Ένα πρόωρο αντίο

της Νικολέττας Πάσογλου

Στις 28 Ιουλίου του 2021, έφυγε από την ζωή ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος σε ηλικία μόλις 57 χρόνων. Ο Αντώνης Βραγοτέρης ήταν ένας σπουδαίος προπονητής και σκακιστής, αλλά, κυρίως, ένας αξιαγάπητος εξαιρετικός άνθρωπος, με αίσθηση του χιούμορ, που πάντα επιδίωκε την ψυχολογική στήριξη των συνανθρώπων του και όποιος τον γνώριζε -έστω και λίγο- τον συμπαθούσε πολύ και τον εκτιμούσε. Μπορούσε κανείς να συζητήσει για ώρες μαζί του ενώ, πολύ εύκολα, με τον χαρακτήρα του και τις γνώσεις του κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για το σκάκι σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες του που έχουν να θυμούνται τα καλύτερα.

O Αντώνης Βραγοτέρης έκανε τα πρώτα του βήματα στο σκάκι ως έφηβος στην Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας εξελίχθηκε και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες παίκτες εκείνης της εποχής. Συμμετείχε, κυρίως, σε Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανδρών. Στο αγωνιστικό κομμάτι πέτυχε νόρμες ΙΜ (αποτελέσματα νίκης και ισοπαλίας με αντιπάλους που είχαν τον τίτλο International Master), ενώ τον χαρακτήριζε το οξύ-επιθετικό στυλ παιχνιδιού και η αγάπη για «αιχμηρές», δηλαδή, περιπετειώδεις θέσεις.

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, ο κ. Βραγοτέρης, ως ένας σπουδαίος προπονητής, ανέλαβε, κατά καιρούς, πολλούς μελλοντικούς και μη πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδος. Υπήρξε, επίσης, κατά περιόδους, Ομοσπονδιακός προπονητής αρκετών μελών της Εθνικής Ομάδας.

Ως μαθήτριά του για αρκετά χρόνια πιστεύω ότι στάθηκα πολύ τυχερή και μόνο που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Ένιωθα και νιώθω ότι ήταν από τους λίγους άνθρωπος που πίστεψε πραγματικά στις δεξιότητές μου, όχι μόνο στο σκάκι, αλλά και σε όλους τους τομείς. Πάντα προσπαθούσε να με εμψυχώσει, να με βοηθήσει και να με ελαφρύνει από το άγχος μου. Ήταν από τους καλύτερους ανθρώπους που μπορούσε κάποιος να έχει στη ζωή του, πλήρως ανιδιοτελής, πάντα με χαμόγελο και ειλικρινής. Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι σαν τον Αντώνη Βραγοτέρη!

Στον παρακάτω υπερσύνδεσμο μπορείτε να δείτε αναλυμένες παρτίδες του, από τον GM (Grandmaster)  Δημήτριο Μαστροβασίλη, όπως εκείνη που κέρδισε το βραβείο ωραιότητας στο Πρωτάθλημα Ελλάδος, μια όμορφη μινιατούρα (παρτίδα λίγων κινήσεων)..

https://lichess.org/study/7pS6VBua

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης