Συνέντευξη: η εμπειρία από τη συμμετοχή στο erasmus+ από την Κατερίνα Φαρμάκη και Ελένη Τούκα

Το σχολείο μας συμμετείχε   στο  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+KA122-SCH με μια ομάδα από  τέσσερις (4) εκπαιδευτικούς : τον Διευθυντή του σχολείου, κ.Θεοχαρόπουλο Αντώνιο και τους καθηγητές Λεωνίδη Θεόδωρο, Καρυπίδη Ιωάννη και Μυστακίδου Μαρία.

Μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό, ζητήσαμε να μας πούνε τις εντυπώσεις τους από αυτή την εμπειρία.

 

Αντώνης Θεοχαρόπουλος – Διευθυντής

 

Κύριε Διευθυντά, μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα; Γίνεται πρώτη φορά στο σχολείο μας;

Πρόκειται για ένα  πρόγραμμα που γίνεται πρώτη φορά στο σχολείο μας και ονομάζεται Erasmus + ΚΑ122 . Το πρόγραμμα στοχεύει στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και αφορά σε καινούργιες μεθοδολογίες σε θέματα διαχείρισης των μαθητών μέσα στην τάξη.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας;    Τι αποκομίσατε από αυτό το πρόγραμμα;

Η επιμόρφωση έγινε στο Δουβλίνο στην Ιρλανδία  και είχε διάρκεια έξι μέρες. Θεωρώ ότι  είχε πολύ θετικά αποτελέσματα για όσους συμμετείχαν. Αποκομίσαμε καινούργιες ιδέες και ενημερωθήκαμε σε νέες μεθοδολογίες  για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε  καταστάσεις που προκύπτουν μέσα στην τάξη με μαθητές, κυρίως εφήβους, που έχουν τις δυσκολίες τους. Όσα μάθαμε σε αυτό το σεμινάριο θα πρέπει να τα  μεταδώσουμε και στους υπόλοιπους καθηγητές, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να τα αξιοποιήσουν.

Αυτό το πρόγραμμα θα  συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά ;

Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα μιας χρονιάς. Υπάρχει ακόμη μια μετακίνηση, που θα γίνει τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μια μετακίνηση, mobility όπως λέγεται,  πάλι στο ίδιο μέρος που θα γίνει από άλλους τέσσερις καθηγητές: την κυρία Δήμητσα, την κυρία Αλεβιζόπουλου , την κυρία Παπαϊωάννου και την κυρία Σαράφη. Μετά θα ολοκληρωθεί. Για την επόμενη χρονιά υπάρχει πρόταση για κάποιο άλλο πρόγραμμα με υπεύθυνες την κυρία Τακαβάκογλου και την κυρία Μυστακίδου αλλά πρέπει  να δούμε, αν θα εγκριθεί.  Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι το σχολείο μας άρχισε να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Θεόδωρος Λεωνίδης – μαθηματικός

 Το θέμα του σεμιναρίου που παρακολουθήσαμε στο Δουβλίνο στα πλαίσια συμμετοχής του σχολείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + ήταν η διαχείριση τάξης -βέλτιστες πρακτικές.Μας εξήγησαν πώς θα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών  εφαρμόζοντας νέες τεχνικές διδασκαλίας στηριζόμενοι στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο,κάτι βέβαια που και στην Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζεται στην εκπαιδευτική διαδικασία,με τελικό στόχο την ανακάλυψη της γνώσης από τους ίδιους τους μαθητές σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ανεστραμμένης τάξης.  Βέβαια σκοπός αυτών των προγραμμάτων εκτός από τα γνωστικό μέρος είναι και η ανταλλαγή εμπειριών με εκπαιδευτικούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών τόσο ως προς τα εκπαιδευτικά θέματα αλλά και ως προς θέματα κουλτούρας των λαών.

 

Ιωάννης Καρυπίδης – Πληροφορικός

  Κάθε ταξίδι αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή εμπειρία. Εμείς είχαμε επιπλέον την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο υψηλού επιπέδου από επαγγελματίες του είδους σε θέματα classroom Management. Μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι. Γνωρίσαμε νέες μεθόδους διδασκαλίας μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο. Σκοπός τους να γίνει το μάθημά μας πιο ενδιαφέρον και πιο αποτελεσματικό για τους μαθητές. Η επαφή με συναδέλφους αλλων ευρωπαϊκών χωρών μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συγκρίνουμε εκπαιδευτικά θέματα που μας απασχολούν. Όλα αυτά σε συνδυασμό  με την ευκαιρία που είχαμε να ζήσουμε για μια εβδομάδα στο υπέροχο Δουβλίνο και να δούμε την Ιρλανδική νοοτροπία και τρόπο ζωής, κάνουν την εμπειρία αυτή αξέχαστη για όλους μας. Συνιστώ σε όλους, όταν τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τέτοια προγράμματα, να δεχτούν χωρίς δεύτερη σκέψη

Μαρία Μυστακίδου- Φυσικός

Η επιμόρφωση στο Δουβλίνο  ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Μέσα από το πρόγραμμα Εράσμους μας δόθηκε η δυνατότητα να επιμορφωθούμε πάνω στις νέες τάσεις διαχείρισης της σχολικής τάξης. Πιο συγκεκριμένα είδαμε πως μπορεί να διεξαχθεί ένα μάθημα με ομαδοσυνεργατικό τρόπο, δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά. Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική γιατί στην επιμόρφωση έπαιρναν  μέρος εκπαιδευτικοί από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί τους, να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από εκπαιδευτικά θέματα. Ελπίζω το ταξίδι αυτό να αποτελέσει για το σχολείο, την αρχή και για  άλλες δράσεις στο εξωτερικό.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης