Πώς ακούγεται ο χειμώνας;

Χειμώνας. Η εποχή των λευκών αποχρώσεων και των τυλιγμάτων κάτω από τα ρούχα. Η εποχή που το σπίτι μετατρέπεται σε καταφύγιο και η καθημερινότητα εντάσσεται απόλυτα στον τρόπο ζωής. Οι ρυθμοί της ρουτίνας, γρήγοροι και βιαστικοί, με μικρά διαλείμματα χαράς που πλυμμυρίζονται από αισθήματα ζεστασιάς και οικειότητας. Ο χειμώνας σχεδόν επιβάλλει την εσωτερίκευση και συνοδεύει κρυμμένες ιστορίες. Συλλέξαμε έτσι κάποιες από αυτές και τις παρουσιάζουμε… 

 

1. Light- Sleeping At Last

Μόνο με αυτό το ξεχωριστό τριμελές συγκρότημα με την απόλυτα μελωδική και νοσταλγική μουσική, θα μπορούσε να κάνει το πρώτο της βήμα η playlist αυτή. Το Light αποτελεί το έκτο τραγούδι του δίσκου «Atlas: Year One» (2014) και διακρίνεται τόσο από ρυθμικές όσο και από ενορχηστρωτικές εναλλαγές. Οι εναλλαγές αυτές προσδίδουν στο κομμάτι πότε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα και πότε έναν συναισθηματικό δυναμισμό διατηρώντας το ενδιαφέρον του ακροατή από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

2. Winter- Tori Amos

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1992 στον ντεμπούτο δίσκο της Tori «Little Earthquakes» (1992), γραμμένο εξ” ολοκλήρου από την ίδια. Ένα τραγούδι, με επίκεντρο την σχέση πατέρα και κόρης, που διαδραματίζεται και περιγράφεται άρτια σε ένα χειμερινό τοπίο. Με τις ιδιαίτερες φωνητικές της ικανότητες και τις άψογες δεξιότητες της στο πιάνο, η Tori καταφέρνει να αγγίξει ολόπλευρα τον ακροατή καθ’όλη την διάρκεια της ξεχωριστής αυτής μπαλάντας.

 

3. Holes- Passenger 

Ίσως το πιο, μελωδικά και ρυθμικά, εύθυμο τραγούδι της λίστας. Χωρίς να διατηρεί την χαρούμενη και ευχάριστη διάθεση και στον στίχο, ο Passenger (ή αλλιώς Michael) περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις ιστορίες ανθρώπων που η ζωή τους επιφύλασσε ανατροπές αφού έχασαν από κοντά τους πράγματα και ανθρώπους. Ένα τραγούδι αισιόδοξο, που συνοψίζει όλο το σημαντικό νόημα του ανάμεσα στα κενά που αφήνει η απώλεια και στην συνέχιση της καθημερινότητας.

 

4. Abilene- Damien Jurado

Το τρίτο κομμάτι από τον δίσκο «Where Shall You Take Me?» (2003) και ένα από τα πιο γλυκά τραγούδια στην γενικότερη δισκογραφία του Damien. Τo Abilene διακρίνει στιχουργικά η συνηθισμένη ιστορία αγάπης δύο νεαρών, που παρ’όλες τις διαφωνίες των γονέων, καταφέρνουν να είναι μαζί.

 

5. White Winter Hymnal- Fleet Foxes 

Το γνωστό συγκρότημα για το ιδιαίτερο μπλέξιμο των φωνών που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας τους, δημιουργεί ένα πολυφωνικό κομμάτι, με κεντρικό άξονα φυσικά τον χειμώνα. Με απλή ενορχήστρωση και επαναλαμβανόμενα ρυθμικά σχήματα, οι Fleet Foxes καταφέρνουν και κεντρίζουν αμέσως την περιέργεια του ακροατή ακόμα και με το πρώτο άκουσμα του κομματιού.

 

6. Goodbye England- Laura Marling

Το Goodbye England αποτελεί το έκτο τραγούδι του δεύτερου δίσκου της Laura «I Speak Because I Can» (2010)- ένας δίσκος βουτηγμένος στον συναισθηματισμό και την συγκίνηση. Το συγκεκριμένο τραγούδι, συνδιάζει την ερωτική απογοήτευση με την ενηλικίωση και το κλίμα της χιονισμένης Αγγλίας που μελαγχολεί ακόμα περισσότερο την νεαρή Laura. Ένα ιδιαίτερο τραγούδι, που «ξεφεύγει» ακουστικά από μια προβλεπόμενη ροή και που εναλλάσσεται πάντα ανάλογα με τον στίχο.

 

7. The Village- Wrabel

Ένα από τα πιο δυνατά νοηματικά τραγούδια της χρονιάς που μας πέρασε. Μια εξαιρετικά δομημένη εκρηκτική μπαλάντα που έχει δεθεί με την φωνή του ξεχωριστού Wrabel και μπλέκεται περίτεχνα με τους στίχους που πηγάζουν από ισχυρή αλήθεια και έντονα συναισθήματα. Ένα τραγούδι συνοδευμένο με ένα άρτιο video clip, που καταφέρνει να μεταδώσει μηνύματα και προβληματισμούς στους δέκτες του.

 

8. Long & Lost- Florence + The Machine

Το Long & Lost ανήκει στο τελευταίο άλμπουμ του γνωστού συγκροτήματος «How Big, How Blue, How Beautiful» (2015) και ξεχωρίζει για την έντονη ατμοσφαιρικότητά του. Με την φωνή της Florence να παραμένει στις χαμηλές εκτάσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού (με εξαιρέσεις σε ελάχιστα σημεία) και με την μυστηριώδη ενορχήστρωση, το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να καταλήγει σε ένα σκοτεινό κομμάτι που αποδίδει ακριβώς την ιστορία των στίχων.

(*το τραγούδι ξεκινά μετά το 6.30)

 

9. Μαζί τον Χειμώνα- Μυρτώ Βασιλείου, Κώστας Τσίρκας

Λίγο πριν την εκπνοή της λίστας, ταιριάζει ένα τραγούδι που παλεύει τον χειμώνα και τον βλέπει με ματιά αισιόδοξη. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι και αυτό, από τον ομώνυμο δίσκο των δύο φίλων και συνεργατών, «Μαζί τον Χειμώνα» (2016). Νοσταλγική μελωδία και ταιριαστές φωνές που αφηγούνται με όμορφο τρόπο πως μέσα από την ουσιαστική ανθρώπινη σχέση μπορεί να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή εποχή του χειμώνα.

 

10. Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών- Φοίβος Δεληβοριάς

Η κατακλείδα της playlist και η κατακλείδα του τελευταίου δίσκου του Φοίβου «Καλλιθέα» (2015). Ένα ορχηστρικό μελαγχολικό κομμάτι, με ιδιαίτερο τίτλο και ιδιαίτερη μελωδία και ενορχήστρωση που απογειώνεται με τα ηχοχρώματα της βροχής που ακoύγονται στο background.

Επιμέλεια: Λαμπρινή Σούλα

 

Σχολιάστε

Top