Ημερίδα δράσεων «Trash Art-Κυκλική Οικονομία»

Τη Δευτέρα 22-01-2024 στο 1ο ΕΠΑ.Λ.-Ε.Κ. Σερρών διοργανώθηκε, με σχεδιασμό της σχολικής συντονίστριας ASPnet-UNESCO, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση, τους συναδέλφους, ειδικούς-συνεργάτες και φορείς, και υλοποιήθηκε ημερίδα δράσεων για την Κυκλική Οικονομία με έμφαση στη σύνδεση Αειφορίας, Τέχνης και Επιχειρείν. Κεντρικός άξονας των δράσεων, ενταγμένων στο πλαίσιο των σχετικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των προγραμματισμένων εκδηλώσεων (Δίκτυο ASPnet-UNESCO) που υλοποιούνται στη σχολική μονάδα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, ήταν οι εργασίες του προγράμματος μαθητικής επιχειρηματικότητας «Trash Art-Κυκλική Οικονομία» με συντονίστρια εκπαιδευτικό την Παραλίδου Μαρία (ΠΕ02) και συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς τους: Γρίψιο Αθανάσιο (ΠΕ86), Τσουμάνη Ευαγγελία (ΠΕ87.02) και τους συναδέλφους του Τομέα Τεχνών (αλφαβητικά): Ασλάνη Στέλλα (ΠΕ89.01), Βουτσά Δημήτριο (ΠΕ89.01), Καρανάσιου Ζωή (ΠΕ89.01), Τζιάκα Χρήστο (ΠΕ89.01), προς όφελος των οικείων μαθητικών ομάδων αποτελούμενων από τα τμήματα: Β” Εφαρμοσμένων Τεχνών, Γ” Γραφιστικής, Γ” Φυσικόθεραπείας, Β” Υγείας 2.

Ειδικότερα, η πορεία εργασιών ήταν η εξής:

  • Κατά το πρώτο διδακτικό δίωρο, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος και, έπειτα, στο Αμφιθέατρο του σχολείου βιωματική δράση ευαισθητοποίησης πάνω στην κλιματική αλλαγή με εμψυχώτρια την υποφαινόμενη, Μ. Παραλίδου. Η δράση ξεκίνησε με άσκηση ενεργοποίησης σε κύκλο με αυθόρμητο λόγο σχετικά με το περιβάλλον, ενώ ακολούθησε ενημέρωση και έπειτα άσκηση πεδίου για το οικολογικό αποτύπωμα. Τέθηκε η βασική προβληματική για τη στόχευση των εργασιών των ομάδων και καθορίστηκε ο προσανατολισμός του μετέπειτα και του συνολικού έργου.

20240123_195101

  • Ακολούθησε η προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη στον χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης”. Έγινε εμβριθής ξενάγηση σε συνεργασία με ειδικούς, την ιστορικό Κασσάνδρα Γρουτίδου και τον εικαστικό Βασίλη Βαφειάδη, εθελοντικά εργαζόμενους, και δόθηκε χρόνος για φωτογράφιση (για τα προγράμματα του δικτύου «Κλικ, προστάτευσέ το!») και για συζήτηση.

20240123_200014

  • Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με παραγωγή έργου των μαθητών/τριών σε χώρους του Μουσείου, που με προσυνεννόηση μάς παραχωρήθηκαν για αυτόν τον σκοπό και συγκεκριμένα:
    • α) για συνάντηση της ομάδας με σκοπό την ενημέρωση πάνω στις αρχές της επιχειρηματικότητας από τον Α. Γρίψιο σε συνεργασία με τη Μ. Παραλίδου, αλλά και την έμπνευση από τον περιβάλλοντα χώρο
    • β) για τη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων ή εικαστικών έργων από υλικά που είχαν περισυλλεγεί από εμάς, αντί να πεταχτούν. Τις προγραμματισμένες «μηδενικών αποβλήτων (zero waste)» εικαστικές δράσεις υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί του Τομέα Τεχνών και διευκόλυναν οι υπόλοιποι.

20240123_193635

Με το πέρας των εργασιών, οι ομάδες επέστρεψαν στο σχολείο με νέες γνώσεις, εμπειρίες και δικά τους έργα από ανακυκλώσιμα ή μη υλικά. Το ημερήσιο πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε κάνοντάς μας περήφανους για την ανταπόκριση και τη δημιουργικότητα των μαθητών και μαθητριών μας!

[Μ. Παραλίδου, ΠΕ02-σχολική συντονίστρια ASPnet-UNESCO/Ειδική Θεματική Εθνικού Δικτύου για το 2024: Κυκλική Οικονομία]

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης