Στήλη: Εὖ ζῆν - Θέματα υγείας και διατροφής

Μεταμόσχευση μυελού των οστών και Εθελοντισμός

Τι είναι ο Μυελός των Οστών;

Ο μυελός των οστών είναι το «εργοστάσιο» παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται κυρίως στα κόκκαλα της λεκάνης στο μέρος περίπου που είναι οι πίσω τσέπες ενός παντελονιού. Στο μυελό των οστών υπάρχουν μητρικά κύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και δίνουν γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος (ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια). Όταν μιλάμε για μυελό των οστών, εννοούμε αίμα.

Και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με το νωτιαίο μυελό. Ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται μέσα στην σπονδυλική στήλη και αποτελεί μέρος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που συσχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με την αιματοποίηση.

Όταν αυτό το “εργοστάσιο” δε λειτουργεί σωστά, παράγει ελαττωματικά κύτταρα που προκαλούν νοσήματα του αίματος, όπως η λευχαιμία. Η Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς – ιδιαίτερα παιδιά – που νοσούν από καρκίνο του αίματος και άλλα αιματολογικά νοσήματα. Η μόνη ελπίδα σωτηρίας για αυτούς τους ασθενείς είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών, δηλαδή η αντικατάσταση του «άρρωστου» ανοσοποιητικού συστήματος με ένα υγιές με μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με εκείνη της αιμοδοσίας.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων Εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό, όμως οι ομοεθνείς εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να «ταιριάζουν» λόγω κληρονομικότητας με τους Έλληνες ασθενείς.

Για να αντιληφθούμε το πόσο σημαντικό είναι να γίνουμε Εθελοντές Δότες μυελού των οστών, αρκεί να πούμε ότι αν αποκτήσουμε 200.000 Έλληνες Εθελοντές Δότες, δηλαδή σχεδόν το 2% του πληθυσμού, τότε η πιθανότητα εύρεσης Δότη για κάθε Έλληνα ασθενή θα αυξηθεί σε 80%.

Πως μπορώ να γίνω Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών;

Αρχικά, ο Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών δίνει δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητα του. Στην συνέχεια καταχωρείται στη εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών. Εάν ένας δότης κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και εξακολουθεί να θέλει να γίνει Δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά.

Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι στο 95% – 97% των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ. Στο υπόλοιπο 5% – 3% των περιπτώσεων αναλόγως την περίπτωση του ασθενή και την κρίση των ιατρών, τότε ο μυελός λαμβάνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης υπό γενική αναισθησία, η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά.

Που πρέπει να απευθυνθώ για να γίνω Εθελοντής Δότης;

Μπορείς να επισκεφτείς ένα από τα επίσημα Κέντρα για την εγγραφή Εθελοντών Δοτών σε όλη την Ελλάδα. Για την περιοχή της Λάρισας, στα τμήματα αιμοδοσίας των δύο Νοσοκομείων της πόλης.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής εθελοντή δότη στον ιστοτόπο bemyhero.gr

To Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! είναι Πιστοποιημένος Επίσημος Συνεργάτης του Κέντρου Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.Δ.Μ.Ο.Π.) «Χάρισε Ζωή» για την ενημέρωση και εγγραφή νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Είναι μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς, ένα ηχηρό κάλεσμα που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να εγγράψει νέους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα, σαν χώρα, να αποκτήσει αυτάρκεια και να μπορεί να σώσει Έλληνες ασθενείς που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες και η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Αν βρίσκεσαι στο σπίτι σου ή σε απομακρυσμένο σημείο τότε με μια επίσκεψη στον ιστοτόπο bemyhero.gr και τη συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής, θα σου αποσταλεί το κατάλληλο υλικό και οι οδηγίες για να συλλέξεις μόνος σου ή με παρέα το δείγμα σου.

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπες στο bemyhero.gr

Ισορροπημένη διατροφή: ο ρόλος των στοιχείων

Η τροφή μας είναι το «καύσιμο» του οργανισμού μας, που μας επιτρέπει να ζούμε και να είμαστε υγιείς. Χρειάζεται όμως προσοχή στη λήψη των τροφών, ώστε να μην απουσιάζει από τη διατροφή μας κανένα σημαντικό συστατικό. Το άρθρο λοιπόν που ακολουθεί συνοψίζει πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στο μάθημα της Βιολογίας υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της βιολόγου του σχολείου κας Μαρίας Τασούλα και επισημαίνει τις σημαντικότερες πιθανές ελλείψεις θρεπτικών ουσιών και τον τρόπο πρόσληψής τους, ώστε να εξασφαλίζουμε μια ισορροπημένη δίαιτα.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ  ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Na,KI,P,Fe,Ca,Mg,Zn,Co ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΜΑΣ.

1) Κάλιο και νάτριο

ΚΤο κάλιο είναι ένα από τα πολλά μέταλλα του οργανισμού που λέγονται ηλεκτρολύτες και ο ρόλος τους είναι να βοηθούν στη σωστή μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, να ενεργοποιούν τις συσπάσεις των μυών και να κρατούν σταθερό τον κτύπο της καρδιάς. Το 98% του καλίου στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στο αίμα και συνεργάζεται άμεσα με έναν άλλο ηλεκτρολύτη, το νάτριο για τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού. Όταν η αναλογία μεταξύ καλίου και νατρίου στον οργανισμό δεν είναι ισορροπημένη, προκύπτουν προβλήματα στην αρτηριακή πίεση που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες.

  

Συμβουλές για την διατήρηση της ισορροπίας νατρίου και καλίου:

- πάντα έμφαση στην πρόσληψη καλίου και όχι νατρίου. 

- ενισχύστε τη δίαιτά σας με τροφές που περιέχουν κάλιο όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τις επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου.

Συμβουλές για την ενίσχυση των επιπέδων του καλίου:

ΚΤ- Μπανάνες.

- Τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, είναι πιο καλές πηγές καλίου, παρά τα φρούτα σε κονσέρβα.

- Το σπανάκι και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα σπαράγγια, το κολοκύθι, το μπρόκολο, το σέλινο, οι ντομάτες και οι πατάτες με τη φλούδα τους.

- Φρούτα όπως είναι τα πορτοκάλια, τα πεπόνια, τα αβοκάντο, ακόμα και τα αποξηραμένα φρούτα.

- Δημητριακά ολικής άλεσης, το φύτρο του σιταριού και ορισμένα ψάρια όπως είναι ο σολομός και οι σαρδέλες.

      Κάλιο περιέχουν και τα ενεργειακά ποτά, μέσω των οποίων οι αθλητές αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που έχουν χάσει κατά της διάρκεια της άσκησης, αλλά τα συγκεκριμένα σκευάσματα εκτός από κάλιο έχουν και πολλή ζάχαρη που δεν είναι πάντα στις προτεραιότητες του οργανισμού.

 Συμβουλές για πρόσληψη λιγότερου καλίου:

Όταν το κάλιο υπερβαίνει κατά πολύ τα όριά του στον οργανισμό, αντίστοιχα αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου. Εάν λοιπόν γνωρίζετε, ότι το κάλιο στον οργανισμό σας είναι σε υψηλές τιμές, θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που αναφέραμε και είναι πλούσιες σε κάλιο, ενώ μια εναλλακτική είναι να βράζετε τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς έτσι αποβάλλεται από αυτά μεγάλο ποσοστό του καλίου.

2) Φώσφορος

ΦΟ φώσφορος είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο σε κάθε κύτταρο για την καλή λειτουργία του. Η πλειοψηφία του φωσφόρου (περίπου το 85%) βρίσκεται στα οστά. Σε άλλη μορφή του, αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Υψηλής ενέργειας μόρια που περιέχουν φώσφορο χρησιμοποιούνται ως η κύρια πηγή ενέργειας για πολλές μεταβολικές και ενζυματικές διεργασίες, ειδικά στη σύσπαση των μυών και το σχηματισμό του DNA.

Όσον αφορά στο τελευταίο, παίζει ουσιαστικό ρόλο στη σύνθεση του DNA και του RNA, τα οποία είναι μακριές αλυσίδες μορίων υπεύθυνες για την αποθήκευση και τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας που περιέχουν φώσφορο.

Με ποια αλλα στοιχεία συνεργάζεται φώσφορος

Ο φώσφορος συνεργάζεται στενά με το ιώδιο, το μαγνήσιο, τον ψευδάργυρο και το ασβέστιο.

Ειδικότερα, ο φώσφορος και το ασβέστιο έχουν άμεση συσχέτιση: όσο περισσότερο φώσφορο καταναλώνουμε με τις τροφές, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες μας σε ασβέστιο. Το σώμα φυσιολογικά διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των επιπέδων φωσφόρου και ασβεστίου και ρυθμίζει την ποσότητα τους με διάφορους τρόπους. Η ιδανική αναλογία φωσφόρου/ασβεστίου πρέπει να είναι 1 προς 1. Όταν αυξάνεται η πρόσληψη του ενός, μειώνεται η απορρόφηση του άλλου. Τα πολύ υψηλά επίπεδα φωσφόρου μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές, αποτιτάνωση οργάνων αλλά επίσης συμβάλουν και στην ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Συνέπειες υπερκατανάλωσης:

Πιο επικίνδυνη συνέπεια της υπερκατανάλωσης φωσφόρου είναι η αποτιτάνωση των ιστών που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των οργάνων. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολύ καλός στο να αποβάλλει μέσω των ούρων την περίσσεια φωσφόρου, συνεπώς συνήθως η υπερβολική ποσότητα φωσφόρου στο αίμα είτε οφείλεται σε κάποια πάθηση είτε σε υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων.

Πηγές τροφίμων:

ΦΤΟ φώσφορος βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα αν και ειδικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και τα ΦΚθαλασσινά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε περιεκτικότητα. Φώσφορος επίσης βρίσκεται και στα καρύδια, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα λαχανικά και τα δημητριακά, αν και δεν είναι πλήρως διαθέσιμος στον άνθρωπο. Επίσης τα ζυμωμένα ψωμιά περιέχουν φώσφορο.

 

3) Ιώδιο

ΙΤο ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνεται από τη τροφή και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού αποθηκεύεται στο θυροειδή αδένα κι εκεί χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών τριδοθυρο-νίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Έτσι αποτελεί μέρος των ορμονών αυτών, οι οποίες ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποταμιεύει ενέργεια, δηλαδή τη διαδικασία του μεταβολισμού.

ΕΛΛΕΙΨΗ:

 Η έλλειψη ιωδίου ενός ατόμου μπορεί να το επηρεάσει τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Μετά από πολλούς μήνες ανεπάρκειας είναι δυνατό να αναπτυχθεί υποθυροειδισμός, βρογχοκήλη και μειωμένη διανοητική λειτουργία. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;

Υποθυρεοειδισμός: Η έλλειψη ιωδίου είναι παγκοσμίως η πιθανότερη αιτία για την εμφάνιση υποθυροειδισμόυ, αφού το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών.

Βρογχοκήλη: Βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του θυρειδούς αδένα. Η διεύρυνση αυτή προκαλείται από την ανεπάρκεια του ιωδίου, λόγω της μειωμένης πρόσληψής του από τη διατροφή, αφού καταβάλλεται προσπάθεια για την παραγωγή θυροειδικών ορμονών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση του Θυροειδούς (American Thyroid Association) η έλλειψη ιωδίου είναι η πιο συχνή αιτία διόγκωσης του θυροειδούς αδένα και της εμφάνισης βρογχοκήλης παγκοσμίως.

Μειωμένη διανοητική λειτουργία: Γυναίκες με ανεπάρκεια ιωδίου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχει περίπτωση να γεννήσουν παιδιά με σοβαρή διανοητική και νευρολογική βλάβη, προβλήματα στην ανάπτυξη, στην ομιλία και την όραση, ενώ σε πιο σοβαρή μορφή η υπολειτουργία του θυροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε κρετινισμό (ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, σπαστικότητα κ.ά.). Τέλος αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιγένειας και νεογνικής θνησιμότητας.

ΠΗΓΕΣ ΙΩΔΙΟΥ:

ΙΜ- τα φύκια, τα θαλασσινά, τα ψάρια (π.χ. μύδια, στρείδια, σαρδέλες, αστακός, μπακαλιάρος κ.ά.) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

- έτοιμα φαγητά, στα οποία έτοιμα φαγητά, στα οποία έχει γίνει νωρίτερα προσθήκη ιωδιούχου αλατιού, καθώς κι η χρήση επιτραπέζιου ιωδιούχου αλατιού.

4) Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό.

ΣΤΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ: Η σημαντικότερη πηγή σιδήρου στη διατροφή μας είναι το κόκκινο κρέας. Σίδηρος υπάρχει επίσης στα λιπαρά ψάρια, στο σκουρόχρωμο κρέας του κοτόπουλου και της γαλοπούλας και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα, σκούρα πράσινα λαχανικά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

ΣΥΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Αύξηση της πρόσληψης σιδήρου – Οι πλουσιότερες σε σίδηρο τροφές

Τρόφιμο Μερίδα Σίδηρος
Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας 150g 6mg
Φασόλια (όσπρια) 200g 5mg
Σαρδέλες κονσέρβα 100g 5mg
Δημητριακά πρωινού

(ελέγξτε την ετικέτα)

30-45g 4mg
Αποξηραμένα σύκα 4 3mg
Σκούρο κρέας γαλοπούλας 120g 2mg
Σουσάμι 20g 2mg
Πράσινα λαχανικά στον ατμό 90g 1mg
     

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο μαζί με:

 • Αβγά
 • Πίτουρο
 • Τσάι.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα

5) Ασβέστιο

ΑΣΤο Ασβέστιο είναι μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται βασικά στο σκελετό και στα δόντια. Διανέμεται στα νεύρα, στους μύες (συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός) και στο αίμα. Τα ασβέστιο συνεργάζεται με το φωσφόρο για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Το ισοζύγιο ασβεστίου – φωσφόρου στον οργανισμό πρέπει να είναι 2:1.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 500 – 1.000 mg ημερησίως.

Κύριες διατροφικές πηγές Ασβεστίου: Τυριά, γάλα (κυρίως αγελαδινό), φασόλια, κονσερβοποιημένα ψάρια, καρύδια, φιστίκια, λευκό αλεύρι (ενισχυμένο), μπρόκολο.

Απορροφάται το 20-30% από τις τροφές. Ανώτερες τιμές απορρόφησης ισχύουν όταν οι προσλήψεις είναι χαμηλές.

Δράση:

· Απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.

· Ελέγχει τη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων.

· Ελέγχει την ερεθιστικότητα των νεύρων και των μυών.

· Ελέγχει τις συσπάσεις του καρδιακού μυός, άρα συντελεί στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού.

· Βοηθάει στη διαδικασία της πήξης του αίματος.

· Ελέγχει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

· Βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Συμπτώματα έλλειψης:

Στα παιδιά

- Ραχίτιδα, που χαρακτηρίζεται από:

• υπερβολική εφίδρωση της κεφαλής

• σταθερές κινήσεις της κεφαλής

• αργοπορία στο κάθισμα, το μπουσούλισμα και το βάδισμα

• στραβά πόδια

• βαθουλωμένα γόνατα

• προτεταμένο θώρακα.

Στους ενήλικες

Οστεομαλάκυνση, οστεοπόρωση, που προκαλούν:

• πόνους στα οστά

• μυϊκή αδυναμία

• αργή αποκατάσταση καταγμάτων

• τετανία – τινάγματα και σπασμoύς

• εύθρυπτα οστά

• παραμόρφωση σπονδυλικής στήλης

• απώλεια ύψους.

Προσοχή!

• Οι φυτοφάγοι, που δεν τρώνε καθόλου γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, όχι μόνο γιατί στερούνται μιας πλούσιας πηγής του μετάλλου, αλλά και γιατί η διατροφή τους είναι πλούσια σε οξέα (φυτικό, οξαλικό), που ενώνονται με το ασβέστιο και μειώνουν την απορρόφησή του.

• Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται και από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων. Η απορρόφηση στα βρέφη είναι υψηλή ενώ μειώνεται δραματικά σε μεγάλες ηλικίες.

• Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης και καφέ προκαλούν αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα.

• Υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, που περιέχουν πολύ φωσφόρο, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ασβεστίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

• Η ύπαρξη αρκετού ασβεστίου στον οργανισμό προστατεύει τα οστά και τα δόντια από τη συσσώρευση μολύβδου, ενός πολύ τοξικού μετάλλου.

6) Μαγνήσιο

μΤο μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο με πολλαπλές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, και έχουμε είτε έλλειψη, είτε περισσότερο από το φυσιολογικό, τότε δημιουργούνται διάφορες δυσλειτουργίες, όπως:

α) μυικές κράμπες στις γάμπες και αλλού, β) καρδιακές έκτακτες συστολές και ταχυκαρδία, γ) αγγειοσυστολή και αύξηση της πίεσης, δ) αύξηση της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος και αισθητικές διαταραχές στα άκρα όπως μουδιάσματα και καψίματα κα.

Πλην όμως των παραπάνω καταστάσεων το Μαγνήσιο έχει συνδυασθεί  και με άλλες παθήσεις:

Μαγνήσιο και Οστεοπόρωση:

Πρόσφατα στο περιοδικό της Αμερικάνικης Γεροντολογικής Εταιρείας δημοσιεύθηκε άρθρο όπου οι συγγραφείς κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι το Μαγνήσιο σε ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες, βοηθά  στην αύξηση της οστικής μάζας και σε βελτίωση της αντοχής των οστών. Η μελέτη αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς παρομοίων μελετών που κατέληγαν στο ίδιο περίπου συμπέρασμα. Κατά την άποψη των συγγραφέων το Μαγνήσιο βοηθά τα οστά πιθανόν όσο και το Ασβέστιο.

Μαγνήσιο και Ημικρανίες:

ΜΜελέτες που έγιναν σε ασθενείς με  ημικρανίες  απέδειξαν ότι το επίπεδο του Μαγνησίου στο αίμα τους και στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια ήταν χαμηλότερο από το φυσιολογικό. Στηριζόμενοι σε αυτά τα ευρήματα πολλοί άλλοι ερευνητές χορήγησαν συστηματικά Μαγνήσιο και κατόρθωσαν να μειώσουν την ένταση και τη διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας.

Μαγνήσιο και Stress:

Ηταν γνωστό από παλαιότερα πειράματα ότι το Μαγνήσιο συμμετέχει στη δόμηση περισσοτέρων από 350 βασικών ενζύμων για τον οργανισμό μας. Σχετικά πρόσφατα αποδείχθηκε ότι σε άτομα που εργάζονται κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (έντονος θόρυβος) ή μετά από έντονη πνευματική κόπωση το Μαγνήσιο του οργανισμού τους μειώνεται επειδή αυξάνεται η αποβολή του από τα νεφρά στα ούρα. Πράγματι σε αυτά τα άτομα, μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής που περιείχαν Μαγνήσιο βοήθησε σημαντικά την επαναφορά των επιπέδων του στο φυσιολογικό και την θεραπεία των όποιων συμπτωμάτων.

Μαγνήσιο και καρδιακές ταχυαρρυθμίες

Το πρόβλημα των ταχυαρρυθμιών είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Στις ΗΠΑ πιστεύεται ότι πάσχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα ιδιαίτερα άνδρες. Συνήθως οι ταχυαρρυθμίες συνδυάζονται με Υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια αλλά είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένες και μετά καρδιακό bypass.

ΜΤΤΡΟΦΕΣ: το µαγνήσιο  υπάρχει στους ηλιόσπορους, στα καρύδια, στα αµύγδαλα, στα φουντούκια, στους λιναρόσπορους, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα φιστίκια Αιγίνης, στους χουρµάδες, στα αράπικα φιστίκια, στα ρεβίθια, στις µπανάνες, στα σύκα, στα µήλα, στα ροδάκινα, στα βερίκοκα, στο πλήρες φύτρο σταριού, στα πλήρη δηµητριακά, στο κεχρί, στο καλαµπόκι, στη σόγια, στα όσπρια, στα αµερικάνικα φασόλια, στο σκόρδο, στο µπρόκολο και στην αγκινάρα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι επίσης το κακάο (άρα και η σοκολάτα) και τα μπαχαρικά.

7) Ψευδάργυρος

ΨΟ ψευδάργυρος είναι πανταχού παρών στο σώμα μας. Όντας απαραίτητος για κύριες λειτουργίες, όπως η πέψη, η αναπαραγωγή και η ανάπτυξη, ο ψευδάργυρος σχετίζεται με την απόδοση πολλών συστημάτων του σώματος. Η λίστα με τα πλεονεκτήματά του είναι εκτενής και πολλές φορές «φιλόδοξη» – μπορεί όντως ο ψευδάργυρος να καταπολεμήσει τις μολύνσεις και να επουλώσει τις πληγές;

 • Η απαίτηση ψευδαργύρου για τη σύνθεση του DNA (γενετικό υλικό) και των νέων ιστών, τον καθιστούν ζωτικής σημασίας στοιχείο για την ομαλή αύξηση και ανάπτυξη στην παιδική ηλικία.
 • Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου χρησιμοποιούνται βοηθητικά στη θεραπεία δερματολογικών προβλημάτων, όπως τα έλκη στα πόδια, αλλά μόνο στα άτομα τα οποία είχαν αρχικά χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου.
Ενδεικτικές Διαιτητικές Πηγές Ψευδαργύρου
 Τρόφιμο Ψευδάργυρος (mg/100 g)
 Στρείδια, φρέσκα  45-75
 Μύδια, αχηβάδες  21
 Φύτρο σιταριού, πίτουρο  13-16
 Βραζιλιάνικο φυστίκι  7
 Κρέας, μύες  4.5-8.5
 Παρμεζάνα  4
 Αρακάς  4
 Φουντούκια  3.5
 Αβγό, κρόκος  3.5
 Σαρδέλες  3.5
 Φιστίκι, αράπικο  3
 Κοτόπουλο, σκούρο κρέας  2.85
 Καρύδια  2.25
 Ψωμί, ολικής αλέσεως  1.65
 Ρεβίθια  1.4
 Γαρίδες  1.15
 Αβγό, ολόκληρο  1.1
 Γάλα  0.75

8) COQ10

CO2Αποτελεί  ουσία που μοιάζει με βιταμίνη και βρίσκεται στα μιτοχόνδρια όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα μιτοχόνδρια, αποτελούν κυτταρικά οργανίδια που ανευρίσκονται στο κυτταρόπλασμα των ευκαρυωτικών κυττάρων. Ο πρωταρχικός τους λειτουργικός ρόλος είναι η παραγωγή ενέργειας από τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Η παραγωγή ενέργειας ανέρχεται στο 55% του συνολικού ποσού ενέργειας που προέρχεται από την κατανάλωση της τροφής.

Χαμηλά επίπεδα

Q10 στον οργανισμό, σχετίζονται με εμφάνιση περιοδοντίτιδας και καρδιοπάθειας. Επίσης παχύσαρκοι και άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου έχουν χαμηλά επίπεδα Q10 στον οργανισμό.

ΤΡΟΦΕΣ: Το CoQ10 ανευρίσκεται στις τροφές και ιδιαίτερα στο κρέας αλλά οι σύγχρονες μέθοδοι αποθήκευσης και μαγειρέματος το καταστρέφουν. Ο ρυθμός παραγωγής του Q10 στον οργανισμό μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Στη πραγματικότητα η έλλειψη ενέργειας στους ηλικιωμένους εν μέρει οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή CoQ10 στο σώμα.

Έμπολα – ο νέος θανατηφόρος ιός του 21ου αιώνα

Ο Αρμάντ Σουλάι, της Α” Λυκείου, γράφει για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, που επονομάστηκε το AIDS του 21ου αιώνα.

Αυτές της μέρες ακούμε συνεχεία για κρούσματα ενός ιού που λέγεται Έμπολα. Αυτόματα προκύπτουν ερωτήσεις όπως: τι είναι ο Έμπολα, ποια είναι τα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται, πώς μπορούμε να προστατευτούμε και αν τελικά υπάρχει θεραπεία. Αναζητήσαμε σχετικές πληροφορίες και ιδού μερικές απαντήσεις.

ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ

2Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον ιό Έμπολα. Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα στο φυσικό περιβάλλον. Πιστεύεται ότι τα φρουτοφάγα χειρόπτερα μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό, χωρίς να μολυνθούν. Μόλις επέλθει μόλυνση σε ανθρώπινο οργανισμό, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Οι άντρες επιζώντες είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο μέσω του σπέρματος επί σχεδόν δύο μήνες.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥ

3Η ασθένεια έχει υψηλό αριθμό θανάτων, από 50% έως 90% όσων προσβάλλονται από τον ιό. Οι σποραδικές εξάρσεις πιστοποιημένων επιδημιών από την ασθένεια του ιού Έμπολα συμβαίνουν τυπικά σε υποτροπικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής. Μεταξύ του 1976, οπότε ταυτοποιήθηκε ο ιός για πρώτη φορά, και του 2014 που επανεμφανίστηκε, μολύνθηκαν λιγότερα από 1.000 άτομα.Η μεγαλύτερη έξαρση έως σήμερα είναι η έξαρση του ιού Έμπολα 2014, που επηρεάζει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία. Η ασθένεια σε αυτή την περίοδο ταυτοποιήθηκε στο Σουδάν και το Κονγκό.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

1Τα συμπτώματα εμφανίζονται από δύο ημέρες έως και τρεις εβδομάδες από την επαφή με τον ιό. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στον λάρυγγα, μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Εμφανίζονται, επίσης, συμπτώματα ναυτίας, εμέτου και διάρροιας, με ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, μυαλγίες και επιπεφυκίτιδα Σε αυτό το σημείο αναφέρονται ενίοτε αιμορραγικά προβλήματα και εντός μιας εβδομάδας συνήθως αναπτύσσεται σοκ, κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας.

 

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η νόσος προκαλείται από κάποιο από τα τρία είδη του ιού Έμπολα. Η ασθένεια μεταδίδεται όταν έλθει κανείς σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένου ζώου ή ανθρώπου. Άτομα που επιβιώνουν είναι δυνατόν να μεταδώσουν την ασθένεια σεξουαλικά σχεδόν για δύο μήνες μετά τη θεραπεία τους. Προκειμένου να γίνει διάγνωση, τυπικά εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ελονοσία, η χολέρα και άλλου είδους αιμορραγικός πυρετός. Κατόπιν το αίμα διερευνάται για αντισώματα προς τον ιό ή για την παρουσία του ίδιου του ιού, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

4Δεν υπάρχει απλή θεραπεία για τον ιό. Ανάμεσα στις προσπάθειες για τη βοήθεια νοσούντων, περιλαμβάνονται η ενυδάτωση με στοματική παροχή υγρών ή η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Η ασθένεια έχει υψηλό αριθμό θανάτων, από 50% έως 90% όσων προσβάλλονται από τον ιό. Στις 1 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πειραματικό εμβολιασμό κατά του ιού από τον Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από σχετικές δοκιμές σε πρωτεύοντα.

 

Συνταγές: Πασχαλινές γεύσεις!

7Ενόψει των εορτών του Πάσχα οι συντάκτριες της Αρμέ-news μερίμνησαν για την καλοπέρασή σας! Σας παρουσιάζουμε σήμερα λοιπόν συνταγές με πασχαλινό χρώμα.  

Ξεκινάμε με το κυρίως πασχαλινό πιάτο. Η Ιωάννα Μουστέλη προτείνει κατσικάκι με δεντρολίβανο! Μετά το κρεατάκι χρειάζεται ένα γλύκισμα για να ολοκληρωθεί η γαστριμαργική πασχαλινή πανδαισία. Η Όλγα Μπαλλά λοιπόν μαστορεύει τούρτα με μπόλικη κρέμα! Και επειδή μέρα που είναι όλο και κάποιος επισκέπτης θα περάσει, κεράστε τον τρουφάκια όπως τα φτιάχνει η Φιλιώ Βλάχου!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Κατσικάκι με δεντρολίβανο – από την Ιωάννα Μουστέλη

Υλικά

2 κιλά κατσικίσιο μπουτάκι                   α

2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

1 κουταλιά δεντρολίβανο

ελαιόλαδο – αλατοπίπερο

1,5 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί

ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι

3 κουταλιές δυόσμο

Εκτέλεση (σε γάστρα)

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο. Με κοφτερό και μυτερό μαχαιράκι κάνετε μικρές βαθιές τρυπούλες στην επιφάνεια του κρέατος. Βάζετε από μια φετούλα σκόρδο και λίγο δεντρολίβανο σε κάθε τρυπούλα. Αλείφετε όλο το κρέας με το λάδι και αλατοπιπερώνετε καλά. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε στο φούρνο για 1,5-2 ώρες.

Σάλτσα: Στο μεταξύ βάζετε το κρασί, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού σε κατσαρολάκι. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά ώστε να μείνει το μισό. Προσθέτετε τον δυόσμο και ανακατεύετε. Περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα και ψήνετε για ακόμα 30’ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Σερβίρετε με πατάτες που θα τις βάλετε να ψηθούν με το κρέας για 1 ώρα περίπου πριν από το τέλος του ψησίματος. Αφήνετε το κρέας να «σταθεί» για 5’-7 ‘, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Τούρτα με μπόλικη κρέμα - από την Όλγα Μπαλλά

 • Υλικά για το παντεσπάνι: 2
  • 8 αυγά
  • 8 κουταλιές ζάχαρη
  • 8 κουταλιές σιμιγδάλι
 • Υλικά για την γέμιση-κρέμα:
  • μισό κιλό γάλα
  • 1 ποτήρι νερού πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 4 κουταλιές άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 4 αυγά μόνο το ασπράδι
 • Υλικά για την σαντιγί-διακόσμηση:
  • 1 μόρφατ
  • και μπισκότα τριμμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε το μίγμα σε μία λαδόκολλα μέσα στο ταψί. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι το κόβουμε στη μέση με ένα σκοινάκι και το σιροπιάζουμε. Στην συνέχεια βάζουμε κρέμα ανάμεσα στο παντεσπάνι και από επάνω και στην συνέχεια διακοσμούμε όπως μας αρέσει με την συνταγή και πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο!

Τρουφάκια – από την Φιλιώ Βλάχου

ρΥλικά

Βιτάμ  1/2

Ζάχαρη 3 ποτήρια νερού

Γάλα 500 ml

Κακάο 3 κουταλιές σούπας

Κονιάκ 1 σφηνάκι

Καρύδια 4 ποτήρια νερού ψίχα (ή αμύγδαλα)

Τρούφα σοκολάτας 1/2 φλιτζάνι (ίσως χρειαστεί & λίγο παραπάνω)

Οδηγίες

Αλέθουμε στο μπλέντερ την ψίχα καρυδιού ( ή αμύγδαλα). Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα μας τα υλικά εκτός της τρούφας και τατ ζυμώνουμε όλα μαζί να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Στην συνέχεια παίρνουμε λίγο λίγο από το μείγμα μας , το πλάθουμε μπαλάκια (είτε μικρά είτε λίγο πιο μεγάλα) και τα περνάμε στην τρούφα την οποία την έχουμε απλώσει σε έναν δίσκο ή πιάτο. Καλό είναι η τρούφα να καλύψει όλη την επιφάνεια της μπάλας που πλάσαμε. Αφού τα περάσουμε όλα τα μπαλάκια από την τρούφα τα αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα ( 2 ώρες) ώστε να σφίξει το μείγμα μας και είναι έτοιμα για κέρασμα!

 

Το γέλιο είναι φάρμακο!

Του Αντώνη Κουτσή, Γ” Γυμνασίου

Σύμφωνα με τους ορισμούς των λεξικών γέλιο είναι η αυθόρμητη έκφραση ευχάριστης διάθεσης, που εκδηλώνεται με συσπάσεις των μυών του προσώπου, κυρίως στην περιοχή του στόματος και συνοδεύεται συνήθως από ηχηρές εκπνοές. Μπορεί όμως να αποτελέσει και ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο θωράκισης της υγείας μας αλλά και καταπολέμησης της περιρρέουσας κατήφειας, με τα πολλαπλά οφέλη που έχει στην ψυχική και σωματική μας υγεία, όπως μας αποκαλύπτει ο Αντώνης Κουτσής που ερεύνησε το θέμα!

Το Γ Ε Λ Ι Ο

6

 

Ανεβάζει με φυσικό τρόπο τη διάθεση, προλαμβάνει τις ασθένειες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, καίει θερμίδες, γυμνάζει και αυξάνει τη μακροζωία. Όλες αυτές οι ιδιότητες δεν συγκεντρώνονται σε κάποιο μαγικό φίλτρο, αλλά στην ικανότητά μας να Γ  Ε Λ Α Μ Ε .

 

 

 • Όταν ΓΕΛΑΜΕ, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει από τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χλμ/ώρα.
 • Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ και 47 για να κατσουφιάσουμε.
 •  Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.
 • 17 λεπτά ΓΕΛΙΟΥ την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής σας κατά μία ημέρα.
 • Ένα καλό ΓΕΛΙΟ μπορεί να διαρκέσει μία ώρα.

5

 • Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 18 είδη χαμόγελου.
 • Πρέπει να χαμογελάσετε περίπου 250.000 φορές για να κάνετε μία ρυτίδα.
 • Το να ΓΕΛΑΣΕΤΕ 100 φορές ισοδυναμεί με το να κάνετε 10-15 λεπτά ποδήλατο.
 • 15 λεπτά ΓΕΛΙΟΥ έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου.
 • Έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι με το ΓΕΛΙΟ καίμε λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό.

3

 •    Με το ΓΕΛΙΟ ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση.
 •   Το ΓΕΛΙΟ ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης(η ορμόνη του stress), ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών.

Γι” αυτό  ΓΕΛΑΣΤΕ  όσο πιο  ΠΟΛΥ  μπορείτε – κάνει καλό !!!

7

Ύπουλοι εχθροί της υγείας μας – παλιές και νέες ασθένειες

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ” Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος της Βιολογίας και υπό την καθοδήγηση της κας Μαρίας Τασούλα, βιολόγου του σχολείου μας, πραγματοποίησαν έρευνα για τις σημαντικότερες ασθένειες που πλήττουν την ανθρωπότητα. Άλλες απ” αυτές είναι απότοκοι συνηθειών ή καταχρήσεων της εποχής μας, ενώ άλλες ταλανίζουν την ανθρωπότητα για αιώνες. Και ενώ η ίασή τους φαινόταν οριστική, συχνά επανακάμπτουν ισχυρότερες και πιο επικίνδυνες. Χρήσιμο λοιπόν είναι να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι γι” αυτούς τους ύπουλους εχθρούς της υγείας μας.

Ξεκινάμε την παρουσίαση των εργασιών με την έρευνα για τη φυματίωση που πραγματοποίησε η

Νικολέτα Κουκουμάνη.


1

Εκτιμώμενα περιστατικά φυματίωσης παγκοσμίως το 2000 – η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο από τότε.

untitled

Ο χάρτης παρουσιάζει τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά της φυματίωσης παγκοσμίως.

Συνεχίζουμε με την εργασία του Αντώνη Κουτσή για τις δερματικές μυκητιάσεις.

1 Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι κατατάσσονται μεταξύ των πρωτογόνων φυτών και των πρωτόζωων. Υπάρχουν περίπου 100.000 έως 250.000 είδη μυκήτων. Από αυτά όμως ευτυχώς μόνο 200 ενοχοποιούνται ότι προκαλούν παθήσεις στον άνθρωπο. Η ανάπτυξη των μυκήτων στην επιδερμίδα, στους όνυχες και στις τρίχες του ανθρώπου προκαλεί λοιμώξεις, τις μυκητιάσεις, οι οποίες διακρίνονται, ανάλογα με την εντόπισή τους, σε μυκητιάσεις του τριχωτού της κεφαλής, του δέρματος, των μηρογεννητικών και μεσοδακτυλικών πτυχών και σε μυκητιάσεις των ονύχων χειρών και ποδών.

 

Ειδικότερα οι μυκητιάσεις αυτές είναι οι εξής :

α. Ποικιλόχρους πιτυρίαση και άλλες παθήσεις σχετιζόμενες με το Pityrosporum sp.2

β. Δερματοφυτίες (λοιμώξεις από δερματόφυτα):

- Δερματοφυτία του ψιλού δέρματος.

- Δερματοφυτία των ονύχων (ονυχομυκητίαση)

- Δερματοφυτία των τριχών της κεφαλής.

γ. Καντιντιάσεις του δέρματος και των βλεννογόνων:

- Στοματική καντιντίαση.

- Καντιντίαση του γεννητικού συστήματος.

- Δερματική καντιντίαση.

δ. Υποδερματικές μυκητιάσεις π.χ. σποροτρίχωση.

ε. Δερματικές εκδηλώσεις συστηματικών μυκητιάσεων, π.χ καντιντιασική σηψαιμία και συστηματική ασπεργίλλωση.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ

3Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώα σε άνθρωπο, είτε με έμμεση. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να μεταδοθούν από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες στον άνθρωπο. Γι΄ αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η άμεση κατάκλιση στην άμμο ή στο έδαφος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς τη χρήση κάποιας ψάθας ή πετσέτας, η οποία είτε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα ίδια άτομα κάθε φορά είτε από άτομα που γνωρίζουμε ασφαλώς ότι δεν εμφανίζουν κάποια μορφή μυκητιάσεως. Επίσης εάν σ΄ εμάς τους ιδίους έχει αναπτυχθεί μόλυνση από μύκητες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ψάθα αντί για πετσέτα στην παραλία, την οποία, μάλιστα, να πλένουμε με νερό πριν από κάθε χρήση

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία των μυκητιάσεων του δέρματος είναι τοπική ή συστηματική ( λήψη δισκίων από το στόμα ). Γενικά η θεραπεία είναι γρήγορη, ασφαλής και αποτελεσματική. Η επιλογή της γενικής ή της τοπικής αγωγής ή ο συνδυασμός και των δύο εξαρτάται από την εντόπιση των βλαβών, την κλινική εικόνα και την ταυτοποίηση του υπεύθυνου για τις βλάβες μύκητα.

Τα πιο γνωστά τοπικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε κρέμες ή σε διαλύματα είναι :

 • Αμορολφίνη
 • Παράγωγα αλλυλαμινών
 • Παράγωγα ιμιδαζολίου

Τα φάρμακα από το στόμα είναι τα εξής :

 • Γκριζεοφουλβίνη
 • Κετοκοναζόλη
 • Ιτρακοναζόλη
 • Φλουκοναζόλη
 • Τερμπιναφίνη

Ο Θοδωρής Τσιάντος ασχολήθηκε με τον τέτανο.


Παχυσαρκία – μια ύπουλη ασθένεια που χτυπάει και τα παιδιά!

Ο Φώτης Δεληβελής της Α” Λυκείου γράφει για την παχυσαρκία, μια ασθένεια ύπουλη και επικίνδυνη, και προτείνει τρόπους αντιμετώπισής της.

Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που βιώνουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο και κυρίως παιδιά. Είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία κάθε ανθρώπου.

1

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 1. έλλειψη άσκησης του σώματος
 2. συνεχής κατανάλωση ανθυγιεινών προϊόντων
 3. κατανάλωση τσιγάρων και αλκοόλ

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας ο οποίος μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία. Μιλάμε για διάφορες γενετικές διαταραχές σε γονίδια  που καθορίζουν την όρεξη και τον μεταβολισμό

4

ΟΡΙΣΜΟΣ

Ένας άνθρωπος μπορεί να χαρακτηριστεί ως παχύσαρκος εάν στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος του υπάρχει λίπος.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις:

2

α) στην υγεία: η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2

β) άλλες επιπτώσεις

 1. η παχυσαρκία προκαλεί δυσκολία  στην αναπνοή όταν κοιμόμαστε
 2. συνδέεται στενά με ορισμένους τύπους καρκίνου
 3. αυξάνει την πιθανότητα νοσήσεις από οστεοαρθρίτιδα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία

 1. δίαιτα
 2. σωματική άσκηση
 3. φαρμακευτική αγωγή
 4. χειρουργικές επεμβάσεις

6

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν αυτήν την ασθένεια, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, έχουν λιγότερα χρόνια ζωής από τους ανθρώπους που τρέφονται σωστά και είναι υγιείς.

7

Έτσι λοιπόν με βάση αυτό το κριτήριο (της ζωής) θα πρέπει όλοι να τρεφόμαστε υγιεινά για να έχουμε μια υγιεινή ζωή, μια ζωή η οποία δεν θα επηρεάζεται εύκολα από ασθένειες!

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διατροφή των παιδιών και των εφήβων. Όπως έγραψε κορυφαίος διαιτολόγος:

«Οι μαθητές διαβάζουν, κουράζονται, τρέχουν, παίζουν, διασκεδάζουν, μαθαίνουν, γυμνάζονται, ζουν έντονα, μεγαλώνουν, αναπτύσσονται. Αρα, έχουν ανάγκη από ενέργεια, ενώ δεν χρειάζονται κορεσμένα λίπη. Και ποια πρέπει να είναι η διατροφή τους; 

5

Α. Μικρά και συχνά γεύματα Γερό πρωινό, μέτριο μεσημεριανό και ελαφρύ δείπνο. 

Β. Απαραίτητο το πρωινό: χυμός, γάλα-γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μία μερίδα μαύρο ψωμί.

Γ. Στο σχολείο αντί για τυποποιημένα τρόφιμα , ένα μήλο, ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα, ένα τοστ χωρίς βούτυρο με λίγο κίτρινο τυρί και γαλοπούλα και ντομάτα. 

Δ. ΝΑΙ στα λαχανικά και φρούτα, ψητό ή βραστό ψάρι τουλάχιστον μία φορά, κρέας δύο φορές την εβδομάδα, μία τουλάχιστον φορά όσπρια, ένα αυγό μέρα παρά μέρα. 

Ε. ΟΧΙ στη ζάχαρη, στα τηγανητά, στο αλκοόλ, στις σάλτσες τύπου μπεσαμέλ. 

Ζ. Γλυκά; Ναι, τα παιδιά χρειάζονται μία μερίδα γλυκού την εβδομάδα. Η σοκολάτα π.χ εκτός της γευστικής απόλαυσης που προσφέρει, αιματώνει τον εγκέφαλο και φτιάχνει την διάθεση.

Η. Ένα λίτρο νερό την ημέρα πρέπει να καταναλώνει ένας μαθητής καθώς αποβάλλει μεγάλη ποσότητα υγρών με τον ιδρώτα καθημερινά.

Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας διατροφής των παιδιών; Με τις τρεις λέξεις: Ποικιλία, αναλογία, μέτρο!

Συνταγές για νοστιμιές!

Για το κυρίως πιάτο…

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

kotopoulo-me-giaourti-portokali-kai-kari

 Για 4 άτομα

 ΥΛΙΚΑ

-        4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο με την πέτσα

-        2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια

-        ½ φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε κομμάτια

-        Ελαιόλαδο

-        2 κουταλιές σούπας βαλσάμικο ξύδι

-        2 κ. σούπας μουστάρδα

-        2 φύλλα δάφνη

-        Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιέρι

-        ½ φλιτζάνι σταφίδες

-        2 πορτοκάλια ξυσμένα κατά το ήμισυ και κομμένα σε χοντρές φέτες

-        Μια πρέζα κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαρινάρετε το κοτόπουλο αποβραδίς. Βάλτε σε γαβάθα μερικές κουταλιές ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξύδι, τα φύλλα δάφνης ,το σκόρδο , τις ελιές και τη μουστάρδα. Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλο στη γαβάθα και γυρίστε τα ,να αλειφτούν με τη μαρινάδα από όλες τις πλευρές. Σκεπάστε και διατηρήστε τα στο ψυγείο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βάλτε το κοτόπουλο και τη μαρινάδα σε πυρίμαχο σκεύος που να χωρά σφιχτά τα κομμάτια. πασπαλίστε με αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Προσθέστε τις σταφίδες και τα κομμάτια του πορτοκαλιού, πασπαλίστε με λίγη κανέλα και ψήστε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Δοκιμάστε , διορθώστε τη γεύση και σερβίρετε αμέσως, μαζί με πουρέ πατάτας ή ταλιατέλες με βούτυρο.

 

Και για το επιδόρπιο…

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

ΤΟΥΡΤΑ 

 

ΥΛΙΚΑ

- 2 πακέτα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

- 250 γρ. γάλα -1/2 σφηνάκι κονιάκ

-1 πακέτο φιλέ αμύγδαλα καβουρδισμένα

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

-1 κουτί ζαχαρούχο βλάχας

-1 κουτί μόρφατ (χτυπάμε μαζί, γίνεται μια αφράτη σαντιγύ)

- λίγη βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτάμε τα μπισκότα στο γάλα με το κονιάκ και κάνουμε στρώσεις σε ένα πυρέξ με

μπισκότα και κρέμα εναλλάξ. Η τελευταία στρώση γίνεται με κρέμα. Γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου ή τριμμένη κουβερτούρα. Το βάζουμε στο ψυγείο και αφού παγώσει το κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Ιωάννα Μουστέλη

Κάπνισμα – μια συνήθεια που σκοτώνει…

Κάπνισμα αποκαλείται η πρακτική της εισπνοής καπνού που προέρχεται από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο  και πούρο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Αμερικής, πριν ακόμα ανακαλυφθεί από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία το 16ο αιώνα.

Τύποι καπνιστών

 • Γνώστες - γνωρίζουν σχετικά με το κάπνισμα αλλά δεν έχουν αποφασίσει αν θα το αρχίσουν ή όχι
 • Πειραματιζόμενοι - καπνίζουν σποραδικά, πιθανώς μόνο στα πάρτυ, συχνά περνούν πολλοί μήνες χωρίς να έχουν καπνίσει
 • Τακτικοί - καπνίζουν τακτικά, π.χ. το σαββατοκύριακο ή τακτικά μέσα στην ημέρα
 • Εθισμένοι - έχουν εθιστεί στη νικοτίνη και υποφέρουν από στερητικά συμπτώματα όταν δεν μπορούν να καπνίσουν

 

Ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα

κ1

Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κάπνισμα σκοτώνει! Για την ακρίβεια σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ” όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS όλα μαζί!

Ένας στους δυο καπνιστές θα πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι κυριότερες απ” αυτές είναι:

 • Εμφύσημα
 • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ
 • ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
 • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΗ
 • ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
 • ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
 • ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΜΟΝΗΣ
 • ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ & ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
 • ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Εικόνα με τα πνευμόνια

κ2

Μια ιστοσελίδα για το κάπνισμα:

http://gymrafin-02.wikispaces.com/%CE%A4%CE%BF+%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF

Οι ουσίες που περιέχει το τσιγάρο, όπως η νικοτίνη και η πίσσα κ.α., χρησιμοποιούνται στις κατασκευές δρόμων και σε πολλές άλλες χρήσεις όπως στεγανοποίηση κ.α.

κ3

 Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα

Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης του καπνού. Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό στάδιο «ξαφνιάζει» και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανάμεσα στις περίπου 4.000 ουσίες που ο οργανισμός των καπνιστών λαμβάνει με το κάπνισμα, εμπεριέχονται βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες όπως η γνωστή σε όλους μας πίσσα, η νικοτίνη, αμμωνία, ασετόν (ναι, σαν αυτό που βάζουν οι γυναίκες στα νύχια!) καθώς επίσης και μονοξείδιο του άνθρακα ή ουσίες που χρησιμοποιούνται για την διατήρηση του κουφαριού των νεκρών!

 

Νικολέτα Κουκουμάνη – Βάσω Μουστάκα – Μαρία Μουστάκα

Top