Μία διαφορετική μορφή επίθεσης

Γράφει η Διδασκάλου Αναστασία

Στις μέρες μας πολλοί γονείς φοβούνται εκείνη την ώρα, κατά την όποια θα έρθει το παιδί και θα τους εξομολογηθεί πως δεν αντέχει άλλο την ζωή στο σχολείο και πως δε θα το εμποδίσει κανείς να φύγει, διότι αντιμετωπίζει κάτι το οποίο ούτε το ίδιο ξέρει τι είναι, γιατί δεν το διδάχτηκε ποτέ. Αυτή η κατάσταση, την οποία δεν μπορεί να εξηγήσει, ονομάζεται σχολικός εκφοβισμός. Ο σχολικός εκφοβισμός(bullying) είναι μία επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά ανάμεσα σε δύο άτομα και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα σε δύο παιδιά, με αποτέλεσμα αυτό να τους δημιουργεί σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα.

Ο εκφοβισμός μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές. Μπορεί να πάρει τη μορφή σωματικής βίας, στην οποία ο μαθητής-θύτης χτυπά το άλλο παιδί, καταστρέφει την προσωπική του περιουσία ,το απειλεί ή το εκφοβίζει. Επίσης, η κοροϊδία, οι χειρονομίες, οι προσβλητικές εκφράσεις, τα απειλητικά μηνύματα και η διάδοση ψευδών φημών  είναι κάποιες άλλες μορφές του bullying.

Οι συνέπειες για το παιδί που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση είναι πολλές. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται για πολύ καιρό, μπορεί να αρχίσει να έχει ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος, αίσθημα μοναξιάς και κατάθλιψη. Ο μαθητής, επίσης, μπορεί να εμφανίσει αλλαγές στην συμπεριφορά του, άρνηση για το σχολείο και μαθησιακά προβλήματα, επειδή δε βιώνει και την καλύτερη σχολική εμπειρία.

Οι ενήλικοι, επομένως, οφείλουν να πάρουν μέτρα για να περιορίσουν ή και να προλάβουν τα φαινόμενα του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα ήταν καλό να αρχίσουν να αφιερώνουν περισσότερες ώρες πάνω στο παρόν ζήτημα και να ενημερώνονται, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τέτοια φαινόμενα και να στηρίζουν τα παιδιά που πέφτουν θύματα βίαιων συμπεριφορών.

        Διδασκάλου Αναστασία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης