Συνέντευξη με τον Βασίλη Προδρόμου

Ο Βασίλης Προδρόμου συμμετείχε στη συναυλία που διοργάνωσε το σχολείο μας στο αφιέρωμα για το Δήμο Μούτση.  Στο διάστημα της παρουσίας του εδώ, βρήκαμε την ευκαιρία να τον πλησιάσουμε και να μας πει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για τον ίδιο και τη μουσική.

images23

Ερώτηση 1

Ποιά ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα;

 Ήτανε ρεμπέτικα τραγούδια. Γιατί δίπλα στο σπίτι μας, είχαμε ένα οργανοποιείο (ήταν και σαν σχολείο ας πούμε) όπου εκεί δίδασκαν τρίχορδα και τέτοια. Όποτε ακούγαμε όλη μέρα ρεμπέτικα .

Ερώτηση 2

Με τι σας αρέσει να ασχολείστε στον ελεύθερο σας χρόνο;

Με το να παίζω μουσική.

Ερώτηση 3

Πείτε μας από το καλλιτεχνικό χώρο, με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε.

Με τον Ορφέα Περίδη.

Ερώτηση 4

Είστε συνδεδεμένος με κάποια τραγούδια; Αν ναι με ποια;

Είναι πολλά. Δεν θέλω να πω δυο τρία συγκεκριμένα. Π.χ. με αφορμή την συνεργασία μας στη συναυλία του Μούτση έχω δύο, τρία στο μυαλό μου. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα ποια είναι αυτά.

Ερώτηση 5

 Τι συμβουλή  θα δίνατε σε ένα παιδί που το όνειρο του είναι να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής;

 Θεωρώ ότι δεν υπάρχει επαγγελματίας τραγουδιστής. Είναι άνθρωποι που αγαπάνε το τραγούδι και άλλοι που τραγουδάνε γιατί θέλουν να πετύχουν κάτι με σκοπιμότητα κακιά σε εισαγωγικά. Για τους πρώτους απλά να συνεχίσουν να το αγαπάνε και να δουλεύουν πάνω σε αυτό.

Ερώτηση 6

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

 Έχουμε ξεκινήσει με μια παρέα, που είναι μέσα και η Ασπασία Στρατηγού, ο Δημήτρης Σίντος και άλλοι φίλοι, να φτιάχνουμε καινούρια τραγούδια. Για το κοντινό μέλλον είναι να πάνε αυτά τα τραγούδια καλά, να τα μάθει ο κόσμος και να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε πιο όμορφες μουσικές και τραγούδια.

Ερώτηση 7

- Με ποιος τύπους ανθρώπων δυσκολεύεστε να συνεργαστείτε;

 Αυτούς που κοροϊδεύουν. Είτε κοροϊδεύουν το κόσμο είτε κοροϊδεύουν γενικά. Υπάρχουν ακόμη και μερικοί   που κοροϊδεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν μπορώ να συνεργαστώ με αυτούς.

Ερώτηση 8

 - Μπορείτε να εργαστείτε αποδοτικά κάτω από πίεση;

Εξαρτάται την πίεση. Δηλαδή υπάρχουν συνθήκες που είναι απαγορευτικό να λειτουργήσει κάνεις, απλά πατάς το κουμπάκι της εγρήγορσης και προσπαθείς. Συνήθως τα καταφέρνω για να λέμε την αλήθεια.

Ερώτηση 9

Έχετε κάποιον καλλιτέχνη ως πρότυπο σας;

Πολλοί είναι που μπορεί να τους θαυμάζω ή να με επηρεάζουν με διάφορους τρόπους αλλά άμα πρέπει να πω έναν θα πω τον Νίκο Ξυλούρη. Για όλο αυτό που υπήρξε.

Ερώτηση 10

 - Δημιουργικά έχετε επηρεαστεί από άλλους καλλιτέχνες;

 Ναι, από πολλούς. Και από διαφορετικά στυλ. Δηλαδή ακούγοντας ξένες μουσικές, ψάχνοντας για να ακούσουμε και διαφορετικά πράγματα, νομίζω ότι «κλέβουμε» με την καλή έννοια διάφορα στοιχεία.

Ερώτηση 11

Οι επιλογές τραγουδιών που ερμηνεύετε γίνονται με δικά σας κριτήρια ή μετράει και το τι θέλει να ακούσει ο κόσμος;

 Ανάλογα το χώρο που παίζουμε. Δηλαδή είναι βραδιές που πιο πολύ πρέπει να εστιάσουμε στο τι θέλει ο κόσμος. Και άλλες που μας επιτρέπεται ή επιβάλλεται να παίζουμε αυτό που θέλουμε εμείς. Όποτε και τα δύο ανάλογα με τη περίπτωση.

 Ερώτηση 12

Ποτέ ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την μουσική πιο επαγγελματικά;

 Όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο, εδώ στη Ξάνθη, τότε άρχισα να μελετάω συστηματικά και να δουλεύω…

 Ερώτηση 13

 Γράφετε δικά σας τραγούδια; Αν ναι ποιο είναι το αγαπημένο σας;

Γράφω. Κάνω δηλαδή μια προσπάθεια εδώ και λίγο καιρό αλλά δεν έχω αγαπημένο, είναι δύο τρία τα τραγούδια τα ολοκληρωμένα που έχω, οπότε δε μπορώ να διαλέξω τώρα.

Ερώτηση 14

Ποιο είδος μουσικής προτιμάτε;

 Ακούω διαφορετικά είδη που όμως θα μπορούσαν να έχουν κάτι κοινό, δηλαδή αν πούμε ότι το έντεχνο της Αμερικής είναι κάτι πιο τζαζ, που περιγράφει ίδιες ιστορίες αλλά με τον ήχο τον ντόπιο, θα έλεγα ότι αυτά τα «έντεχνα» όλου του κόσμου μου αρέσουν. Δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς. Επίσης μ’αρέσει να ακούω ότι μου «τσιγκλάει» το αυτί.

Ερώτηση 15

Πολλοί καλλιτέχνες υποστηρίζουν πως ο στίχος σε ένα τραγούδι είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Δεν συμφωνώ. Πιστεύω πως το τραγούδι είναι τρία πράγματα τα οποία είναι ισάξια μεταξύ τους. Αυτά είναι ο στίχος, η μουσική (που θα «ντύσει» τον στίχο), και η ερμηνεία του τραγουδιστή.

Ερώτηση 16

Ποιο κομμάτι θα ξεχωρίζατε για τους στίχους του;

Το «Nιώσε με» του Μανώλη Ρασούλη. Αυτό ξεχωρίζω. Το πιο αληθινό τραγούδι από άποψη λόγου.

Ερώτηση 17

Πως φαντάζεστε την ζωή σας στο μέλλον;

Όπως είναι τώρα! Πώς είμαστε εδώ τώρα. Να έχει ήλιο, ωραία θερμοκρασία και ωραίες μουσικές από παντού(σ.σ  Η συνέντευξη έγινε το πρωινό του Φεστιβάλ, στην κεντρική πλατεία, με τα σχολεία να παίζουν τις μουσικές τους.)

Ερώτηση 18

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει σήμερα ένας μουσικός; Μπορούν αυτές να σταθούν αφορμή ώστε κάποιος να τα παρατήσει;

Κάποιος που πραγματικά αγαπά να ασχολείται με την μουσική δεν τα παρατάει, απλά έτσι όπως είναι​ τα πράγματα, ίσως αναγκαστεί να κάνει μια άλλη δουλειά και να έχει την μουσική σε δεύτερη μοίρα, σαν καθημερινή δραστηριότητα. Νομίζω γίνεται συχνά τελευταία. Δυστυχώς ή ευτυχώς για τον καθένα.

Ερώτηση 19

Προσδιορίστε τη μουσική με τρεις λέξεις

Ταξίδι, έμπνευση, γιατρικό

 

Ελπίδα Καραβανά

Χαρούλα Σουμάδη

 

Σχολιάστε

Top