόρησε στην Αμερική  την 1η Δεκεμβρίου του 1971, γραμμένο από τον  John Lennon και τη Yoko Ono. Στον δίσκο συμμετέχει και η παιδική χορωδία του  Harlem. Είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας για το Βιετνάμ που γρήγορα μεταμορφώθηκε σε Christmas classic- από τα σημαντικότερα που τραγούδησε ποτέ  ο Lennon.

Last Xmas- Wham / George Michael

Κυκλοφόρησε το 1984 και μέχρι σήμερα θεωρείται το No 1 christmas hit. Δικαίως, θα έλεγα, αφού έχει μια πανέμορφη dreamy pop μελωδία κι ένα ρεφρέν που μένει στο μυαλό…

Santa Claus is coming to town- Frank Sinatra

Είναι, ίσως, το πιο πολυπαιγμένο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών. Γράφτηκε από τους John Frederick Coots και Haven Gillespie και τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο, στο show του Eddie Cantor, το Νοέμβριο του 1934.

All I want for Xmas – Mariah Carey 

Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1994, τη χρονιά που η Mariah βρισκόταν στην καλύτερη φάση της καριέρας της και συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της με τίτλο “Merry Christmas”.

 

Άννη-α Κυρακοσιάν

 

Πως ακούγεται το φθινόπωρο;

Φθινόπωρο. Η εποχή της μελαγχολίας, η εποχή που η φύση αρχίζει να πεθαίνει μαζί με την ελεύθερη και ξέγνοιαστη καθημερινότητα. Αρχίζουν οι πρώτες βροχές, τα πρώτα κρύα και οι πρώτοι συλλογισμοί για την εξέλιξη της ζωής μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο είναι αδιαμφισβήτητα μια μεταβατική περίοδος. Δεν έχει την βαθύτητα του χειμώνα, την ελευθερία της άνοιξης ή την ανεμελιά του καλοκαιριού. Έχει κάτι πολύ δικό του, κάτι πολύ μοναδικό και νοσταλγικό, κάτι που συνδέει απόλυτα την φύση με την ανθρώπινη υπόσταση. Το φθινόπωρο είναι μελαγχολία και για αυτό έχουμε μαζέψει 10 τραγούδια που το αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο!

 

1. River – Leon Bridges 

Το ακούσαμε στο τέλος του δεύτερου επεισοδίου της βραβευμένης σειράς «Big Little Lies» και ομολογουμένως το αγαπήσαμε αμέσως! Τρυφερός και δυναμικός ήχος, με εξίσου πανέμορφους στίχους που περιγράφουν την ανάγκη ενός ανθρώπου να αγαπήσει και να καταλάβει έναν άλλο άνθρωπο, χωρίς ο ίδιος να είναι μια αποτύπωση της τελειότητας.

 

2. Tomorrow Never Came – Lana Del Rey & Sean Ono Lennon

Ακόμα ένα τραγούδι με συγκεκριμένες περιγραφές από τον καινούργιο δίσκο της Lana «Lust For Life». Νοσταλγικός ήχος, σχεδόν βγαλμένος από άλλη εποχή με στίχους συγκινητικούς που περιγράφουν μια αγάπη που θεωρητικά τελείωσε αλλά οι αναμνήσεις δεν έφυγαν ποτέ και περίμεναν το αύριο και αυτό δεν ήρθε ποτέ.

 

3.  Back To Autumn – Tall Heights

Μελωδικός, γλυκός ήχος. Οι στίχοι του αντίθετα παρουσιάζονται ιδιαίτερα στενάχωροι και με επίκεντρο τον θάνατο με έναν άνθρωπο που δεν θέλει και δεν είναι έτοιμος να γυρίσει στο φθινόπωρο, το οποίο θα τον βυθίσει στην μοναξιά.

 

4. Don’t You Remember – Adele

Το τέταρτο κομμάτι από τον εξαιρετικό, επιτυχημένο και πολυβραβευμένο δίσκο της Adele ’21′ (2011). Μια μπαλάντα με έντονο στοιχείο της κιθάρας (στο ηχογραφημένο κομμάτι) και την δυναμική φωνή της Adele. Το στιχουργικό μέρος αναλαμβάνει να σκιαγραφήσει το άτομο που περιμένει να θυμηθεί αυτός που έχει φύγει, τις αναμνήσεις που έφτιαξαν μαζί.

 

5. Begin Again – Taylor Swift

Το κομμάτι που κλείνει τον 4ο δίσκο της Taylor «RED» (2012) και που διέγραψε  πολύ καλή πορεία στα chart. Το video clip γυρισμένο στο πανέμορφο Παρίσι, με την αίσθηση της δεκαετίας του 50-60′. Η μουσική προσεγγίζει την country, περιγράφει την αρχή μιας καινούργιας αγάπης μετά από μια περίοδο χωρισμού και το πως μπορεί η αγάπη κάθε φορά να ξεκινάει από την αρχή.

 

6. I See Fire – Ed Sheeran

Ακούστηκε στην ταινία «Hobbit: The Desolation of Smaug», απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και βραβεύτηκε με πολλά βραβεία μεταξύ αυτών και με ένα Grammy. Ενα διαρκώς εξελισσόμενο κομμάτι που ενώ αρχίζει με ένα τετράστιχο ακαπέλα και παρόλο που το άκουσμά του προϊδεάζει ένα τραγούδι με μια πιο «acoustic» μορφή, μετά την γέφυρα, η φωνή του Sheeran με την εκρηκτική ενορχήστρωση κορυφώνουν όλο το τραγούδι.

 

7. Autumn Leaves – Paolo Nutini

Ίσως το πιο συγκινητικό τραγούδι της playlist αυτής. Μια μπαλάντα με βάση το πιάνο, στίχοι που γράφτηκαν για τον χαμό του παππού του Paolo ο οποίος τραγουδά τις μνήμες του μαζί του.

 

8. Little Green – Joni Mitchell

Γραμμένο εξ’ολοκλήρου από την Joni για τον πολύ ξεχωριστό της δίσκο «Blue» (1971). Ένα τραγούδι-διάλογος με την κόρη της την οποία έδωσε για υιοθεσία, μοιάζει σαν να έγραψε την μουσική μόνο για να ντύσει τους εξαιρετικούς στίχους.

 

9. Μαζί Σου – Γιώτα Νέγκα

Η μόνη ελληνική επιλογή για αυτή την playlist. Πιάνο και ακορντεόν σε ένα ευαίσθητο, ρομαντικό τραγούδι, με εκρήξεις στην δυναμική λαϊκή φωνή της ερμηνεύτριας.

 

10. September Song – Agnes Obel

Kαι αφού αρχίσαμε αυτή την λίστα με τραγούδι από το soundtrack του Big Little Lies, θα την κλείσουμε επίσης με ένα τέτοιο ορχηστρικό πανέμορφο κομμάτι.

 

Επιμέλεια: Λαμπρινή Σούλα

 

Rachmaninoff: ο τελευταίος ρομαντικός

Sergei_Rachmaninoff_cph.3a40575Ο Σεργκέι Βασίλιεβιτς Ραχμάνινοφ ήταν Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες του 20ου αιώνα, εξαιτίας των εξαιρετικών τεχνικών δυνατοτήτων του.

Γεννήθηκε στις 1 Απριλίου 1873 στο Σεμιόνοβο,  στην βορειοδυτική Ρωσία, και ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά μιας αρκετά εύπορης οικογένειας. Το πάθος όμως του πατέρα του, Βασίλι Ραχμάνινοφ, για τα χαρτιά, σημαδεύει τη ζωή του με μια σειρά ψυχολογικών τραυμάτων, τα οποία διαμόρφωσαν καθοριστικά την ψυχοσύνθεσή του, καθώς και την ανάγκη να εκφράζεται μέσω της σύνθεσης.

Η επαφή του με την μουσική ξεκινάει το 1882, με την εγγραφή του στο ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Εξαιτίας όμως των κακών του επιδόσεων, η μητέρα του, μετά την συμβουλή του ξάδερφού του και πιανίστα Αλεξάντρ Ζιλότι, τον γράφει στην τάξη πιάνου του Νικολάι Ζβέρεφ, στο Ωδείο της Μόσχας. Η απαιτητικότητα όμως του Ζβέρεφ, τον οδηγεί το 1888 στην προχωρημένη τάξη πιάνου του Ζιλότι, όπου άρχισε να φοιτά, ενώ παράλληλα αφιερώνεται στην σύνθεση.

Το 1891 αποφοίτησε από την τάξη πιάνου και ένα χρόνο αργότερα από την τάξη σύνθεσης, ενώ είχε ήδη ολοκληρώσει το 1ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα. Για την αποφοίτησή του από την τάξη της σύνθεσης του ανατέθηκε να γράψει την μονόπρακτη όπερα Αλέκο. Η εξεταστική επιτροπή ενθουσιάστηκε τόσο από το αποτέλεσμα, που του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο.

Κατά την διάρκεια της ζωής του γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα, διακρίσεις και επιτυχίες. Παρ” όλα όμως αυτά, η ποιότητα των συνθέσεών του συχνά αμφισβητήθηκε.

Το ύφος του αρχικά, είχε εμφανή επιρροή από τον Τσαϊκόφσκι. Κατά τα μέσα όμως της δεκαετίας του 1890, οι συνθέσεις του άρχισαν να δείχνουν έναν πιο ξεχωριστό τόνο. Η πρώτη του Συμφωνία έχει πολλά πρωτότυπα χαρακτηριστικά. Οι βίαιες χειρονομίες και η ασυμβίβαστη δύναμη έκφρασης ήταν άνευ προηγουμένου στη ρωσική μουσική εκείνης της εποχής. Οι ευέλικτοι ρυθμοί, ο λυρισμός και η αυστηρή οικονομία του θεματικού υλικού ήταν τα χαρακτηριστικά που διατηρούσε και στα επόμενα έργα του.

Τρία χρόνια μετά την αποτυχία της πρώτης συμφωνίας, για την οποία χαρακτηριστικά λεγόταν ότι «ο μαέστρος διηύθυνε μεθυσμένος», το στυλ του άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά. Ξεκίνησε να στρέφεται προς πιο πλούσιες αρμονίες και λυρικές, συχνά παθιασμένες, μελωδίες.

Ο Ραχμάνινοφ φημιζόταν για το ασυνήθιστο μέγεθος των χεριών του, χάρις στο οποίο μπορούσε να ελιχθεί ακόμα και στις πιο πολύπλοκες συγχορδίες, κάθως επίσης και για την εξαιρετική τεχνική του. Το παίξιμό του χαρακτηριζόταν από ακρίβεια, ρυθμική κίνηση, αξιοσημείωτη χρήση του staccato και την ικανότητα διατήρησης της σαφήνειας σε έργα με πολύπλοκες υφές. Η ασυνήθιστα ισχυρή τεχνική του αριστερού του χεριού, αποτελούσε ένα ακόμα χαρακτηριστικό διαφοροποίησης του από τους πιανίστες αυτής της εποχής.

Ενδεικτικά των έργων του είναι:

  • 4 κοντσέρτα για πιάνο (Piano Concerto 2)

Το ρεσιτάλ που έδωσε στις 17 Φεβρουαρίου 1943, έμελλε να είναι και το κύκνειο άσμα του. Άφησε την τελευταία του πνοή, νικημένος από τον καρκίνο, στις 28 Μαρτίου του ίδιου έτους στο Μπέβερλυ Χιλς, λίγες μέρες πριν τα εβδομηκοστά του γενέθλιά. Τάφηκε στο κοιμητήριο Kensico της Νέας Υόρκης, κάτω από τους ήχους του χορωδιακού του έργου  «All-Night Vigil».

 

Επιμέλεια: Νίκος Χαμηλάκης

Lana Del Rey, Rockwave Festival 2016

Η μελαγχολική,  αμήχανη, γλυκιά Lana Del Rey ή αλλιώς η πιο επιτυχημένη alternative καλλιτέχνιδα της γενιάς της, χάρησε μια ιδιαίτερη συναυλιακή βραδιά το βράδυ της 19ης Ιουλίου, στους δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές της.

Read more →

Rock Music♥

 

Ο ορισμός της ροκ μουσικής:

Ο όρος ροκ μουσική χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος μουσικής με συχνά έντονο ήχο και ευδιάκριτη μελωδία φωνητικών, όπως και ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσσο και ντραμς. Αρκετές φορές χρησιμοποιούνται και όργανα όπως πιάνο ή συνθεσάιζερ.

Εμφανίστηκε το 1950 κυρίως στη νότια αμερική με βάση το Rhythm and Blues και είχε στοιχεία της country, της blues και παραδοσιακά στοιχεία της εποχής.

Read more →

Top