Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην εκπαίδευση – Βιωματική δράση με την κ. Αναστασία Θυμιοπούλου

                                  Παγκόσμια  Ημέρα  Θεάτρου – Εκπαιδευτική δράση

«Στο θέατρο με οδήγησε η αγάπη για τον άνθρωπο. Ήθελα να επικοινωνήσω μαζί του και να τον κατανοήσω» 

                                                                                       Αναστασία Θυμιοπούλου,  ηθοποιός – εμψυχώτρια

Με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα  Θεάτρου για τα παιδιά και τους νέους, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου,  υλοποιήθηκε στο σχολείο μας εκπαιδευτική δράση, διάρκειας δύο ωρών,  που αφορά στο θέατρο και τους νέους. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών της σχολικής εφημερίδας   επισκέφθηκε το σχολείο μας η ηθοποιός και εμψυχώτρια νεανικών θεατρικών ομάδων,  κ. Αναστασία Θυμιοπούλου.

20231129_114709

Η κ. Θυμιοπούλου μίλησε σε μαθητές και μαθήτριες της σχολικής εφημερίδας και της ομάδας θεατρικής έκφρασης για το θέατρο, ξεκινώντας με την ετυμολογία της λέξης, τη γένεση  και το ρόλο του στην αρχαία Ελλάδα, τους συντελεστές μιας παράστασης και τη σημασία που έχει η ενασχόληση με το θέατρο στην εφηβική ηλικία.  Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις σχετικά με το θέατρο μέσα από  βιωματικές εμπειρίες (είτε ως ηθοποιοί σε παράσταση είτε θεατές ) και  έθεσαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τις  δικές της εμπειρίες από την ενασχόληση  με το θέατρο.

20231129_121940

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε μια βιωματική θεατρική δράση, που είχε πολύ ενδιαφέρον Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες και με την καθοδήγηση της κ. Θυμιοπούλου δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες, βασισμένες σε γνωστούς μύθους της αρχαιότητας. Η κάθε ομάδα παρουσίασε την ιστορία της και οι υπόλοιπες ομάδες κλήθηκαν να μαντέψουν τους μύθους και τα πρόσωπα που παρουσίασαν καθώς  και να σχολιάσουν τα θετικά και τα αρνητικά που είχε η κάθε παρουσίαση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κεράσματα και συζητήσεις, αφήνοντας σε όλους ένα αίσθημα χαράς και ενθουσιασμού, όπως αφήνει πάντα η συμμετοχή σε όμορφες δράσεις!

20231129_123823

 

20231129_12323020231129_124413

20231129_124241

 

 

 

 

 

 

 

 

20231129_122713

κοριτσια

 

 

Βιογραφικά στοιχεία

Η Αναστασία Θυμιοπούλου γεννήθηκε στα Γρεβενά και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής σε τεχνικό θεατρικό εργαστήρι. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με την θεατρική ομάδα «ΕΛΠΙΔΑ» και με τη θεατρική ομάδα του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.

Από το 2013 ως σήμερα δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη ως  εμψυχώτρια-σκηνοθέτης-θεατρικός συγγραφέας έχοντας παιδικές, προεφηβικές, εφηβικές κι ενήλικες θεατρικές ομάδες.

Συνεργάστηκε:

1. Με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο «Δημήτρης Γληνός», έχοντας πέντε (5) θεατρικές ομάδες από το 2015 ως και το 2017

2. με το Σύλλογο Σμυρναίων-Μικρασιατών Ελ.-Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή» έχοντας δυο (2) θεατρικές ομάδες το 2016 & 2017

3. με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 6 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού από το 2013 ως σήμερα, όπου με τη θεατρική ομάδα του σχολείου συμμετέχει κάθε χρόνο στους μαθητικούς θεατρικούς αγώνες «Ακτίς Ονείρου», οι οποίοι γίνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας Θρησκευμάτων, αποσπώντας σημαντικές θεατρικές διακρίσεις.

Έχει δημιουργήσει με πολύ αγάπη τη θεατρική ομάδα «Γεια Χαρά» η οποία αποτελείται, από εφήβους και ενήλικες

4. Με την κατακόμβη της Αγίας Παρασκευής Μενεμένης, έχοντας 3 θεατρικές ομάδες, παιδικές, εφηβικές, ενηλίκων

5. Με την κατακόμβη του Ι.Ν. Αγίων 3 Ιεραρχών Ευόσμου

6. Με το Σύλλογο γονέων&Κηδεμόνων του 4 ου Δημ. Σχ. Ελευθερίου Κορδελιού έχοντας την θεατρική παιδική ομάδα

-Οι παραστάσεις της έχουν ανέβει σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κομοτηνή, Κατερίνη, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Αρναία, Ολύμπιον ύστερα από πρόσκληση Δήμων και άλλων φορέων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες τις οποίες σκηνοθέτησε και είχε τη γενική επιμέλεια.

-«Ξεριζωμός- η πληγή των λαών» Αναφερόταν στην γενοκτονία των Ποντίων

-Το έργο «Κάποτε στο Κορδελιό της Σμύρνης» σε σενάριο και σκηνοθεσία της ίδιας παίζεται από το 2017 ως σήμερα σε διάφορες σκηνές της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών

-«Της Μικρασίας βιοτή» Μια παράσταση σε συνεργασία με την ΟΠΣΕ(πανελλήνια προσφυγικά σωματεία)

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης