Παναθηναικός

Panathinaikos_FC_logo.svg

Παναθηναϊκός (ποδόσφαιρο)

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα τουΠαναθηναϊκού. Με έτος ίδρυσης το 1908, αγωνίζεται σήμερα στηΣούπερ Λιγκ και πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους και πλέον επιτυχημένους συλλόγους από πλευράς διακρίσεων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχει κατακτήσει 20Πρωταθλήματα και 18 Κύπελλα Ελλάδας και είναι πίσω σε κατακτήσεις τίτλων μόνο από τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός αποτελεί την περισσότερο επιτυχημένηελληνική ομάδα σε επιδόσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έως σήμερα έχει αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ) το 1971, στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης τo 1985 και 1996 και στη φάση των 8 (προημιτελική) τo 1992 και 2002.[3] Επίσης, μετείχε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 1971, έχει κατακτήσει τοΒαλκανικό Κύπελλο συλλόγων το 1977, ενώ έχει φθάσει και δύο φορές στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1988, 2003).

Έδρα του Παναθηναϊκού είναι το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης(στη συνοικία Αμπελόκηποι του Δήμου Αθηναίων), όνομα που έχει δοθεί προς τιμήν του ιστορικού του προέδρου. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι η μία από τις μόλις δύο ποδοσφαιρικέςανώνυμες εταιρείες στην Ελλάδα οι οποίες ανήκουν στους οπαδούς τους,[4] με την άλλη να είναι ο Άρης Θεσσαλονίκης.

 

Σχολιάστε

Top