Anonymous: Προστάτες ή τρομοκράτες;

Όλοι έχουμε ακούσει για τους anonymous, τους περίφημους ακτιβιστές ή χάκερς, που διεισδύουν μέσα σε παγκόσμια ηλεκτρονικά συστήματα και υποκλέπτουν σημαντικά αρχεία. Πρόσφατα μάλιστα, 3 μαθητές Λυκείου συνελήφθησαν  και στη χώρα μας, με την κατηγορία ότι κρύβονταν πίσω από την επίθεση της ομάδας Greek Hacking Scene (G.H .S.) - που σε μήνυμά τους δήλωναν ότι εκπροσωπούσαν την οργάνωση Anonymous - στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αλλά πόσοι από εμάς ξέρουν τι πραγματικά είναι και ποιος είναι ο σκοπός τους; 

Η Αρχή

 Σαν ιδέα οι anonymous ξεκίνησαν το 2003, από την ιστοσελίδα 4chan στην Αμερική. Σε αυτό το site μπορούσε κανείς να αναρτήσει ό,τι ήθελε χωρίς να είναι καταχωρημένος σε αυτή. Έτσι κάθε post σε αυτή ήταν ανώνυμο. Με βάση αυτήν την ιδέα δημιουργήθηκε και η κοινότητα των anonymous.

Το 2007 η ομάδα αυτή άρχισε να πολιτικοποιείται, όταν μία μικρή μερίδα τους δημιούργησε ένα βίντεο για να επιτεθούν στην εκκλησία της Σαϊεντολογίας για πράξεις που πίστευαν ότι ήταν άδικες.
Η Ιστορία πίσω από τη μάσκα των Anonymous
Όλα ξεκίνησαν από τον Guy Fawkes (1570-1606), Άγγλο στρατιώτη και μέλος μίας ομάδας Καθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας” ενάντια στον τυρρανικό  Βασιλιά Ιακώβο Α’ της Αγγλίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Westminster, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Οι συνωμότες συγκέντρωσαν σ” ένα κελάρι κάτω από το κτίριο του Κοινοβουλίου 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν στις 5 Νοεμβρίου 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν στη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων Και της Βουλής των Κοινοτήτων.
Η συνωμοσία ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου. Ο Guy Fawkes συνελήφθη και μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπολοίπων συνωμοτών, που καταδικάστηκαν, εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού και διαμελισμού.
Από το όνομα του Guy Fawkes προέκυψε η λέξη “guy”. Στην επέτειο της 5ης Νοεμβρίου το έθιμο απαιτούσε το κάψιμο στην πυρά ενός ομοιώματος του Fawkes, γνωστό ως “guy”, με αποτέλεσμα η λέξη να χρησιμοποιείται σαν όρος για “κάποιο πρόσωπο με αλλόκοτη και εκκεντρική εμφάνιση”.

Oι συνωμοσίες αυτές αποτέλεσαν επίσης έμπνευση για το έργο Macbeth του William Shakespeare.

Σ” αυτή την ιστορία βασίστηκε επίσης το γνωστό κόμικ «V for Vendetta», κεντρικός ήρωας του οποίου είναι ο V, που φοράει μια μάσκα του Guy Fawkes. Αποτελεί πρότυπό του και σχεδιάζει να ανατινάξει το κτίριο του Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου ενός μελλοντικού Λονδίνου, επιχειρώντας να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή του ολοκληρωτικού καθεστώτος φασισμού και τυραννίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα. Διασκευή αυτού του κόμικ είναι και η ομώνυμη ταινία του 2006.
Μέθοδοι
Οι anonymous χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τρεις μεθόδους χακαρίσματος ανάλογα με τον στόχο και με το πόσα άτομα έχουν μαζευτεί. Μία απ” αυτές είναι και η DdoS, στην οποία συγκεντρώνονται πολλά άτομα και στέλνουν πολλά πακέτα δεδομένων στην ιστοσελίδα-στόχο. Έτσι μετά από αυτήν την επίθεση δεν μπορεί να μπει κανένας άλλος γιατί πολύ απλά ο server είναι πολύ απασχολημένος να απομακρύνει τα πακέτα που έχει δεχθεί. Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε, τη μέθοδο αυτή, σύγχρονη ψηφιακή καθιστική διαμαρτυρία, αφού στην ουσία είναι σα να κάθονται χιλιάδες άνθρωποι μπροστά από την πόρτα μιας δημόσιας υπηρεσίας και να μην αφήνουν κανένα να μπει μέσα.

 

Τρόποι Επικοινωνίας Κατά Τη Διάρκεια Επιθέσεων
Καλά όλα αυτά, αλλά πως όμως συντονίζονται τόσες χιλιάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων; Την λύση την έδωσε το πρόγραμμα Internet Relay Chat. Είναι μια αρκετά παλιά και απλή πλατφόρμα επικοινωνίας χωρίς περιττά χαρακτηριστικά. Γι” αυτό το λόγο είναι και ασφαλής.

 

Ρόλος
 Σε αυτόν τον τομέα οι περισσότεροι διαφωνούν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι απλώς μία ομάδα τρομοκρατών ενώ οι υπόλοιποι τους κατατάσουν στην κατηγορία των λαϊκών ηρώων. Κατά την γνώμη μου χωρίζονται σε δύο ομάδες, όπως και όλοι οι άνθρωποι, στους υποκριτές, και στους αγνούς υπερασπιστές του δίκαιου και της ελευθερίας του λόγου. Πολύπλευροι, πολυτάλαντοι, διαφορετικοί, όμοιοι, επιθετικοί, χαοτικοί, ρομαντικοί, ποιητές, ζωγράφοι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, μοναχικοί… είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσεις να τους χαρακτηρίσεις, αφού δεν είναι «ένας» αλλά «πολλοί». Οι ανώνυμοι, δεν είναι ποτέ η ίδια ομάδα πάντα, αλλά «αλλάζει», «εμπλουτίζεται» και «μετουσιώνεται».
Το σλόγκαν τους, το οποίο αποκλείεται να μην έχετε ακούσει σε κάποιο από τα εκατοντάδες video που έχουν κυκλοφορήσει στο Internet και ειδικά στο YouTube και το οποίο χαρακτηρίζει τόσο τους ίδιους όσο και τις πράξεις τους είναι το: «We are Anonymous. We are legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us«.
 Ποτηριάδης Νίκος

 

 

Σχολιάστε

Top