Μάρτιος…

xartaetos

Ήρθε λοιπόν και ο Μάρτιος, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης. Με την είσοδό του γιορτάσαμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπου ολοκληρώθηκε η περίοδος της Αποκριάς, κορυφώθηκαν οι ξέφρενοι εορτασμοί σε όλη την Ελλάδα και ξεκίνησε η Σαρακοστή. Η Καθαρά Δευτέρα για την Ορθοδοξία είναι μέρα νηστείας (οι Χριστιανοί ξεκινούν νηστεία και «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά) και για κάποιους τυχερούς μέρα αργίας.

lagana

Οι 40 μέρες νηστείας έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία αφού τόσες ήταν και η μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Ιδιαίτερα είναι και τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας όπως η λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ο ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Να σημειώσουμε πως το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο.

νηστίσιμα

Ο Μάρτιος λοιπόν είναι άρρηκτα δεμένος με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή, τη μεγάλη νηστεία πριν από το Πάσχα. Σχετική και η παροιμία «Δεν λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή» ή «Λείπει ο Μάρτης με τη Σαρακοστή;» που λέγεται για άτομα που παρευρίσκονται ή αναμειγνύονται παντού.25 Μαρτίου

Τον Μάρτιο επίσης, είναι η επέτειος της Ελληνικής Εθνεγερσίας με την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 την 25η του μηνός. Η επέτειος καθιερώθηκε το 1838 για να συμπέσει με τη μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Σχολιάστε

Top