Ένα ταξίδι… στην ιστορία από την Παπαμιχαήλ Ιωάννα

Ένα Ταξίδι…. στην Ιστορία

 από την Παπαμιχαήλ Ιωάννα

     Υπάρχουν χιλιάδες προορισμοί να επισκεφθεί κάνεις…… προορισμοί για όλα τα “γούστα”. Πολύς κόσμος σκέφτεται ένα ταξίδι για ξεκούραση, χαλάρωση ή διασκέδαση. Αυτό όμως δεν είναι πολύ συνηθισμένο; Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι στην ιστορία;

      Ένας από τους αμέτρητους ιστορικούς προορισμούς που αξίζει να επισκεφτείτε, είναι το Άουσβιτς στην Πολωνία. Είναι γνωστό πόσα βάναυσα και απάνθρωπα πράγματα διαπράχτηκαν σε αυτά τα στρατόπεδα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό να αποτρέψει κάποιον να τα επισκεφθεί. Σήμερα τα δύο από τα τρία στρατόπεδα(Άουσβιτς και Μπίρκεναου) λειτουργούν ως μουσεία τα οποία ιδρύθηκαν στις 2 Ιουλίου 1947 από την Πολωνική Βουλή.

      Στα εδάφη του στρατοπέδου βρέθηκαν μετά την απελευθέρωση χιλιάδες αντικείμενα που ανήκαν στους Εβραίους, οι οποίοι βρήκαν εκεί τραγικό θάνατο. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα εκτίθενται σήμερα στο μουσείο. Πιο συγκεκριμένα εκεί μπορεί να δει κανείς :

  • περίπου 2 τόνους ανθρώπινα μαλλιά (τα οποία πωλούνταν σε γερμανικές εταιρίες με σκοπό την παρασκευή υφασμάτων)
  • πάνω από 80 χιλιάδες παπούτσια
  • περίπου 3,8 χιλιάδες βαλίτσες
  • 460 τεχνητά μέλη
  • 570 ραβδωτές στολές στρατοπέδου
  • 260 ταλλίθ (Εβραϊκές ενδυμασίες προσευχής)κ.α       Auschwitz_Museum,_Glasses_of_victims                                                   μαλλιά άουσβιτσ (Μαλλιά γυναικών)

 (Γυαλιά που ανήκαν σε εκτελεσμένους Εβραίους)

 

        Το σύμπλεγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς ήταν το μεγαλύτερο του είδους του που δημιουργήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς. Περιλάμβανε τρία κυρίως στρατόπεδα τα οποία κατασκευάστηκαν από τις αρχές των SS κοντά στην πολωνική πόλη Οσβιέτσιμ: το Άουσβιτς I τον Μάιο του 1940, το Άουσβιτς II (γνωστό ως Άουσβιτς-Μπίρκεναου) στις αρχές του 1942 και το Άουσβιτς III ( γνωστό ως Άουσβιτς-Μόνοβιτς) τον Οκτώβριο του 1942 και σε όλα υποχρέωναν τους κρατούμενους σε καταναγκαστική εργασία. Ένα από αυτά λειτουργούσε επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα ως κέντρο εξόντωσης στο οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου 1 εκατομμυρίου Εβραίους).

      Τα στρατόπεδα βρίσκονταν περίπου 37 μίλια δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στα προπολεμικά γερμανό-πολωνικά σύνορα στην Άνω Σιλεσία.

      Στο Άουσβιτς, ιατροί των SS πραγματοποιούσαν ιατρικά πειράματα στο νοσοκομείο, στην Πτέρυγα 10.Επίσης διεξήγαγαν ψευδοεπιστημονική έρευνα σε νήπια, δίδυμα και νάνους. Ο πιο γνωστός μεταξύ αυτών των ιατρών ήταν ο λοχαγός των SS Δρ. Γιόζεφ Μένγκελε. Ανάμεσα στο κρεματόριο και την πτέρυγα των ιατρικών πειραμάτων υψωνόταν ο «Μαύρος Τοίχος», όπου οι φρουροί των SS εκτέλεσαν χιλιάδες κρατούμενους.

                                                                                                                                                            άουσβιτσ

      Τα κρεματόρια που κατασκευάστηκαν από τις κατοχικές αρχές της ναζιστικής Γερμανίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου προορίζονταν για την καύση των πτωμάτων των κρατουμένων, κυρίως Εβραίων, οι οποίοι θανατώνονταν προηγουμένως με το δηλητηριώδες αέριο Κυκλώνα Β στους παρακείμενους θαλάμους αερίων.

IMG_20220205_131230-768x1024

           Η λήθη είναι ο χειρότερος εχθρός της ιστορίας. Ο μοναδικός τρόπος για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα όλες αυτές τις φρικαλεότητες είναι η μνήμη! Γι” αυτό λοιπόν ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι είτε κυριολεκτικά είτε νοητά για να θυμόμαστε και να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε τι που διαχωρίζει τους ανθρώπους!

 

 

 

 

Πηγές: https://el.wikipedia.org/

            https://encyclopedia.ushmm.org/

 

Παπαμιχαήλ Ιωάννα

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης