Καταρράκτες Angel

Οι καταρράκτες Angel βρίσκονται στην Βενεζουέλα, στο Εθνικό Πάρκο Canaima στο Μπολίβαρ της Βενεζουέλας (maps.google.gr/maps) και είναι οι ψηλότεροι καταρράκτες στον κόσμο. Αποτελούν το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Βενεζουέλας. Έχουν ύψος 979 μέτρα (3230 πόδια) είναι έως 2,5 φορές ψηλότεροι από το Empire State Building και 15 φορές υψηλότεροι από τον περίφημο Νιαγάρα. Αν κοιτάξει κανείς από χαμηλά θα νομίσει πως το νερό αναβλύζει από τον ουρανό! Όμως το υπερβολικό ύψος τους κάνει το νερό να μεταμορφώνεται σε ομίχλη λίγο πριν φτάσει στο έδαφος.

Αντίθετα με τους υπόλοιπους εξίσου εντυπωσιακούς καταρράκτες στον πλανήτη, ο συγκεκριμένος δεν δημιουργείται από λιωμένους πάγους ή κάποιον ποταμό, αλλά από την έντονη βροχόπτωση. Από τον Ιούλιο έως το Νοέμβριο τα νερά είναι πιο «φουσκωμένα» και η ορμή του καταρράκτη πιο δυνατή.

 

Η τοπική ονομασία είναι  Parakupá Vená (πτώση από το υψηλότερο σημείο), ενώ το όνομα «Salto Angel» («Το Πήδημα του Αγγέλου»), οφείλεται στον αμερικανό πιλότο  Jimmie Angel  που ήταν ο πρώτος που πέταξε πάνω από τους καταρράκτες στις 16 Νοεμβρίου 1933. Μερικοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο πρώτος που ανακάλυψε τους καταρράκτες ήταν ο Fernando De Berrio, ένας ισπανός εξερευνητής και κυβερνήτης κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Το 1994, το Εθνικό Πάρκο της Βενεζουέλας συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συντάχθηκε από την UNESCO. Έχει ψηφιστεί επίσης ανάμεσα στα 10 ομορφότερα φυσικά μνημεία του πλανήτη.

Εντυπωσιακά πλάνα και τρισδιάστατες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στις διευθύνσεις:
Χούτα Στέλλα – Μαρία
Α5 -2013

 

Σχολιάστε

Top