Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΧΝΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Όλοι γνωρίζουν τις βασικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, λιώσιμο των πάγων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κ.α. Όμως λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για τις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις σε αυτό το απομονωμένο βόρειο ηφαιστειογενές νησί, την Ισλανδία.

Πράγματι. Πολλά ηφαίστεια στην Ισλανδία, λόγο του πολικού κλίματός της, καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα πάγου. Παραδείγματος χάριν, το Grímsvötn καλύπτεται από τον παγετώνα Vatnajökull, το Eyjafjallajökull καλύπτεται από τον ομώνυμο παγετώνα, και ακόμα το πιο γνωστό ηφαίστειο του νησιού, το οποίο χρωστάει την φήμη του στο Ταξίδι στο κέντρο της Γης του Ιούλιου Βερν, το Snæfells, καλύπτεται από τον παγετώνα Snæfelljökull.

Όπως όλοι ξέρουμε, το φαινόμενο του θερμοκηπίου θερμαίνει τον πλανήτη μας και λιώνουν οι αιώνιοι  πάγοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λιώνουν μέρη παγετώνων που καλύπτουν ηφαίστεια. Τότε όμως, αφού τα ηφαίστεια απελευθερώνονται από το τεράστιο βάρος του πάγου, ο μαγματικός θάλαμος διαστέλλεται. Αυτό σημαίνει ότι χωράει περισσότερα κυβικά μέτρα ή και χιλιόμετρα μάγματος και έχει ως συνέπεια το ηφαίστειο να κάνει μεγαλύτερες, πιο καταστροφικές εκρήξεις και κυρίως πιο συχνές.

Πριν 100 χρόνια, όταν το Ισλανδικό ηφαίστειο Laki καλυπτόταν από τον παγετώνα Vatnajökull, έκανε μία έκρηξη VEI-5+ μία φορά στα 50 χρόνια. Τώρα όμως, έχει κάνει τέσσερις εκρήξεις VEI-5+ μέσα σε 14 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο παγετώνας Vatnajökull έχει λιώσει πάνω από το ηφαίστειο και το έχει απελευθερώσει από το βάρος του.

Όσο η θερμοκρασία αυξάνεται και οι πάγοι της ξηράς λιώνουν, οι εκρήξεις των ηφαιστείων στην Ισλανδία, αλλά και σε άλλα ηφαίστεια τα οποία καλύπτονται από πάγο, δηλαδή τα ηφαίστεια των Άνδεων, τα Ρωσικά ηφαίστεια, τα ηφαίστεια στα Βραχώδη όρη, τα ηφαίστεια της Αλάσκας, καθώς και τα ηφαίστεια της Ανταρκτικής, θα κάνουν μεγαλύτερες και πιο συχνές εκρήξεις. Για αυτό η ομάδα μας Dangerous Nature, κάνει έκκληση για να σώσουμε τον πλανήτη μας όσο προλαβαίνουμε.

Υποβολή απάντησης