1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου – Ασφάλεια και Διαδίκτυο

Η συντακτική ομάδα του 1ου  Γυμνάσιου Ναυπλίου ασχολείται με το θέμα  της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Μας στέλνει τρεις ενδιαφέρουσες εργασίες:

  • το άρθρο: ‘’ Φτάνει πια τα fakenews’’ από την  Πέννυ Μπαλατσούκα
  • το άρθρο: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Όπλο ή εργαλείο στα χέρια μας; από τη Φωτεινή Βασιλάκου
  • ένα ψηφιακό σταυρόλεξο με τίτλο:  ασφάλεια στο Διαδίκτυο

 

1.‘’ Φτάνει πια τα fakenews’’

από την  Πέννυ Μπαλατσούκα

Hands holding mobile phone on blurred night city as background

Στις μέρες μας, οι ιστοσελίδες, τα socialmedia, τα άρθρα που τυχαίνει να βγουν στις αναζητήσεις και πολλά αλλά μέσα ενημέρωσης, που συνήθως διαβάζουν άνθρωποι νεαρής ηλικίας, είναι τις πιο πολλές φορές η λάθος επιλογή. Οι περισσότερες πηγές ενημέρωσης, που στην ουσία παρακολουθούν αρκετοί, είναι και αυτές που έχουν ψεύτικες πληροφορίες, τα γνωστά σε όλους fakenews. Σε τι μας οδηγούν όμως και γιατί μας τα προωθούν; Με λίγα λόγια, ποιο είναι το συμφέρον τους;

Καταρχάς τα fakenews δεν είναι κάτι παραπάνω από ψευδείς ειδήσεις, για οποιοδήποτε πράγμα που συμβαίνει και κυρίως με θέμα τη ζωή διάσημων. Στόχος τους είναι, με κάποιο παραπλανητικό τίτλο συνήθως, να δελεάσουν τον αναγνώστη με μια πειστική παραπληροφόρηση ότι αυτό που διαβάζει είναι αλήθεια. Με αυτό τον τρόπο η πληροφορία θα μεταδοθεί και θα διαβάσουν πιο πολλοί το άρθρο. Ως αποτέλεσμα, αυτός που διέδωσε τα ψεύτικα νέα, θα πληρώνεται όλο και περισσότερο, λόγω της διασημότητας που θα έχει αποκτήσει το άρθρο του.

Η παραπληροφόρηση είναι από τα πιο συχνά φαινόμενα που συμβαίνουν παγκοσμίως. Η λειτουργία της αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα και σίγουρα αναστατώνει τις ζωές των ανθρώπων. Ένας λοιπόν τρόπος να μην παρασύρεται κάποιος από τέτοιου είδους ειδήσεις είναι να ενημερώνεται από έμπιστες πηγές όπως είναι οι εφημερίδες, οι ειδήσεις και τα περιοδικά. Βέβαια, κατά την άποψη μου κανένα μέσο δεν μας λέει πάντα αλήθειες και σίγουρα κανένα δεν μας λέει μόνο ψέματα, και συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι γνωρίζουμε τις μισές αλήθειες.

 

2. ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Όπλο ή εργαλείο στα χέρια μας; 

από τη Φωτεινή Βασιλάκου

Εκτός από τα πλεονεκτήματα και τις υπηρεσίες που μας προσφέρει το διαδίκτυο,υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι τους οποίους πρέπει όλοι (μικροί και μεγάλοι) να γνωρίζουμε για την προστασία μας .

 ΕΘΙΣΜΟΣ

Ο πρώτος κίνδυνος είναι ο εθισμός .Ένα άτομο που περνάει πολλές ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, συνήθως παραμελεί την υγεία του, την εμφάνιση του, δεν έχει ενδιαφέροντα, δεν διαβάζει -εάν πρόκειται για μαθητή- και δεν επικοινωνεί με τους γονείς του και τους φίλους του. Με λίγα λόγια οδηγείται στην αποξένωση.

 ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

διαδικτυο byl

 

Ενας ακόμα πολύ σοβαρός κίνδυνος είναι ο εκφοβισμός απέναντι σε ένα άτομο με σκοπό να του προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα .Ο εκφοβισμός μπορεί να αφορά άτομα με διαφορετική εθνικότητα,θρησκεία, αντιλήψεις κλπ.

                                   ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ       

 

Κάποιοι επιτήδειοι μπορεί να εξαπατήσουν έναν χρήστη  πείθοντας τον να δώσει προσωπικές πληροφορίες  ( π.χ   διεύθυνση, ταυτότητα, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού) . Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να κλέψει τα στοιχεία του χρήστη και να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του.

    ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝκινδυνος διαδικτυου

           Δυστυχώς στο διαδίκτυο κάποιοι πίσω από την ανωνυμία τους προσεγγίζουν παιδιά με στόχο την σεξουαλική παρενόχληση. Δίνουν ψεύτικα στοιχεία, αρχίζουν να μιλούν με τα παιδιά,προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους για να τους αποσπάσουν πληροφορίες και για να τα πείσουν να κάνουν διάφορα πράγματα.

 διαδίκτυο παθησειςΦΥΣΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή πολλές ώρες υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα όρασης, προβλήματα στον σκελετό, στον αυχένα, πόνους στους αγκώνες και άλλες παθήσεις.

 ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

      Μία ιστοσελίδα μπορεί να έχει ακατάλληλο περιεχόμενο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ρατσιστικά σχόλια,τυχερά παιχνίδια,πορνογραφικό υλικό και προώθηση λάθος συμπεριφορών.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη σύγχρονη ζωή. Όμως θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο, με σύνεση και φυσικά έχοντας ενημερωθεί προηγουμένως από τους ειδικούς για τους πιθανούς κινδύνους πού παραμονεύουν.

 

3. Για να συμπληρώσετε το σταυρόλεξο:  Ασφάλεια στο Διαδίκτυο πατήστε τον σύνδεσμο: 

https://puzzel.org/en/crossword/play?p=-NOk6B2D01iz1jS4WJjP

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης