Rihanna

rihanna-fenty-puma-8

Πρώτα  χρόνια

Η Ρόμπιν Ριάννα Φέντυ γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1988 στον Άγιο Μιχαήλ των Μπαρμπάντος. Η μητέρα της, Μόνικα Μπρεθγουάιτ έχει αφρικανική καταγωγή ενώ ο πατέρας της, Ρόναλντ Φέντυ, είναι επόπτης σε αποθήκες των Μπαρμπάντος και έχει ιρλανδική καταγωγή. Η Ριάννα έχει δύο βιολογικούς αδερφούς, τον Ρόρει και τον Ραχάντ. Επίσης έχει και 3 ετεροθαλή αδέρφια, από τη μεριά του πατέρα της (2 αδερφές και έναν αδερφό). Μεγάλωσε στο Μπρίτζνταουν και βίωσε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν 14 ετών λόγω του εθισμού του πατέρα της στο αλκοόλ, πράγμα που επηρέασε τη Ριάννα στην εφηβική της ηλικία. Όσον αφορά τη μουσική, μεγάλη αγάπη έδειχνε στην ρέγκε μουσική και ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 15 ετών, ενώ στο σχολείο της συμμετείχε σε ότι είχε να κάνει με τη μουσική.

Καριέρα

Το 2003, σε ηλικία μόλις 15 ετών, την ανακάλυψε τυχαία ο Αμερικανός παραγωγός Έβαν Ρότζερς στα Μπαρμπάντος. Αφού την άκουσε να τραγουδάει, της πρότεινε να υπογράψει συμβόλαιο και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να κάνει η Ριάννα demo που θα μπορούσαν να αποσταλούν σε δισκογραφικές εταιρίες. Σε ηλικία 16 ετών, η Ριάννα υπογράφει συμβόλαιο με τον Ρόγκερς και τον Καρλ Στάρκεν και τα demo της στάλθηκαν σε διάφορες δισκογραφικές εταιρίες. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ήταν ο ράπερ Jay Z, o οποίος είχε πρόσφατα διοριστεί ως διευθυντής της CEO της Def Jam Recordings. Έτσι την προκάλεσε σε ακρόαση και τραγούδησε το For the love of you της Γουίτνει Χιούστον αλλά και τα Ron de Replay και The last time, τα οποία έγραψε ο Ρόγκερς και αργότερα συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ της Ριάννα.

rihannaΜετά από αυτό, υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία Def Jam Recordings για έξι χρόνια και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Τον Μάιο του 2005 εμφανίστηκε στην πίστα The One με τον ράπερ, Μέμφις Βίεκ και κυκλοφόρησε το ντεπούτο single της  Ron de Replay, το οποίο είχε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο της άλμπουμ, πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια παγκοσμίως ενώ αργότερα ακολούθησαν και άλλα άλμπουμ που είχαν εξίσου μεγάλη επιτυχία. Στα μέσα του 2007, η Ριάννα ξεκίνησε της εργασίες για το τρίτο άλμπουμ της με τίτλο «Good girl gone bad», το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία σε πολλές χώρες. Το άλμπουμ έλαβε τις πιο θετικές κριτικές από όλα τα άλμπουμ της. Μέχρι το 2009, η Ριάννα έκανε άλμπουμ, τα οποία ήταν στις ψηλότερες θέσεις των charts παγκοσμίως, ώσπου το 2010, σε ηλικία μόλις 22 ετών κάνει μια συνεργασία με τον ράπερ Eminem για το τραγούδι «Love the way you lie» όπου κατακτά την πρώτη θέση στα charts πάνω από είκοσι χωρών. Μάλιστα, αναδείχθηκε και πέμπτη γυναίκα καλλιτέχνης στην ιστορία του γραφήματος. Ακολουθούν άλλα singles της, τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία και στα 53 βραβεία Grammy παίρνει το βραβείο καλύτερη καταγραφή χορού  για τη χορογραφία στο βίντεο κλιπ «Only girl in the world». Ακολούθησαν συνεργασίες και solo με παρόμοια επιτυχία, ενώ σημαντική χρονιά για την Ριάννα θεωρήθηκε το 2012 αφού κέρδισε το τρίτο βραβείο  Grammy, ψηφίστηκε ως το καλύτερο Διεθνούς θηλυκό σόλο καλλιτέχνης. Έκανε επίσης μια συνεργασία με τον τότε σύντροφό της Κρις Μπράουν, που έλαβε και θετικές και αρνητικές κριτικές, έπαιξε σε μια ταινία, αλλά έλαβε βραβείο για τη δεύτερη χειρότερη ερμηνεία της χρονιάς, αλλά πήρε και ένα θετικό βραβείο, αφού θεωρήθηκε μια από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνης που ξεκίνησαν όταν ήταν έφηβοι.

  Προσωπική ζωή

Το 2009, ο τότε σύντροφό της και τραγουδιστής, Κρις Μπράουν κατηγορήθηκε για επίθεση ενατίον της Ριάννας, η οποία σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες, είχε υποστεί εμφανή τραύματα από τον ίδιο. Αργότερα διέρρευσαν από το ίδιο αστυνομικό και άλλες φωτογραφίες της Ριάννα σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, λόγω της βίας που υπέστη ξανά από τον σύντροφό της. Στις 22 Ιουνίου 2009, ο Κρις Μπράουν κρίθηκε ένοχος σε επίθεση κακουργήματος και έλαβε ποινή φυλάκισης 5 χρόνια με αναστολή, αλλά και διαταγή που έλεγε ότι πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον 46 μέτρα μακριά από την Ριάννα, εκτός από τις δημόσιες εμφανίσεις, όπου εκεί του επιτρεπόταν ως τα 10 μέτρα. Τον Φεβρουάριο του 2011, τροποποιήθηκε η περιοριστική εντολή και πλέον μπορούσαν να εμφανίζονται μαζί μόνο σε βραβεία. Όσο ήταν χωρισμένη με τον Κρις Μπράουν, η Ριάννα ξεκίνησε μια σύντομη σχέση με τον παίκτη του μπέιζμπολ (σε ομάδα του Λος Ανζελες) Ματτ Κεμπ, η οποία κράτησε μόλις 1 χρόνο. Το 2012, έγινε γνωστό ότι ο Κρις και η Ριάννα είναι και πάλι μαζί, αν και ο Κρις παρέμεινε υπό επιτήρηση για τη σωματική βία που της προκάλεσε το 2009. Το 2013, ο Κρις Μπράουν ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν είναι πια ζευγάρι με την Ριάννα, ενώ από τις αρχές του 2015 μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου έτους, η Ριάννα είχε σχέση με τον ηθοποιό Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

(Επιμέλεια: Βάσω Ζαμπακόλα)

Σχολιάστε

Top