Νηστίσιμη σοκολατόπιτα από την Παρασκευοπούλου Ελένη

Νηστίσιμη σοκολατόπιτα

(Μια συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη)

από την Παρασκευοπούλου Ελένη

       Οι γιορτές πλησιάζουν και μαζί με αυτές έχει ξεκινήσει η νηστεία των Χριστουγέννων. Γι” αυτό λοιπόν επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μια νηστίσιμη σοκολατόπιτα ιδανική είτε για όσους νηστεύουν, είτε για όσους επιλέγουν την vegan διατροφή και κυρίως…. για τους λάτρεις της σοκολάτας!!!

 20 προετοιμασία

45′ ψήσιμο

Σύνολο:1 ώρα και 5′

Υλικά   

  •   150 ml ελαιόλαδο & λίγο για το σκεύος
  •  300 ml νερό
  • 20 ml ξίδι
  • 280 γρ. Ζάχαρη
  • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & λίγο για το σκεύος
  • 90 γρ. κακάο
  • 5 γρ. σόδα μαγειρικής
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι      

  •   300 γρ. μελάσα
  •   50 γρ. κακάο
  • 160 γρ. Νερό

Εκτέλεση

Για τη σοκολατόπιτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170-180°C, στον αέρα. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκ.

  1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, κακάο, σόδα και μπέικιν πάουντερ) και τα ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το ξίδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτοντας και το εκχύλισμα βανίλιας.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά.
  5. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε όλα μαζί τα υλικά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει μία βράση το μείγμα.
  6. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να βγει η σοκολατόπιτα.
  7. Σιροπιάζουμε τη σοκολατόπιτά μας όπως βγει από τον φούρνο καυτή με το σιρόπι χλιαρό.

Σιρόπι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε όλα μαζί τα υλικά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει μία βράση το μείγμα.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να βγει η σοκολατόπιτα.
  3. Σιροπιάζουμε τη σοκολατόπιτά μας όπως βγει από τον φούρνο καυτή με το σιρόπι χλιαρό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης