Το ταξίδι μου στην Ιταλία – λεπτομέρεια

Θεωρώ ότι καμία πλατεία της Ρώμης δεν ξεπερνά σε ζωή και κίνηση την Πιάτσα Ναβόνα. Μακράν η ομορφότερη πλατεία που επισκέφθηκα.

     Η Piazza Navona είναι μία από τις πιο διάσημες πλατείες της Ρώμης. Είναι χτισμένη στο πρώην στάδιο του Δομιτιανού, που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό το 86 μ.Χ. Γι αυτό και είναι τόσο μεγάλη, με ωοειδές σχήμα. Το γήπεδο, το οποίο είχε ένα μεγαλύτερο χώρο για αγωνίσματα από το Κολοσσαίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις.

Το στάδιο ήταν γνωστό ως «Circus Agonalis» (ο στίβος του ανταγωνισμού). Πιστεύεται ότι η επωνυμία άλλαξε με την πάροδο του χρόνου από «in agone» σε «navone» και τελικά σε Navona. Τον 15ο αιώνα, το γήπεδο ήταν στρωμένο ώστε να δημιουργηθεί η πλατεία Navona, αλλά απομεινάρια του σταδίου είναι ακόμα ορατά στη γύρω περιοχή.

     Η Piazza Navona διαθέτει τρία σιντριβάνια. Το κεντρικό και μεγαλύτερο είναι το Fontana dei Quattro Fiumi (σιντριβάνι των τεσσάρων ποταμών). Κατασκευάστηκε μεταξύ 1647 και 1651, ύστερα από αίτημα του Πάπα Ιννοκέντιου του Κ΄. Ο σχεδιασμός της κρήνης ανατέθηκε πρώτα στον Μπορομίνι (Borromini), αλλά παραδόθηκε τελικά στον Μπερνίνι (Bernini). Το σιντριβάνι αποτελείται από τέσσερα αγάλματα ανθρώπων που το καθένα αντιπροσωπεύει ένα ποτάμι από διαφορετική ήπειρο – το Νείλο, το Γάγγη, το Δούναβη και το Ρίο ντέλλα Πλάτα. Τα αγάλματα είναι στη βάση ενός βράχου και υποστηρίζουν ένα οβελίσκο, που αρχικά βρισκόταν στο Massenzio Circus. Τα δύο άλλα σιντριβάνια στην πλατεία είναι το Fontana di Nettuno (η κρήνη του Ποσειδώνα) στο βόρειο άκρο και η Fontana del Moro (η κρήνη του Μαυριτανού) στο νότιο άκρο. Η Fontana del Nettuno, επίσης γνωστή ως Calderari, χτίστηκε το 1576 από τον Giacomo della Porta. Τα αγάλματα του Ποσειδώνα που περιβάλλεται από θαλάσσιες νύμφες προστέθηκαν στον 19ο αιώνα. Ο Giacomo della Porta έχτισε και το Fontana del Moro. Το κεντρικό άγαλμα του Μαυριτανού σχεδιάστηκε από τον Μπερνίνι και προστέθηκε αργότερα τον 17ο αιώνα. Η τρίτωνες είναι προσθήκες του 19ου αιώνα. Ένα ακόμα εντυπωσιακό αξιοθέατο στην πλατεία Ναβόνα είναι η εκκλησία του Sant’ Agnese in Agone. Η μπροστινή όψη της μπαρόκ αυτής εκκλησίας σχεδιάστηκε από τον Μπορομίνι, τον κύριο αντίπαλο του Μπερνίνι. Η κατασκευή άρχισε μόλις δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Fontana dei Quattro Fiumi του Μπερνίνι, ακριβώς μπροστά από το κτίριο. Η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1670. Η Piazza Navona, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, δυτικά από το Πάνθεον.

     Έχει μια θεατρικότητα μέρα και νύχτα αυτή η πλατεία όπου πάντα κάτι συμβαίνει στην πεζοδρομημένη περιοχή της αλλά και γύρω από τις τρεις εντυπωσιακές της κρήνες. Την ημέρα μπορεί κάποιος να θαυμάσει τις προσόψεις των αναγεννησιακών κτιρίων, να παρασυρθεί μέσα στα ενδιαφέροντα παλαιοπωλεία ή να περιπλανηθεί απλά στη Βία ντελ Γκοβέρνο Βέκιο. Το βράδυ πάλι μπορεί να ζήσει αξέχαστες εμπειρίες κάνοντας χαλαρά passegiatta – βραδυνή βόλτα – αγοράζοντας παιχνίδια και γλυκά ακόμα και το χειμώνα.

Ένα ταξίδι στην Ιταλία είναι μια αξέχαστη εμπειρία που δεν θες απλά να την κρατήσεις αλλά να την επαναλάβεις…

Ράμα Φαμπιόλα

 

Πηγές: el.wikipedia.org

           el.tixik.com

           www.citytravelguide.gr

 

 

Σχολιάστε

Top