Πυγμαίοι, οι άνθρωποι του τροπικού δάσους!

Οι Πυγμαίοι είναι μια φυλή της Κεντρικής Αφρικής. Το ύψος τους δεν ξεπερνά το 1,45μ. και το βάρος τους τα 40 κιλά. Τρέφονται από το κυνήγι (πουλιά, αγριογούρουνα, αντιλόπες κ.ά.) και με καρπούς, ρίζες, φρούτα, μανιτάρια, μέλι κ.ά.

pugmaioi-no

Κατασκευάζουν τις καλύβες τους και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων. Παίρνουν από το δάσος ό,τι χρειάζονται και σε ποσότητα μόνον όση χρειάζονται. Ζουν σε μικρές ομάδες και επικοινωνούν μεταξύ τους με τύμπανα που κατασκευάζουν από δέρματα ζώων. Κάνουν τις δουλειές τους πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν δεν κάνει πολλή ζέστη και δεν έχει πολλή υγρασία. Πολύ συχνά αλλάζουν περιοχή, όταν δεν βρίσκουν τροφή (περίπου κάθε δύο μήνες). Τα τροπικά δάση της κεντρικής Αφρικής είναι το σπίτι για 200.000 περίπου μέλη Πυγμαίων. Ζουν σε μικρές κοινότητες 15 εώς 70 ατόμων, οι οποίες είναι νομαδικές και μετακινούνται σε διαφορετικά μέρη του δάσους πολλές φορές μέσα στο χρόνο, κουβαλώντας όλα, τα υπάρχοντα τους στην πλάτη τους.

gstd22_pygmaioi

Οι καλύβες τους συγκεκριμένα είναι θολωτές και τις καλύπτουν με φύλλα μπανανιάς για να προστατεύονται από τη βροχή. Είναι οργανωμένοι σε πατριές και η καθεμιά λατρεύει από ένα ιερό ζώο. Αντιλαμβάνονται το δάσος σαν τη μήτρα της μητέρας ως πηγή προστασίας και διατροφής. Γι” αυτό και ονομάζονται «παιδιά του δάσους». Πριν το κυνήγι εκτελούνται εξευμενιστικές και εξαγνιστικές τελετές με το άναμμα τελετουργικής φωτιάς. Η μουσική και ο χορός αποτελούν μέρος της καθημερινής τους ζωής.

e-reporter Στέφανος

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης