2024, Έτος Γ. Σκαρίμπα

«Σκαρίμπας παντού» και στο «Πρίσμα», που υποστηρίζει και ενισχύει την καινοτόμο πρωτοβουλία της κήρυξης του 2024 ως Έτους Σκαρίμπα, διαμηνύοντας στους αναγνώστες και τις αναγνώστριές του τα «χαμπέρια».

Με τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τον θάνατό του, η οργανωμένη τοπική κοινωνία Χαλκιδέων, τιμά τη μνήμη του Γιάννη Σκαρίμπα, διαχέοντας τις θεωρήσεις των έργων και ημερών του με πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (δείτε σχετικά στη διεύθυνση: https://etos.skarimpas.gr). Βαθιά λαϊκός άνθρωπος ο ίδιος, όπως μαρτυρεί η έρευνα και περιγράφουν γοητευμένοι στις ιστορίες τους οι συντοπίτες του, υποστήριξε την τέχνη από και για τον καθημερινό άνθρωπο, τον «επιουσίτη»… Πολυσχιδής και ρηξικέλευθος, συνεχίζει να εμπνέει με το έργο του [πεζογραφία, ποίηση, θέατρο (ας σημειωθεί και η ιδιαίτερη προσφορά του στη συνέχιση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Θεάτρου Σκιών), ιστοριογραφία, κριτική, εικαστικά...] την αξία της αλληλεγγύης ανάμεσα σε ανθρώπους και συλλογικότητες, διαμορφώνοντας μια οικουμενική αντιπολεμική κοινωνική συνείδηση, πέρα και πάνω από από τα αστικά κατεστημένα και στερεότυπα. Με αυτόν τον γνώμονα, το «έτος», αποτελεί πρώτα ενδοσκοπική και έπειτα πλατιά αναγνώριση της πολιτισμικής παρακαταθήκης του δημιουργού. Αυτήν, άλλωστε, διαφυλάττει και ο Μουσειακός Χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου-Αρχείου Γ. Σκαρίμπα και με θέρμη υποστηρίζει στα χρόνια που μεσολάβησαν από τον θάνατό του ο Σύλλογος Φίλοι Γ. Σκαρίμπα.

Με άδειά του και χαρά προσφοράς στο σύνολο, παρατίθεται αυτούσια η απαντητική επιστολή (Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2024) του προέδρου του Συλλόγου, κ. Κώστα Μπαϊρακτάρη, μετά την εποικοδομητική επικοινωνία μας.

 

Κα Παραλίδου, καλημέρα σας

Χάρηκα εχθές για τη συνομιλία μας και το ενδιαφέρον σας να καταπιαστείτε με τον Σκαρίμπα και με πτυχές του έργου του, που και από τον τόπο όπου υπηρετείτε έχει εμπνευστεί, ζώντας στα αμπριά του Μακεδονικού Μετώπου και με ορμητήριο τον Στρυμόνα προ 110 χρόνων «κυνηγούσε Βουλγάρους» σε μία συγκλονιστική πορεία «Φυγής προς εμπρός». Μιας πορείας αλληλομακελέματος και πάλης για τη ζωή ή τον θανατο…
Βέβαια, έχει και τον Μακεδόνα Μεγαλέξανδρο του ποιήσει, που είναι μία ξεχωριστή καλλιτεχνική του δημιουργία, με ποικίλες αισθητικές ερμηνείες. 
Θα έρθει και η «πάνα» του, ο μπερντές, τουρκιστί, όπου με «τα χαρτονόμουτρά» του έπαιζε μια μικρούς πρωτίστως, αλλά και για λίγες κυράδες της γειτονιάς του, αρχικά στον προσφυγικό οικισμό, τον «Μικρό Βόσπορο» της βοιωτικής ακτής και αργότερα στην Γκομίνη 8.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Καλή επιτυχία στο έργο σας!
Χαιρετισμούς στους συναδέλφους και στους μαθητές σας.
Κώστας Μπ. 

 

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και τον ίδιο και όλους τους υποστηρικτές των δράσεων αυτών και του σημαντικού αξιακού τους φορτίου. Ακολουθεί ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό, από αυτό που με δαψίλεια μάς παραχωρήθηκε.

Μ. Παραλίδου, Φιλόλογος 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών-σχολική συντονίστρια ASPnet-UNESCO,

για την ομάδα του «Πρίσματος»

 

*Δείτε και τη σχετική ετεροαναφορά στη σελίδα του Έτους Σκαρίμπα: «Και το 1ο ΕΠΑΛ Σερρών στις επάλξεις του Έτους Γ. Σκαρίμπα…».

 


Πολιτιστικό Κέντρο-Αρχείο Γιάννη Σκαρίμπα [Η πρόσοψη (22-4-2022)]

  • Πολιτιστικό Κέντρο-Αρχείο Γιάννη Σκαρίμπα [Η πρόσοψη (22-4-2022)]

«Η πρόσοψη βρίσκεται στην οδό Λυκόφρονος (του αρχαίου Χαλκιδαίου ποιητή, δημιουργού της ποιητικής Αλεξάνδρας ή Κασσάνδρας και Δ/ντή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κατά τον 3ο π. Χ. αι.), ενώ ο δρομίσκος φέρει το όνομα του (Χαλκιδαίου Οπλαρχηγού του ’21 και Γραμματικού του Αγγελή Γοβιού αρχικά και μετά το ’22 κατά περιόδους του Νικόλα Κριεζώτη) Δημητρίου Καρύδα, που πολλά κακόπαθε από τους Κωλεττικούς Ολυμπίτες το θέρος του 1822…»

 

 

Το Μουσείο Σκαρίμπα απ' εντός [8-10-20] (3)(3)
  • Ο Μουσειακός Χώρος Σκαρίμπα απ΄ εντός [8-10-20]
Πολιτιστικό Κέντρο-Αρχείο Γιάννη Σκαρίμπα. Καραγκιοζοφιγούρες [Πανοραμική ΦΩΤΟ άνω ορόφου]
  • Πολιτιστικό Κέντρο-Αρχείο Γιάννη Σκαρίμπα. Καραγκιοζοφιγούρες [Πανοραμική ΦΩΤΟ άνω ορόφου]
Ο τακουνάτος και σταυροκονταροκράτης Μεγαλέξανδρος του Γ. Σκαρίμπα [Φωτογράφιση. Γιάννης Ζήκος (ΑΥΓ. '19 Νο 23)]
  • Ο τακουνάτος και σταυροκονταροκράτης Μεγαλέξανδρος του Γ. Σκαρίμπα [Φωτογράφιση. Γιάννης Ζήκος (ΑΥΓ. '19 Νο 23)]
11.1. Ο Σκαρίμπας σκιτσάρει Σκαρίμπα - 1
  • Ο Σκαρίμπας σκιτσάρει Σκαρίμπα

100_2024 (2)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης