Η Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας

2

το σχολείο μας κάθε χρόνο  τις δύο με τρεις τελευταίες ώρες, διοργανώνονται εκδηλώσεις με ψήσιμο κρεατικών αλλά και μουσικοχορευτικές δράσεις.

Σήμερα στο Γυμνάσιο-Λ.Τ του Αρμενίου για ακόμη μια χρονιά οι ψησταριές στήθηκαν στον προαύλιο χώρο, όπως και τα τραπέζια με τις καρέκλες. Παρόλο που ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός οι περισσότερες τάξεις τίμησαν το έθιμο. Βέβαια υπήρχαν και εξαιρέσεις που προτίμησαν να παραγγείλουν. Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας αναφέρουν πως η Τσικνοπέμπτη δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να χαλαρώσουν από το καθημερινό ασφυκτικό πρόγραμμα και να διασκεδάσουν με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους δημιουργώντας αναμνήσεις παντοτινές!

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Ελπίζουμε αυτή η μέρα να είναι για όλους ευχάριστη και ξεχωριστή!

 

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ !!!

Ιωάννα Γκουντινάκου

Άννα-Μαρία Μουζαλιώτη

Δέσποινα Μουζαλιώτη

Κωνσταντίνος Ντάτσιος