Ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας

marathon

Ένα από τα σπουδαιότερα αγωνίσματα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Μαραθώνιος δρόμος (42.195μ.) που εισάγεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1896 ύστερα από την εισήγηση και αθλοθέτηση του καθηγητή Michel Breal της Σορβόνης, φίλου του Πιέρ ντε Κουμπερτέν σε ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του αγγελιοφόρου που έφερε το μήνυμα της νίκης (490 π.Χ) στους Αθηναίους. Υπενθυμίζουμε ότι το ταχυδρομικό σύστημα στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν οργανωμένο και το οδικό δίκτυο προβληματικό, ορισμένοι δε δρόμοι περνούσαν μέσα από εχθρικά εδάφη. Για το λόγο αυτό, ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες που λέγονταν ημεροδρόμοι, είχαν ορισθεί από την πολιτεία να μεταφέρουν γραπτώς ή προφορικώς μηνύματα που αφορούσαν τον πόλεμο ή την ειρήνη. Έτσι διέτρεχαν αποστάσεις σε δύσβατους δρόμους και σε σχεδόν απίστευτο χρόνο.

Ο Κλασικός-Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι πλέον ένας διεθνής ετήσιος αγώνας μαραθωνίου που συνήθως διεξάγεται το Νοέμβριο. Διεξήχθη για πρώτη φορά το 1955 και γινόταν ανά διετία ως το 1967, όταν μετατράπηκε σε ετήσιο με ημερομηνία διεξαγωγής την 6η Απριλίου, ημέρα έναρξης της Ολυμπιάδας του 1896, η οποία καθορίστηκε να εορτάζεται ως «ολυμπιακή ημέρα» από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας. Από το 1983 γίνεται στη μνήμη του βαλκανιονίκη και ειρηνιστή πολιτικού Γρηγόρη Λαμπράκη και έκτοτε ξεκινά η σημερινή αρίθμηση της διοργάνωσης.

Θεωρείται ως ένας από τους δυσκολότερους αγώνες Μαραθωνίου στον κόσμο, καθώς οι αθλητές καλούνται να διανύσουν 10 χλμ. ανηφόρας. Ο αγώνας ξεκινά από τον Μαραθώνα, περνάει από την Νέα Μάκρη και καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Οι Έλληνες αθλητές έχουν κερδίσει τους περισσότερους τίτλους στον μαραθώνιο αυτό, ωστόσο σήμερα, αθλητές από την Ανατολική Αφρική και την Ιαπωνία κυριαρχούν στους αγώνες.

Πριν λίγες ημέρες έγινε ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας στον οποίο έτρεξαν 18000 αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σημειώνοντας έτσι νέο ρεκόρ συμμετοχής.

Νικητής στους άνδρες αναδείχθηκε ο Κενυάτης Λούκα Ρότιχ με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 49 δεύτερα. Νικήτρια στις γυναίκες και 20η στη γενική κατάταξη ήταν η επίσης Κενυάτισσα Νάνσυ Αρουσέι με χρόνο 2 ώρες, 38 λεπτά και 13 δεύτερα. Πρώτος Έλληνας για 4η φορά και 10ς στη γενική κατάταξη ήταν ο πρωταθλητής Χριστόφορος Μερούσης με χρόνο 2 ώρες, 24 λεπτά και 58 δεύτερα. Η πρωταθλήτρια Ράνια Ρεμπούλη από τη Λέρο ήταν πρώτη Ελληνίδα, όπως και το 2015, με χρόνο 2 ώρες, 49 λεπτά και 24 δεύτερα.