Στήλη: Γενικά

Εκδρομή της Γ” Λυκείου σε Γιάννενα και Αργυρόκαστρο

1Την τελευταία πολυήμερη εκδρομή τους ως μαθητές πραγματοποίησαν οι5 τελειόφοιτοι του Λυκείου Αρμενίου, που ταξίδεψαν για την καθιερωμένη πενθήμερή τους στα Ιωάννινα, ενώ εξόρμησαν και στην γειτονική Αλβανία.

Μαθητές και συνοδοί επισκέφτηκαν τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ηπείρου ενώ στο πανέμορφο Αργυρόκαστρο ξεναγήθηκαν στο μεσαιωνικό κάστρο και στο γραφικό ιστορικό κέντρο της πόλης. Ένα εντυπωσιακό κλείσιμο για μια μαθητική ζωή που μέχρι τώρα χαρακτηρίστηκε από πάμπολλες δραστηριότητες και πολλές όμορφες στιγμές…


edmodo κουιζ

Ένα κουίζ μπορεί να περιέχει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις Σωστού-Λάθους συμπλήρωσης κενού, αντιστοίχισης και σύντομης απάντησης.Πιστέψτε μας ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό να απαντάς σε ένα τεστ μέσω του υπολογιστή γιατί η βαθμολογία υπολογίζεται αυτόματα με την υποβολή του.Ωστόσο για να γράψεις καλά πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Ο τελευταίος τύπος ανάρτησης είναι η ψηφοφορία, έτσι ώστε ο καθηγητής να καταγράφει τη γνώμη των μαθητών πάνω σε κάποιο θέμα ή να ελέγξει τις πρότερες γνώσεις τους πριν ξεκινήσει την εισαγωγή σε ένα μαθημα

Στην ψηφοφορία βέβαια οι απαντήσεις είναι ανώνυμες. ΔΕΝ καταγράφονται τα ονόματα των μαθήτων, δηλαδή δεν γνωρίζει ο καθηγητής ποιος μαθητής έδωσε την κάθε απάντηση.

Αυτα και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε στο edmodo.

Άααα και μην ξεχάσουμε, μπορούμε να την κατεβάσουμε στην κινητή μας συσκευή (tablet ή smartphone) ώστε να έχουμε πρόσβαση στην τάξη μας από όπου και αν βρισκόμαστε

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα edmodo.com.

Α

Ενότητα:Περιβάλλον

Θα μιλήσουμε για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.Τι είναι η ανακύκλωση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού(ΑΗΗΕ)

είναι η διαδικασία μετατροπής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων σε προϊόντα ίδιας ή διαφορετικής χρήσης,αφού έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση των επικινδύνων στοιχείων από αυτά και την ανάκτηση των αξιοποιήσιμων υλικών τους.

Γιατί να ανακυκλώνω τις ηλεκτρικές συσκευές μου;

Για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Λόγω της προόδου της τεχνολογίας και της μεγάλης μείωσης του κόστους παραγωγής,τα ηλεκτρικά είδη εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς,με συνέπεια την ταχεία αύξηση του όγκου των αποβλήτων τους. Αναλογιστείτε πόσα κινητά τηλέφωνα έχετε αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια. Κατά συνέπεια,το πιο άμεσο και ορατό όφελος της ανακύκλωσης συσκευών είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και της ανάγκης για τη δημιουργία νέων Χωρών Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

EdModo

Και τώρα τι κάνουμε;

Το EdModo δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να δημιουργήσει 5 διαφορετικούς τύπους αναρτήσεων.

1.Σημείωση

2.Ειδοποίηση

3.Εργασία

4.Κουίζ

5.Ψηφοφορία

Η σημείωση είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ανταλλαγής απόψεων.

Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεκινήσει μια συζήτηση πάνω σε κάποιο θέμα ή να προβληθεί χρήσιμο υλικό είτε από καθηγητή είτε από τους μαθητές.

Για παράδειγμα, ο καθηγητής των μαθηματικών μπορεί να αναρτήσει μια σημείωση με παραπομπή σε ένα βίντεο στο διαδίκτυο για το πώς γίνεται η μετατροπή των ετερώνυμων κλασμάτων σε ομώνυμα.

Μυελός των οστών

Τι είναι ο Μυελός των Οστών?

Ο μυελός των οστών είναι το <<εργοστάσιο>> παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Ο μυελός τω οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται κυρίως στα κόκκαλα της λεκάνης στο μέρος περίπου που είναι οι πίσω τσέπες ενός παντελονιού.Στο μυελό των οστών υπάρχουν μητρικά κύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και δίνουν γένεση σε όλα τα κύταρρα του αίματος(ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια).Όταν μιλάμε για μυελό των οστών, εννοούμε αίμα.

Και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το νωτιαίο μυελό.Ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται μέσα στην σπονδυλική στήλη και αποτελεί μέρος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που συσχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με την αιματοποίση.

Τι σημαίνει Δωρεά Μυελού των Οστών?

Όπως είπαμε προηγούμενα, ο μυελός των οστών είναι το <<εργοστάσιο>> παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Όταν αυτό το »εργοστάσιο» δε λειτουργεί σωστά, παράγει ελαττωματικά κύτταρα που προκαλούν νοσήματα του αίματος, όπως η λευχαιμία.

Η Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθένειες-ιδιαίτερα παιδιά-που νοσούν από καρκίνο του αίματος και άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Η μόνη ελπίδα σωτηρίας για αυτούς τους ασθενείς είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστώ, δηλαδή η αντικατάσταση του <<άρρωστου>> ανοσοποιητικού συστήματος με ένα υγιές με μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με εκείνη της αιμοδοσίας.

ήμερη εκδρομή

Η πρώτη εκπομπή της Ραδιοεφημερίδας του Γυμνασίου Αρμενίου

Το σχολικό έτος 2015-2016 το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη φορά στο Μαθητικό Ραδιόφωνο (European School Radio) με τη Ραδιοεφημερίδα. Πρόκειται για ενημερωτικές εκπομπές που προετοιμάζουν οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και αφορούν ποικίλα θέματα όπως οι δραστηριότητες του σχολείου, οι τέχνες και ο πολιτισμός, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και άλλα.

Οι εκπομπές θα είναι μηνιαίες και θα έχουν διάρκεια μιας ώρας. Η ραδιοεφημερίδα του Ιανουαρίου μεταδόθηκε από το Μαθητικό Ραδιόφωνο την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016. Μπορείτε να την ακούσετε και εδώ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΔΡΟΜΟ ΒΟΛΟΥ-ΛΑΡΙΣΑΣ!

Η Ιωάννα Φιλοκώστα, της Α” Λυκείου, γράφει για την οδό Βόλου, τον δρόμο-καρμανιόλα, όπου έχουν θυσιαστεί πολλοί συμπολίτες μας , μεταξύ τους και νέα παιδιά, και μέσω του οποίου μετακινούνται καθημερινά και δεκάδες μαθητές του σχολείου μας. Με το άρθρο αυτό θέλουμε ακόμη μία φορά να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους υπευθύνους, θυμίζοντάς τους ότι η ασφάλεια και η ζωή των ανθρώπων και διαίτερα των παιδιών είναι πιο σημαντική από τα όποια κέρδη των επιτηδείων…

Η ΠΕΟ Βόλου-Λάρισας μήκους 60 χλμ κατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία του 1950 ώστε να συνδέσει τις δύο πόλεις. Είναι διπλής κατεύθυνσης, χωρίς νησίδα ασφαλείας και αρκετά στενός. Εξυπηρετεί όλα τα χωριά μεταξύ Λάρισας-Βελεστίνου, μιας αγροτικής περιοχής στην οποία κινείται κάθε είδους όχημα (ΙΧ, αγροτικά μηχανήματα, φορτηγά κα).
Τα διόδια Μοσχοχωρίου, τα οποία είναι τα ακριβότερα της Ελλάδας, οδήγησαν χιλιάδες οδηγούς -κυρίως μεγάλων οχημάτων- εθνικών και διεθνών μεταφορών να παρακάμπτουν την ΠΑΘΕ Λάρισας-Αθήνας, ώστε να τα αποφεύγουν. Χρησιμοποιούν κυρίως την ΠΕΟ Βόλου-Λάρισας, κάτι που επιβαρύνει την κυκλοφορία μιας οδού ακατάλληλης για τέτοιου είδους κίνηση.3
Αποτέλεσμα είναι τα δεκάδες τροχαία δυστυχήματα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 20 νεκρούς και πρόσφατα 3 νεαρά παιδιά, και πάμπολλα τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά με τραυματίες και υλικές ζημιές.

Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πάμπολλα δυστυχήματα στον δρόμο-καρμανιόλα. Συλλέξαμε σχετικά δημοσιεύματα για τα εξής:

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 22:44
Tροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου.
Το τροχαίο σημειώθηκε στις 15.20 όταν στο δρόμο μεταξύ των χωριών Μέλισσας και Αναγέννησης, ένα Ι.Χ., για άγνωστη μέχρις στιγμής αιτία, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε παρακείμενο χαντάκι.
Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία κατάφεραν να βγουν από το Ι.Χ.
Στο σημείο έσπευσαν η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ όχημα έστειλε και η Πυροσβεστική χωρίς να χρειαστεί επέμβαση για τον απεγκλωβισμό των ατόμων.
Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί ένας εκ των επιβαινόντων ελαφρά τραυματισμένος και οι δύο συνεπιβάτες του για προληπτικούς λόγους.

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 1.36
1
Τρεις νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες τα ξημερώματα στο 36ο χλμ. της παλιάς οδού Λάρισας- Βόλου, κοντά στο Στεφανοβίκειο, σε σφοδρή σύγκρουση Δ.Χ. φορτηγού μετά ρυμουλκούμενου, με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο. Νεκροί είναι ο Φίλιππος Καπανιάρης 20 χρονών οδηγός του ΙΧΕ από τον Ριζόμυλο και οι δύο συνεπιβαίνουσες αδελφές Κατερίνα και Ιωάννα Κουτσιαρή ηλικίας 21 και 18 ετών, κάτοικοι Στεφανοβικείου. Το φορτηγό οδηγούσε 22χρονος από την Ηλεία και όπως όλα δείχνουν, κινούνταν στην παλιά εθνική προκειμένου να αποφύγει το υψηλό κόστος των διοδίων.
Το πολύνεκρο τροχαίο έγινε στη 1.36 τα ξημερώματα, στο 36ο χλμ. μεταξύ του ΙΧΕ που ερχόταν από Ριζόμυλο προς Στεφανοβίκειο (κατεύθυνση προς Λάρισα) και της νταλίκας που κινείτο προς Βόλο.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011 7:56
Ζευγάρι Λαρισαίων σκοτώθηκε σε τροχαίο
Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το πρωί, ζευγάρι εκπαιδευτικών από τη Λάρισα σε τροχαίο δυστύχημα έξω από τις Σέρρες, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε μετωπικά με αντιθέτως κινούμενο όχημα στο 22ο χλμ. της εθνικής οδού Λάρισας Βόλου.
Νεκροί είναι ο 48χρονος Απόστολος Γκρέζιος, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και η 47χρονη σύζυγός του Μαρούλα Γεωργιάδου νηπιαγωγός, η οποία υπηρετούσε στη Δράμα.
Στο άλλο όχημα επέβαιναν τρία άτομα, ηλικίας 23, 24 και 27 ετών από χωριό των Σερρών, τα οποίοι τραυματίστηκαν.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν τους δύο εκπαιδευτικούς από το αυτοκίνητό τους. Το ζεύγος Γκρέζιου αφήνει πίσω ορφανά τρία παιδιά.
2
Σάββατο 27 Αυγούστου 2011 19:58
Ένα κοριτσάκι δέκα χρονών είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε πριν μία, περίπου, ώρα, στην Εθνική οδό Λάρισας Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ. Θύμα τροχαίου 10χρονο κορίτσι στο Κιλελέρ. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν συνολικά πέντε άτομα, μια οικογένεια Σέρβων που έκανε διακοπές στη χώρα μας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μεταφέρθηκαν στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου και νοσηλεύονται.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010 14:20
Φρίκη, ανείπωτη φρίκη σε ένα δρόμο που δεκαετίες τώρα υποτίθεται ότι γίνεται πιο ασφαλής. Χθες η καρμανιόλα Λάρισας-Βόλου έκοψε εφτά ζωές μαζεμένες, έκλεισε σπίτια, άφησε σακάτηδες και σκόρπισε απέραντη θλίψη σε μια ολόκληρη περιοχή.
Σταματάει ο νους… Έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα, έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, οι εκάστοτε κυβερνώντες εκστόμισαν εκατοντάδες υποσχέσεις, αλλά ο συγκεκριμένος δρόμος θερίζει ακόμα ανθρώπινες ζωές επειδή δεν πληροί ούτε καν τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009 14:05
Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, έξω από τον κόμβο του Βελεστίνου, στο 315 χλμ.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης που εκτελούσε δρομολόγιο με κατεύθυνση την Αθήνα, συγκρούστηκε με σταθμευμένο όχημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οδηγός και ο συνεπιβάτης του δεύτερου οχήματος, πατέρας και γιος αντίστοιχα.
Ο άτυχος οδηγός είχε σταματήσει για να βοηθήσει έναν άλλο οδηγό, του οποίου το Ι.Χ παρουσίαζε πρόβλημα. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από το τμήμα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Λάρισας.
SANYO DIGITAL CAMERA
Και αυτά για ποιο λόγο; Όλα στο βωμό του χρήματος και της μικροπολιτικής;
Οι 20.000 κάτοικοι του κάμπου απαιτούμε να δοθεί λύση τώρα από το κράτος!

Ιωάννα Ραφαέλα Φιλοκώστα

Ερωτηματολόγια αξιολόγησης από αλυσίδες καταστημάτων στις ΗΠΑ – ανταπόκριση της Κυριακής Καρδουλάκη!

Ανταπόκριση της Κυριακής Καρδουλάκη από το Μέμφις των ΗΠΑ! 

Η Αρμέ-news απλώνει τα φτερά της και το δίκτυο των ανταποκριτών της και στο Νέο Κόσμο! Η εξαίρετη τέως (δυστυχώς…) καθηγήτρια του σχολείου μας κα Κυριακή Καρδουλάκη, ευρισκόμενη για ακαδημαϊκούς λόγους στις ΗΠΑ και δη στο Μέμφις του Τενεσί, μας στέλνει την πρώτη της ανταπόκριση! 

Θέμα της το πόσο εντυπωσιάστηκε από το σεβασμό στον πελάτη εκ μέρους των επιχειρήσεων. Πράγματι εντυπωσιακά τα στοιχεία που αναφέρει. Όσα περιγράφει σας θυμίζουν κάτι από την όμορφη πλην μειονεκτούσα σε ανάλογα ζητήματα καθημερινού πολιτισμού χώρα μας; Όχι; Έχετε απόλυτο δίκιο!

 Η συντακτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά την κα Καρδουλάκη για τη γενναιόδωρη συνεισφορά της και αναμένει και νέες και από πρώτο χέρι πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των Αμερικανών.

Ερωτηματολόγια αξιολόγησης από αλυσίδες καταστημάτων στις ΗΠΑ.

 Κάθε φορά, που ένας πελάτης αγοράζει κάποιο προϊόν είτε πρόκειται από το Foot Locker ή την Victoria Secret μέχρι τα Dunkin Donuts , παίρνοντας την απόδειξη λαμβάνει ένα κωδικό με τον οποίο μπορεί να απαντήσει ανώνυμα στο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης στον δικτυακό τόπο της εταιρείας, κερδίζοντας ως δώρο 10 δολάρια από την επόμενή του αγορά ή (από τα Dunkin Donuts ) ένα donut .

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ2 FOOT LOCKER

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ3 DUNKIN

 

Διαβάστε το παρακάτω και σκεφθείτε το την επόμενη φορά που σας προσφέρουν υπηρεσίες, αξιολογώντας πρόσωπα και υπηρεσίες .

Η βαθμολογία είναι από το 5 ( απόλυτα ικανοποιημένος/η ) μέχρι το 1 ( εντελώς δυσαρεστημένος /η )

 

1) Σας ικανοποίησε η επίσκεψή σας στον χώρο ( συνολική εκτίμηση );

 

2 ) Το προσωπικό ( associates = συνεργάτες ) ασχολήθηκαν μαζί σας δείχνοντάς σας όλα τα προϊόντα ;

 

3) Ποια ήταν η εμπειρία σας στο κατάστημα :

Διαθεσιμότητα προϊόντος

Εμφάνιση καταστήματος

Επαρκής αριθμός προσωπικού

Εμπειρία προσωπικού

Το προσωπικό έδειχνε γνήσιο ενδιαφέρον να σας εξυπηρετήσει ;

 

4 ) Στο ταμείο, ποια ήταν η εμπειρία σας ;

Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προσωπικού ;

Γνήσιο ενδιαφέρον, που σας έκανε να νιώσετε πως σας εκτιμούν ;

( made you feel appreciated )

 

5) Το προσωπικό :

Είχαν γνώση του αντικειμένου της εργασίας τους;

Ήταν φιλικό;

Σας άκουγε ειλικρινά , ώστε να καταλάβει τις ανάγκες σας;

Σας βοήθησε να βρείτε αυτό που θέλατε;

 

6 ) Υπήρξε κάποιος που ξεπέρασε τις προσδοκίες σας;

Αν ναι, ποιο είναι το όνομά του;

 

ΣΧΟΛΙΟ: τα αποτελέσματα της αξιολόγησης οφθαλμοφανή σε όλους τους χώρους…

 

Κυριακή Καρδουλάκη reporting from Memphis Tennessee

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ1

ΓΑΜΟΙ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ο γάμος, δεν αποτελεί μόνο ένα από τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, αλλά και μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή κάθε ανθρώπου. Σήμερα, όπως και τόσα άλλα πράγματα στην τεχνοκρατούμενη εποχή μας, ο γάμος ως τελετή έχει τυποποιηθεί και όλες οι τελετές γίνονται με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο.  Τα πράγματα δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι. Ας δούμε, λοιπόν, τη διαδικασία, (προετοιμασία και τελετή), όπως γινόταν αρκετά χρόνια πριν, σε εποχές πιο αγνές, όταν η τυποποίηση και το χρήμα δεν ήταν το παν στη ζωή των ανθρώπων.

Παλαιότερα ο γάμος, δηλ. η στέψη, γινόταν στο σπίτι της νύφης, όπου ο γαμπρός πήγαινε με την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του, καθώς και τους προσκεκλημένους του, με τη συνοδεία οργάνων. Αργότερα οι γάμοι άρχισαν να γίνονται αποκλειστικά στην εκκλησία. Αν τα σπίτια ήταν κοντά πήγαιναν εν πομπή στο ναό με τα πόδια, με τα όργανα να παίζουν.

ΓΑΜΟΣ2

Το σημαντικό αυτό γεγονός το ζούσαν έντονα, όχι μονάχα οι μελλόνυμφοι και οι οικογένειές τους, αλλά και η τοπική κοινωνία. Ακόμη κι εκείνοι που δεν ήταν καλεσμένοι πήγαιναν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν το μυστήριο.

ΓΑΜΟΣ1

Προξενιό

Στο χωριό, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι γάμοι γίνονταν με προξενιό. Οι οικογένειες αποφάσιζαν και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να ρωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Οι πατεράδες ήταν οι γενικοί  κουμανταδόροι κι αυτοί έπαιρναν τις αποφάσεις, επιβάλλοντας συχνά στο κορίτσι τους να αποδεχτεί για σύζυγο κάποιο πρόσωπο που δεν ήθελε.

Ο γάμος άρχιζε με το προξενιό και το κύριο θέμα της συζήτησης την προίκα.

Σήμερα, βέβαια, ο θεσμός της προίκας έχει εκλείψει, αλλά για αιώνες αποτελούσε συστατικό στοιχείο κάθε διαπραγμάτευσης που θα κατέληγε σε γάμο. Το θέμα, μάλιστα, απασχόλησε ιδιαίτερα και τον ελληνικό κινηματογράφο, που το διακωμώδησε αρκούντως.

Για να τελειώσει ένα προξενιό έπρεπε να μπει στη μέση κάποιος μεσάζοντας ο λεγόμενος προξενητής που ήταν, τις πιο πολλές φορές γυναίκα.

Δεύτερο βήμα ήταν ο αρραβώνας των παιδιών, που βοηθούσε στην καλύτερη γνωριμία και οριζόταν η ημερομηνία του γάμου. Αν απ” τη πλευρά της κοπέλας ήταν έτοιμοι, δηλ. δεν υπήρχε πρόβλημα με τα προικιά, τότε η περίοδος του αρραβώνα δεν διαρκούσε πολύ.

Πολλές φορές όμως υπήρχε περίπτωση ο νέος ή η νέα να έφερναν αντιρρήσεις με το προξενιό και τότε η προξενήτρα έλεγε ένα σορό ψέματα. Αν δεν άρεσε στον νέο  η  νέα του έλεγε ένα σωρό κομπλιμέντα για αυτήν π.χ. «Αυτή τη νέα δε θέλεις, μα υπάρχει καλύτερο κορίτσι απ” αυτή. Πρώτη στη νοικοκυροσύνη, πρώτη στο τραγούδι, στο χορό, στην ομορφιά και ακόμα στην εξυπνάδα.

Αν αντίθετα έφερνε αντιρρήσεις η νέα τότε η προξενήτρα αράδιαζε άλλα προσόντα ανάλογα με τα έθιμα της εποχής για το νέο. Π.χ. Αυτόν κυρά μου δε θέλεις, υπάρχει καλύτερο παιδί στο χωριό μας; Αυτός είναι ο πρώτος λεβέντης στο χωριό, πρώτος στο χορό, πρώτος στο τραγούδι, πρώτος στη νοικοκυροσύνη κλπ.

Το τέλος του προξενιού.

Όταν τελείωνε η συζήτηση για την προίκα, ευνοϊκά βέβαια, τότε έδιναν όλοι τα χέρια, εύχονταν και φιλιόνταν. Αμέσως δυνάμωναν το φως και έπεφτε η πρώτη τουφεκιά για να χαρούν οι φίλοι και να σκάσουν οι οχτροί, όπως λέγανε τότε. Αμέσως μετά ο πατέρας της νύφης έδινε εντολή να τραταριστούν, δηλ. να κεραστούν Η νύφη αμέσως έφερνε λουκούμι και δροσερό νερό να φάνε και να γλυκαθούνε όπως συνηθίζανε τότε κατά το έθιμο. Αν δεν είχε περάσει πάρα πολύ η νύχτα τότε ακολουθούσε και τραπέζι. Τα φαγητά τα είχαν πάντα έτοιμα από την ημέρα. Τρώγανε και πίνανε με μεγάλη χαρά ως το πρωί. Μόλις τελείωνε η χαρά αυτή και έφεγγε η μέρα έφευγαν οι συμπέθεροι και ο γαμπρός για τα σπίτια τους χαρούμενοι . Έκαναν στη συνέχεια ανταλλαγή επισκέψεων και το γλέντι συνεχιζόταν. Οι νέοι θεωρούνταν λογοδοσμένοι και την Κυριακή πήγαιναν μαζί με τους γονείς τους στην εκκλησία .

 

ΓΑΜΟΣ4 

ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ

Η σύνταξη ήταν πανομοιότυπη και είχε ως εξής:

πρ1
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και του Αγίου Προκοπίου, ημείς ο ……………………………. και η ………………………………………………………

Προκειμένου να υπανδρεύσομε τη θυγατέρα μας ……..

με τον ……….., της δίδουμε ως προίκα:

Χρήματα …………(γράφονταν το χρηματικό ποσό που θα έδιναν οι γονείς της νύφης)

Ακίνητα …………. (γράφονταν όλα τα κτήματα που θα ελάμβανε η κόρη)

π.χ. Έναν αγρόν με ελαιόδεντρα στη θέση ….., έναν αγρόν ξηρικόν στη θέση ….. .

Κινητά

Ρουχισμός : Xoνδρικά ……… (ανάφεραν όλο το ρουχισμό που θα έδιναν) κλινοσκεπάσματα, στρώματα, μαξιλάρια, σακιά, σακούλια, λιόπανα κλπ. Ψιλικά …….. (ανάφεραν όλο το ρουχισμό που θα έδιναν) φορεσιές, τις πετσέτες κλπ. .

Χαλκώματα : …….. (έγραφαν όλα τα σκεύη της κουζίνας : μαχαίρια, κουτάλια, , τεντζέρια και χαρανιά κλπ.

Με την ευχή μας

Ο πατέρας και η μητέρα

 Προετοιμασίες για το γάμο.

Την τελευταία εβδομάδα πριν το γάμο ο γαμπρός δεν πήγαινε στο σπίτι της νύφης, καθώς εκεί ετοίμαζαν τα προικιά. Τα χοντρικά τα έδεναν σε μεγάλα δέματα, με τις δαντέλες να εξέχουν για να δείχνουν όμορφα. Τα ψιλικά τα τοποθετούσαν μέσα σε μπαούλα.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Την Τετάρτη προσκαλούσαν τους συγγενείς και τους φίλους για το γάμο, στέλνοντάς τους ένα κλωνάρι βασιλικό και ένα γαρύφαλλο.

Οι προσκαλούμενοι τους κερνούσαν γλυκό και τους έδιναν αβγά, για να φτιάξουν με αυτά δίπλες.

ΠΕΜΠΤΗ

Η οικογένεια του γαμπρού άρχιζε τις προετοιμασίες από την Πέμπτη. Το πρωί έφτιαχναν τους κουραμπιέδες. Σ` όλη αυτή την προετοιμασία, πρωτοστατούσαν η μάνα του γαμπρού και η γριά γιαγιά του (αν, βέβαια, υπήρχε ακόμη στη ζωή).

Την ίδια μέρα ζύμωναν και τις πίττες του γάμου. Ύστερα άλλες γυναίκες μαζί και νέες κοπέλες, έφτιαχναν με ζυμάρι ένα σωρό στολίδια πάνω στις πίτες, που έπειτα τις πασπάλιζαν με σουσάμι (για πολυγονία του ζευγαριού) και τις άλειφαν με άφθονο μέλι. Αυτές ήταν οι «μελόπιτες».

Έφτιαχναν πάνω στις πίττες αγγελάκια και ανθρωπάκια που χόρευαν. Επίσης έφτιαχναν σταφύλια, πουλιά, σπίτια, άστρα, δέντρα, κλαριά» και πλήθος άλλα στολίδια. Στη μια πίττα μάλιστα, το «δώρο» του γαμπρού στη νύφη, έφτιαχναν δύο όμορφα πουλιά, ανάμεσα στα οποία ήταν «μια μικρή καρδιά» και πάνω απ” αυτή γραμμένο το όνομα του γαμπρού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Την άλλη μέρα, την Παρασκευή, ζύμωναν τα ψωμιά του γάμου (τα κουλουρόψωμα). Είχαν διαλέξει και καθαρίσει από προχτές το σιτάρι και, με τις σχετικές ευχές, το είχανε πάει στο νερόμυλο του χωριού

Το γλέντι την παραμονή του γάμου

Το Σάββατο έσφαζαν τα σφαχτά και πρώτα το «κανίσκι», δηλαδή το αρνί που θα πήγαινε ο γαμπρός δώρο στο σπίτι της νύφης.

Την ίδια μέρα έφτιαχναν και τις δίπλες, ενώ το βράδυ συγκεντρώνονταν οι στενοί συγγενείς και έκαναν το πρώτο γλέντι. Ο καθένας έφερνε και το δώρο του. Άλλος κρέας, άλλος βακαλάο, άλλος κρασί, τσίπουρο ή κάποιο άλλο ποτό, κλπ..

 

 Το στόλισμα του γαμπρού και της νύφης

Κατά το στόλισμα του γαμπρού πρώτα τον κούρευαν και μετά τον ξύριζαν. Κατά το κούρεμα και το ξύρισμα έπαιζαν και τα όργανα. Οι συγγενείς κι οι φίλοι πλησίαζαν το γαμπρό, τον «ασήμωναν» στο μέτωπο με κάποιο νόμισμα, και του εύχονταν να ζήσει ευτυχισμένος.

ΓΑΜΟΣ6 Ξ

Το στόλισμα της νύφης ήταν σωστή ιεροτελεστία. Όλες οι φιλενάδες της ήταν δίπλα της και φρόντιζαν για τα πάντα. Ιδιαίτερα επιμελημένο ήταν και το χτένισμα της νύφης. Αυτό το αναλάμβαναν επιτήδειες γυναίκες και τα τελευταία χρόνια οι κομμώτριες.

Κατά τη διάρκεια του στολισμού η νύφη ζητούσε την ευχή των γονέων της, που αποτελούσε και το πιο πολύτιμο δώρο.

ΓΑΜΟΣ5
Στο σπίτι της νύφης, ο τόνος των τραγουδιών του γάμου ήταν μελαγχολικός (με αρκετές βέβαια εξαιρέσεις), λόγω του οριστικού χωρισμού, που θα γινόταν σε λίγη ώρα, ανάμεσα σ” αυτήν και το πατρικό της σπίτι. Π.χ.

Εκεί που πας νυφούλα μου

σαν δέντρο να ριζώσεις

και σαν μηλιά γλυκομηλιά

τους κλώνους σου ν” απλώσεις.

Να κάνεις γιους γραμματικούς

και πλούσιες θυγατέρες.

…………………

Νύφη μας εκείθε που θα πας

σ” ανώγεια και κατώγεια

την πεθερά να σκέφτεσαι

και να “χεις λίγα λόγια.

 Το άρθρο βασίστηκε σε εργασία που έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

Επιμέλεια: Αντώνης Κουτσής

 

Top