Δικαιώματα ζώων… Υποχρεώσεις ανθρώπων

Ανέστης Πολίτης

«Εκτέλεσε εν ψυχρώ κουτάβι, αφού πρώτα το βασάνισε»

Δεν έχει όρια η ανθρώπινη κτηνωδία. Ακόμα ένα περιστατικό ωμής και ανεξέλεγκτης βίας κατά των ζώων αναφέρθηκε στην Κρήτη. Ένα κουτάβι, μόλις οκτώ μηνών, κακοποιήθηκε και εκτελέστηκε εν ψυχρώ, αφού ο δράστης δεν δίστασε να το μετατρέψει σε στόχο σκοποβολής. Συχνά γινόμαστε θεατές ακραίων κακοποιήσεων, λίγες όμως, είναι οι φορές που τις καταγγέλλουμε. Καθημερινά, παρατηρούμε μουσούδες κατεβασμένες και φοβισμένες απέναντι σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την κακοποίηση ενός ανυπεράσπιστου πλάσματος ως αστείο. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πως ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος από τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο. Τα ζώα πονούν, τα ζώα αγαπούν, τα ζώα θυμούνται, τα ζώα έχουν ψυχή. Πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη που τα ζώα αντί για εκδίκηση ζητούν φροντίδα και ασφάλεια.

Στις 4 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ενώ ακριβώς τέσσερις μήνες αργότερα, στις 4 Απριλίου, έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Αποτελούν, ωστόσο ημέρες γιορτής; Φυσικά, και όχι! Είναι ημέρες υπενθύμισης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας. Γιατί κάποιοι επιμένουν να αφήνουν το κατοικίδιο τους να γεννά και δεν το στειρώνουν. Γιατί κάποιοι δεν αναλογίζονται τις ευθύνες ενός ζώου πριν αποφασίσουν να το υιοθετήσουν. Γιατί κάποιοι παρατούν το ζώο τους σαν να είναι παιχνίδι που το βαρέθηκαν. Τα ζώα όμως δεν είναι παιχνίδια, είναι ψυχές, είναι μέλη οικογένειας. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υιοθετήσει ένα αδέσποτο, να του ανοίξει το σπίτι του ή να αισθάνεται αγάπη για τα ζώα. Όλοι, όμως οφείλουμε να τα σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε έμπρακτα τα δικαιώματα τους. Όχι στα χαρτιά, αλλά στη ζωή. Αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται κανένα ζώο για τα προσωπικά του συμφέροντα. Υποχρέωση του ανθρώπου, όμως, δεν είναι μόνο το αυτονόητο, να μην κακομεταχειρίζεται τα ζώα και να μην τα κακοποιεί σωματικά, υποχρέωση του ανθρώπου είναι να δίνει τη δυνατότητα στα ζώα να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή και, μάλιστα, αν είναι δυνατό, στον φυσικό τους χώρο. Εξάλλου, η στέρηση ελευθερίας ενός ζώου, ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς, είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη των δικαιωμάτων τους.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αδιαφορία δε βλάπτει. Η αδιαφορία απέναντι σε έναν συνάνθρωπό μας που βρίσκεται σε ανάγκη, είναι έγκλημα. Η αδιαφορία απέναντι σε ένα ζώο που στερείται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και είναι ανήμπορο να τα υπερασπιστεί είναι έγκλημα. Η στάση παθητικότητας και ωχαδερφισμού, ιδίως απέναντι στα ζώα, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους, καθώς εμείς είμαστε η φωνή αυτών των ζωντανών όντων.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.kathimerini.gr/society/561117268/i-kakopoiisi-ton-zoon-kai-oi-kindynoi-gia-oloys-mas/

https://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=297&Itemid=186

http://www.skmza.gr/index.php/ktiniatreio/nomothesia/dikaiomata-zwwn

https://www.protothema.gr/greece/article/1111309/ktinodia-stin-kriti-ektelese-en-psuhro-koutavi-afou-prota-to-vasanise/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης