Μεταμόσχευση μυελού των οστών και Εθελοντισμός

bemyhero

Τι είναι ο Μυελός των Οστών;

Ο μυελός των οστών είναι το «εργοστάσιο» παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται κυρίως στα κόκκαλα της λεκάνης στο μέρος περίπου που είναι οι πίσω τσέπες ενός παντελονιού. Στο μυελό των οστών υπάρχουν μητρικά κύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και δίνουν γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος (ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια). Όταν μιλάμε για μυελό των οστών, εννοούμε αίμα.

Και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με το νωτιαίο μυελό. Ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται μέσα στην σπονδυλική στήλη και αποτελεί μέρος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που συσχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με την αιματοποίηση.

Όταν αυτό το “εργοστάσιο” δε λειτουργεί σωστά, παράγει ελαττωματικά κύτταρα που προκαλούν νοσήματα του αίματος, όπως η λευχαιμία. Η Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς – ιδιαίτερα παιδιά – που νοσούν από καρκίνο του αίματος και άλλα αιματολογικά νοσήματα. Η μόνη ελπίδα σωτηρίας για αυτούς τους ασθενείς είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών, δηλαδή η αντικατάσταση του «άρρωστου» ανοσοποιητικού συστήματος με ένα υγιές με μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με εκείνη της αιμοδοσίας.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων Εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό, όμως οι ομοεθνείς εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να «ταιριάζουν» λόγω κληρονομικότητας με τους Έλληνες ασθενείς.

Για να αντιληφθούμε το πόσο σημαντικό είναι να γίνουμε Εθελοντές Δότες μυελού των οστών, αρκεί να πούμε ότι αν αποκτήσουμε 200.000 Έλληνες Εθελοντές Δότες, δηλαδή σχεδόν το 2% του πληθυσμού, τότε η πιθανότητα εύρεσης Δότη για κάθε Έλληνα ασθενή θα αυξηθεί σε 80%.

Πως μπορώ να γίνω Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών;

Αρχικά, ο Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών δίνει δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητα του. Στην συνέχεια καταχωρείται στη εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών. Εάν ένας δότης κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και εξακολουθεί να θέλει να γίνει Δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά.

Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι στο 95% – 97% των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ. Στο υπόλοιπο 5% – 3% των περιπτώσεων αναλόγως την περίπτωση του ασθενή και την κρίση των ιατρών, τότε ο μυελός λαμβάνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης υπό γενική αναισθησία, η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά.

Που πρέπει να απευθυνθώ για να γίνω Εθελοντής Δότης;

Μπορείς να επισκεφτείς ένα από τα επίσημα Κέντρα για την εγγραφή Εθελοντών Δοτών σε όλη την Ελλάδα. Για την περιοχή της Λάρισας, στα τμήματα αιμοδοσίας των δύο Νοσοκομείων της πόλης.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής εθελοντή δότη στον ιστοτόπο bemyhero.gr

To Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! είναι Πιστοποιημένος Επίσημος Συνεργάτης του Κέντρου Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.Δ.Μ.Ο.Π.) «Χάρισε Ζωή» για την ενημέρωση και εγγραφή νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Είναι μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς, ένα ηχηρό κάλεσμα που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να εγγράψει νέους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα, σαν χώρα, να αποκτήσει αυτάρκεια και να μπορεί να σώσει Έλληνες ασθενείς που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες και η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Αν βρίσκεσαι στο σπίτι σου ή σε απομακρυσμένο σημείο τότε με μια επίσκεψη στον ιστοτόπο bemyhero.gr και τη συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής, θα σου αποσταλεί το κατάλληλο υλικό και οι οδηγίες για να συλλέξεις μόνος σου ή με παρέα το δείγμα σου.

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπες στο bemyhero.gr