Στήλη: Έρευνα

Αλλαγές στο σχολείο -Έρευνα

Νέα χρονιά, νέοι άνθρωποι, αλλαγές.. Αποφασίσαμε λοιπόν, να δούμε τις απόψεις των μαθητών πάνω σε κάποιες από αυτές, δημιουργώντας ένα σύνολο ερωτήσεων και να τις αποτυπώσουμε.

Η πρώτη ερώτηση, αφορούσε τον τρόπο περίφραξης του σχολείου, μια αλλαγή, που στο ποσοστό των 48% φάνηκε «μέτρια», ενώ περίπου το 40% την αποδοκιμάζει.

Η δεύτερη  ερώτηση, ζητούσε την γενική άποψη των μαθητών για την ιδέα της περίφραξης, όπου το  59% των μαθητών απάντησαν «Μέτρια» και το 30% δεν θέλει να την βλέπει. #Της_Φυλακης_Τα_Σιδερα_Ειναι_Για_Τους_Λεβεντες

Η τρίτη ερώτηση, αφορούσε την τοποθέτηση αυτή την φορά, των πορτών. Συγκεκριμένα, ρωτούσε κατά πόσο οι μαθητές θεωρούν απαραίτητη την τοποθέτηση τόσων πολλών. Αυτή την φορά ΔΕΝ είχαμε ανατροπή, και το 54% απάντησε «Όχι» ενώ το 24% απάντησε «Ναι»

Η τέταρτη ερώτηση ζητούσε απεγνωσμένα απάντηση στο ερώτημα αν είναι απαραίτητη και η εσωτερική περίφραξη του σχολείου, όπου το 91% των μαθητών απάντησαν ένα μεγαλοπρεπές «Όχι». Φήμες λένε πώς αυτό το ποσοστό, θα απαντούσε ναι αν υπήρχε και μια τάφρος με κροκόδειλους ανάμεσα στις δυο περιφράξεις.

Και αφού καλύψαμε σε όλο του το πλάτος και το βάθος την τοποθέτηση της περίφραξης (Εντάξει, ίσως έπρεπε να ρωτήσουμε από τι υλικό θα προτιμούσαμε να είναι φτιαγμένη) περάσαμε στο θέμα του φαγητού.

Στην πρώτη ερώτηση, οι μαθητές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν σε κλίμακα από 0 έως 10 το φετινό φαγητό, όπου το  30% του έδωσε το ’9′, το 25% ’8′ και το 18%  ’10′ (με τόνο)

Έπειτα, στην ερώτηση για το ποιό φαγητό προτιμούν οι μαθητές ανάμεσα στο περσινό και το φετινό, το φετινό βγαίνει μπροστά με ένα μεγαλοπρεπές 85%

Τέλος, φετινές «σπεσιαλιτέ», όπως αποδείχθηκε από τις απαντήσεις των μαθητών φαίνονται να είναι το «Παστίτσιο», το «Σνίτσελ με πουρέ»  και το «Σάντουιτς» (Το τελευταίο συνήθως συνοδεύεται και από σοκοφρετάκι, κάτι που εκτιμούμε δεόντως)

To ερωτηματολόγιο

Οι απαντήσεις 

Ερωτηματολόγιο: Πέτρος Καρτάλης

Άρθρο: Μαρία Αθανασοπούλου

«Μαμά, είμαι γκέι»

  Το πρώτο αναμενόμενο πράγμα που θα κάνεις μόλις διαβάσεις τον τίτλο είναι να γελάσεις. Ήμουν σωστή; Ε λοιπόν αν ήμουν, εσύ πρέπει να σκεφτείς κάτι σοβαρά. Ας ξεκινήσουμε από κάτι απλούστερο όμως. Έχεις σκεφτεί πως νιώθει ένα άτομο της LGBTQ+ κοινότητας όταν γελάνε εις βάρος του; Η πιθανότερη απάντηση θα ήταν «άσχημα». Ανάλογα και τον άνθρωπο βέβαια. Αν έχει αποδεχτεί τον εαυτό του ίσως να γελάσει με το γέλιο σου, ίσως να μην τον νοιάξει καν. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό;
lgbt
Τουλάχιστον το 60% των LGBTQ+ εφήβων στην Ελλάδα δεν γίνονται αποδεκτοί από την κοινωνία, τους συμμαθητές τους, τους φίλους τους και χειρότερα, τους γονείς τους. Φυσικά ισχύει το «ανάλογα τον άνθρωπο» πάντα, μα αυτή είναι η αλήθεια. Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο για τα άτομα αυτά είναι να γίνονται αποδεκτά, κάτι που πολλοί δεν λένε να καταλάβουν. Το γεγονός ότι άτομα της LGBTQ+ κατακρίνονται με αυτόν τον τρόπο είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που όλοι λένε «Να είσαι ο εαυτός σου» και κανένας δεν αποδέχεται ό,τι δεν είναι σαν τον δικό του εαυτό. Επίσης το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των transexual είναι αναγκασμένοι/ες να κρύβονται, να φοβούνται, να χρησιμοποιούν τουαλέτες του φύλου στο οποίο σωματικά ανήκουν και να τους/τις φωνάζουν με το όνομα με το οποίο έχουν βαφτιστεί και όχι με αυτό που έχουν επιλέξει, το θεωρώ άθλιο. Θα σου άρεσε να σε λένε Κωνσταντίνα και να σε φωνάζουν Γιώργο; Ή να σε λένε Αλέξανδρο και να σε φωνάζουν Μαρία; Δεν νομίζω. Το να σε προσβάλλουν λέγοντας σου ότι βρίσκεσαι σε λάθος τουαλέτα; Ούτε αυτό το νομίζω. Για τα δικαιώματα αυτών των ατόμων παλεύουν αρκετοί εδώ και αρκετά χρόνια μα ως γνωστόν, ποτέ δεν είναι αρκετό. Άτομα της LGBTQ+ κοινότητας πρέπει πάντοτε να «προσέχουν τα λόγια» τους μπροστά σε άλλους ανθρώπους, μη τυχόν και αποκαλύψουν στοιχεία για το φύλο ή την σεξουαλικότητα τους μπροστά σε κάποιον ομοφοβικό, τρανσφοβικό ή απλά σεξιστή.
lgbt4
«Υποστηρίζεις τους γκέι, άρα είσαι γκέι»
Μια φράση εντελώς ψευδής. Γιατί πρέπει κάποιος να υποστηρίζει τα δικαιώματα αλλονών και αμέσως να θεωρείται ότι ανήκει σε αυτούς; Γιατί πρέπει κάποιος να υποστηρίζει αποκλειστικά και μόνο τα δικά του δικαιώματα; Και τέλος, αν υποστηρίζω τα δικαιώματα των ζώων, με κάνει ζώο; Όχι.
«Ο Θεός θα σε τιμωρήσει.»
Γιατί να με τιμωρήσει αυτός που υποτίθεται πως σου δίδαξε την αγάπη και εσύ μισείς; Γιατί να μισείς την αγάπη κάποιου άλλου;
«Μόνο να μην μου την πέσεις και είμαστε εντάξει» / «Είσαι λεσβία εε; Δηλαδή σου αρέσω;»
Όχι. Ξεκάθαρα όχι. Όπως εσύ έχεις έναν συγκεκριμένο «τύπο» ατόμων που σου αρέσουν έτσι κι εμείς. Όλοι μας άλλωστε.
«Είσαι διαφορετικός. Δεν το δέχομαι.»
Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αυτός είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβεις ποιοι αξίζουν να είναι στη ζωή σου και ποιοι όχι. Να χαίρεσαι που είσαι διαφορετικός.
«Δεν έχεις γνωρίσει το σωστό άτομο.»
Όχι, δεν το έχω γνωρίσει. Ούτε εσύ το άτομο που θα σου μάθει να είσαι ανοιχτόμυαλος και να σκέφτεσαι, αλλά εντάξει. Αν είχα γνωρίσει το σωστό άτομο θα ήμουν μαζί του. Είτε κορίτσι, είτε αγόρι, είτε ουδέτερο. Άρα η πρότασή σου ισχύει και για εσένα, κατά κύριο λόγο.
lgbt1
❇Ακολουθούν λόγια ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας:
« Είναι κάτι σαν να μπαίνεις σε μια καινούργια ζωή. Σε αποδέχονται τα άτομα της και συζητάτε μαζί τα κοινά ή όχι προβλήματα. Είναι ο ορισμός της ομαδικότητας.» -Νέλλη
« Πιστεύω πως οποιαδήποτε κοινότητα είναι ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους (που δεν ανήκουν στο ίδιο, διαφορετικό σύνολο). (Θα μιλήσω για ανθρώπους κι όχι για κοινότητα). Τα lgbtq+άτομα είναι αποδεκτικά και ανοιχτόμυαλα άτομα και πιστεύω πως αν δεν καταδιωκόμασταν σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, αυτός ο πλανήτης θα είχε κάνει πολλά περισσότερα βήματα μπροστά! (Εννοώ σε όλους τους τομείς.. Οικολογία, πολιτική, κοινωνιολογία κλπ κλπ)» -Πάνος
lgbt2
❇Επεξήγηση των κυριότερων εννοιών (δεν είναι μόνο οι γκέι)
Lesbian: κορίτσι που του αρέσουν τα κορίτσια
Gay: αγόρι που το αρέσουν τα αγόρια
Bisexual: κορίτσι ή αγόρι που του αρέσουν τα κορίτσια και τα αγόρια
Asexual: κορίτσι ή αγόρι που δεν το ελκύουν σωματικά άλλα άτομα
Aromantic: κορίτσι ή αγόρι που δεν το ελκύουν ψυχικά άλλα άτομα (το αντίθετο του asexual)
Pansexual: κορίτσι ή αγόρι που το έλκυουν «όλοι», ανεξαρτήτως γεννητικών οργάνων
Transexual: άτομο που έχει γεννηθεί αγόρι μα είναι κορίτσι ή και το αντίθετο. (Ναι, έχεις το δικαίωμα να διαλέξεις και να νιώσεις.)
Transgender: transexual άτομο μετά την σωματική αλλαγή στο πραγματικό του φύλο
Genderfluid: άτομο που δέχεται επιρροές και από τα 2 φύλα, και Γιάννης και Ιωάννα
Non-Binary/Agender: άτομο που δεν προσδιορίζεται από κανένα φύλο (δεν σημαίνει πως είναι κάτι άλλο, δεν είναι τίποτα)
Demisexual: κορίτσι ή αγόρι που πραγματικά δεν το νοιάζει η εμφάνιση του άλλου/άλλης, ερωτεύεται τα ψυχικά χαρακτηριστικά
Queer: οποιαδήποτε ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ (όχι φύλο) που ανήκει στην LGBTQ+ κοινότητα
Genderqueer: οποιοδήποτε ΦΥΛΟ (όχι σεξουαλικότητα) που ανήκει στην LGBTQ+ κοινότητα
Τέλος, να είσαι ο εαυτός σου και μόνο. Χωρίς υπεκφυγές και ψέμματα για να ευχαριστήσεις άλλους. Δεν χρειάζεται να παραδεχτείς οτιδήποτε είσαι, αρκεί να είσαι πραγματικά και να το ξέρεις. Χωρίς να σου επιβάλλουν ψεύτικα «πρέπει» και «δεν πρέπει». Να κάνεις ότι σκέφτεσαι, χωρίς να κάνεις κακό σε άλλους φυσικά.
Να αγαπάς, αγαπητέ αναγνώστη. Με όλη σου την ύπαρξη. Βγες εκεί έξω και γνώρισε το σωστό άτομο.<3
Γεωργία Αρβανιτάκη

Τα προβλήματα του σχολείου μας

Από το 1997, το Μουσικό σχολείο Ξάνθης αποτελεί πηγή πολιτισμού και παιδείας για τον Νομό Ξάνθης, καθώς φοιτούν μαθητές από όλες τις γωνιές του. Παρ’όλη την συμβολή του με διάφορες συναυλίες και φεστιβάλ, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, με κύριο αυτό της στέγασης.

Ειδικότερα, το κτήριο δεν μπορεί να καλύψει τις απαραίτητες ανάγκες των μαθητών, αφού δεν έχει αρκετές αίθουσες, κατάλληλες για τα μουσικά μαθήματα. Επιπλέον από την αρχή της χρονιάς με τις πρώτες βροχές πολλές αίθουσες πλημμύρισαν και πλημμυρίζουν λόγω των τεράστιων ρωγμών στην οροφή. Νερά, ακαθαρσίες πτηνών (κουτσουλιές) πλήττουν τόσο τις τάξεις όσο και την αίθουσα όπου οι μαθητές γευματίζουν.

 Τα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης

Υ.Γ.Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι σε ένα νομό που δίνει απλόχερα χρήματα για γιορτές παλιάς πόλης και καρναβάλια, δεν δίνονται χρήματα για την επένδυσή σε ένα θησαυρό πολιτισμού…

 

Επιμέλεια Βίντεο: Νίκος Χαμηλάκης

Φωτογραφικό υλικό: Σάββας Ασικίδης

Αρθρο: Μαρία Αθανασοπούλου

 

«Το δάσος των πτωμάτων»

Το δάσος Aokigahara (ή Jukai- δεντροθάλασσα) «γεννήθηκε» μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φούτζι γνωστό για την συμμετρικότητα του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που το κάνει γνωστό. Διότι το δάσος αυτό ονομάζεται το <Δάσος των Αυτοκτονιών>.

φουτζι

Και φυσικά υπάρχει λόγος για την ονομασία του. Πλέον κάθε χρόνο βρίσκονται πάνω από 100 πτώματα, σε κατάσταση αποσύνθεσης ή κόκαλα πτωμάτων που δεν ανακαλύφθηκαν όταν έπρεπε. Σήμερα το δάσος έχει γίνει προορισμός για αυτοκτονίες περισσότερο από προορισμός για πεζοπορία ή κάποια άλλη δραστηριότητα. Το μόνο πιθανό μονοπάτι έχει περιορισμένη προσβασιμότητα και είναι σχετικά σύντομο. Σε ένα σημείο του, υπάρχει πινακίδα που προσπαθεί να αποτρέψει άτομα από το να αυτοκτονήσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Κύρια αίτια θανάτου: κρέμασμα, υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών ή και ασιτία, επειδή τα θύματα χάθηκαν στο δάσος.

aokigahara

Όμως το δάσος είναι μια φυσική παγίδα από μόνο του. Λόγω της μαγνητικότητας που εκπέμπει το Φούτζι, καθιστάται αδύνατη η χρήση της πυξίδας και η πυκνή του βλάστηση δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Άρα σε περίπτωση που ένα άτομο δεν ξέρει αν θέλει με σιγούρια να αυτοκτονήσει, δένει μια κορδέλα στα δέντρα από τα οποία περνάει για να μην χαθεί. Μερικοί βρίσκουν τις σπήλιες, κατασκηνώνουν για 1-2 ημέρες και φεύγουν.  Οι σπηλιές του Φούτζι διατηρούν τον χειμερεινό πάγο μέχρι και τις καλοκαιρινές  ημέρες, πράγμα πανέμορφο.

socialrewhat

Τέλος, το δάσος είναι υπέροχο παρά την τρομακτική ιστορία και τα μυστικά που κρύβει. Εσύ θα το επισκεπτόσουν;

 φ γξμνφγκψφ υ

Γεωργία Αρβανιτάκη

Έρευνα για το σχολείο μας…Τι θέλουν οι μαθητές;

Στην προσπάθεια μας, να δούμε πώς βλέπουν οι μαθητές το σχολείο μας, κάναμε ένα ερωτηματολόγιο. Μαθητές από όλες τις τάξεις γυμνασίου-λυκείου απάντησαν και από τις απαντήσεις τους βγάλαμε εμείς τα συμπεράσματα μας…

Πατήστε εδώ για να δείτε το ερωτηματολόγιο

 

Read more →

Προσφυγικό ζήτημα (ερωτηματολόγιο)

Το προσφυγικό ζήτημα απασχολεί όλο τον κόσμο και τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Εσεις τι άποψη έχετε για το θέμα;

Ένα  ερωτηματολόγιο για το προσφυγικό.

Πείτε μας τη γνώμη σας.

Επιμέλεια: Λαμπρινή Σούλα

Top