Στήλη: Φύση και οικολογία

Ανακυκλώστε την παλιά σας ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή

Η Ανακύκλωση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) είναι η διαδικασία μετατροπής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων σε προϊόντα ίδιας ή διαφορετικής χρήσης, αφού έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση των επικινδύνων στοιχείων από αυτά και την ανάκτηση των αξιοποιήσιμων υλικών τους.

Γιατί να ανακυκλώνω τις ηλεκτρικές συσκευές μου;

 1. Για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Λόγω της προόδου της τεχνολογίας και της μεγάλης μείωσης του κόστους παραγωγής, τα ηλεκτρικά είδη εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς, με συνέπεια την ταχεία αύξηση του όγκου των αποβλήτων τους. Αναλογιστείτε πόσα κινητά τηλέφωνα έχετε αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια. Κατά συνέπεια, το πιο άμεσο και ορατό όφελος της ανακύκλωσης συσκευών είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και της ανάγκης για τη δημιουργία νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
 2. Για να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον από ουσίες που περιέχουν οι συσκευές. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής αποτελείται από πολλές πλακέτες κι άλλα μέρη που περιέχουν μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο, μόλυβδο ή κάδμιο. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι επιβλαβή για την υγεία ή το περιβάλλον όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας. Όταν, όμως, τον πετάξουμε στη χωματερή ή στη φύση, τα τοξικά μέταλλα που περιέχει θα απελευθερωθούν. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι συσκευές να παραδίδονται στα ειδικά σημεία συλλογής και να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, τα σκουπίδια και τη φύση.
 3. Για να αξιοποιούνται τα υλικά των συσκευών και να μειώνονται οι ανάγκες εξόρυξης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όπως είναι τα μεταλλεύματα και το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
 4. Για να μην σπαταλάται ενέργεια για να παράγουμε κάτι από την αρχή και επιβαρύνεται το περιβάλλον με αέρια του θερμοκηπίου και τοξικές ουσίες. Με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλα, γυαλί και πλαστικό, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στην διαδικασία παραγωγής.

Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη της ανακύκλωσης σημαίνει αύξηση των θέσεων απασχόλησης, που ειδικά για τον κλάδο της ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στη χώρα μας αριθμούν σε περισσότερες από 1.000.

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνω;

Μπορείτε να ανακυκλώνετε οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή σας που μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία όπως:

 • Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, καλοριφέρ, κλιματιστικά κλπ)
 • Μικρές οικιακές συσκευές (ηλεκτρικά σίδερα, πιστολάκια μαλλιών, ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες, μιξερ κλπ)
 • Εξοπλισμός Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (από υπολογιστές, εκτυπωτές και φωτοτυπικά μέχρι όλα τα είδη τηλεφώνων)
 • Συσκευές ήχου και εικόνας (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες)
 • Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (τρυπάνια, πριόνια, τροχοί, μηχανές ραπτικής κλπ)
 • Παιχνίδια
 • Επαγγελματικά προΐοντα (ιατρικός εξοπλισμός, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου
 • Φωτιστικά είδη

Πώς ανακυκλώνω τις συσκευές μου;

Τις μικρές συσκευές, όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κα, μπορείτε να παραδώσετε στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες super market, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία, σε κάθε δήμο.

Όσον αφορά στις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις) μπορείτε να τηλεφωνείτε στο δήμο της περιοχής σας για να συνεννοηθείτε για τη μέρα και την ώρα αποκομιδής της συσκευής σας από το πεζοδρόμιο. Εναλλακτικά, αν διαθέτετε το κατάλληλο μεταφορικό μέσο, μπορείτε να μεταφέρετε την παλιά συσκευή σας σε container σε χώρο του δήμου. Επίσης, με την αγορά καινούριας συσκευής, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών παραλαμβάνουν χωρίς χρέωση την παλιά συσκευή σας κατά την παράδοση της καινούριας.

Τι γίνονται οι συσκευές που έχουν συλλεχθεί;

Όλες οι συσκευές που έχουν παραδοθεί για ανακύκλωση, μεταφέρονται σε μία από τις οκτώ αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας που είναι συμβεβλημένες με την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ και βρίσκονται σε κομβικά σημεία στην Ελλάδα. Οι μονάδες αυτές αναλαμβάνουν την επεξεργασία των παλιών συσκευών, με στόχο την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών που περιέχουν και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών τους στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Το σχολείο μας διαθέτει εδώ και ενάμιση χρόνο ένα κάδο ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών συσκευών για τον εξοπλισμό του σχολείου, κυρίως συσκευές πληροφορικής, αλλά και για άχρηστες ή ελαττωματικές συσκευές που διαθέτουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αν έχετε λοιπόν μια μικρή ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που δεν τη χρειάζεστε πλέον, φέρτε τη στο σχολείο και εμείς θα αναλάβουμε τα υπόλοιπα.

Ανακυκλώνοντας συνεισφέρουμε στο περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και τον πολιτισμό, σεβόμενοι το δικαίωμα στην υγεία, την καθαριότητα και την αισθητική του περιβάλλοντος.

Άνθρωποι: κίνδυνος θάνατος για τον πλανήτη!

Τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλους μας είναι η μόλυνση του πλανήτη, καθώς επιφέρει ολέθριες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Οι αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτή την κατάληξη είναι αμέτρητες. Οι γεωργοί για να αυξήσουν τη παράγωγη τους χρησιμοποιούν πολλά φάρμακα που βλάπτουν σοβαρά τη φύση. Τα εργοστάσια είναι άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στη μόλυνση. Τα χημικά απόβλητα που ρίχνονται σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το πλανήτη. Τα δάση καταστρέφονται ασυλλόγιστα για να χτίσουν οι άνθρωποι σπίτια ή για να εκμεταλλευτούν την ξυλεία, φαινόμενο πολύ πιο έντονο την εποχή της κρίσης…

ΟΙΚΟΛ1

Χωρίς τα απαραίτητα μέτρα αλλά και με την αδιαφορία τους, οι άνθρωποι χάνουν το μεγαλύτερο αγαθό που οι προγονοί μας κράτησαν τόσα χρόνια, ένα καθαρό και υγείες περιβάλλον. Τα καυσαέρια που βγαίνουν από τα εργοστάσια προκαλούν μόλυνση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στη ατμόσφαιρα. Άλλη μια αίτια είναι οι πυρκαγιές του πλανήτη που προκαλούνται από ανθρώπινο χέρι. Επίσης η υλοτομία συμβάλλει και αυτή στη μόλυνση του πλανήτη και έχει μοιραίες συνέπειες.

Πολλές ασθένειες (άσθμα και οι διάφοροι καρκίνοι) οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη μόλυνση του πλανήτη και η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα απερίγραπτο σημείο.

Η λήψη λοιπόν μέτρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία του πλανήτη μας και τη συνέχιση της ζωής σ’ αυτόν. Χρειάζεται να γίνεται αυστηρός έλεγχος στα εργοστάσια και περιορισμός των λυμάτων γιατί η εκδίκηση της φύσης προς τον άνθρωπο, έχει αρχίσει ήδη ,προκαλώντας τεράστιες καταστροφές (λιώσιμο των πάγων, πλημμύρες, φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Οι καταστροφές αυτές πλήττουν και τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά όχι μόνο. Πολλά διαφορετικά είδη ζώων και σπάνιων φυτών βαίνουν προς εξαφάνιση, ενώ μολύνονται επίσης  τόσο το έδαφος από τα απορρίμματα όσο και οι θάλασσες από το πετρέλαιο, λόγω ατυχημάτων των πετρελαιοφόρων. Αυτό έχει  συνέπειες: θάνατος διάφορων ειδών ψαριών και πτηνών που ζουν στη θάλασσα, ενώ χάνεται ο τεράστιος πλούτος της θάλασσας.

 

ΟΙΚΟΛ2

 

Ας προσέξουμε, λοιπόν, και ας ακολουθήσουμε έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αν δεν θέλουμε μια μέρα (που δεν φαίνεται ότι θα αργήσει) να αποτελέσουμε θλιβερό παρελθόν στον Πλανήτη που μόνοι μας εξαφανίζουμε σιγά σιγά.

 

Λεωνίδας Λέκας

Φυτοφάρμακα – πολύτιμος σύμμαχος ή θανάσιμος εχθρός;

Φυτοφάρμακα: πολύτιμος σύμμαχος ή θανάσιμος εχθρός;

O άνθρωπος από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι τώρα είναι στενά δεμένος με την γη, τρέφεται από αυτή. Φυσικά τα πρώτα χρόνια όλα τα προϊόντα που τρεφότανε τα έπαιρνε από τη γη χωρίς αυτά να δεχτούνε κανένα φυτοφάρμακο. Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να ανακαλύπτονται νέοι μέθοδοι και καινούργια προϊόντα για να αυξηθεί η παραγωγή τους.

Μέχρι να ανακαλυφθούνε όλα αυτά τα εξελιγμένα μέσα ο γεωργός θεωρούσε την γη συνεργάτη του. Όμως τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος όλο και πιο συχνά επεμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να καταστρέφει αυτό προς δικό του όφελος. Η χρήση των φυτοφαρμάκων γίνεται όλο και πιο συχνή από τους γεωργούς. Η χρήση αυτών καταστρέφει την χλωρίδα και την πανίδα μιας περιοχής.

Όσον αφορά το περιεχόμενό τους είναι δηλητήρια υψηλής τεχνολογίας που έχουν την δυνατότητα να σκοτώσουν όλα τα έντομα που βλάπτουνε την ανθρώπινη υγεία αλλά και να βλάψουνε το φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουνε και τα φυτοφάρμακα τα οποία βλάπτουνε σοβαρά την υγεία γι αυτό το λόγο έχουν αποσυρθεί από ορισμένες χώρες.

Είναι φυσικό να έχουν επιπτώσεις στη υγεία καθώς περιέχουν τοξικά τα πιο συχνά φαινόμενα είναι οι δηλητηριάσεις και οι βλάβες σε ζωτικά όπως (π.χ νεφρά, συκώτι, αίμα). Η μη σωστή φύλαξη των φυτοφαρμάκων συνεπάγεται με την διαρροή βλαβερών ουσιών με αποτέλεσμα την διατάραξη της τροφικής αλυσίδας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ1

   Ο ψεκασμός να γίνεται πάντα τις κατάλληλες ώρες της μέρας, με τη φορά του ανέμου και την κατάλληλη χρονική περίοδο. Αν χρειάζεται επανάληψη του ψεκασμού πρέπει να προσεχτεί το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα που απαιτείται.

·           Ο αριθμός των ψεκασμών να είναι ο απολύτως αναγκαίος και ο κατάλληλος για κάθε εχθρό και ασθένεια.

·           Τα ψεκαστικά βυτία δεν πρέπει να γεμίζονται από τις βρύσες της ύδρευσης, αλλά από κατάλληλες και ειδικές δημοτικές ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις.

·           Ο χρήστης πρέπει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα (ειδική αδιάβροχη στολή, γάντια, μάσκα και μπότες). Δεν πρέπει να τρώει, να πίνει ή να καπνίζει τόσο όταν ασχολείται με την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.

·           Τα κουτιά όπως και τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων δεν πρέπει να πετιούνται σε τυχαία μέρη. Πρέπει να καταστρέφονται σε ειδικό μέρος, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δηλητηρίασης και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

·           Μετά τη χρήση, όσα είδη ρουχισμού χρησιμοποιήθηκαν θα πρέπει να μαζευτούν και να πάνε για καθάρισμα, ενώ ο χρήστης θα πρέπει να κάνει μπάνιο. Όταν χρησιμοποιούνται η απορροφησή τους γίνεται μετά από μια μέρα συνήθως.

ΜΕΤΡΑ ΦΥΛΑΞΗΣ

Τα φυτοφάρμακα όπως διαπιστώσαμε χρησιμοποιούνται πάρα πολύ στην αγροτική παραγωγή. Η συνύπαρξή μας μαζί τους δεν μπορεί να σταματήσει αμέσως, γι” αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να παίρνουμε για την αποφυγή ατυχημάτων, ιδιαίτερα από τα μικρά  παιδιά.

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ2

·           Τα φάρμακα που αγοράζονται και μεταφέρονται με το αυτοκίνητο του χρήστη πρέπει να τοποθετούνται στο χώρο αποσκευών και όχι των επιβατών, όπου θα παραμείνουν μόνο για το χρονικό διάστημα της μεταφοράς τους.

·           Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε συσκευασίες ελαττωματικές (όχι καλά κλεισμένα κουτιά, συσκευασίες που στάζουν)

·           Τα φυτοφάρμακα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα ή με άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως εφημερίδες, ρούχα, παιχνίδια κ.ά.

·           Η αποθήκευσή τους πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο απομονωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο που κλειδώνει. Ο χώρος αυτός να είναι έξω από το σπίτι, χωρίς υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν πρέπει να τοποθετούνται εκεί άλλα σκεύη ή είδη του σπιτιού, όπως ρούχα, απορρυπαντικά κ.ά.

·           Θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς στο χώρο αυτό η πρόσβαση στα παιδιά για παιχνίδι ή για οποιαδήποτε άλλη ασχολία τους.

·           Μετά την αποθήκευσή τους ο χρήστης θα πρέπει να πλένει πολύ καλά τα χέρια του.

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ3

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε πως η φύλαξη των φυτοφαρμάκων θα πρέπει να είναι αυστηρή για να μην βλάπτεται η υγεία αυτών που τα χρησιμοποιούν. Ενώ από την πλευρά των κατασκευαστών θα ήταν καλύτερο να τα κατασκευάζουν με προοπτικές να μην βλάπτουν το περιβάλλον αλλά και την υγεία αυτών που τα χρησιμοποιούν.

Κωνσταντίνος Καψούρης

Η λίμνη Κάρλα – από την αποξήρανση στην επανασύσταση

Η λίμνη Κάρλα – από την αποξήρανση στην επανασύσταση

028karla

Η λίμνη Κάρλα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα (2.500 π.Χ.) με το όνομα Βοιβηίς. Στα μεσαιωνικά χρόνια η λίμνη άλλαξε όνομα και από Βοιβηίς έγινε Κάρλα, ενώ κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας την αναφέρουν ως Κάρλα Σου ή Κάρλα Γκιόλ. Επίσης από το ντόπιο πληθυσμό αναφέρεται και με το όνομα Βάλτος.

Κατά το 1938-9 πραγματοποιείται η πρώτη οριοθέτηση ανώτερου (48,50μ) και κατώτερου (47,30μ) υψομέτρου της στάθμης με το Ν. 5800/33, ενώ κατά τα επόμενα έτη έλαβε χώρα νέος περιορισμός της έκτασης της λίμνης απόρροια των αντιπλημμυρικών αναχωμάτων στον ποταμό Πηνειό. Το μέγιστο βάθος της από 5,5 μέτρα που ήταν πριν το 1940 μειώθηκε στα 2 μέτρα το 1950-5.

Τα χωριά που ήταν κοντά στη λίμνη και επηρεάζονταν άμεσα από αυτήν ήταν: Κανάλια, Καλαμάκι, Αμυγδαλή, Καστρί, Πλασσιά, Νάματα, Αρμένιο, Νίκη, Αχίλλειο, Νάματα, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλος .Υπήρχαν όμως και χωριά που επηρεάζονταν έμμεσα, είτε γιατί κάποιοι κάτοικοι ασχολούνταν με το ψάρεμα είτε γιατί επηρεάζονταν από τις πλημμύρες, όταν ανέβαινε η στάθμη της λίμνης όπως Κεραμίδι, Γλαύκη, Μελία , Σωτήριο,΄Ελαφος, Πλατύκαμπος.

ΚΑΡΛΑ ΨΑΡΑΔΕΣ2

Μέχρι το 1962 που αποξηράνθηκε η Κάρλα υπήρχε στην περιοχή του Καλαμακίου ένας λιμναίος οικισμός, μοναδικός στην Ελλάδα, με 100 και πλέον καλύβες που αποτελούνταν μόνο από άνδρες. Ομάδες ανδρών 2-5 ατόμων έφευγαν κυρίως από τα χωριά της Μαγνησίας  και πήγαιναν βόρεια προς τα χωριά της Λάρισας, προς το Καλαμάκι. Εκεί τα νερά της λίμνης ήταν ρηχά και έφτιαχναν καλύβες από καλάμια πάνω στην επιφάνεια της λίμνης. Η παράδοση περνά από τον πατέρα στο γιο μέχρι την αποξήρανση. Στο κέντρο της καλύβας υπήρχε μία πέτρινη εστία πάνω στην οποία είχαν ένα καζανάκι για να μαγειρεύουν κυρίως ψάρια και πτηνά. Την νύχτα κοιμόνταν όλοι γύρω από τη φωτιά. Στην κορυφή της καλύβας είχαν ένα σταυρό που έδειχνε τη βαθιά πίστη τους

ΚΑΡΛΑ ΨΑΡΑΔΕΣ1

Η πανίδα της Κάρλας

Τα κυριότερα είδη πολιών πριν την αποξήρανση της λίμνης ήταν:  βαλτόπαπια, νερόκοτα, αργυροπελεκάνος,  ασημόγλαρος, άσπρος γλάρος, ροδοπελεκάνος, αγριόκυκνος, πρασινοκέφαλη, πρασινοσκούφης, σκουφοβουτήχτρα, βουτηχτάρι, σταχτόχηνα, χηνάρι, καπακλής, κοκκινοσκούφης, φαλαρίδα, μαυρόκοτα, μπάλιζα, πελαργοί, γκαραβέλια, ψαρόνια, γερανοί κ.α.

Η Κάρλα είχε και πολλά είδη ψαριών που ακόμα και σήμερα στη Θεσσαλία μιλάνε για τα εύγευστα ψάρια της τα περίφημα καρλιώτικα ή καρλίσια ψάρια.  Η ιχθυοπανίδα της περιοχής περιελάμβανε τα παρακάτω είδη: κυπρίνος (το μεγάλο το έλεγαν σαζάνι και το μικρό μπουτσικάρι), τσιρώνι (πλατίτσα ή ασπρίτσα), κοκκινομάτης (τσερνίτσα ή κοκκινοφτέρα), μπίζι ( σίρκο, ουγλί ή πράσινη σαρδέλα), κέφαλος (σκαρούνι ή μουστακάτο), πεταλούδα, συρτάρι (σύρτης, σύρτι, ασπρόψαρο, μπουρνόψαρο ή γουρουνομάτης), γοβιός (χρύσκος, σέτσκα, περόνι), ταινία (φιδόψαρο ή βίνος) και χέλι. Πολλές επομένως ήταν οι οικογένειες, πάνω από 1.000, που ζούσαν από την αλιεία στη λίμνη. Στην περιοχή πρέπει να υπήρχαν και θηλαστικά. Η βίδρα είναι το είδος που υπήρχε στην περιοχή. Τα άλλα είδη θηλαστικών όπως τσακάλι, λύκος, αλεπού και αγριογούρουνο πρέπει να κατέβαιναν το χειμώνα από τα γειτονικά  βουνά όπου ζούσαν.

Η αποξήρανση της  Κάρλας

Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν γύρω από τη λίμνη πολλά έλη . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα λόγω των στάσιμων νερών την ανάπτυξη μιας φοβερής αρρώστιας , της ελονοσίας . Εξ αιτίας της πολλοί άνθρωποι βρήκαν το θάνατο . Τα κουνούπια αποτελούσαν φοβερή μάστιγα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής . Αυτός ήταν ένας επιπλέον παράγοντας που συνέβαλε στην από-ξήρανση της Κάρλας . Το 1959 ανατέθηκε μελέτη από το υπουργείο Γεωργίας για την αξιοποίηση της πεδιάδας της Κάρλας με δεδομένα την κατασκευή ταμιευτήρα 64700 στρεμμάτων, σήραγγας και τάφρων πεδινών υδάτων. Η λίμνη θα χρησιμοποιούνταν για άρδευση με αρδευτικά κανάλια και θα τροφοδοτούνταν με νερά του Πηνειού. Αντί αυτού όμως τελικά κατασκευάστηκε σήραγγα για την ολοκληρωτική εκκένωση της λίμνης που άρχισε τον Ιανουάριο του 1957 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 1962.
IMG_4517

Στη λίμνη κατοικούσαν μέσα σε καλύβες αρκετοί ψαράδες που πουλούσαν τα ψάρια (κυπρίνους) στη Λάρισα . Το ψάρεμα συνετέλεσε στην εξισορρόπηση της διατροφής των κατοίκων σε περιόδους πείνας.

Οι πλημμύρες όμως στην περιοχή της Κάρλας δημιούργησαν από τα αρχαία χρόνια, προβλήματα όχι μόνο στις καλλιέργειες αλλά και στο οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της λίμνης .

Με την αποξήρανση της λίμνης φάνηκαν οι τρομακτικές επιπτώσεις από τη μη ολοκλήρωση του έργου όπως προβλεπόταν με την κατασκευή του ταμιευτήρα των 64700 στρεμμάτων.

Αυτές οι επιπτώσεις είναι περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές:

 • Ραγδαία πτώση της υπόγειας υδροφορίας
 • Εισχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον ευρύτερο χώρο της περιοχής της Κάρλας
 • Ρύπανση και επιπτώσεις στο κλειστό Παγασητικό κόλπο και εμφάνιση φυτοπλαγκτόν
 • Εμφάνιση ρηγμάτων μεγάλου βάθους και καταστροφή κτισμάτων
 • Επιπτώσεις στην πανίδα και στην χλωρίδα της περιοχής
 • Καταστροφή γεωτρήσεων και ξήρανση πηγών μεταξύ των οποίων και η Υπέρεια Κρήνη στο Βελεστίνο
 • Αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής
 • Αδυναμία υδροδότησης πόλεων και οικισμών

 

Αντώνης Κουτσής

 

  

 

 

Top