Μυελός των οστών

Τι είναι ο Μυελός των Οστών?

Ο μυελός των οστών είναι το <<εργοστάσιο>> παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Ο μυελός τω οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται κυρίως στα κόκκαλα της λεκάνης στο μέρος περίπου που είναι οι πίσω τσέπες ενός παντελονιού.Στο μυελό των οστών υπάρχουν μητρικά κύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και δίνουν γένεση σε όλα τα κύταρρα του αίματος(ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια).Όταν μιλάμε για μυελό των οστών, εννοούμε αίμα.

Και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το νωτιαίο μυελό.Ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται μέσα στην σπονδυλική στήλη και αποτελεί μέρος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που συσχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με την αιματοποίση.

Τι σημαίνει Δωρεά Μυελού των Οστών?

Όπως είπαμε προηγούμενα, ο μυελός των οστών είναι το <<εργοστάσιο>> παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Όταν αυτό το »εργοστάσιο» δε λειτουργεί σωστά, παράγει ελαττωματικά κύτταρα που προκαλούν νοσήματα του αίματος, όπως η λευχαιμία.

Η Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθένειες-ιδιαίτερα παιδιά-που νοσούν από καρκίνο του αίματος και άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Η μόνη ελπίδα σωτηρίας για αυτούς τους ασθενείς είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστώ, δηλαδή η αντικατάσταση του <<άρρωστου>> ανοσοποιητικού συστήματος με ένα υγιές με μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με εκείνη της αιμοδοσίας.