Το Άγιο Φως της Ανάστασης

Γρέφει ο Καλλαράς Μαρίνος, μαθητής του Α2 τμήματος.

Το Πάσχα είναι μια από της μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Όλοι οι πιστοί περιμένουν με ελπίδα και χαρά το Φως της Ανάστασης του Χριστού για να φωτίσει τη ζωή τους.

   Το Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως  μεταδίδεται από τον ιερέα στους πιστούς κατά την τελετή της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο. Δεν είναι ένα απλό φως, γιατί ανάβει στον Πανάγιο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.  Η τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται στις 12.00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελείται από τρία στάδια:

  1. Λιτανεία
  2.  Την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο
  3. Τις προσευχές του Πατριάρχη για τον αγιασμό και λήψη του Αγίου Φωτός.

   Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, πριν από την καθιερωμένη τελετή, γίνεται σχολαστικός έλεγχος του Πανάγιου Τάφου, τον οποίο παρακολουθούν εκπρόσωποι όλων των δογμάτων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει υλικό που θα μπορούσε να ανάψει φωτιά. Στη συνέχεια ο Ορθόδοξος Πατριάρχης  εισέρχεται  μόνος στο Ιερό Κουβούκλιο και προσεύχεται γονατιστός. Αμέσως μετά τοποθετεί ένα κομμάτι βαμβακιού στον Πανάγιο Τάφο και με θαυμαστό τρόπο ανάβει, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

agio fos

 Το Άγιο Φως είναι φως ουρανόσταλτο, υπερφυσικό φως.  Είναι ένα πολλαπλό θαύμα, δεν είναι ένα απλό γεγονός και πολλοί πιστοί υποστηρίζουν πως η φλόγα του Αγίου Φωτός είναι μια ζωντανή φλόγα που δεν καίει για τα πρώτα λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους Χριστιανούς, γιατί συμβολίζει τη νίκη του Χριστού και της ζωής απέναντι στο θάνατο.

  Όλοι οι πιστοί λαμβάνουν με τις λαμπάδες του από τις ενορίες τους το Άγιο Φως που μεταφέρεται σε όλους τους χριστιανικούς ναούς μέχρι το βράδυ της Ανάστασης. Αξίζει να αναφέρουμε πως την Ανάσταση κρατάμε λευκές λαμπάδες, που συμβολίζουν το φως που έφερε ο Θεός στην ανθρωπότητα, καθώς επίσης τη χαρά και την ομορφιά της άνοιξης.

Ιεροσόλυμα

Το βράδυ της Ανάστασης, λοιπόν, μικροί και μεγάλοι, ας κρατήσουμε τη λαμπάδα μας , για να φωτίσει τις ψυχές μας με το Άγιο Φως και να γεμίσει την καρδιά μας αγάπη!

https://el.wikipedia

https://www.romfea

https://agiofos-panagiostafos

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης