Δίκτυο Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη – 1η Πανελλήνια μαθητική συνάντηση

Το Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Έλληνες της Πόλης, Πολίτες της Οικουμένης», αποτέλεσμα της συνεργασίας των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, έχει ως σκοπό την αξιοποίηση της περιβαλλοντικής Ατζέντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της UNESCO (Ατζέντα 2030), καθώς και την αλληλεπίδραση και την αμοιβαιότητα των ελληνικών σχολείων και μαθητών/τριών με σχολεία και μαθητές/τριες της ομογένειας.

αφίσα

 Το σχολείο μας έχει ενταχθεί στο Δίκτυο και είχε τη χαρά να συμμετέχει στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση.  Στόχος της 1ης Πανελλήνιας Μαθητικής Περιβαλλοντικής Συνάντησης ήταν να τοποθετηθούν οι μαθητές/τριες σε σύγχρονα ζητήματα περιβάλλοντος και αειφορίας, να αναδειχθεί το έργο των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο Δίκτυο και να επιβραβευθεί η μαθητική πρωτοβουλία, συμμετοχή και δράση, ανοίγοντας δρόμους επικοινωνίας και συνύπαρξης μέσα από το μοίρασμα και την ανταλλαγή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΓΕΛ Νεάπολης, όπου 27 μαθητικές ομάδες και περισσότεροι από 600 μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από σχολεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Ελλάδας, από τον Έβρο ως την Πελοπόννησο, έδωσαν δυναμικά το παρόν τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εξαιρετικές δράσεις, που αφορούσαν σε περιβαλλοντικά προγράμματα, μαθητικές δημιουργίες, μνημεία, τραγούδια και χορούς που σχετίζονται με την τοπική παράδοση.

 συνεδριο

 Το σχολείο μας συμμετείχε με ομάδα μαθητριών της Α΄ Γυμνασίου που υλοποιούν περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο: «Τα δικαιώματα του παιδιού: γνωρίζω, σέβομαι, υπερασπίζομαι”. Συγκεκριμένα οι μαθήτριες: Αντωνίου Ιουλιέτα, Δούδαλη Ιωάννα, Μουμουλίδου Αλεξάνδρα και  Μπελτσίδου Στεφανία με τη στήριξη και καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του προγράμματος, κ. Τακαβάκογλου Ζωής και Χατζηαγοράκη Ευαγγελίας, παρουσίασαν την εισήγησή τους με τίτλο: «Μιλάμε για τα δικαιώματα των παιδιών! Μιλάμε για την ειρήνη!». Το θέμα τους ήταν τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία συνέδεσαν με τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς ορισμένοι από αυτούς έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ευημερία των παιδιών.  Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο άρθρο 16, το οποίο αφορά στην επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες, τονίζοντας ότι η ειρήνη  αποτελεί το θεμέλιο για την επίτευξη όλων των στόχων. Η παρουσίαση έκλεισε με ένα σύντομο βίντεο σχετικό με το θέμα.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, που επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τις δυνατότητες και τα ταλέντα της νέας γενιάς.συνεδριο

εισήγηση: https://schoolpress.sch.gr/school1kord/files/2023/05/εισήγηση-Μιλάμε-για-τα-δικαιώματα-1ο-Γυμνάσιο-Κορδελιού.pdf

βίντεο: https://youtu.be/x7xxx7UXpZs

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης