Άλκη Ζέη: Η αγαπημένη των παιδιών

 

Της Κωνσταντίνας Τάτου, μαθήτριας της Γ” τάξης

0-Ζέη-Άλκη_600_400_933160858-47111_222x180Η Άλκη Ζέη είναι Ελληνίδα συγγραφέας, πεζογράφος και μεταφράστρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών, της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, καθώς και στο τμήμα σεναριογραφίας του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθέατρου Αθηνών «Μπάρμπα Μυτούσης».

Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στην Σοβιετική Ένωση  εξαιτίας των αριστερών της πεποιθήσεων. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα για να ξαναφύγει το 1967 πάλι, με τον ερχομό της Χούντας – αυτή τη φορά για το Παρίσι και να επιστρέψει όταν πέσει οριστικά αυτή την φορά ή απριλιανή δικτατορία.

Αργότερα, συνέχισε το γράψιμο, δημοσιεύοντας σειρά παιδικών διηγημάτων της στο περιοδικό «Νεανική Φωνή», ένα περιοδικό για νέους. Το πρώτο της μυθιστόρημα, τον τίγρη στη βιτρίνα του καταστήματος (γνωστός και ως αγριόγατα κάτω από γυαλί), (1963) εμπνεύστηκε από την παιδική ηλικία που δαπανάται στη Σάμο και είναι ημιαυτοβιογραφικό.

καπλανι ζεηΣτα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1963 με το παιδικό μυθιστόρημα Το καπλάνι της βιτρίνας, το οποίο αποτελεί σταθμό στην παιδική μας λογοτεχνία γιατί μυεί για πρώτη φορά τον ανήλικο αναγνώστη στον πολιτικό προβληματισμό. Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.

περιπατος ζεηΤο 1971 γράφει τον Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου, αυτή τη φορά για την Κατοχή και την απελευθέρωση. Το σημαντικό στα ιστορικά της μυθιστορήματα είναι ότι δεν αποτελούν μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων αλλά είναι ζυμωμένα με τα αυτοβιογραφικά βιώματα των ηρώων της.

αραχνες ζεηΜαζί με τη Ζωρζ Σαρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος. Το εφηβικό μυθιστόρημα Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της κέρδισε το βραβείο της IBBY για το καλύτερο βιβλίο για μεγάλα παιδιά, και η Άλκη Ζέη έχει προταθεί ως υποψήφια για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν λογοτεχνίας. Το Βραβείο Mildred L. Batchelder απονεμήθηκε για τη μετάφραση στα αγγλικά και δημοσίευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες του έργου Αγριόγατα πίσω από το γυαλί (1970), Ο Πέτρος στον πόλεμο (1974), και ο ήχος των ποδιών του Δράκου (1980). Τα έργα της Άλκης Ζέη περιέχουν πολύ έντονα βιωματικά στοιχεία και αναφέρονται στην σύγχρονη εποχή και στους αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο. Έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Άλλα από τα βιβλία της συγγραφέως είναι:

·         Κοντά στις ράγες, διήγημα (1977)

·         Αρβυλάκια και γόβες, παιδικό μυθιστόρημα(1975)

·         Τα παπούτσια του Αννίβα, μυθιστόρημα (1979)

·         Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους), διήγημα (1987)

·         Η μωβ ομπρέλα, μυθιστόρημα (1989)

·         Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, παιδικό μυθιστόρημα (2002)

·         Το καπλάνι της βιτρίνας, διήγημα (1963)

·         Ή τίγρη στην βιτρίνα του καταστήματος, παιδικό διήγημα (1964)

·         Αγριόγατα πίσω από το γυαλί, παιδικό μυθιστόρημα (1963)

·         Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, (2013)

zei_marathonios_130

 

Σχολιάστε

Top