Συνέντευξη με την Ασπασία Στρατηγού

Στο 4ο Φεστιβάλ Πόλις Ονείρων και στα πλαίσια της συναυλίας προς τιμήν του Δήμου Μούτση είχαμε, ως σχολείο, τη χαρά να συμμετέχει σ’αυτή η εξαιρετική τραγουδίστρια Ασπασία Στρατηγού. Δε χάσαμε, λοιπόν, την ευκαιρία για μια συζήτηση-συνέντευξη και … ιδού το αποτέλεσμα:

-Πείτε μας δυο λόγια για τον εαυτό σας!
Είμαι η Ασπασία Στρατηγού. Ασχολούμαι με το τραγούδι αρκετά χρόνια, και αυτό μαζί μου. Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα.
-Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα;
Είχα διάφορα μουσικά ακούσματα και από ξένη μουσική και από ελληνική έντεχνη, όπως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Το ’90 άρχισα να ακούω  Μανώλη Λιδάκη, Ορφέα Περίδη και μερικά παραδοσιακά που τα αγάπησα. Επίσης άκουγα δημοτική μουσική, παραδοσιακά, ρεμπέτικα και έτσι ξεκίνησα και την ενασχόληση μου με την μουσική πιο επαγγελματικά.
- Με τι σας αρέσει να ασχολείστε στο ελεύθερο χρόνο σας;
Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Έχω δύο παιδιά και ασχολούμαι με αυτά.
- Πείτε μας τρία πράγματα που σας αντιπροσωπεύουν
Επιμονή, ανυπομονησία (δυστυχώς) και αισιοδοξία.
- Από το καλλιτεχνικό χωρο με ποιόν καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Θα ήθελα πολύ με τον Ορφέα Περίδη και με την Ελένη Βιτάλη.
- Όσον αφορά τα talent show, ποια είναι η γνώμη σας για αυτά;
Καταρχάς είναι πολλά και βγαίνουν με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα από αυτά τα show να αναδεικνύονται καινούρια πρόσωπα συνεχώς τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν από την μουσική σκηνή. Μετά, αυτά τα ονόματα χάνονται και εμφανίζονται άλλα talent show που παράγουν καινούρια ονόματα. Δηλαδή, είναι σαν ένα εργοστάσιο παραγωγής καινούριων ταλέντων. Η γνώμη μου είναι, ότι το ταλέντο είναι κάτι το οποίο φέγγει από μόνο του. Ένας άνθρωπος που έχει ταλέντο, θα πάρει περισσότερο χρόνο να εμφανιστεί στην μουσική σκηνή , αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένει και να αναδειχθεί μέσα από πιο υγιείς τρόπους ανάδειξης.
- Είστε συνδεδεμένη (συναισθηματικά) με κάποια τραγούδια; Αν ναι ποια;
Είναι πάρα πολλά και δεν ξέρω αν μπορώ να ξεχωρίσω 1-2. Μόνο όταν τα ακούω μπορώ να θυμηθώ αν ήμουν συναισθηματικά δεμένη με αυτά και πόσο. Ένα που ίσως θα μπορούσα να αναφερω είναι το Doctor. Εiναi ένα τούρκικο τραγούδι, που με είχε συγκινήσει πολύ βαθιά επειδή ότι είχα ζησει εκείνη τη περίοδο το είχα συνδέσει με αυτό το τραγούδι. Ισως αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να μ” αρέσει, λίγο παραπάνω από άλλα.


- Τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα παιδί που το όνειρο του είναι να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής;
Η συμβουλή μου ειναι να τραγουδάει σαν να μην είναι επαγγελματίας. Να νοιώσει το τραγούδι πρώτα μέσα του και να μπορεί να εκφραστεί μέσα από αυτό χωρίς να αισθάνεται τραγουδιστής (αν γίνομαι κατανοητή). Δηλαδη,να πει ένα τραγούδι αρχικά για να εξυπηρετήσει την εσωτερική του ανάγκη να εκφραστεί.
-Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι να μπορώ να βρίσκομαι στον χώρο με δικά μου καινούρια τραγούδια. Ήδη έχει κυκλοφορήσει ο πρώτος μου δίσκος και θα ήθελα να υπάρχει μια συνέχεια. Ένας άλλος στόχος είναι να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους ανθρώπους που μου εμπιστεύτηκαν τις μουσικές τους αλλα και να γνωρίσω και άλλους με τους οποίους θα έχουμε αυτού του είδους τη συνεργασία. Κυρίως όμως, είναι να δημιουργούνται συνέχεια τραγούδια. Να υπάρχει μια συνέχεια δισκογραφική!
- Με ποιους τύπους ανθρώπων δυσκολεύεστε να συνεργαστείτε; 
Θα έλεγα με αυτούς που δεν παίρνουν στα σοβαρά την δουλειά τους.
- Μπορείτε να εργαστείτε αποδοτικά κάτω από πίεση;
Όχι, αν και μερικές φορές έχει χρειαστεί να ενεργοποιήσω τον μηχανισμό αυτόν για να γίνει σωστά αυτό που πρέπει να γίνει.
- Έχετε κάποιον καλλιτέχνη σαν πρότυπο σας;
Αυτή τη στιγμή έχω ξεφύγει από το στάδιο της μίμησης. Πιστεύω πως το καλύτερο είναι να χαράξω κάτι δικό μου. Αλλά για αρκετά χρόνια είχα καλλιτεχνικά πρότυπα, όπως την Μελίνα Κανά, την Λιζέτα Καλημέρη, όπως και την Ελένη Βιτάλη που τραγουδιστικά την θεωρώ κορυφαία, αλλά από επιλογές μουσικές και δισκογραφικές θεωρώ ότι η Καλημέρη και η Κανά έχουνε γράψει μια δική τους ιστορία σε αυτόν τον χώρο και θα ήθελα να έχω αυτή τη πορεία.
- Δημιουργικά έχετε επηρεαστεί από άλλους καλλιτέχνες;
Ναι αρκετά. Από τη Βιτάλη έχω επηρεαστεί αρκετά. Τα γυρίσματα της, ο τρόπος της γενικότερα. Η σκηνική παρουσία της Γλυκερίας μου άρεσε πολύ επίσης. Ακόμη, αρκετοι άντρες με έχουν συνεπάρει, γιατι ζούνε πάρα πολύ το τραγούδι και μπορούν  να το εκφράσουν αυτό πάνω στη σκηνή. Για παράδειγμα, την ψυχή με την οποία τραγουδούσε ο Μητροπάνος, πώς να μην ζηλέψεις;; Την αστείρευτη ενέργεια που έχει ο Νταλάρας στην σκηνή…
- Οι επιλογές τραγουδιών που ερμηνεύετε, γίνονται με δικά σας κριτήρια ή μετράει και το τι θέλει να ακούσει ο κόσμος;
Γίνονται κυρίως με δικά μου κριτήρια που όμως φιλτράρονται πάντα από το τι θα μπορούσε  να ακούσει ο κόσμος. Δεν γίνονται όμως μόνο με αυτό το κριτήριο. Δηλαδή ξεκινάει με το τι θέλω εγώ να τραγουδήσω και σε δευτερεύουσα μοίρα μπαίνει το τι θέλει να ακούσει ο κόσμος .


- Ποτέ ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την μουσική πιο επαγγελματικά;
Στα 20 μου.
- Βγάζετε δικά σας τραγούδια;
Δυστυχώς όχι ακόμα.
- Ποιο είδος μουσικής προτιμάτε;
Δεν προτιμώ κανένα. Μου αρέσουν πάρα πολλά είδη μουσικής και για εμένα το ιδανικό είναι να μπορούν να γίνονται παντρέματα μουσικών ειδών. Για παράδειγμα η ανατολική μουσική που παντρεύεται με τη Δύση και με την ηλεκτρονική.
Θεωρώ ότι με ένα τρόπο με γοητεύουν πάρα πολλά είδη μουσικής.
- Πολλοί καλλιτέχνες υποστηρίζουν πως ο στίχος σε ένα τραγούδι είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό. Η δική σας γνώμη ποια είναι;
Σαν τραγουδίστρια θα πω ότι ναι, είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό, χωρίς αυτό βέβαια να έχει μεγάλη απόκλιση από τη μουσική. Επειδή το βλέπω σαν τραγουδίστρια που αρχικός μου σκοπός είναι να υπηρετήσω τον στίχο.
- Ποιο κομμάτι θα ξεχωρίζατε για τους στίχους του;
Είναι αρκετά και θα αδικήσω κάποια…
Με αφορμή τη συναυλία που είχαμε σε συνεργασία με το σχολείο σας στο ρεπερτόριο του Δήμου Μούτση ,θα πω την Ερηνούλα. Σίγουρα είναι συνταρακτικοί οι στίχοι!

- Πως φαντάζεστε την ζωή σας στο μέλλον;

Περίπου όπως τώρα με περισσοτερη εμπειρία, που αυτό θα μπορεί να αποτυπωθεί πάνω σε αυτά που κάνω. Και με υγεία καθώς επίσης και να αισθάνομαι ότι, αν μη τι άλλο, εκτός απο τον καλλιτεχνικό τομέα, έχω πετύχει σαν μητέρα να μεγαλώσω δύο σωστούς ανθρώπους (τα 2 παιδιά μου).
- Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει σήμερα ένας μουσικός; Μπορούν αυτές να σταθούν αφορμή ώστε κάποιος να τα παρατήσει;
-Ότι ξεκινάμε, μπορούμε να το παρατήσουμε γιατί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα δυσκολίες. Την πιο παλιά εποχή υπήρχαν άλλου είδους δυσκολίες αλλά σήμερα υπάρχουν και ευκολίες που παλιά δεν υπήρχαν. Οπότε κάθε εποχή έχει τα δικά της.  Νομίζω ότι αν αγαπάς πάρα πολύ αυτό που κάνεις και πιστεύεις στον εαυτό σου, δεν νομίζω ότι μπορεί να σε πτοήσει κάτι, εκτός αν μιλάμε για κάποια μεγάλη τραγωδία. Εμείς, στην χώρα μας, είμαστε σε μια καλη κατάσταση και νομιζω δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας κάνει να τα παρατήσουμε.
- Προσδιορίστε τη μουσική με τρεις λέξεις.
Λύτρωση, μαγεία, δύναμη!

 

Ελπίδα Καραβανά

Σχολιάστε

Top