ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το   Erasmus +

Το πρόγραμμα Erasmus δημιουργήθηκε το 1987. Το όνομά του προέρχεται από τον Ολλανδό φιλόσοφο Έρασμο, που είναι γνωστός ως αντίπαλος του δογματισμού, ο οποίος έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη, για να διευρύνει τις γνώσεις του και να αποκτήσει νέες γνώσεις, και άφησε την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.

Το Erasmus «ρίχνει μια γέφυρα» προς την Ευρώπη και βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν καλύτερα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής. Εκατομμύρια μαθητές υπό την καθοδήγηση εκατοντάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών έχουν συμμετάσχει σε έργα Erasmus.

Οι μαθητές που συμμετείχαν σε προγράμματα Erasmus:

•έμαθαν να μιλούν και μια άλλη γλώσσα

•συνειδητοποίησαν τη σημασία του να ακούν και να κατανοούν την οπτική γωνία των άλλων.

•μέσω της ανταλλαγής εμπειριών κατά τη συνεργασία τους, έμαθαν να εκτιμούν την ποικιλότητα και τον πλούτο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Νιώθουν ότι αυτό τους έχει κάνει πιο ανοιχτόμυαλους και ευπροσάρμοστους σε ποικίλα περιβάλλοντα. Επίσης, προσέδωσε νέο ενδιαφέρον και απόλαυση στη μάθηση.

ερασμουσ

Στο Γυμνάσιο Παραλίας υλοποιείται από το 2019 για πρώτη φορά Πρόγραμμα Erasmus+ KA2, όπου συμμετέχουν 20 μαθητές από τη Γ΄ τάξη, από τους οποίους 7 μαθητές ταξίδεψαν στην Κύπρο. Ο Βασίλης και η Έλενα είπαν ότι έμαθαν πολλά για την ιστορία της Κύπρου και την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ ο Παναγιώτης μίλησε για τα όμορφα μέρη που επισκέφτηκε. Ο Ιάσονας εντυπωσιάστηκε από τη φιλοξενία. Για μια υπέροχη εμπειρία και αξέχαστες στιγμές μίλησαν η Αντελίνα και η Ραλλού, η οποία τόνισε ότι ήταν οι καλύτερες μέρες της ζωής της. Η Νεφέλη είπε για τους φίλους που έκανε και ότι θα ξαναέκανε αυτό το ταξίδι με χαρά.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με διαδικτυακές συναντήσεις και θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά δυναμικά και με ανανεωμένη ομάδα.

Το   eTwinning

Το eTwinning (=ηλεκτρονική αδερφοποίηση) είναι μια Eυρωπαϊκή δράση. Προσφέρει μία πλατφόρμα για να επικοινωνούν και να διεξάγουν έργα οι μαθητές και οι καθηγητές των σχολείων που συνεργάζονται κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).H συμμετοχή των παιδιών είναι προαιρετική και δε βαθμολογείται.

Ωστόσο η παιδαγωγική διαδικασία βελτιώνεται και τα οφέλη είναι πολλαπλά (παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά). H δράση παροτρύνει τους νέους διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική και οικογενειακή τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, προσθέτoντας αξία στη συμβατική μάθηση.

Όμως αυτό δεν είναι ο μοναδικός στόχος του eTwinning, το οποίο ξεπερνά τη στενή έννοια της θεματικής συνεργασίας των σχολείων. Στοχεύει και σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα (Μαθητές, Δάσκαλοι, Σχολικές τάξεις και Σχολική Διεύθυνση), η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, όπως διδακτέα ύλη ή ακόμα και θέματα σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη. Ξεκίνησε το 2005 ως μέρος του προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί μέρος του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης και του Erasmus+, του ευρωπαϊκού προγράμματος για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, από το 2014.

τουιν

        Σήμερα χιλιάδες σχολεία από όλη την Ευρώπη έχουν εγγραφεί στη δράση αυτή, μεταξύ των   οποίων και το σχολείο μας.

Στο Γυμνάσιο Παραλίας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6 προγράμματα eTwinning.

Συνεργαστήκαμε με το Collège du Hamelet του Louviers και το Collège Julie Victoire Daubié του Bains Les Bains της Γαλλίας, με οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών.

Φέτος συνεργαζόμαστε με το College Jules Ferry του Epinal της Γαλλίας και τo Γυμνάσιο Λατσιών της Κύπρου.

 

Γιάννης Πολυχρονόπουλος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης