ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Ένα βιβλίο που διαβάσαμε φέτος στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη.

πετροσ

Ο Πέτρος είναι ένα μικρό παιδί εννέα χρονών και έχει ένα κατοικίδιο, μια χελώνα. Το βιβλίο αυτό ξεκινά στις 27 Οκτωβρίου 1940, παραμονή της κήρυξης του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Αυτόν τον πόλεμο και την περίοδο της Κατοχής που ακολούθησε τον βιώνει με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδερφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο – μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου και των διωγμών.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία, ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση έχοντας πάντα ένα σύνθημα: Πάντα μπροστά, για μια καινούρια ζωή….

Βασιλική Πολύζου

Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Πρόσφατα διάβασα τη «Φάρμα των ζώων», ένα βιβλίο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Γράφτηκε το 1943 από τον Άγγλο συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ και μοιάζει με παραμύθι, αφού αναφέρεται σε μία φάρμα, όπου τα ζώα μιλούν και σκέφτονται σαν άνθρωποι. Κάτω, όμως, από αυτήν την απλή διήγηση, κρύβονται βαθύτερα νοήματα με κοινωνικό περιεχόμενο που μας προβληματίζουν σχετικά με τη συμπεριφορά των ανθρώπων και τις σχέσεις μεταξύ τους.

φαρμα

Τα ζώα αυτής της φάρμας, λοιπόν, επαναστατούν ενάντια στους ανθρώπους που τα εκμεταλλεύονται, τους διώχνουν και παίρνουν την διοίκησή της στα χέρια τους. Στην αρχή όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι που τρία γουρούνια γίνονται αρχηγοί και σιγά-σιγά αρχίζουν να συμπεριφέρονται απέναντι στα υπόλοιπα ζώα, όπως οι άνθρωποι.

Δε σας αποκαλύπτω τη συνέχεια του βιβλίου για να το διαβάσετε με ενδιαφέρον. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Καλή ανάγνωση!

Μιχάλης Παπαδόπουλος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης