eoppep.gr/teens: Διαδικτυακή πύλη Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Εφήβων και Νέων

eoppepteens

teens_gate_bannerΈνα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των εφήβων και νέων στην προσπάθεια που καταβάλουν να χαράξουν το επαγγελματικό και εκπαιδευτικό τους μέλλον, είναι η Διαδικτυακή Πύλη Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Εφήβων και Νέων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση eoppep.gr/teens

Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που απευθύνεται σε εφήβους και νέους που φοιτούν στη γ’ τάξη του Γυμνασίου ή στο Λύκειο, προκειμένου να τους βοηθήσει στον σχεδιασμό της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Η διαδικτυακή πύλη ανήκει στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), με κεντρικό σκοπό τη στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η Διαδικτυακή Πύλη Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Εφήβων και Νέων προσφέρει 4 ηλεκτρονικά εργαλεία:

  1. Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού
  2. Ατομικός Φάκελος Δεξιοτήτων
  3. Βίντεο Επαγγελμάτων
  4. Διαδικτυακό παιγνίδι ‘Οραματίσου το μέλλον σου παίζοντας’

Το σημερινό αφιέρωμα της ραδιοεφημερίδας αφορά το Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τι θα ήθελες να γίνεις αν μεγαλώσεις; Θα ήθελες να γίνεις έμπορος; Αναρωτήθηκες ποτέ αν έχεις ενδιαφέρον για να ασχοληθείς επαγγελματικά με τις τέχνες; Αν είσαι αρκετά υπομονετικός για να δουλέψεις με παιδιά; Αρκετά επικοινωνιακός για να κάνεις δημόσιες σχέσεις;

Ξέρεις σίγουρα τι είναι σημαντικότερο για σένα σε μια δουλειά; Τα χρήματα; Η αναγνώριση; Οι σχέσεις με τους συναδέλφους; Ο ελεύθερος χρόνος;

Έχεις υποψιαστεί τις απαντήσεις για τα παραπάνω αλλά δεν είσαι και πολύ σίγουρος/-η;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα προσπαθεί να διερευνήσει το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Τέτοια εργαλεία χρησιμοποιούν συχνά οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού στοχεύοντας να σε βοηθήσουν να πάρεις σωστές επαγγελματικές αποφάσεις μαθαίνοντας περισσότερα για τις κλίσεις και τις ικανότητές σου, τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και τις εργασιακές σου αξίες. Με άλλα λόγια, συμπληρώνοντας τα τεστ μπορείς να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα του εαυτού σου και να δεις πώς αυτή ταιριάζει καλύτερα με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας.

Κάθε άνθρωπος, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και μοναδικός και παράλληλα εξελίσσεται συνέχεια. Επίσης, συνέχεια αλλάζει και εξελίσσεται η επιστήμη, η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, από ένα τεστ δεν αποτελούν την «απόλυτη» διάγνωση που θα ισχύσει για όλη τη ζωή σου και θα δώσει το κλειδί της επιτυχίας.

Αποτελούν, όμως, ενδείξεις τις οποίες μπορείς να αξιοποιήσεις, πιθανά –και ακόμα καλύτερα, με τη βοήθεια ενός συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού, για να διερευνήσεις ακόμα περισσότερο ό,τι εσύ κρίνεις αναγκαίο, να διευρύνεις τους ορίζοντες και τις προοπτικές σου και να μπορείς να αποφασίσεις το καλύτερο για σένα ανά πάσα στιγμή.

Σύνδεση στην διαδικτυακή πύλη

Καταρχήν χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στη διαδικτυακή πύλη δηλώνοντας όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης και email. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί τα αποτελέσματα των τεστ αποθηκεύονται στη διαδικτυακή πύλη και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έχετε πρόσβαση σε αυτά.

Αφού συνδεθείτε με το νέο λογαριασμό σας, θα δείτε 3 τεστ: το τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων, το τεστ εργασιακών αξιών και το τεστ επαγγελματικών αποφάσεων. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων γιατί είναι και αυτό που μας αφορά περισσότερο εμάς τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου.

Τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων

Μ’αυτό το τεστ μπορείς να δεις ποια είναι τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα. Τα ενδιαφέροντα είναι βασική πλευρά της προσωπικότητάς μας. Εκφράζουν ό,τι μας αρέσει (εκδήλωση ενδιαφέροντος) και ό,τι δεν μας αρέσει (έλλειψη ενδιαφέροντος). Καλλιεργούνται δε μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που αναλαμβάνουμε (π.χ. ενδοσχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητες, χόμπυ κλπ.).

Τα αποτελέσματα που θα πάρεις από το τεστ αυτό θα δείξουν την περιοχή των κύριων ενδιαφερόντων σου, μέσα στα οποία πρέπει να βρεθεί το επάγγελμα που θα επιλέξεις, αν θέλεις να είσαι ικανοποιημένος από αυτό. Και αυτό διότι η επαγγελματική σου ικανοποίηση εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο το εργασιακό σου περιβάλλον ταιριάζει με την προσωπικότητά σου.

Για να ξεκινήσουμε πατάμε στο κουμπί ΝΕΟ ΤΕΣΤ. Υπάρχουν 53 προτάσεις-ερωτήσεις που περιγράφουν διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε, έχοντας στο μυαλό σου κατά πόσο θα σου άρεσε (ή όχι) να ασχοληθείς με τη δραστηριότητα που περιγράφεται σαν να πρόκειται για το κύριο επάγγελμά σου (άσχετα με το αν νιώθεις ότι μπορείς ή δεν μπορείς να την ασκήσεις με επιτυχία).

Δεν υπάρχουν σωστές και λανθασμένες απαντήσεις. Είναι σημαντικό να απαντήσεις με ειλικρίνεια και συνέπεια, δίνοντας την πρώτη αυθόρμητη απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό. Για κάθε πρόταση που διαβάζεις, προτείνονται 4 διαφορετικές εκδοχές (αριθμημένες από το 1 ως το 4) από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Θα σημειώσεις, λοιπόν, κάθε φορά τον αριθμό που εκφράζει την απάντηση που θέλεις να δώσεις. Θα χρειαστείς περίπου 25-30’ για να συμπληρώσεις το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Καλό είναι αφού ξεκινήσεις το ερωτηματολόγιο να το ολοκληρώσεις.

Παράδειγμα πρότασης: Να εργάζομαι ως υπάλληλος σε ξενοδοχείο ή άλλη τουριστική επιχείρηση.

1 Δε μου αρέσει καθόλου
2 Μου αρέσει λίγο
3 Μου αρέσει αρκετά
4 Μου αρέσει πάρα πολύ

Αποτελέσματα του τεστ

Το τεστ στηρίζεται στη θεωρία του John Holland. Κατά τη θεωρία αυτή τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα είναι μια βασική πλευρά της προσωπικότητας και επομένως η περιγραφή τους είναι στην ουσία περιγραφή της ίδιας της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Οι έξι τύποι προσωπικότητας ή ενδιαφερόντων του Ηοlland είναι: Ο Πρακτικός (ΠΡ), ο Ερευνητικός (ΕΡ), ο Καλλιτεχνικός (ΚΑ), ο Κοινωνικός (ΚΟ), ο Επιχειρηματικός (ΕΠ) και ο Οργανωτικός / Διοικητικός (Ο/Δ), και κατατάσσονται σχηματικά στις κορυφές ενός εξαγώνου. Υπάρχουν επίσης και έξι αντίστοιχα είδη εργασιακού περιβάλλοντος.

Ο τύπος του κάθε ατόμου καθορίζεται από τους τρείς επικρατέστερους τύπους του που αντιπροσωπεύουν τα τρία κυρίαρχα χαρακτηριστικά του. Έτσι δημιουργείται ένα τρίγωνο που δείχνει την περιοχή των κύριων ενδιαφερόντων σου, μέσα στα οποία πρέπει να βρεθεί το επάγγελμα που θα επιλέξεις, αν θέλεις να είσαι ικανοποιημένος από αυτό.

Παράδειγμα: Αναλυτική Περιγραφή του Οργανωτικού-Διοικητικού

Τα Οργανωτικά/Διοικητικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται κυρίως από το ότι δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον που ωθεί τα άτομα που ασχολούνται με αυτά, να ενασχολούνται με τη συστηματοποίηση και την ταξινόμηση στοιχείων, δεδομένων και αρχείων, να διευθετούν και να αναπαράγουν γραφικό υλικό, και γενικότερα να επικεντρώνονται σε δουλειές γραφειακού περιβάλλοντος. Οι απαιτήσεις, οι ευκαιρίες αλλά και γενικότερα η όλη φιλοσοφία που περιέχουν αυτά τα επαγγέλματα, δημιουργούν μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα που λειτουργεί με τον πιο κάτω τρόπο:


1.Παρακινεί τα άτομα να ασχολούνται με εργασίες γραμματειακής υποστήριξης γραφείου, όπως να ταξινομούν στοιχεία και αριθμούς, να οργανώνουν συναντήσεις και ραντεβού, να αρχειοθετούν έγγραφα κ.ά.

2.Καλλιεργεί στα άτομα την ενασχόληση με αντίστοιχες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως υπάλληλος γραφείου, ταμίας, ταχυδρόμος κ.ά.

3.Κατευθύνει τα άτομα στο να βλέπουν τον εαυτό τους ως συγκαταβατικά άτομα, τακτικά, καθώς και ως άτομα με ικανότητες οργάνωσης. Δεν ευνοεί τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Τα κατευθύνει ώστε να βλέπουν τον κόσμο μέσα από ένα συμβατικό, στερεότυπο και ταυτόχρονα απλό τρόπο σκέψης.

4.Επιβραβεύει τα άτομα όταν ακολουθούν πρότυπα συμπεριφοράς που ευνοούν την οργάνωση, την τάξη και τη συμμόρφωση στους κανόνες και τις αρχές.

Έτσι, τα άτομα που ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύσσουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως: α) είναι περισσότερο δεκτικά σε υλιστικά πρότυπα συμπεριφοράς και σκέψης (π.χ. χρήμα, κοινωνική και επαγγελματική πρόοδος), β) ελκύονται από επαγγέλματα που ευνοούν την ανάπτυξη ρόλων και συμπεριφορών που επικρατούν σε επαγγέλματα γραφείου, γ) είναι λιγότερο ανεκτικά και ανοικτά σε νέες μεθόδους και πρακτικές που αφορούν στον τρόπο εφαρμογής της εργασίας τους.


Χαρακτηριστικά Επαγγέλματα:

Ακολουθούν επαγγέλματα που εντάσσονται σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των τριγώνων που σχηματίζονται, με πρώτο επικρατέστερο τύπο τον οργανωτικό/διοικητικό.

Για παράδειγμα, εάν το τρίγωνό σου είναι αυτό που ορίζεται από τις κορυφές Κο Ερ Ο/Δ του εξαγώνου σημαίνει ότι τα επαγγέλματα τα οποία εμπίπτουν κυρίως στα ενδιαφέροντά σου είναι κατά πρώτον τα Κοινωνικά, κατά δεύτερον τα Ερευνητικά και κατά τρίτον τα Οργανωτικά/Διοικητικά. Με βάση αυτούς τους τριαδικούς κωδικούς, λοιπόν, μπορείς να βρεις ποια επαγγέλματα φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο με τα ενδιαφέροντά σου. Αφού εξετάσεις τα επαγγέλματα που αντιστοιχούν με τον κωδικό του τριγώνου σου, μπορείς να κοιτάξεις και όλους τους άλλους πιθανούς συνδυασμούς του τριγώνου σου.

Μερικά Παραδείγματα συνδυασμών τύπων προσωπικοτήτων και αντίστοιχων επαγγελμάτων

Ο/Δ Κο Ερ: Αστυνομικός, Βιβλιοθηκονόμος/ Αρχειοθέτης, Συμβολαιογράφος, κ.ά.
Ο/Δ Πρ Επ: Φοροτεχνικός
Ο/Δ Πρ Ερ: Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας
Ο/Δ Ερ Κο: Κοστολόγος, Λογιστής/-τρια, Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Στέλεχος Φοροτεχνικού Γραφείου, κ.ά.
Ο/Δ Ερ Επ: Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τεχνολόγος Τροφίμων, κ.ά.
Ο/Δ Επ Ερ: Κτηματομεσίτης/-τρια, Στέλεχος Τραπεζικών Εργασιών, Στέλεχος Διοίκησης Ελεγκτικών και Ασφαλιστικών Εργασιών, κ.ά.
Ο/Δ Κα Πρ: Σχεδιαστής/-τρια Βιοτεχνικών Βιομηχανικών Προϊόντων
Ο/Δ Πρ Κο: Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Αναισθησιολογίας, Φύλακας Ασφαλείας, Ειδικός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων Αιματολογικού Εργαστηρίου, κ.ά.
Ο/Δ Ερ Πρ: Ειδικός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων Βιοχημικής, Ελεγκτής Ολικής Ποιότητας, Ηλεκτρονικός Δημοσιογράφος, Τεχνολόγος Αντιρρύπανσης, κ.ά.
Ο/Δ Κο Πρ: Βοηθός Οδοντιάτρου, Ειδικός Λουτροθεραπείας-Θαλασσοθεραπείας, Υπάλληλος Αεροδρομίου, κ.ά.
Ο/Δ Κο Κα: Ειδικός Διαχείρισης Τουριστικών Εκδηλώσεων, Τηλεπαρουσιαστής/-τρια, Υπάλληλος Φαρμακείου, κ.ά.
Ο/Δ Επ Πρ: Αξιωματικός Ενόπλων Δυνάμεων, Υπεύθυνος Μονάδας Συστηματοποιημένου Επισιτισμού (Catering), Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης, κ.ά.
Ο/Δ Επ Κο: Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας/Στρατού Ξηράς/Ναυτικού, Λιμενοφύλακας, Οργανωτής/-τρια Συνεδρίων, Εκθέσεων και Εκδηλώσεων, Στέλεχος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, Υπάλληλος Οικονομικών Υπηρεσιών, κ.ά.
Ο/Δ Κο Επ: Γραμματέας, Ειδικός Τουριστικού Πρακτορείου, Ορκωτός/-ή Ελεγκτής/-τρια, Στέλεχος Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στέλεχος Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ.ά.

Συμπέρασμα

Με την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε την αναλυτική περιγραφή των επαγγελματικών ενδιαφερόντων σας, την οποία μπορείτε να συζητήσετε με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας αλλά και να ζητήσετε τη βοήθεια του συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού της περιοχής σας, για περισσότερες πληροφορίες στα ερωτήματά σας.

Ιστορία του τεστ

Αναπτύχθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, φορέα του Υπουργείου Παιδείας. Η αναθεωρημένη αυτή έκδοση είναι προϊόν μακρόχρονης ερευνητικής προσπάθειας και στατιστικών αναλύσεων. Προέκυψε δε ύστερα από δύο φάσεις έρευνας (πιλοτική και βασική), σε μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελλήνων μαθητών, και νέα στάθμιση ώστε να τεκμηριωθεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητά του.

Αργότερα υλοποιήθηκε η μετατροπή του σε web εφαρμογή και η σύνδεσή του στην Πύλη των εφήβων, έτσι ώστε ο κάθε μαθητής/τρια να μπορεί διαδικτυακά να συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο και να λαμβάνει αυτοματοποιημένα αποτελέσματα. Η δομή του τεστ, οι ερωτήσεις και τα αποτελέσματα που παρουσιάζει διατηρήθηκαν αυτούσια, προκειμένου να μην επηρεαστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία του. Πραγματοποιήθηκε επιμέλεια του κειμένου των οδηγιών για τη συμπλήρωσή του και των κειμένων των αποτελεσμάτων του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γλωσσική μορφή / έκφρασή τους, ενώ απλοποιήθηκε και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων ώστε αυτά να είναι εύληπτα και κατανοητά από τους μαθητές. Τέλος, εμπλουτίστηκε ο κατάλογος με τα χαρακτηριστικά επαγγέλματα που προτείνονται για κάθε τύπο επαγγελματικών ενδιαφερόντων-προσωπικότητας, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στη σύγχρονη πραγματικότητα της αγοράς εργασίας.

Τα άλλα τεστ

Τεστ εργασιακών αξιών

Το τεστ των εργασιακών αξιών μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις να σου προσφέρει η εργασία. Οι απαντήσεις σου (όπως «Εάν ο μισθός ήταν καλός…» ή «Εάν οι συνθήκες εργασίας ήταν κακές…») θα δήλωναν τις αξίες σου. Το συγκεκριμένο τεστ περιλαμβάνει εννέα βασικές κλίμακες εργασιακών αξιών και από τα αποτελέσματα που θα πάρεις από αυτό θα καταλάβεις ποιες είναι οι πιο σημαντικές εργασιακές αξίες που κατευθύνουν τις επιλογές σου.

Τεστ επαγγελματικών αποφάσεων

«Αποφασίζω» σημαίνει ουσιαστικά επιλέγω μεταξύ δύο ή περισσότερων εναλλακτικών λύσεων την πλέον πρόσφορη και αποτελεσματική, σύμφωνα με τις εκάστοτε περιστάσεις. Η λήψη αποφάσεων που αφορούν στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές είναι ιδιαίτερα καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία σου, αφού επιλέγοντας κανείς επάγγελμα, επιλέγει παράλληλα και τρόπο ζωής. Στόχος της διαδικασίας λήψης επαγγελματικών αποφάσεων είναι να μπορείς να παίρνεις αποφάσεις σχετικά με την επαγγελματική σου εξέλιξη, οι οποίες να εναρμονίζονται με τις αξίες, τους στόχους, τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες, τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τις προσδοκίες σου, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Το συγκεκριμένο Τεστ Eπαγγελματικών Aποφάσεων θα σε βοηθήσει να διερευνήσεις σε ποιο βαθμό οι παρακάτω τρεις βασικοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα σου να προβαίνεις σε σωστές και αποτελεσματικές επαγγελματικές επιλογές:

α) η έλλειψη ξεκάθαρων ενδιαφερόντων, δηλαδή η αδυναμία να προσδιορίσεις τα κυρίαρχα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και συνακόλουθα η σύγχυση όσον αφορά στην επαγγελματική σου ταυτότητα (δηλαδή τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις αξίες σου),

β) η έλλειψη επαγγελματικής ωριμότητας όσον αφορά στον εργασιακό ρόλο, δηλαδή ο μικρός βαθμός σημαντικότητας που μπορεί να αποδίδεις στο ρόλο της εργασίας και γενικότερα της σταδιοδρομίας στη ζωή σου,

γ) τα εμπόδια που διαβλέπονται να υπάρχουν στο άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό σου περιβάλλον, αναφορικά με την υλοποίηση της επαγγελματικής σου προτίμησης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης