Ανακυκλώστε την παλιά σας ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή

electrocycle

Η Ανακύκλωση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) είναι η διαδικασία μετατροπής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων σε προϊόντα ίδιας ή διαφορετικής χρήσης, αφού έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση των επικινδύνων στοιχείων από αυτά και την ανάκτηση των αξιοποιήσιμων υλικών τους.

Γιατί να ανακυκλώνω τις ηλεκτρικές συσκευές μου;

 1. Για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Λόγω της προόδου της τεχνολογίας και της μεγάλης μείωσης του κόστους παραγωγής, τα ηλεκτρικά είδη εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς, με συνέπεια την ταχεία αύξηση του όγκου των αποβλήτων τους. Αναλογιστείτε πόσα κινητά τηλέφωνα έχετε αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια. Κατά συνέπεια, το πιο άμεσο και ορατό όφελος της ανακύκλωσης συσκευών είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και της ανάγκης για τη δημιουργία νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
 2. Για να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον από ουσίες που περιέχουν οι συσκευές. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής αποτελείται από πολλές πλακέτες κι άλλα μέρη που περιέχουν μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο, μόλυβδο ή κάδμιο. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι επιβλαβή για την υγεία ή το περιβάλλον όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας. Όταν, όμως, τον πετάξουμε στη χωματερή ή στη φύση, τα τοξικά μέταλλα που περιέχει θα απελευθερωθούν. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι συσκευές να παραδίδονται στα ειδικά σημεία συλλογής και να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, τα σκουπίδια και τη φύση.
 3. Για να αξιοποιούνται τα υλικά των συσκευών και να μειώνονται οι ανάγκες εξόρυξης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όπως είναι τα μεταλλεύματα και το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
 4. Για να μην σπαταλάται ενέργεια για να παράγουμε κάτι από την αρχή και επιβαρύνεται το περιβάλλον με αέρια του θερμοκηπίου και τοξικές ουσίες. Με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλα, γυαλί και πλαστικό, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στην διαδικασία παραγωγής.

Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη της ανακύκλωσης σημαίνει αύξηση των θέσεων απασχόλησης, που ειδικά για τον κλάδο της ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στη χώρα μας αριθμούν σε περισσότερες από 1.000.

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνω;

Μπορείτε να ανακυκλώνετε οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή σας που μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία όπως:

 • Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, καλοριφέρ, κλιματιστικά κλπ)
 • Μικρές οικιακές συσκευές (ηλεκτρικά σίδερα, πιστολάκια μαλλιών, ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες, μιξερ κλπ)
 • Εξοπλισμός Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (από υπολογιστές, εκτυπωτές και φωτοτυπικά μέχρι όλα τα είδη τηλεφώνων)
 • Συσκευές ήχου και εικόνας (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες)
 • Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (τρυπάνια, πριόνια, τροχοί, μηχανές ραπτικής κλπ)
 • Παιχνίδια
 • Επαγγελματικά προΐοντα (ιατρικός εξοπλισμός, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου
 • Φωτιστικά είδη

Πώς ανακυκλώνω τις συσκευές μου;

Τις μικρές συσκευές, όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κα, μπορείτε να παραδώσετε στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες super market, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία, σε κάθε δήμο.

Όσον αφορά στις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις) μπορείτε να τηλεφωνείτε στο δήμο της περιοχής σας για να συνεννοηθείτε για τη μέρα και την ώρα αποκομιδής της συσκευής σας από το πεζοδρόμιο. Εναλλακτικά, αν διαθέτετε το κατάλληλο μεταφορικό μέσο, μπορείτε να μεταφέρετε την παλιά συσκευή σας σε container σε χώρο του δήμου. Επίσης, με την αγορά καινούριας συσκευής, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών παραλαμβάνουν χωρίς χρέωση την παλιά συσκευή σας κατά την παράδοση της καινούριας.

Τι γίνονται οι συσκευές που έχουν συλλεχθεί;

Όλες οι συσκευές που έχουν παραδοθεί για ανακύκλωση, μεταφέρονται σε μία από τις οκτώ αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας που είναι συμβεβλημένες με την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ και βρίσκονται σε κομβικά σημεία στην Ελλάδα. Οι μονάδες αυτές αναλαμβάνουν την επεξεργασία των παλιών συσκευών, με στόχο την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών που περιέχουν και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών τους στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Το σχολείο μας διαθέτει εδώ και ενάμιση χρόνο ένα κάδο ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών συσκευών για τον εξοπλισμό του σχολείου, κυρίως συσκευές πληροφορικής, αλλά και για άχρηστες ή ελαττωματικές συσκευές που διαθέτουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αν έχετε λοιπόν μια μικρή ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που δεν τη χρειάζεστε πλέον, φέρτε τη στο σχολείο και εμείς θα αναλάβουμε τα υπόλοιπα.

Ανακυκλώνοντας συνεισφέρουμε στο περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και τον πολιτισμό, σεβόμενοι το δικαίωμα στην υγεία, την καθαριότητα και την αισθητική του περιβάλλοντος.