ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ή ΣΕΒΑΣΜΟΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Στις μέρες μας, ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε συχνά. Αποτελεί την έκφραση όλων των ξενοφοβικών σκέψεων, απόψεων, τάσεων που έχει ένα άτομο, μια ομάδα ή ένα κοινωνικό σύνολο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ρατσισμός είναι η αντίληψη, που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στην κυριαρχία της έναντι των υπολοίπων.

Ο σύγχρονος ρατσισμός δεν περιορίζεται μόνο στις φυλετικές διακρίσεις, γι’ αυτό εκτός από το φυλετικό ρατσισμό υπάρχει:

• Ο κοινωνικός ρατσισμός

• Ο εθνικός ρατσισμός

• Ο θρησκευτικός ρατσισμός

•Ο ρατσισμός των αναπτυγμένων κρατών σε βάρος των αναπτυσσόμενων.

ΑΙΤΙΑ

    Τα αίτια του ρατσισμού είναι ποικίλα και λίγο γνωστά από το παρελθόν, καθώς η ανθρωπότητα δεν παραδειγματίστηκε από τις εμπειρίες του παρελθόντος και δυστυχώς ο ρατσισμός αναβιώνει. Οι εθνικές αντιλήψεις, οι προκαταλήψεις, οι θρησκευτικές δοξασίες και οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι μερικά από αυτά.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Ο ρατσισμός σήμερα εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως και προσβάλλει ανεπανόρθωτα σχεδόν σχέσεις ατόμων και ομάδων. Ευδοκιμούν ο πόλεμος αντί της ειρηνικής συνύπαρξης, η βία αντί της γαλήνης και της ειρήνης.

Ο ρατσισμός εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους για μια κοινωνία, για ένα έθνος, επειδή οι έντονες διακρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εκμετάλλευση κοινωνικών ομάδων, σε διχασμό και αναταραχές. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο ρατσισμός μεταθέτει τις ευθύνες για την εκμετάλλευση και τις γνωστές συνέπειές της, τη φτώχεια, την ανεργία, το βιολογικό αφανισμό, την ανισότητα, την καταπάτηση των φυσικών δικαιωμάτων από τις λίγες ισχυρές χώρες ή τις ολιγάριθμες ισχυρές κοινωνικές ομάδες, στα πιο ανίσχυρα θύματά τους, τις χώρες του τρίτου κόσμου, τις φυλετικές και εθνικές μειονότητες, τις οικονομικά και κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ενέργειες. Για παράδειγμα, η πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ καλό θα ήταν να μην καλλιεργούν ρατσιστικές αντιλήψεις και να μην ενθαρρύνουν ανάλογες εκδηλώσεις. Εμείς οι πολίτες θα μπορούσαμε να θέτουμε το συλλογικό καλό πάνω από το ατομικό.

Τέλος, οι οικογένειες δε θα πρέπει να καλλιεργούν και να μεταδίδουν στα παιδιά ρατσιστικές ιδέες, αλλά να τα μαθαίνουν να σέβονται τους άλλους. Σε αυτό σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και το σχολείο, γιατί ο σεβασμός είναι η λύση!

Είναι υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τον άλλον και να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο να ζει σε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι άνθρωποι έχουν αυτό το δικαίωμα, γιατί όλοι είναι διαφορετικοί αλλά ίσοι.

ρατσισμός2

Μαριλένα Πετροπούλου

Βασιλική Πολύζου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης